Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Περπατώντας στην Αθήνα – Σκέψεις, εικόνες και στιγμιότυπα
Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, την Ομόνοια, το Μοναστηράκι, το Πανεπιστήμιο και το Σύνταγμα, και μερικές σκέψεις για τη ζωή.
Ένα σμήνος περιστεριών διατάραξε την πρωινή ηρεμία μπροστά στο Δημαρχείο Αθηνών στην οδό Αθηνάς, στην πλατεία Κοτζιά. Μια επίσκεψη παρέα με ένα φίλο στο Δημαρχείο για την αναζήτηση κάποιων πιστοποιητικών, στάθηκε η αφορμή για μια πρωινή περιήγηση μετά από καιρό πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
Η αναμονή στο Δήμο ήταν μερικά μόλις λεπτά καθώς πλέον το σύνολο των πιστοποιητικών παρέχεται ψηφιακά, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την καθημερινότητα του πολίτη. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να κλέψουμε χρόνο από την καθημερινότητα και να γίνουμε για κάποιες ώρες της ημέρας επισκέπτες στην ίδια μας την πόλη, να βρεθούμε ανάμεσα στο μεγάλο αριθμό τουριστών που δεν αφήνει ανεξερεύνητη καμιά γειτονιά της πρωτεύουσας.
Κτήρια μέχρι πρόσφατα σε άσχημη κατάσταση, σε ορισμένες περιπτώσεις και ετοιμόρροπα, μετά από ριζικές αναστηλώσεις και ανακαινίσεις, τα συναντούμε σήμερα να έχουν αλλάξει χρήση και να λειτουργούν, τα περισσότερα, ως τουριστικές μονάδες, αλλά και ως κέντρα εστίασης, εμπορικά καταστήματα ακόμη και ως φοροτεχνικά γραφεία. Σημαντικές επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας γύρω από την Ομόνοια.
Στην Βαρβάκειο Αγορά η κίνηση ξεκινάει από τα ξημερώματα στην ψαραγορά ενώ γύρω από την αγορά και κατά μήκος της οδού Αθηνάς μπορεί κανείς να βρει τα πάντα: εκκλησιαστικά είδη και εικόνες, μέχρι είδη αλιείας, κυνηγιού, σιδερικά, μαγαζιά με βίδες όλων των μεγεθών, καπέλα και σανδάλια για όλα τα γούστα, γούρια, ενθύμια και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς.
Μια από τις γνωστές ταράτσες με θέμα την Ακρόπολη ήταν κλειστή λόγω ριζικής ανακαίνισης που ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες. Ανεβαίνοντας σε μια διπλανή ταράτσα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαφορετική Αθήνα: την Αθήνα της Μπελ Επόκ, όπου μπορεί κανείς τα ταξιδέψει επισκεπτόμενος από τις 7 Ιουνίου το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων όπου εγκαινιάζονται εκδηλώσεις γύρω από την Αθήνα της Μπελ Επόκ, βασισμένες στο βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Εζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» (εκδ. Polaris). Πρόκειται για απομνημονεύματα που ζωντανεύουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την καθημερινότητα στην παλιά Αθήνα, από ένα πολίτη που την έζησε, συμμετείχε στα κοινά της και την αγάπησε με πάθος.
Έχοντας αφήσει την Ομόνοια και ανηφορίζοντας προς την Πανεπιστημίου συναντάμε πολλά νέα παιδιά, καλοντυμένα, με χαμόγελα και ανθοδέσμες στα χέρια. Έχουμε φτάσει στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, που μόλις έχει ολοκληρωθεί η ορκωμοσία των πτυχιούχων της Νομικής Σχολής. Η εικόνα μόνον αισιοδοξία μπορεί να γεμίζει. Μια νέα γενιά να χαμογελά, να αισιοδοξεί και να κάνει σχέδια φωναχτά για το αύριο που έχει ήδη ξεκινήσει, για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, την πρακτική τους ως ασκούμενοι, για τις σχέσεις τους αλλά και για το καλοκαίρι. Η αισιοδοξία και η χαρά όμως εναλλάσσεται με την στεναχώρια. Κάποια άλλα νέα παιδιά που σίγουρα ξεκίνησαν και εκείνα με όνειρα για τη ζωή τους στα παιδικά τους χρόνια, δίνουν την μάχη της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης, εξαρτημένα από ουσίες, ελάχιστα μόλις μέτρα μακριά.
Η πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς, όλα τα πολιτικά κόμματα ενωμένα, χωρίς κομματικές ιδεολογίες, πρέπει να εντείνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια, ώστε οι νέοι άνθρωποι να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό και να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Έχουμε φθάσει σχεδόν στο Σύνταγμα και συναντάμε μια ομάδα νεαρών κοριτσιών που ετοιμάζεται για διακοπές στα ελληνικά νησιά. Με το κινητό στο χέρι αναζητούν όλες τις πληροφορίες. Ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο που για περισσότερους από πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους στην Γη- τόσοι είναι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν smart phone- αποτελεί «προέκταση» του χεριού τους, καθώς σε αυτό έχουν ενσωματώσει ολόκληρη την ζωή τους, εικονική και πραγματική. Σε αυτό αναζητούν ενημέρωση, ψυχαγωγία και επικοινωνία δαπανώντας σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο χρόνο στην οθόνη από ότι στην πραγματικότητα.
Μια Αθήνα που αναμφισβήτητα αλλάζει, μια Αθήνα ζωντανή. Μια πρωτεύουσα που επιτέλους αποφάσισε να αξιοποιήσει τη μοναδική της ακτογραμμή, την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δημιουργώντας νέα τοπόσημα όπως το ΚΠΙΣΝ και σύντομα το Ελληνικό, όπου είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Υπόσχεται νέες εμπειρίες και ένα πιο ισχυρό αποτύπωμα στο διεθνή χάρτη.
Μια Αθήνα που όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες και ουσιαστικές προκλήσεις, όπως άλλωστε κάθε μεγάλη πόλη σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εναπόκειται στους κατοίκους τους να κινητοποιηθούν και μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία, όλοι μαζί να την οδηγήσουν στην κορυφή, εκεί όπου πραγματικά η ιστορία την έχει τοποθετήσει.
Δειτε περισσοτερα
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού