Life in Athens

Space between: Η ιστoρία του Hilton στην περίφραξη του εργοταξίου

Η υπαίθρια εικαστική εγκατάσταση, σε διεύθυνση του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, συνδέει το λαμπερό χθες ενός ιστορικού τοπόσημου με την σύγχρονη, δημιουργική Αθήνα

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο της φοιτήτριας της ΑΣΚΤ Τριανταφυλλιάς Ντουρούπη στην υπαίθρια εγκατάσταση "Space between" στην περίφραξη του πρώην Hilton Athens
"Space between": έργο της φοιτήτριας της ΑΣΚΤ, Τριανταφυλλιάς Ντουρούπη

Η έκθεση «Space between» σε διεύθυνση Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, στην περίφραξη του εργοταξίου του κτηρίου όπου ήταν το ξενοδοχείο Hilton Athens

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη Λι Ράτζιβιλ στη δεξίωση για τα εγκαίνια του Hilton στην Αθήνα το 1963. Ο Γιάννης Μόραλης στην έκθεσή του με τίτλο «Επιθαλάμια» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών και η Μελίνα Μερκούρη με φρέσκια κουπ έξω από το κομμωτήριο των Κωστή και Τάκη. Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό με την Νικόλ Καλφάν στο θρυλικό μπαρ Galaxy το 1971 ενώ γύριζαν στην ελληνική πρωτεύουσα την ταινία «Οι ληστές», την ίδια χρονιά που ο Τέλι Σαβάλας πόζαρε γελαστός στον χώρο της πισίνας. Στιγμές από τη δεκαετία του 1980 με τους Platters να σκορπούν το κέφι άδοντας σε πάρτι, τον Ρότζερ Μουρ να συζητά στο εστιατόριο, τον Ρούντολφ Νουρέγεφ να ποζάρει με το χαρακτηριστικό κασκέτο και τον ταξιδιωτικό του σάκο στην είσοδο.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Νικόλ Καλφάν στο Galaxy bar του Hilton το 1971
Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Νικόλ Καλφάν στο Galaxy bar του Hilton το 1971
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Λι Ράτζιβιλ στα εγκαίνια του Χίλτον το 1963
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Λι Ράτζιβιλ στα εγκαίνια του Χίλτον το 1963

«Space between»: Η ιστορία του Hilton ζωντανεύει στην περίφραξη του εργοταξίου 

Σημείο αναφοράς για την ελληνική αρχιτεκτονική αλλά και για την κοινωνική ζωή της πόλης, το ιστορικό ξενοδοχείο βρίσκεται σε φάση ριζικής μεταμόρφωσης για να μας συστήσει το νέο του πρόσωπο στις αρχές του 2025. Καθώς διασχίζεις, όμως, τη Βασιλέως Αλεξάνδρου, απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη, η ιστορία του ζωντανεύει στην περίφραξη του εργοταξίου μέσα από αρχειακό φωτογραφικό υλικό για να θυμίσει τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με τη δημιουργία του (τους αρχιτέκτονες και τον εικαστικό Γιάννη Μόραλη που δημιούργησε τις σήμα-κατατεθέν ανάγλυφες συνθέσεις της πρόσοψης), τους διάσημους διεθνείς φιλοξενούμενους αλλά και τους λαμπερούς Αθηναίους που έδιναν εδώ τα ραντεβού τους.

Το Hilton Athens μέσα από τον φακό του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ
Το Hilton Athens μέσα από τον φακό του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ

Με τίτλο «Space between», η εικαστική εγκατάσταση που ζώνει την περιφέρεια του ξενοδοχείου έρχεται να αναδείξει την ταυτότητα ενός εμβληματικού τοπόσημου της Αθήνας, προβάλλοντας αυτό που υπήρξε αλλά και διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την πόλη και τους νέους δημιουργούς. Στόχος της έκθεσης, άλλωστε, σύμφωνα με τους εμπνευστές της είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης και έκφρασης ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.

Δημιουργία της φοιτήτριας της ΑΣΚΤ Ευαγγελίας Ανδρονικίδου για την έκθεση "Space between"
"Space between": Δημιουργία της φοιτήτριας της ΑΣΚΤ Ευαγγελίας Ανδρονικίδου

Διόλου τυχαία τη δημιουργική διεύθυνση του εγχειρήματος έχει αναλάβει ο διεθνώς καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης, υποψήφιος δύο φορές για Όσκαρ και BAFTA, Φαίδων Παπαμιχαήλ.

Ο καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ
Ο καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ για την εγκατάσταση «Space between» στο Hilton

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ μεγάλωσε στην περιοχή και από παιδί είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το κτίριο. Επιστρέφοντας χρόνια μετά, εμπνεύστηκε από την αρχιτεκτονική του και το απαθανάτισε σε μια σειρά φωτογραφιών που διεκδικούν το βλέμμα σου στην πλευρά της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Μια σειρά από εικόνες που αγκαλιάζουν τις λιτές γεωμετρίες της κατασκευής.

«Γεννήθηκα την ίδια εποχή με αυτό το εμβληματικό κτίριο και κατά κάποιο τρόπο αισθάνομαι ότι η πνευματική μας ζωή ανά τις δεκαετίες ήταν παράλληλη. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης μπόρεσα διαισθητικά και με ευκολία να αποδώσω την απέριττη ομορφιά και τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του στις συνθέσεις μου», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Λεπτομέρεια του Hilton Athens από τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ
Λεπτομέρεια του Hilton Athens από τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ

Στην έκθεση συνεργάζονται η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με την επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή και ιδρυτή της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio, ενώ την επιμέλεια υπογράφουν οι art directors Οδυσσέας Λάππας και Κατερίνα Σαράντη.

Space between: Νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν στην περίφραξη του Hilton

Κυκλώνοντας το εργοτάξιο προς τη Βεντήρη και τη Μιχαλακοπούλου, η παλέτα ζωηρεύει με κίνηση και χρώμα. Η εκθεσιακή «κορδέλα» ανήκει πλέον στη νέα γενιά δημιουργών, τους φοιτητές της ΑΣΚΤ που, κατόπιν διαγωνισμού, καταθέτουν τη ματιά τους για τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της πόλης σήμερα. Από τις 85 συμμετοχές, η επιτροπή (στην οποία συμμετείχαν ο Φαίδων Παπαμιχαήλ και καθηγητές της σχολής) επίλεξε τα 14 έργα που παρουσιάζονται. Συνθέσεις που οραματίζονται μια καθημερινότητα πληθωρική, σε εκρηκτικές αποχρώσεις κι άλλοτε ανακατασκευάζουν την εικόνα του αθηναϊκού αστικού τοπίου αποδομώντας το στα χαρακτηριστικά «συστατικά» του, μας δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια νέα γενιά καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι φοιτητές: Φίλιππος Ναπολέων Αγγελάκης, Αθανάσιος Αθανασιάδης, Νικολέτα Αθανασοπούλου, Ευαγγελία Ανδρονικίδου, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Χρήστος Καστρινάκης, Άννα Μαστρομιχάλη, Βασιλική Μπαλτζή, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Δήμητρα Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Ναταλία Σοπίδη, Νικόλαος Τζούφας και Σοφία Χριστοδούλου.

Στον κομβικό άξονα της Μιχαλακοπούλου, ο καμβάς δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στη γλώσσα της street art με τέσσερις γνωστούς graffiti artists να εμπνέονται από το αστικό περιβάλλον και να αποτυπώνουν με την δική τους, προσωπική ματιά, τον παλμό της πόλης. Ο Apset επιδιώκει να συνομιλήσει μέσα από μια πολύχρωμη σύνθεση με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Αθήνας. Ο Soteur ποντάρει στη δύναμη της γραμμής σε μια σύνθεση που θέλει να ενσωματώνει το παλιό και το νέο, κλασικά και μοντέρνα στοιχεία. Ο Yiakou βλέπει την ενσάρκωση της θεάς Αθηνάς στις γυναίκες του σήμερα. Ενώ ο SimpleG εμπνέεται από τη γιαγιά του που του καθαρίζει μανταρίνια –μια απλή πράξη αγάπης που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σύμβολο για την αλλαγή και την αναγέννηση.

Hilton Athens: η επόμενη μέρα

Στη νέα του μορφή, που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2025, ο χώρος θα συνδυάζει πολλαπλές χρήσεις: ξενοδοχείο υπό το brand Conrad Hotels & Resorts, κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, σύγχρονη λέσχη μελών, εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 275 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας την αρχική επένδυση για την εξαγορά του κτιρίου. Το πρότζεκτ υπογράφει η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού, της φιλοξενίας και της διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα.

INFO:
«Space between»
Στην περίφραξη του νέου προορισμού που αναπτύσσεται στο πρώην Hilton Athens
Διάρκεια έκθεσης: έως το καλοκαίρι 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ