Life in Athens

TEDxAthens: Έρχεται ξανά στο ΚΠΙΣΝ με 20 ομιλητές

Το TEDxAthens έρχεται στις 28 Μαΐου με είκοσι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτοιμους να χαρτογραφήσουν το σπουδαίο άγνωστο στην επιστήμη, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικονομία, τον πολιτισμό

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TedxAthens 2022: Τζεφ Μοντάνα, Άγγελος Πεντάρης, Ελένη Μυριβίλη, Hugo Dixon, Jake Bernstein, Suzanna Laskaridi

TEDxAthens 2022: Το πρώτο μετά την πανδημία θα διεξαχθεί 28 Μαΐου στο ΚΠΙΣΝ. Το πρόγραμμα και οι ομιλητές.

Αν κάτι επαναπροσδιόρισε τις δημόσιες ομιλίες, αυτό που λέμε public speaking, είναι τα TEDx και το πώς διαμόρφωσε όχι μόνο την αρχιτεκτονική αλλά και την ουσία. Τι θα πει κάποιος, πώς θα το πει, πώς θα κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, που η διοργάνωση πια μετρά 11 χρόνια.

Χαίρομαι που το TEDx επιστρέφει στις 28 Μαΐου. Είναι μια μεγάλη κοινωνία οι λάτρεις του TedxAthens: Περισσότεροι από 250 ομιλητές που μέσα από το βίωμα, τη γνώση, την πληροφορία και το συναίσθημά τους κατάφεραν στα χρόνια να προσελκύσουν περί τους 180 χιλιάδες θεατές διά ζώσης ενώ τα βίντεό τους να συγκεντρώνουν 7 εκατομμύρια views.

Το σπουδαίο άγνωστο είναι η φετινή θεματική του. Ο πρωταγωνιστής της ύπαρξής μας, εμπόδιο και ελατήριο. Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές του «μέσα στο άγνωστο δημιουργήσαμε Θεούς και Δαίμονες, κάναμε πολέμους, βρήκαμε μακροζωία και σύντομα θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι εγκατασταθήκαμε και στον Άρη». Με αυτό στον νου, προσκάλεσαν εξαιρετικά ενδιαφέροντες ομιλητές και ομιλήτριες που θα φωτίσουν τα δικά τους και τα δικά μας σκοτάδια και μας παίρνουν από το χέρι να γίνουμε ξανά παιδιά: να κοιτάξουμε το άγνωστο στα μάτια. Να βουτήξουμε στο νέο, σπουδαίο άγνωστο.

Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ομιλητές και το κοινό με παρουσιαστή τον Θοδωρή Παπακώστα, ενώ θα υπάρχει δράση και στην Εναλλακτική Σκηνή με παρουσιάστρια τη Γεωργία Καλτσή. Από τον Ιούνιο του 2019, όταν και πραγματοποιήθηκε το τελευταίο TEDxAthens, μέχρι σήμερα πέρασαν δύο χρόνια και μια αιωνιότητα. Το δυστοπικό άγνωστο της καραντίνας και του φόβου διαδέχτηκε η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αλλά και η αμφισβήτηση της γνώσης, η αμφιβολία στον άνθρωπο και η απομόνωση, αλλά και η πίστη στο καλό, το διαχρονικά σωστό και το φωτεινό.

Άγγελος Πεντάρης
Άγγελος Πεντάρης

Τζεφ Μοντάνα
Τζεφ Μοντάνα

Έτσι, στο εμβληματικό stage με την κόκκινη κουκίδα - χαλί και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, επιστήμονες, αθλητές, ακτιβιστές, άνθρωποι που το άστρο τους για διαφορετικούς λόγους του καθένα λάμπει, μας ανοίγει την πόρτα στο δικό τους σπουδαίο άγνωστο. Όπως η ιστορία του Άγγελου Πεντάρη που ανέτρεψε τη διάγνωση εγκεφαλικής παράλυσης και τετραπληγίας όταν ήταν μόλις 4 μηνών ξεπερνώντας κάθε όριο. Ή της Τζεφ Μοντάνα, της ηθοποιού, non-binary μοντέλο, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια και συγγραφέως του βιβλίου «Από την Κόρινθο στο non binary» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Athens Voice Books.

Στέφανος Κόντος
Στέφανος Κόντος

Ελένη Μυριβήλη
Ελένη Μυριβήλη

Ο free diver - φωτογράφος Στέφανος Κόντος, η sustainability specialist και εκπαιδευτικός, Ελένη Ανδρεάδη, η σύμβουλος για την Κλιματική Ανθεκτικότητα και Chief Heat Officer του Arsht-Rock Resilience Center (Atlantic Council) και του Δήμου Αθηναίων, Ελένη Μυριβήλη, η ιδρύτρια της Blue Cycle, Σουζάνα Λασκαρίδη και ο Cpt. Peter Hammarstedt της Sea Shepherd Global που έβαλε στόχο ζωής τη καταδίωξη της λαθροθηρίας, βουτάνε στο μαγικό και απρόβλεπτο μέλλον της φύσης, του περιβάλλοντος, της θάλασσας.

Suzanna Laskaridi
Suzanna Laskaridi

Peter Hammarstedt
Peter Hammarstedt

Ο αναλυτής και βραβευμένος με δύο Pulitzer Jake Bernstein, στου οποίου το βιβλίο βασίζεται η ταινία The Laundromat για το σκάνδαλο των Panama Papers, θα μας εξηγήσει γιατί συνεχίζεται το laundering και πόσο περίπλοκο τελικά είναι. Στα business highlights περιλαμβάνεται και η εμφάνιση του δημοσιογράφου Hugo Dixon, η ομιλία του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της unicornstart up GoStudent, Felix Oshwald και του ιδρυτή της επενδυτικής Isomer Capital με έδρα το Λονδίνο, Joe Schorge για τα venture capital.

Hugo Dixon
Hugo Dixon

Jake Bernstein
Jake Bernstein

Ο Ελληνοαμερικανός αστροφυσικός και συγγραφέας Μηνάς Καφάτος, η Ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη, o Dr. Κωνσταντίνος Μαυραντώνης και η διευθύνουσα σύμβουλος και ιατρική διευθύντρια του Re:Cognition Health, Dr Emer MacSweeny θα ξετυλίξουν το δικό τους νήμα σχετικά με το σπουδαίο άγνωστο της επιστήμης και της καθημερινότητάς μας. Είναι κι άλλοι καλεσμένοι, θα βρείτε τη λίστα στο website της διοργάνωσης.

Μηνάς Καφάτος
Μηνάς Καφάτος

Dr Emer MacSweeny
Dr Emer MacSweeny

Παράλληλα, στον τέταρτο όροφο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιείται η έκθεση φωτογραφίας «Visualizing the Unknown», ενώ την ίδια ώρα θα μπορεί να παρακολουθεί κάποιος τον εικαστικό Ηλία Παπαηλιάκη να δημιουργήσει 2 γλυπτά κατά τη διάρκεια του event.

Το TEDxAthens είναι οι άνθρωποί του. Οι εθελοντές που αφήνουν στην άκρη υποχρεώσεις για να το ζήσουν, οι ομιλητές που αλλάζουν πτήσεις και σχέδια για να είναι εδώ, οι άνθρωποι που το διοργανώνουν που το αγαπούν σαν παιδί τους. Οι θεατές που διψάμε για ανταλλαγή και για το συναρπαστικό άγνωστο. Θα είμαι εκεί κι όταν τα φώτα χαμηλώσουν και ο πρώτος ομιλητής σπάσει την αμηχανία της σιωπής, θα καταδυθούμε σε μια ακόμη TEDx εμπειρία. 

Info
TEDxAthens, Σάββατο 28 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πληροφορίες: tedxathens.com/tedxathens-2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ