Life in Athens

Quiz: Αναγνωρίζεις τα αγάλματα της Αθήνας;

Πού βρίσκονται και ποια είναι η ιστορία τους;

Η Αθήνα είναι γεμάτη από αγάλματα, ανδριάντες, προτομές, εικαστικές συνθέσεις. Απάντησε σε 25 ερωτήσεις και δες πόσα ξέρεις γι' αυτά

Η λέξη «άγαλμα» προέρχεται από το ρήμα αγάλλομαι (χαίρομαι) και η γλυπτική τέχνη ήταν εκ αρχαιοτάτων χρόνων ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ανθρώπινης έκφρασης, εκπορευόμενη αρχικά από θρησκευτικούς, κυρίως, λόγους.

Τα αγάλματα απεικόνιζαν θεούς ή ημίθεους ήρωες και ανάλογα με την εποχή ήταν και τα υλικά κατασκευής (μάρμαρο, ξύλο, πηλός, μέταλλο). Τόσο τα μουσεία, της Ελλάδος όσο και πόλεων του εξωτερικού, είναι γεμάτα με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Εκτός από τα αγάλματα, τα ολόσωμα ομοιώματα θνητών, οι «ανδριάντες», τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της πόλης ως ένδειξη τιμής σε σημαντικές προσωπικότητες, Έλληνες και ξένους, που πρόσφεραν για το καλό του τόπου. Η Αθήνα είναι γεμάτη από αγάλματα, ανδριάντες, προτομές, εικαστικές συνθέσεις έργα γνωστών καλλιτεχνών των περασμένων αιώνων αλλά και σύγχρονων και όλα μαζί αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

Άλλα είναι γνωστά, άλλα άγνωστα, άλλα τα προσπερνάμε αδιάφορα και άλλα στεκόμαστε να τα θαυμάσουμε, άλλα είναι προσεγμένα και άλλα βανδαλισμένα..., όλα όμως βάζουν το λιθαράκι τους στο αφήγημα της ιστορίας της πόλης και των κατοίκων της.