Life in Athens

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα

Για μικρούς και μεγάλους

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα μέχρι την Καθαρή Δευτέρα

Τα μεγάλα καρναβάλια δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε φέτος λόγω της πανδημίας, όμως αρκετές είναι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν έως και την Καθαρή Δευτέρα στην Αθήνα και σε άλλους δήμους της Αττικής. Η ATHENS VOICE διάλεξε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες και σας τις προτείνει.


Εκδηλώσεις στον Δήμο Αθηναίων

Έκθεση: Αποκριάτικες εικόνες της Παλιάς Αθήνας στο
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Η παλιά Αθήνα, εκείνη της belleépoque με τα κοσμικά γεγονότα και τις αποκριάτικες χοροεσπερίδες στα αρχοντικά σπίτια της, αλλά και η Αθήνα της παράδοσης με τα δικά της γλέντια αναβιώνουν μέσα από δύο διαφορετικές παραστατικές εικόνες στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «ΑγγελικήΧατζημιχάλη», αφήνοντας το άρωμα μιας όμορφης πρωτεύουσας.

Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις της αποκριάς στην Αθήνα, περίπου του 1900. Η πρώτη εικόνα μια κυρία προσκεκλημένη σε αποκριάτικο χορό προετοιμάζεται, δοκιμάζοντας φορέματα-τουαλέτες, γούνες, καπέλα, φτερά και βέβαια μάσκες, προκειμένου η εμφάνισή της να αρμόζει στην πολυτέλεια της Αθηναϊκής αποκριάτικης «εσπερίδας» της εποχής…

Η δεύτερη αναπαραστατική προσέγγιση εμπνέεται από τον έργο του Νικόλαου Γύζη «Το Καρναβάλι στην Αθήνα». Κάπου, σε ένα καθημερινό σπίτι μια παρέα γιορτάζει την αποκριά με μουσική και χαρούμενη διάθεση. Ένα οικογενειακό στιγμιότυπο με ζεστή ατμόσφαιρα, γύρω από ένα τραπέζι και τον χώρο αναστατωμένο από το γλέντι, διασκεδάζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά με τα έθιμα της αποκριάς, ενώ εισβάλλουν οι μασκαράδες και τρομάζουν τα μικρά. 

Επιμέλεια έκθεσης, Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη», Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 210 3243987, 210 3243972. Έως 6 Μαρτίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εκδηλώσεις στον Δήμο Αθηναίων για παιδιά

Σάββατο 5 Μαρτίου στις 12.00: Η συμμορία των Αποκριών

Πολύχρωμα γαϊτανάκια, παιχνίδια, τραγούδι και χορός, στήνονται μέσα σε ένα υπέροχο μασκέ σκηνικό, όπου τα παιδιά θα μάθουν την έννοια της φιλίας, της ομαδικότητας αλλά και τη χαρά της προσφοράς και της δημιουργίας. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, κρατήσεις θέσεων: 2103243987, μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου

Σάββατο 5/3

Το μασκέ πάρτι του Καραγκιόζη, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, 19.00

Αναβίωση εθίμου της Τζαμάλας, πλατεία Άρη Βελουχιώτη, 19.30

Κυριακή 6/3

Ο μικρός γενναίος χαρταετός (θεατρικό και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 4-8 ετών), 10.00 – 13.30 (δύο τμήματα), 6ο Δημοτικό Σχολείο

Ο παπουτσωμένος γάτος, 19.00 Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Καθαρή Δευτέρα 7/3

Συναυλία με τους Ξέφραγο Αμπέλι, με νησιώτικα και έντεχνα, στις 12 στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Ασύρματος).

Στον Δήμο Περιστερίου

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους το διήμερο 5 & 6 Μαρτίου, στην πλατεία Δημαρχείου, από 11.00 έως 20.00. Το πρόγραμμα έχει διαγωνισμό αποκριάτικης στολής, εργαστήρια μουσικής, face painting, κατασκευή αποκριάτικης μάσκας και άλλα πολλά. Δείτε εδώ

Στον Δήμο Νίκαιας - Άγιου Ιωάννη Ρέντη

Παιχνίδι ανακάλυψης της ιστορίας του χαρταετού, στη βιβλιοθήκη του Άγιου Ιωάννη Ρέντη (11.00 – 13.00).

Στον Δήμο Ιλίου

Το λεωφορείο της Αποκριάς - Ένα διώροφο στολισμένο λεωφορείο, με τον Βασιλιά Καρνάβαλο, καρναβαλιστές και dj, θα διασχίσει τους δρόμους της πόλης σκορπίζοντας κέφι! Στις 5 & 5 Μαρτίου, 10.00 – 14.00.

Στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου

Την Καθαρά Δευτέρα, οι «Ορχήστρες του δρόμου» στις γειτονιές του Ταύρου, στις 11, με αφετηρία την πλατεία Παναγιώτη Βακαλόπουλου και στις γειτονιές του Μοσχάτου στις 13.00, με αφετηρία την πλατεία Ταξιάρχη Παπαντώνη.

Στον Δήμο Αμαρουσίου

Διαδραστικό θεατρικό πρόγραμμα «Μια αποκριά, μια ιστορία», στην πλατεία ΗΣΑΠ, 5/3, 12.30-13.30. Την ίδια ημέρα παιχνίδια με εμψυχωτές, μασκότ, ζογκλέρ και μάγους, σε πλατείες και σε πεζόδρομους της πόλης.

Στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κυριακή 6/3, 11.00 – 14.00, Ψάχνοντας τον Καρνάβαλο. Στην εκδήλωση, θα μεταφερθούμε σε διάφορες χώρες, ψάχνοντας τον Καρνάβαλο του κάθε τόπου, αναβιώνοντας τα ήθη, τα έθιμα και τους παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς. Σε κάθε χώρα-σταθμό της διαδρομής μας μαζεύουμε στοιχεία, ώστε να ανακαλύψουμε τον μεγάλο θησαυρό! Για παιδιά 4 - 10 ετών με τους συνοδούς τους. Στο Ξέφωτο.

Καθαρή Δευτέρα 7/3, Εργαστήριο Κεραμικής, όπου οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές κεραμικής και διακόσμησης του πηλού και θα εμπνευστούν από τις φόρμες νεότερων κεραμικών. Στη συνέχεια, θα δημιουργήσουν τα δικά τους χρηστικά κεραμικά για να στολίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι. 10.30-12.00, για παιδιά 4 - 6 ετών με τους συνοδούς τους, 12.30-14.00, για παιδιά 7-10 ετών.

Και για τις δύο εκδηλώσεις η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά χρειάζεται ηλεκτρονική προεγγραφή στο www.snfcc.org 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ