Life in Athens

Ilioupolis' Street Art Festival: Χρώματα και τέχνη στην Ηλιούπολη

H street art ανθίζει στην πόλη

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
afisa_tlk.jpg

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο Α' Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης το Ilioupoli΄s Street Art Festival με διακεκριμένους street artists.

Τα φεστιβάλ έχουν αρχίσει σιγά - σιγά να ξεκινούν, έστω και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Είναι μία καλή ευκαιρία για τον κόσμο να γνωρίσει μέσα από αυτά μία σειρά από νέα και ενδιαφέροντα πράγματα από χώρους που ίσως να μην γνωρίζει καλά. Το Ilioupoli's Street Art Festival, που θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου στο Α' κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης, φέρνει κοντά διακεκριμένους καλλιτέχνες της street art και του graffiti.

untitled-artwork.jpg

Οι συμμετέχοντες του Ilioupoli Street Art Festival θα κληθούν να απαντήσουν στο πως οι έννοιες «της κίνησης, της ταχύτητας και του δυναμισμού», αποτελούν έμπνευση για τη σύγχρονη αστική τέχνη. Η λίστα των καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος είναι μεγάλη και περιλαμβάνει διάφορα ονόματα καταξιωμένα στον χώρο, από διαφορετικές αφετηρίες και στιλ. 

Αρχικά στο φεστιβάλ θα βρίσκεται ο Achilles, γνωστός για τα γυναικεία πορτραίτα και τα παιχνίδια με την προοπτική και τον χώρο. Μαζί του θα είναι ο Alone98, που χρησιμοποιεί την τέχνη για να σχολιάσει τα δρώμενα της εποχής και ο Νίκος Flip Παναγιωταράκος με το καυστικό και πρώτοτυπο τρόπο που σχολιάζει την επικαιρότητα μέσα από τις τεχνικές του αναμορφισμού και την ενσωμάτωση του περιβάλλοντος χώρου μέσα από το έργο του. Εκπροσώπηση θα υπάρχει και από τον χώρο του τατουάζ, με τον γνωστό tattoo artist Dimitris Meizar, να δημιουργεί υπέροχες, μικρές και μεγάλες τοιχογραφίες με έντονα χρώματα εμπνευσμένες από το ζωικό βασίλειο και την κουλτούρα του graffiti. 

Στο Ilioupoli Street Art Festival θα βρίσκονται και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες της street art κοινότητας. Ο γκραφιτάς και street artist Platonas είναι ένας από εκείνους που δραστηριοποιείται πολύ έντονα τον χώρο, όντας γνωστός για τα πορτραίτα χαρακτήρων από τον κόσμο των κόμιξ. Ο αυτοδίδακτος εικαστικός καλλιτέχνης Skitsofrenis, ενεργός στη street art από το 2008  με αμέτρητες μικρές και μεγάλες τοιχογραφίες στην Αθήνα αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μεσσηνιακή Μάνη. Ακόμα ο δημιουργός υπέροχων και συνάμα τρομακτικων πλασμάτων, Krah, θα βρίσκεται εκεί για να αναμίξει την pop κουλτούρα με τον φουτουρισμό και τη μυθολογία. 

Οι καλλιτεχνική ομάδα The Slang Network αποτελεί μια κολλεκτίβα δημιουργικών άνθρωπων άπο όλο το φάσμα της ζωγραφικής, του graffiti και της εικονογράφισης. Τα καλλιτεχνικά τους στυλ είναι αναγνωρίσιμα και μοναδικά, είτε πρόκειται για τον μινιμαλισμό του Onebran, είτε για το πολύχρωμο pop στιλ του Soteur, το καυστικό χιούμορ του Mambo και την ανάλαφρη διάθεση του εθισμένου στα cartoons Bassment Rats. Ο αρχιτέκτονας και και εικαστικός καλλιτέχνης Thinker θα αναδείξει με πειραματισμό νέες φόρμες, σχήματα και χρώματα, ενώ ο Yiakou είναι σε θέση να δημιουργεί μοναδικούς κόσμους εμπνευσμένους από τον έρωτα, τα όνειρα και τις αναμνήσεις μέσω των πολύχρωμων φιγούρων του. H Άννα Δημητρίου (Canddyblue) καλλιτέχνης κολλάζ που ασχολείται επίσης με την συγγραφή, το σχεδιασμό αφισών και εξωφύλλων εναλλακτικών περιοδικών. Στα γεμάτα με χρώμα κολλάζ της συνδυάζει παλιές φωτογραφίες με τεχνικές ελαιογραφίας.

untitled-artwork_1.jpg

Τέλος, στο Ilioupoli Art Festival θα φιλοξενηθεί ένα σύνολο από καλλιτέχνες που με το έργο τους καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης αστικής τέχνης. Αυτοί είναι οι Chrysolie,
Αλεξανδρος Κατάρας (Fors101)Γιώργος Παπαγεωργίου (31stillwriting)Αλεξάνδρα Καψή,
Boem lifestyleResk237Dream VictimEpsilonFotizontasDevoidPati AvishSotiris Fen,
BornKometSpantLune 82 και Wask.

Το φεστιβάλ όμως δεν αρχίζει και τελειώνει στις τοιχογραφίες αποκλειστικά. Μια σειρά από συμπληρωματικές δράσεις θα τρέχουν ταυτόχρονα. Από τις 11 εώς τις 1 οι παγκόσμιοι
πρωταθλητές parkour θα εντυπωσιάσουν με τις φιγούρες τους, γεμάτες από ακρίβεια και ταχύτητα. Στον χώρο θα βρίσκονται και οι αθλητές του Γυμνάθλου που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα. Παράλληλα η ομάδα γυναικών του Ακροβατικού Cheerleading του Γυμνάθλου που πήρε την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2022 θα δείξει στο κοινό μερικά από τα εντυπωσιακά τους ακροβατικά όπως πετάγματα και πυραμίδες, ενώ οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Cheerleading θα παρουσιάσουν πρόγραμματα Αθλητικού Ομαδικού Χωρού, Cheer Pom και Cheer Hip Hop αυξημένης δυσκολίας. Το event με τα αθλητικά δρώμενα έχει αναλάβει η Ε.Γ.Ο (Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία) μαζί με τα αθλητικά σωματεία της Ηλιούπολης, ΣΗΓΑ «Γύμναθλος» και «Αμαζόνες».

Η πραγμάτωση του Ilioupoli Street Art Festival είναι υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) - Γρηγόρης Γρηγορίου σε συνεργασία με την εταιρεία Awesome Athens Experience. Ο Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη δράση στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια, την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του πολιτιστικού και αθλητικού πνεύματος. Η αθλητική και πολιτιστική συνείδηση ανεβαίνει αισθητά στην περιοχή της Ηλιούπολης. 

Το 1ο Street Art Festival διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία στον Δήμο Βύρωνα, με χαρακτηριστική την ανάπλαση της πλατείας Ταπητουργείου με ένα έργο street art μεγάλης κλίμακας. Η Awesome Athens Experiences μέσω του φεστιβάλ συνεχίζει να προωθεί την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και των προαστίων της μέσω της αστικής τέχνης.

Ημέρες λειτουργίας: Κυριακή 17/10

Ώρα έναρξης: 10.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Πρόσβαση: Κοντά σε μετρό Ηλιούπολης (κόκκινη γραμμή)

Πληροφορίες: Στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook ή στη σελίδα της εταιρείας Awesome Athens Experiences στο Instagram

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Την ηχητική κάλυψη του event θα αναλάβει το Δημοτικό ραδιόφωνο της Ηλιούπολης, Lime radio.

Το catering θα προσφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης, κος Μπίρλης Αθανάσιος

Μεγάλος χορηγός: Cosmos Lac

Χορηγός Επικοινωνίας: Athens Voice

fasa_horigoi.png

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ