Ελλαδα

Καρναβάλι Πάτρας: Μια ιστορία που μετρά 190 χρόνια

Η μεγαλύτερη και παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόκριες: Το καρναβάλι της Πάτρας (Φωτογραφία Αρχείου)
Απόκριες: Το καρναβάλι της Πάτρας (Φωτογραφία Αρχείου) © EUROKINISSI

Το καρναβάλι της Πάτρας και η ιστορία του - Πώς ξεκίνησε - Οι ημερομηνίες - σταθμοί.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη και παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Ο λόγος για το καρναβάλι της Πάτρας, το οποίο μετρά 190 χρόνια ιστορίας.

Όποιος βρεθεί στην πρωτεύουσα της Αχαΐας την περίοδο των Αποκριών ζει στιγμές μοναδικές, με ξέφρενα πάρτι και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Οι νέοι και νέες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις κρατούν ζωντανό το καρναβάλι της Πάτρας. Τα θεατρικά δρώμενα, οι χοροί, οι συναυλίες, τα Μπουρμπούλια, τα παιχνίδια, οι εκθέσεις είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του πατρινού καρναβαλιού.

Απόκριες & πατρινό καρναβάλι
Απόκριες & πατρινό καρναβάλι

Το καρναβάλι της Πάτρας και η ιστορία του

Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι πρώτες καρναβαλικές εκδηλώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν κυρίως χοροί σε σπίτια.

Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έχει καταγραφεί ότι έγινε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864), αρκετοί ήταν οι Επτανήσιοι που εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα και οι οποίοι επηρέασαν την εξέλιξη του καρναβαλιού. Παράλληλα, οι επαφές που ανέπτυξαν οι Πατρινοί με την γειτονική Ιταλία, μέσω του λιμανιού, συνέβαλαν και αυτές στην ανάπτυξή του.

Πατρινό καρναβάλι
Πατρινό καρναβάλι © EUROKINISSI

Πατρινό καρναβάλι
Πατρινό καρναβάλι © EUROKINISSI

Το 1870 εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, τα οποία συνδυάζουν τη μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική διάσταση. Ενώ, το ολοκαίνουργο τότε δημοτικό θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών. Από το 1900 στο καρναβάλι συμμετέχουν άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Την ίδια περίοδο καθιερώνεται ο αβγοπόλεμος με κέρινα αβγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του Εμφυλίου σταματούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και ξεκινούν πάλι το 1951 με τους μουσικούς ομίλους του «Ορφέα» και της «Πατραϊκής Μαντολινάτας» να πρωτοστατούν. Από το 1952 την διοργάνωση του καρναβαλιού αναλαμβάνει ο δήμος Πατρών, ενώ το 1966 εμφανίζεται ένα νέο ομαδικό παιχνίδι, ο «Κρυμμένος Θησαυρός».

Πατρινό καρναβάλι 1959

Το 1980 το παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» με τα πληρώματα και τα άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, επιδρώντας μέχρι σήμερα στη διαμόρφωσή της.

Πατρινό καρναβάλι
Πατρινό καρναβάλι © EUROKINISSI

Το καρναβάλι της Πάτρας: Τα Μπουρμπούλια & η μεγάλη παρέλαση

Μια ξεχωριστή εκδήλωση του πατρινού καρναβαλιού είναι τα Μπουρμπούλια. Είναι χοροί, όπου οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άνδρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους αγνοώντας την ταυτότητά της.

Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής αποτελεί την πιο όμορφη στιγμή. Οι χιλιάδες καρναβαλιστές με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές τους, καθώς και με τα άρματα που τους συνοδεύουν, στέλνουν μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας.

Η τελευταία πράξη του πατρινού καρναβαλιού γράφεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Πατρινό καρναβάλι
Πατρινό καρναβάλι © EUROKINISSI

Πατρινό καρναβάλι
Πατρινό καρναβάλι © EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Πάτρα: Στην πυρά ο βασιλιάς Καρνάβαλος (Φωτογραφία Αρχείου)
Πάτρα: Στην πυρά ο βασιλιάς Καρνάβαλος (Φωτογραφία Αρχείου) © EUROKINISSI

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ