Life in Athens

Θέλεις να ξεκινήσεις ποδήλατο στην Αθήνα; 12 tips για ασφαλή ποδηλασία

Ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για τους νέους ποδηλάτες της πόλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποδηλασία στην Αθήνα
© Angelo Pantazis / Unsplash

3 Ιουνίου παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2023: Κανόνες επιβίωσης στην Αθήνα με ποδήλατο

Η Αθήνα δεν είναι ποδηλατικός παράδεισος. Οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές που συναντά κανείς ακόμα και σε σύντομες διαδρομές, μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες και το καυσαέριο, κάνουν τη μετακίνηση με ποδήλατο δυσκολότερη από άλλες πόλεις του εξωτερικού, γι’ αυτό και μας εκπλήσσει καθώς οδηγούμε να βλέπουμε ποδηλάτες ανάμεσά μας στον δρόμο. Τους αποκαλούμε τολμηρούς και αναρωτιόμαστε «Καλά δεν φοβούνται;», αφού η ασφαλής και απρόσκοπτη ποδηλασία στην πόλη μας δεν είναι δεδομένη. Στους δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας δεν περισσεύει κάποια λωρίδα γι' αυτούς αλλά και στους πεζόδρομους, που θεωρητικά ενδείκνυνται για ποδηλασία, τα εμπόδια για τους ποδηλάτες, όπως και για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, είναι εμφανή. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν τα παράνομα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα ή τα οχήματα φορτοεκφόρτωσης που σταματούν την πορεία τους, για να μην αναφέρουμε την παντελή έλειψη σταθμών επισκευής και ασφαλούς στάθμευσης των ποδηλάτων. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την Αθήνα με το ποδήλατό τους, να αθληθούν ή να το επιλέξουν ως μέσο μετακίνησης για τη δουλειά τους, έχουμε 12 συμβουλές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Ποδηλασία
© Τing Τse Wang / Unsplash

12 tips για ασφαλή ποδηλασία στην Αθήνα

1. Απαραίτητο το κράνος
Σε διάφορες χώρες του εξωτερικού το κράνος είναι υποχρεωτικό, καθώς μπορεί στην κυριολεξία να σώσει ζωές. Ένα απλό κράνος ποδηλάτου πόλης ξεκινά από τα 10 ευρώ και με ένα γρήγορο search στο διαδύκτυο μπορεί κανείς να εντοπίσει εκατοντάδες διαφορετικά σε στιλ και χρώμα.

2. Όχι με το κινητό στο χέρι
Όπως και κατά την οδήγηση αυτοκινήτου, το να οδηγεί κανείς με το κινητό στο χέρι δεν είναι ασφαλές. Το κινητό πρέπει να είναι σε κλειστή με φερμουάρ τσέπη για να μη γλιστρήσει εν κινήση, ή μέσα σε αυτές τις ειδικές θήκες με το κορδόνι που κρέμμονται από τον λαιμό. Φυσικά αν χρειάζεται να μιλήσεις σταματάς σε μια άκρη ή έχεις μαζί σου ακουστικά και hands free. 

3. Προσοχή με τη μουσική 
Σίγουρα δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να απολαμβάνεις μια χαλαρή βόλτα μετά μουσικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ειδικά όταν φοράς τα ακουστικά, μπορεί να μειώνεται η αντίληψή σου σχετικά με τα όσα συμβαίνουν γύρω σου στον δρόμο, να μην ακούσεις μια κόρνα δηλαδή ή έναν άνθρωπο που μπορεί να ζητά βοήθεια.

4. Σεβασμός στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Όπως κάθε οδηγός και πεζός έτσι και ο ποδηλάτης οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Οι ποδηλάτες οφείλουν να δίνουν προσεκτική βάση στη σήμανση, χωρίς να θεωρούν δεδομένο οτι τα αυτοκίνητα τους προσέχουν, και φυσικά να σέβονται τους πεζούς.

5. Δείξε οτι στρίβεις και χτύπα το κουδουνάκι
Επειδή δεν έχεις φλας και ποτέ δεν ξέρεις μήπως κάποιος από πίσω σου σκοπεύει να αναπτήξει ταχύτητα, καλό θα είναι να κάνεις κάποιο νόημα υψώνοντας το χέρι προς την κατεύθυνση που θέλεις να στρίψεις. Αντίστοιχα μην κάνεις κάποια προσπέραση από τα δεξιά. Από την άλλη, τους μπροστά μπορείς να τους προειδοποιείς με το κουδουνάκι.

6. Έχε μαζί ένα μικρό φαρμακείο και νερό
Καλό θα είναι να έχεις στο σακίδιό σου ένα μικρό κιτ με τα βασικά που μπορεί να χρειαστούν, όπως χανζαπλάστ, κάποιο αντισηπτικό σπρέι, φυσιολογικό ορό σε σταγόνες για τα μάτια και κάποιο gel τύπου fenistil. Μπορείς να ενσωματώσεις στο ποδήλατο και μια παγουροθήκη για να έχεις πάντα εύκαιρο το νερό σου.

7. Φόρεσε αντηλιακό
Είναι απαραίτητο όλον τον χρόνο και όχι μόνο για το πρόσωπο αλλά και για το υπόλοιπο σώμα – ειδικά για τους ώμους που μπορεί να γίνουν κατακόκκινοι από τον ήλιο χωρίς να το καταλάβεις. Τα απογεύματα του καλοκαιριού μάλιστα που η πόλη γεμίζει από κουνούπια, ένα ψέκασμα με απωθητικό σπρέι σώματος είναι σωτήριο.

8. Προφυλάξεις στη βραδυνή οδήγηση
Η οδήγηση το βράδυ για έναν ποδηλάτη ειδικά σε μια περιοχή που έχει ελειπή φωτισμό, μπορεί να είναι επικίνδυνη γι' αυτό χρειάζεται φωτάκι ποδηλάτου (εμπρόσθιο και οπίσθιο) επαναφορτιζόμενο και κάποιο γιλέκο που φωσφορίζει ή αντίστοιχα αξεσουάρ, καθώς κυκλοφορούν από φωσφοριζέ κάλτσες μέχρι καλύμματα για να ξεχωρίζεις στο σκοτάδι.

9. Τα ρούχα ποδηλασίας
Είναι αυτονόητο ότι τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα και ελαστικά για να απολαύσει κανείς τη βόλτα του. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ειδικές ισοθερμικές μπλούζες, αντιανεμικά μπουφανάκια, ειδικά γυαλιά και γάντια που προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες και είναι ανθεκτικά στον ιδρώτα.

10. Προσεκτική επιλογή του σημείου αλλά και της ώρας
Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Για παράδειγμα η ώρα αιχμής με τον δρόμο ασφυκτικά γεμάτο από οχήματα, το καταμεσήμερο μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας, την ώρα που βρέχει με το οδόστρωμα να είναι ολισθηρό ή όταν πρόκειται να ανέβεις μια δύσκολη ανηφόρα με κόσμο από πίσω – σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να κατέβεις και να συνεχίσεις με τα πόδια ώσπου ο δρόμος να είναι ομαλός.

11. Ασφάλισε το ποδήλατο και προφύλαξέ το
Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται γι' αυτό προσπάθησε να μην απομακρυνθείς για ώρα από το ποδήλατο όταν το «παρκάρεις». Μια καλή αλυσίδα με κλειδαριά είναι σίγουρα καλή επένδυση, ενώ το κλειδί της συμβουλεύουμε να είναι πάντα μαζί με του σπιτιού για να μη χαθεί. Αν κλαπεί θα βοηθήσει να το έχεις τραβήξει μερικές φωτογραφίες από πριν και να κάνεις κάποια δημόσια ανάρτηση στα social media. Σε κάθε περίπτωση, αν κοιτάξεις στο κάτω μέρος της πεταλιέρας, αφού το γυρίσεις ανάποδα, μπορείς να σημείωσεις τον αριθμό πλαισίου του – χρήσιμο για την ταυτοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση μπορείς και να το ασφαλίσεις.

12. Κιτ επισκευής 
Πολύ χρήσιμο για την επισκευή των ελαστικών, μπορεί να περιλαμβάνει επίσης μπαλώματα σαμπρέλας, ίσως να είναι σε μορφή κόλλας ή και σε σπρέι για το φούσκωμά του. Προϋπόθεση να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ