Life in Athens

Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία του Μillo στον Βύρωνα για τον Ίταλο Καλβίνο

Δείτε το mural «A Sea Tale» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιταλού λογοτέχνη

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα θαλασσινό παραμύθι στον Βύρωνα εμπνευσμένο από τoν Ίταλο Καλβίνο
© Awesome Athens Experience

Millo: H τοιχογραφία «A Sea Tale» στον Βύρωνα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο

Το Cola Pesce γνωστό και ως Pesce Cola (δηλαδή ο Νικόλας το ψάρι) είναι ένα ιταλικό λαϊκό παραμύθι που προέρχεται από την μεσαιωνική λαογραφία της Σικελίας και της Νάπολης και αφορά ένα αγόρι που αγαπάει τόσο πολύ τη θάλασσα, ώσπου τελικά μεταμορφώνεται σε ψάρι. Ο Ίταλο Καλβίνο διασκεύασε και συμπεριέλαβε το παραμύθι αυτό στο βιβλίο του «Italian Folktales» (1980). Σήμερα, περπατώντας στον Βύρωνα, στη Συνταγματάρχου Δαβάκη 4, θα αντικρίσεις έναν γιγάντιο χαρακτήρα που ζει σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο εμπνευσμένο από το συγκεκριμένο παραμύθι, του καλλιτέχνη διεθνούς φήμης Francesco Camillo Giorgino, γνωστού ως Millo. Ο mural artist ήρθε στην Αθήνα από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου 2023 για να πραγματοποιήσει ένα πρότζεκτ μιας τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του Ιταλού συγγραφέα μετά από πρόσκληση της ομάδας Αwesome Athens Εxperience.

Millo
© Awesome Athens Experience

Ο Millo γεννήθηκε στην Πεσκάρα της Ιταλίας το 1979 και αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στο κίνημα της street art με ένα ξεχωριστό προσωπικό καλλιτεχνικό σύμπαν. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ τέχνης του δρόμου και εκδηλώσεις τέχνης ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο ενώ έχει ζωγραφίσει στις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία, Ταϊλάνδη, Αργεντινή, Χιλή, Μαρόκο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Ουκρανία και φυσικά στην Ιταλία. Έργα του έχουν εκτεθεί σε Λος Άντζελες, Σικάγο, Βερολίνο, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία και αλλού. Το 2014 κέρδισε τον διαγωνισμό B.Art που του επέτρεψε να ζωγραφίσει 13 πολυώροφες τοιχογραφίες στην πόλη του Τορίνο (IT). Η βρετανική Huffington Post χαρακτήρισε το έργο του «μερικές φορές ντροπαλά σουρεαλιστικό, άλλες φορές οριακά τρομακτικό».

O Μillo και η τοιχογραφία “A sea tale” στον Βύρωνα

Οι εντυπωσιακού μεγέθους τοιχογραφίες του χαρακτηρίζονται από ασπρόμαυρα τοπία πόλεων ζωγραφισμένα με μια περίτεχνη εικονογραφική τέχνη και γιγάντιες μορφές κατοίκων που εξερευνούν το αστικό τους περιβάλλον. Αντανακλώντας οικείες αισθήσεις, όπως η αγάπη, η ελπίδα, η δύναμη, η μοναξιά και ο φόβος οι πρωταγωνιστές των αφηγήσεων μεταφέρουν τους «θεατές» πίσω στην απλότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων. 

Έτσι και στην περίπτωση του mural στον Βύρωνα βλέπουμε ότι ο ήρωας του ζει στη χαοτική του πραγματικότητα και προσπαθεί να γίνει κάποιος άλλος, πλαισιώνεται από άλλα ζωντανά χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, μπλε και εναρμονίζεται τέλεια στο αστικό τοπίο που τον φιλοξενεί. Αεροπλάνα, καράβια, σύννεφα, στοιχεία που συναντάμε συχνά στα έργα του καλλιτέχνη, τα εντοπίζουμε κι εκεί. Η τοιχογραφία του Millo με λίγα λόγια υπογραμμίζει την ονειρική και φανταστική διάσταση των παραμυθιών και παράλληλα επιτρέπει στον θεατή της να αναγνωρίσει το προσωπικό μονοπάτι της ελευθερίας όλων εκείνων που ποτέ δεν θα γίνουν πλήρως κατανοητοί από τους άλλους.

Ένα θαλασσινό παραμύθι στον Βύρωνα εμπνευσμένο από τoν Ίταλο Καλβίνο
© Awesome Athens Experience

Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισε αφορούσε τις καιρικές συνθήκες της πόλης. «Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι ότι όταν κάνει πολύ ζέστη το χρώμα στεγνώνει αρκετά γρήγορα και απαιτεί περισσότερη δουλειά για να πετύχω αυτό που έχω στο μυαλό μου» είχε δηλώσει στην ATHENS VOICE αλλά εκείνος δεν το έβαλε κάτω και τα κατάφερε.

Ο τίτλος του έργου είναι κάτι που αποφασίζει πάντα στο τέλος της τοιχογραφίας του. Αυτό γίνεται επειδή κατά τη διάρκεια της δουλειάς του στον δρόμο, του έχει συμβεί πολλές φορές ο κόσμος να σταματάει και να κάνει μικρές συζητήσεις μαζί του, με αποτέλεσμα εκείνος να αντλεί έμπνευση από αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι στο έργο του. Οπότε το όνομα “A sea tale” (Ένα θαλασσινό παραμύθι) προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας του και εμπνέει καθημερινά τους περαστικούς της περιοχής.

Ένα θαλασσινό παραμύθι στον Βύρωνα εμπνευσμένο από τoν Ίταλο Καλβίνο
© Awesome Athens Experience
Millo
© Awesome Athens Experience

*Η δημιουργία της τοιχογραφίας αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Δήμου Βύρωνα και της ομάδας Awesome Athens Experiences.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ