- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Θα αφαιρέσεις το τατουάζ σου; 12 tips από τον Πάνο Γεωργούλια
Πώς ξεκίνησε η αφαίρεση των τατουάζ και ποια είναι η σωστή διαδικασία
Ο tattoo artist Πάνος Γεωργούλιας από το Polis Decay Tattoo-Gallery δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνει η σωστή αφαίρεση του τατουάζ
Πότε άρχισε το laser σαν μέσο να ενσωματώνεται στον χώρο του τατουάζ;
Η πρώτη επίσκεψη αφαίρεσης τατουάζ λέιζερ συνέβη το 1967, όταν ο Dr Leon Goldman χρησιμοποίησε λέιζερ, με πολύ αργό κύμα τότε, πάνω σε κάποιον πελάτη του. Ωστόσο, αυτές οι πρώτες θεραπείες με λέιζερ δεν ήταν τόσο ασφαλείς και αποτελεσματικές όσο οι τεχνικοί ήλπιζαν, οπότε έπρεπε να γίνει πρόσθετη έρευνα και ανάπτυξη για τη βελτίωση της τεχνολογίας των μηχανημάτων. Σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν επώδυνα και συχνά πιο επικίνδυνα μέσα για να αφαιρέσουν τα τατουάζ τους, όπως διάφορα χημικά ή άλλα αντικείμενα με «τραχιά» επιφάνεια, ώστε με την τριβή να ξύσουν κάποιες στρώσεις δέρματος μέχρι να φτάσουν στη στρώση όπου υπήρχε το μελάνι του τατουάζ. Μία άλλη κλασική μέθοδος που χρησιμοποιούταν ήταν η δερμοαπόξεση (dermabrasion), η οποία γινόταν και γίνεται ακόμα και σήμερα με ένα αντικείμενο τύπου τρόχος (ντρέμελ). Με τη μέθοδο αυτή είναι πιο πιθανός ο κίνδυνος των μολύνσεων καθώς και δημιουργηθεί ουλή πάνω στο δέρμα.
Ας κάνουμε λίγο πιο ξεκάθαρες τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μέσου.
Τα λέιζερ στα οποία κατέληξαν οι ειδικοί γιατροί τα τελευταία χρόνια ήταν τα Q-Switched, τα οποία βγήκαν στο εμπόριο τη δεκαετία του 1990. Αυτά τα λέιζερ παράγουν ένα γιγαντιαίο σχηματισμό παλμών που έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας και είναι αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουν διαφορετικά μήκη κύματος ώστε να σπάσουν το μελάνι του τατουάζ. Τα λέιζερ Q-Switched χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα σε πολλά κέντρα για την αφαίρεση τατουάζ και πολλές φορές χωρίς καλά αποτελέσματα. Συχνά απαιτούν μεγάλο αριθμό συνεδριών, χωρίς να αφήνουν κάποιο ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πλέον έχουμε φτάσει στην τεχνολογία του Picosecond, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει το τατουάζ με λιγότερες συνεδρίες, πολύ πιο ανώδυνα και, φυσικά, χωρίς να τραυματίσει το δέρμα, συνεπώς να μην αφήσει σημάδι ουλής κατά την επούλωση.
Πώς γίνεται η διαδικασία αφαίρεσης τατουάζ με laser και ανά πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να κάνει συνεδρία;
Με το δικό μας μηχάνημα Pico (που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο) το μελάνι διαλύεται από το laser σε μικρότερα κομμάτια. Το χτύπημα της ενέργειας είναι «χειρουργικό», πολύ μικρής διάρκειας (nano ή pico seconds) και μπορούμε να το παρομοιάσουμε με το χτύπημα του σφυριού με το καλέμι πάνω στο μάρμαρο.
Ταυτόχρονα το λέιζερ ενεργοποιεί τοπικά τη συγκέντρωση φαγοκυττάρων (κυττάρων άμυνας του οργανισμού) γύρω από τα κομμάτια. Τα θραύσματα της χρωστικής που σχηματίζονται «τρώγονται» από τα φαγοκύτταρα και απομακρύνονται μέσω φυσικών οδών του οργανισμού σε διάστημα εβδομάδων. Δηλαδή, στην ουσία η θεραπεία κινητοποιεί μια φυσική διαδικασία απομάκρυνσης του ξένου σώματος από το δέρμα μας, δίνοντας το ερέθισμα βεβαίως για να γίνει με πολλαπλάσια ταχύτητα λόγο της τεχνολογίας Pico σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία των μηχανημάτων Q-Switched. Οι συνεδρίες γίνονται το λιγότερο ανά 35 μέρες. Μετά τη συνεδρία το δέρμα έχει έναν ήπιο ερεθισμό και δίνονται οδηγίες περιποίησης για λίγες μέρες μετά. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το tattoo αρχίζει να «εξαφανίζεται» αργά και σταθερά καθώς η χρωστική απομακρύνεται.
Το αποτέλεσμα της αφαίρεσης έχει σχέση με το πώς ένας tattoo artist έχει «χτυπήσει» το τατουάζ;
Φυσικά και παίζει ρόλο! Αν και είμαι μεγαλωμένος σε περιβάλλον με τον πατέρα μου γιατρό, είχα κάνει πολλές συζητήσεις με συναδέλφους του όσο αναφορά τη διαδικασία της αφαίρεσης ενός τατουάζ. Πολλές φορές οι γνώσεις ενός γιατρού που δεν γνωρίζει τον χώρο του τατουάζ και τις τεχνικές της βελόνας, είναι ανεπαρκείς στο να δει ένας πελάτης ένα τέλειο αποτέλεσμα χωρίς ουλές, χωρίς σημάδια και το δέρμα του τελείως ανέπαφο σαν να μην είχε ποτέ τατουάζ. Ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται το Tattoo Removal Greece επειδή εμπιστεύεται τη δουλειά μου, την τεχνική και τις επιλογές μου όλα αυτά τα χρόνια πάνω στο θέμα «τατουάζ» το οποίο εξελίσσω κάθε μέρα που περνάει.
Τα τατουάζ με χρώμα φεύγουν;
Η αλήθεια είναι, όπως σου είπα, ότι το πώς είναι χτυπημένο ένα τατουάζ παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης. Στα ασπρόμαυρα τατουάζ η σκίαση που γίνεται με πιο απαλή τεχνική από τους τατουατζήδες στο δέρμα, φεύγει από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Παρόλο που το μηχάνημά μας διαθέτει κεφαλές που ανιχνεύουν τις ακτίνες των χρωμάτων όπως για παράδειγμα του κόκκινου, του μπλε, του πράσινου και του κίτρινου, αρκετές φορές χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες για να αφαιρεθούν σε σχέση με τα ασπρόμαυρα τατουάζ.
Έχω ακούσει ότι πονάει περισσότερο η αφαίρεση ενός τατουάζ παρά η δημιουργία του. Κατά πόσο αληθεύει αυτό;
Κοίτα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, θα σου πω ότι είναι σχετικό. Βέβαια η δημιουργία ενός τατουάζ μπορεί να πάρει και 6-7 επώδυνες ώρες, ενώ η αφαίρεση του ίδιου τατουάζ να πάρει 10-15 λεπτά. Η αφαίρεση μιας συνεδρίας τατουάζ πολύ σπάνια ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Επίσης έχουμε ειδικές κρέμες που προτείνουμε στους πελάτες μας, οι οποίες μειώνουν τον πόνο κατά 80-90% από το να έκανε κάποιος μια συνεδρία laser χωρίς την κρέμα. Το καλό με το θέμα της αφαίρεσης και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε στον δικό μας χώρο (ιατρείο) είναι ότι τα μηχανήματα που διαθέτουμε είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, και αυτό κάνει τα πράγματα αρκετά σίγουρα πιο ανεκτικά.
Πώς αποφάσισες να ενσωματώσεις στο Polis Decay Tattoo-Gallery την αφαίρεση τατουάζ; Δεν είναι κόντρα ρόλος;
Αγαπώ το τατουάζ και ό,τι έχει να κάνει με αυτό περισσότερο από πολλούς τατουατζήδες εκεί έξω. Ποτέ δεν το είδα σαν λεφτά, όπως κάνουν πλέον πολλά μαγαζιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι υπεύθυνοι που έχω στον χώρο του laser είναι άτομα και γιατροί με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της αφαίρεσης πολλά χρόνια τώρα, που συνεργαζόμουν μαζί τους προτού καν το εντάξω στο μαγαζί μου. Όταν έκανα το όραμα για το μαγαζί μου, για το πώς ήθελα να είναι στην εποχή που διανύουμε, ήθελα να είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία στο τατουάζ απ' όσο έχει συνηθίσει κάποιος να βλέπει μέχρι σήμερα. Θέλω ό,τι κάνω να το κάνω καλά, άρα δεν θα άνοιγα έναν χώρο αφαίρεσης τατουάζ που δεν θα διέθετε το καλύτερο καλύτερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό που κυκλοφορεί. Σπαταλήσαμε αρκετά χρόνια στο να παρακολουθούμε την εξέλιξη στον τομέα αυτό ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο μηχάνημα σε συνδυασμό με την τεχνική μας και την εμπειρία μας στο χειρισμό του. Είναι πολύ άσχετοι τατουατζήδες, επιχειρηματίες και γιατροί που ρίχνουν άπειρα χρήματα στη διαφήμιση και στην αγορά ενός πολύ ακριβού μηχανήματος χωρίς να ξέρουν να το δουλέψουν και να κρίνουν τι είδους μεταχείριση χρειάζεται το εκάστοτε τατουάζ και πώς είναι το δέρμα του πελάτη. Σε εμάς μιλάει μόνο η δουλειά μας, η διαφήμιση στόμα με στόμα και πόσο ευχαριστημένοι μένουν οι πελάτες μας στη συνεδρία τους.
Ποια είναι η άποψή σου για τη φήμη ότι αφαίρεση τατουάζ είναι το επάγγελμα του μέλλοντος;
Όπως σου είπα και πιο πριν, εγώ αγαπώ το τατουάζ σε οποιαδήποτε πτυχή του. Έτσι μου έλεγαν και όταν ξεκίναγα να κάνω τατουάζ πριν 11 χρόνια και βλέπεις ότι συνεχίζω ακόμα να εξελίσσομαι μέσα σε αυτό. Το ότι κάποια πράγματα γίνονται «μόδα» λόγω timing και εποχής δεν σημαίνει ότι για εμένα «είναι το μέλλον». Ο κόσμος όσο αγαπάει τα τατουάζ, άλλο τόσο θέλει να αφαιρεί τα κακοχτυπημένα που έχει έτσι ώστε να κάνει άλλα από επάνω. Τουλάχιστον στο Tattoo Removal Greece για αυτό έρχονται πιο συχνά.
Πόσες πιθανότητες έχουμε ώστε να μην έχουμε το 100% της αφαίρεσης ενός τατουάζ; Υπάρχουν πιθανότητες για σημάδια, ουλές κ.λπ. πάνω στο δέρμα;
Δεν είναι θέμα πιθανοτήτων. Σε κάθε αφαίρεση τατουάζ παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Υπάρχουν τατουάζ τα οποία έχουν κάνει χηλοειδή (το γνωστό και ως «ανάγλυφο» για το ευρύ κοινό) το οποίο, όταν είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, προτιμούμε να μην το αναλάβουμε ή να πάρει ο πελάτης επάνω του την ευθύνη στο αν θα ήθελε να δοκιμάσει να κάνει μια συνεδρία για να δει το πόσο του αποδίδει. Πέρα από την ποιότητα του μηχανήματος όπως αναφέραμε, σίγουρα παίζει ρόλο ο χειριστής και η εμπειρία του στην αφαίρεση. Εμείς με τη δική μας εμπειρία μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το βάθος ενός τατουάζ, το μελάνι που έχει χρησιμοποιηθεί, καθώς και σε πόσες συνεδρίες θα δει κάποιος το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι γιατροί συνήθως δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά και αυτός είναι και ο λόγος που μας επιλέγει ο κόσμος. Σε εμάς μπορεί κάποιος να αφαιρέσει γρήγορα και αποτελεσματικά με χαμηλό κόστος.
Υπήρξε πελάτης που να μην είχε το αποτέλεσμα που ήθελε; Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση;
Μέχρι στιγμής κανένας πελάτης δεν έχει μείνει ποτέ δυσαρεστημένος, σε αντίθεση με άλλα μαγαζιά ή ιατρεία από όπου μας έρχεται πολύς κόσμος γιατί δεν βλέπει τα αποτελέσματα που θέλει στο χρονικό διάστημα που του υπόσχονται. Πάντα σε ό,τι κάνουμε είμαστε ειλικρινείς. Αυτό είναι που μας έχει φτάσει κ εδώ που είμαστε. Αν υπάρχει περίπτωση να μη φύγει κάποιο τατουάζ το διευκρινίζουμε στον πελάτη μας πριν ξεκινήσει τη διαδικασία της αφαίρεσης, αν και τις περισσότερες φορές έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για να απαντήσουμε όλα του τα ερωτήματα με ακρίβεια μετά την πρώτη συνεδρία laser. Ο κόσμος είναι καλό να γνωρίζει ότι ένα τατουάζ σπάνια φεύγει με μια συνεδρία. Είναι κάτι που θέλει υπομονή και υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν και τρεις και τέσσερις συνεδρίες ώστε να κάνει το δέρμα μας όπως ήταν πριν κάνουμε το τατουάζ.
Το laser μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει ένα νέο τατουάζ στο ίδιο σημείο;
Εννοείται! Είναι μεγάλος ο αριθμός των πελατών μας που έρχεται για τον λόγο αυτό. Πριν μερικά χρόνια μπορούσες να καλύψεις το παλιό σου τατουάζ με χρώμα, μαύρο κατά βάση, το οποίο για πολλούς δεν ήταν και αισθητικά ωραίο. Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα, που αρκετός κόσμος την πάταγε από τους τατουατζήδες διότι του έλεγαν ότι μπορούν να καλύψουν κάνοντας ένα άλλο τατουάζ από επάνω που κατέληγε επουλωμένο να είναι μια μουτζούρα στο ήδη υπάρχον κακοχτυπημένο παλιό. Μας έχουν τύχει και περιστατικά που, ενώ το δέρμα τους είχε σημεία ανάγλυφα και έδειχνε να μην υπάρχει καμία ελπίδα να σωθεί το τατουάζ, κάνοντας τακτικά τις συνεδρίες με το μηχάνημα μας το δέρμα επανήλθε στην αρχική του μορφή (ανάπλαση).
Πες ένα μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις σε όλους εκεί έξω για αυτές τις δύσκολες μέρες. Τι πιστεύεις ότι θα δούμε μετά από όλα αυτά;
Σε όλους νομίζω έχει γίνει αντιληπτή η κατάσταση που συμβαίνει εκεί έξω με το ιό. Κόσμος στις γειτονικές μας χώρες χάνεται κάθε μέρα και σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Επειδή ζω στην Ελλάδα δεν ξέρω πώς ακούγεται αυτό που λένε πολλοί: «τα πάμε αρκετά καλά με τους θανάτους». Δεν ξέρω, η αλήθεια είναι, τι μπορεί να μας περιμένει όλους μας μετά από αυτήν την κατάσταση. Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός ότι κόσμος απολύεται καθημερινά και εταιρείες κλείνουν. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να δω εγώ τι καλό θα μπορέσει να βγει μένοντας κλεισμένοι στο σπίτι μας τόσες μέρες. Εύχομαι το καλύτερο για όλους!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.