Life in Athens

Το εντυπωσιακό mural του Μillo στον Βύρωνα εμπνευσμένο από τoν Ίταλο Καλβίνο

Μιλήσαμε με τον διάσημο Iταλό street artist για το πρότζεκτ τοιχογραφίας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιταλού συγγραφέα

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 882
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Millo

Millo: Συνέντευξη με τον mural artist για την τοιχογραφία στον Βύρωνα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ίταλο Καλβίνο

Οι τοιχογραφίες του χαρακτηρίζονται από την παρουσία γιγάντιων χαρακτήρων που ζουν σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο και πλαισιώνονται από άλλα ζωντανά χρώματα και εναρμονίζονται τέλεια στα αστικά τοπία που τις φιλοξενούν. Περπατώντας στον Βύρωνα, στη Συνταγματάρχου Δαβάκη 4, από τις 28 Ιουλίου, θα αντικρίσεις έναν τέτοιο χαρακτήρα να ζει στη χαοτική του πραγματικότητα και να προσπαθεί να γίνει κάποιος άλλος, εμπνευσμένο από παραμύθι του μεγάλου συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο. Ένα μήνυμα από την Αwesome Athens Εxperience, φέρνει τον Ιταλό καλλιτέχνη διεθνούς φήμης, Francesco Camillo Giorgino, γνωστό ως Millo, στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει ένα πρότζεκτ τοιχογραφίας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του Ιταλού συγγραφέα. 

Millo

O Μillo και η τοιχογραφία στον Βύρωνα

Ο Millo έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ τέχνης του δρόμου και εκδηλώσεις τέχνης ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο. Έχει ζωγραφίσει στις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία, Ταϊλάνδη, Αργεντινή, Χιλή, Μαρόκο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Ουκρανία και φυσικά στην Ιταλία. Έργα του έχουν εκτεθεί σε Λος Άντζελες, Σικάγο, Βερολίνο, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία και αλλού. Το 2014 κέρδισε τον διαγωνισμό B.Art που του επέτρεψε να ζωγραφίσει 13 πολυώροφες τοιχογραφίες στην πόλη του Τορίνο (IT). Η βρετανική Huffington Post χαρακτήρισε το έργο του «μερικές φορές ντροπαλά σουρεαλιστικό, άλλες φορές οριακά τρομακτικό». Μιλάμε με τον street artist για το έργο που ετοιμάζει σε μόλις 4 μέρες, του οποίου το προσχέδιο θα παρουσιαστεί στην κοινότητα στις 27 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Δήμου Βύρωνα (παλιό Δημαρχείο, Ευαγγελικής Σχολής και Κύπρου). 

Ο τίτλος είναι κάτι που αποφασίζει πάντα στο τέλος της τοιχογραφίας. Επειδή κατά τη διάρκεια της δουλειάς του στον δρόμο έχει συμβεί ο κόσμος να σταματάει και να κάνει μικρές συζητήσεις μαζί του, με αποτέλεσμα εκείνος να αντλεί έμπνευση από αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι στο έργο του. «Η τοιχογραφία μου θα ασχολείται με την έννοια της φαντασίας και της ελευθερίας. Ο Καλβίνο έχει γράψει τόσα πολλά έργα διαφορετικής τυπολογίας που το να διαλέξω ένα ήταν το πιο δύσκολο. Επιπλέον, είμαι πολύ συνδεδεμένος με το όραμά του για τη ζωή και τον σύγχρονο κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος με ρωτάει αν έχω πάρει έμπνευση από αυτόν. Στο παρελθόν είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με Ιταλικά Πολιτιστικά Ινστιτούτα στο εξωτερικό αρκετές φορές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψω πάνω σε θέμα που μου πρότειναν. Ο Δήμος Βύρωνα είναι πολύ ανοιχτός στην τέχνη του δρόμου και τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί όλο και περισσότερους καλλιτέχνες τοιχογραφιών, γι’ αυτό και με κάλεσαν να υλοποιήσω το έργο μου σε μια από τις επιφάνειές τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα προσπαθώντας να εκπροσωπήσω τον Καλβίνο».

Millo

Με μότο του το «Ποτέ μην το βάζεις κάτω», δεν το βάζει κάτω παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της πόλης. «Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι ότι όταν κάνει πολύ ζέστη το χρώμα στεγνώνει αρκετά γρήγορα και απαιτεί περισσότερη δουλειά για να πετύχω αυτό που έχω στο μυαλό μου» εξηγεί. Η τέχνη του Millo γίνεται μέρος της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας, βυθισμένη στις δραστηριότητες των ανθρώπων που περνούν καθημερινά μπροστά της.

Millο - Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Πεσκάρα της Ιταλίας το 1979. Τα αιωρούμενα σύμπαντα του καλλιτέχνη χαρακτηρίζονται από λεπτομερή, ασπρόμαυρα τοπία που αποτυπώνουν την κρυμμένη ζωή. Η ψευδαίσθηση και η ενδοσκόπηση είναι μερικά από τα κύρια συστατικά της τέχνης του, ενώ η αγάπη, η ελπίδα, η δύναμη, η μοναξιά και ο φόβος, οι πρωταγωνιστές των αφηγήσεών του. Ζωγραφισμένα με μια περίτεχνη εικονογραφική τεχνική σε μεγάλους καμβάδες, τα έργα του Millo είναι σαν ανοιχτές πόρτες για το ανθρώπινο μυαλό. Σε μια σχολαστικά υπολογισμένη ισορροπία μεταξύ μαξιμαλισμού και μινιμαλισμού, ο Millo δημιουργεί έναν μοναδικό κώδικα οραματισμού που μεταφράζεται τόσο στην τέχνη του δρόμου όσο και στη νεο-σουρεαλιστική σκηνή.

*Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και την Awesome Athens Experiences, φιλοξενεί από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου 2023 τον Millo.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ