Life in Athens

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια του Αυγούστου

Εκδηλώσεις για την πανσέληνο στο Μουσείο Ακρόπολης, το αρχαίο θέατρο Ζέας, το Νομισματικό Μουσείο, το Αμφιάρειο, την Ομορφοκλησιά Γαλατσίου κ.α.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με την πανσέληνο του Αυγούστου στο Μουσείο Ακρόπολης
Στο Μουσείο Ακρόπολης με την πανσέληνο του Αυγούστου © Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: οι εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Οξύρρυγχου και την Μπλε πανσέληνο σε μουσεία και μνημεία στην Αττική

Με (διπλό) ολόγιομο φεγγάρι καταφθάνει και φεύγει ο Αύγουστος και οι εκδηλώσεις για να χαρούμε την πανσέληνο στα μουσεία και τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους δεν λείπουν.

Την Τρίτη 1η Αυγούστου (στις 21:00) το Tango Acropolis μας βάζει στον χορό στο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης. Η ορχήστρα Con Estilo Tango θα παίζει στους ρυθμούς των Άστορ Πιατσόλα, Οσβάλντο Πουλιέσε, Χουάν ντ’ Αριένζο, ενώ η βραδιά θα ανοίξει με χορογραφίες από φημισμένους χορευτές του είδους. Ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά και τις συλλογές του μουσείου (με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 ως τα μεσάνυχτα) ή και ένα δείπνο στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου με μοναδική θέα στον Ιερό Βράχο.

Την ίδια ημέρα και ώρα, για όσους «ψηφίσουν» Πειραιά, στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης ο γνωστός τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, η σοπράνο Μαρία Κατριβέση, η μεσόφωνος Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου, ο πιανίστας Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου και ο βιολονίστας Εμμανουήλ Λορέντζος υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι με άριες και γνωστά κομμάτια ξένων και Ελλήνων συνθετών.

Με μελωδίες μάς υποδέχεται και για τις δύο βραδιές με πανσέληνο το Νομισματικό Μουσείο. Στον υπέροχο κήπο του αρχοντικού του στην καρδιά της Αθήνας τον τόνο θα δώσουν την 1η Αυγούστου η Ευγενία Γκρίμα και ο Νεκτάριος Διονυσάτος στην εκδήλωση με τίτλο «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», ενώ στο κλείσιμο του μήνα ο πιανίστας Δαυίδ Ναχμίας επιμελείται ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γούναρη («Έχει ένα φεγγάρι απόψε»). Και οι δύο εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21:00 (κρατήσεις στο Café του Μουσείου, τηλ. 210 3610067). Ωστόσο οι εκθεσιακοί χώροι του υπέροχου Ιλίου Μέλαθρον θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο (από 19:30 έως τις 24:00) μόνο στην πρώτη περίπτωση.

Με το καλησπέρα του Αυγούστου, (στις 20:00) τραγούδια κάτω από την πανσέληνο θα «σερβίρει» και ο Παντελής Θαλασσινός στον Άγιο Γεώργιο (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου, έξω από τον περίβολο του βυζαντινού μνημείου που θα είναι επισκέψιμο από τις 17:30 έως το τέλος της εκδήλωσης.

Με άριες και ντουέτα από αγαπημένες όπερες (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Τραβιάτα, Ριγκολέττο, Τουραντώ κ.ά.) από την υψίφωνο Μαριλένα Στριφτόμπολα και τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο θα χαζεύουμε το φεγγάρι από την αυλή του αρχαιολογικού μουσείου Σκάλας Ωρωπού την Τετάρτη 2 Αυγούστου (στις 21:00). Αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, η εκδήλωση θα επιχειρήσει να ακουμπήσει στιγμές από την προσωπική ζωή και την σπουδαία καριέρα της.

Κι αν βρεθούμε στα ανατολικά στην εκπνοή του καλοκαιριού, για την Μπλε Πανσέληνο στις 31 Αυγούστου; Στο ειδυλλιακό Αμφιάρειο στον Κάλαμο (από τις 20:30) η βραδιά θα κυλήσει μουσικά με την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου (ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 19:30 έως τα μεσάνυχτα), ενώ στην παραλία της Νέας Μάκρης προγραμματίζεται εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Μίτος, μετά την ξενάγηση (στις 19:00) στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ