Life in Athens

8 στέκια που ξεχωρίζουν στα Εξάρχεια

Στα στέκια της ιστορικής γειτονιάς της Αθήνας

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 738
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
exarcheia.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

8 από τα καλύτερα στέκια στα Εξάρχεια | ATHENS VOICE

Τα Εξάρχεια, η πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης, με τις χίλιες και μία ιστορίες, έχει άποψη, μποέμικη αύρα και κάποια από τα καλύτερα αθηναϊκά στέκια. Άλλα ιστορικά και άλλα σύγχρονα, πόλοι έλξης για νέους και μεγαλύτερους που κινούνται γύρω από την ιστορική πλατεία. Η ATHENS VOICE σε ξεναγεί σε 8 από αυτά.

Starata

Οι υπέροχες, χειροποίητες πίτες της Χαριλάου Τρικούπη
Αν τύχει και κατέβεις τη Χαριλάου Τρικούπη, πρωί ή μεσημέρι, θα σε πετύχει η μυρωδιά της σπιτικής ζεστασιάς. Οι ροδαλές, μοσχομυριστές πίτες που μόλις ξεφουρνίστηκαν, σταματούν τους περαστικούς και δημιουργούν μια μεγάλη ουρά μπροστά στο νούμερο 26 της οδού. Όλοι θέλουν μια πίτα από τα χέρια της κυρίας Βάνας. Η ίδια μαζί με τον άντρα της, τον κύριο Μπάμπη, άνοιξαν τα Starata και μας θύμισαν τη γεύση της αγνής, χειροποίητης πίτας. Όποτε κι αν περάσεις θα τους δεις και εκεί. Η κυρία Βάνα με το γλυκό της χαμόγελο να ανοίγει το φύλλο, ο κύριος Μπάμπης να σε βοηθάει να διαλέξεις...

atk_6071-edit.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Τα Starata δημιουργήθηκαν με αγάπη προς την παράδοση και τη χωριάτικη χειροποίητη πίτα που μεγάλωσε με φροντίδα και ενδιαφέρον, γενιές και γενιές. Με αξία την τιμιότητα και εφόδιο το μεράκι τους, ζυμώνουν καθημερινά, ανοίγουν ολόφρεσκο χειροποίητο φύλλο, χρησιμοποιούν τα καλύτερα υλικά για τις γεμίσεις τους και έτσι βγάζουν ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται σπιτική χειροποίητη χωριάτικη πίτα.

starata-3.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Το λάδι που χρησιμοποιούν είναι ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, η φέτα και το κασέρι είναι από τον Βόλο, το λουκάνικο είναι χωριάτικο Καρδίτσας (απ’ όπου και η καταγωγή τους), ο κιμάς είναι φρέσκος και διαλεκτός, το σπανάκι, τα πράσα και τα κολοκύθια διαλέγονται και αγοράζονται από παραγωγό ολόφρεσκα και τέλος η πεντανόστιμη γαλατόπιτα γίνεται με φρέσκο γάλα, αγνό βούτυρο και αυγά. Όλα τα παραπάνω προϊόντα δημιουργούνται από οικογενειακές μονάδες επιχειρήσεις, όπου έχουν αγάπη και μεράκι για τη δουλειά τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι στο Starata.

starata-3.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Χαριλάου Τρικούπη 26, 2103644650
Δευτ-Παρ. 06.00-17.00, Σάβ. 06.00-14.00


Αλ-Χημείο

Φινετσάτη ανάσα στην «καρδιά» της πόλης

Ένα υπέροχο café bar restaurant, που αν και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καταφέρνει να κρατά μακριά τη βουή της, όντας ιδανικός προορισμός για meetings, έναν καφέ ή ένα χαλαρό brunch στο μέσον της βόλτας σου.

alximeio-2.jpg

Το Αλ-Χημείο ξεχώρισε από την αρχή της λειτουργίας του για την όμορφη αρχιτεκτονική του με τη βραβευμένη Στέλλα Πιερή να έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του χώρου. Από τις 8 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα φοιτητές δουλεύουν τις εργασίες, επαγγελματίες σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά απολαμβάνουν καφέ και νόστιμα πιάτα, φίλοι συναντιούνται να τα πουν, σε ένα φιλόξενο και με άριστη εξυπηρέτηση φινετσάτο περιβάλλον που έχει κερδίσει επάξια το Χρυσό Βραβείο Χώρου!

alximeio.jpg

alximeio-3.jpg

Σόλωνος 87-89, 2103628377,
www.alchemio.gr, Facebook: Alchemio-Αθήνα, Instagram: alchemio_athina


Ροζαλία

Η πιο νόστιμη ιστορία των Εξαρχείων
Το ιστορικό εστιατόριο-ταβέρνα των Εξαρχείων στα περισσότερα από 35 χρόνια της παρουσίας του έχει φιλοξενήσει και καλοταΐσει στην καταπράσινη αυλή του τους πάντες. Ανθρώπους της γειτονιάς, επισκέπτες της πόλης, διανοούμενους, φοιτητές, όλους εμάς. Και είναι αλήθεια, όποιος πήγε στη Ροζαλία ποτέ δεν την έβγαλε από την καρδιά του και πάντα θα επιστρέφει. Στην παρεΐστικη και αγαπημένη Ροζαλία, όπου τα πάντα φτιάχνονται με άριστης ποιότητας υλικά, το ορεκτικό θα έρθει από νωρίς.

rozalia-2.jpg

Για να μην μπαίνετε στον κόπο να διαβάζετε τον κατάλογο, θα περάσει ένας ευγενικός σερβιτόρος με ένα μεγάλο δίσκο για να δείτε τα πιάτα επιτόπου με τα μάτια σας και να διαλέξετε. Μεγάλο το δίλημμα, πραγματικά, γι’ αυτό φροντίστε να είστε μεγάλη παρέα για να πάρετε όσα περισσότερα μπορείτε – αλλιώς, είπαμε, θα υπάρξει και άλλη φορά.

rozalia.jpg

Αν, πάλι, θέλετε μια γνώμη για τα «κυρίως», σας προτείνουμε το εξαιρετικό αρνάκι ριγανάτο στη γάστρα, τη χοιρινή ντόπια μπριζόλα του καλοφαγά (που τη λένε έτσι γιατί είναι 600 γραμμάρια!), τα φανταστικά ρεβίθια με σέσκουλα και καυκαλήθρες στο φούρνο, αλλά να θυμάστε ότι υπάρχουν και ψάρια, ψητά και τηγανητά, πάντα φρέσκα καθώς τα διαλέγει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Ροζαλίας καθημερινά. Θα τη βρείτε ανοιχτή καθημερινά έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

rozalia-3.jpg

 
Βαλτετσίου 59, 2103802725, www.rozalia.gr, Facebook: Ροζαλία-Rozalia 


Αχιλλέας - Βεργίνα

Τα πιο νόστιμα ψητά και μαγειρευτά του κέντρου
Το αγαπημένο ψητοπωλείο - μαγειρείο της πόλης, που μας έχει καλομάθει τόσα χρόνια τώρα με τις υπέροχες γεύσεις του, την ωραία του ατμόσφαιρα, τη φιλοξενία των ανθρώπων του. Καθίστε στο πολυφωτογραφημένο σκηνικό του πεζόδρομου της Βαλτετσίου ή στην πανέμορφη αυλή του παλιού νεοκλασικού και πάρτε τον κατάλογο στα χέρια σας ή, ακόμα καλύτερα, ρωτήστε τον σερβιτόρο, έχοντας υπόψη σας ότι τα μαγειρευτά και τα λαδερά είναι στ’ αλήθεια αξεπέραστα.

axilleas-vergina.jpg


Είναι οι ελληνικές vegetarian προτάσεις που καμιά φορά ξεχνάμε, όπως τα γεμιστά, οι μπάμιες, τα φασολάκια, το λαχανόρυζο, το σπανακόρυζο και άλλα πολλά, πεντανόστιμα, θρεπτικά, χορταστικά, μαγειρεμένα με μεράκι και αγάπη και σε γενναίες πάντα μερίδες. Μαζί με αυτά, περίπου 10 σούπες καθημερινά, πιάτα όπως τους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο που φτιάχνονται στο χέρι καθημερινά, αλλά και πιάτα με πεντανόστιμα ψητά αλλά και ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας.

axilleas-vergina-1.jpg


Όλα αυτά τα ωραία μπορείτε να τα γευτείτε και με delivery στο σπίτι ή στο γραφείο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, καθημερινά από τις 11.30 το πρωί έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

axilleas-vergina-2.jpg

Βαλτετσίου 62, 2103302136, Facebook: Αχιλλέας - Βεργίνα “Achileas”


Salero

Μεσογειακές γεύσεις σε έναν πολύχρωμο χώρο στα Εξάρχεια
Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, από το 2007, μέσα σε ένα Bauhaus κτίριο του ’30, βρίσκεται το Salero, ένα εστιατόριο γεμάτο χρώμα, που έχει στο κέντρο του τη μεσογειακή κουζίνα. Θαλασσινά, ριζότο, ζυμαρικά, ethnic tapas και γλυκά, όπως crema catalone, είναι κάποια από τα πιάτα που συναντάμε στον κατάλογο, που πολύ σύντομα θα δούμε ανανεωμένο. Μάλιστα, με €12,90 μπορούμε να απολαύσουμε το ειδικό μενού, που περιλαμβάνει σαλάτα, κυρίως πιάτο και κρασί ή μπίρα.

salero-1.jpg


Δίπλα στα σταθερά πιάτα, που η κουζίνα ετοιμάζει καθημερινά από τις 13.00 μέχρι τις 2.00, υπάρχουν τα πιάτα ημέρας. Ανάμεσά τους, πίτες, σούπες, φρέσκα ζυμαρικά, μαγειρευτά και φρέσκα ψάρια.  

salero-2.jpg


Ο χώρος του εστιατορίου, όμως, μαζί και με την πίσω αυλή του, δεν συνίσταται μόνο για φαγητό. Το Salero είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις με το ποτό σου, είτε το επιλέξεις από τη μεγάλη λίστα κρασιών του, είτε από τον κατάλογο των cocktails. Στον τελευταίο όχι μόνο θα βρεις κάποιες από τις διαχρονικότερες επιλογές, αλλά και μπορείς να τον δοκιμάσεις σε happy hour τιμές, από τις 18.00 έως τις 21.00. 

salero.jpg

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, 2103813358, www.salero.gr,  Facebook: barsalero


Βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος

Το βιβλίο που ψάχνεις είναι (σίγουρα) εδώ
Με τουλάχιστον έναν εκδοτικό οίκο ή βιβλιοπωλείο σχεδόν σε κάθε κεντρικό δρόμο τους, τα Εξάρχεια ήταν πάντα η γειτονιά των βιβλίων. Και από το 2017 έχουν ακόμα ένα λόγο για να τραβήξουν κάθε παθιασμένο αναγνώστη εκεί έξω. Ο Λαβύρινθος έγινε –σχεδόν αμέσως– το αγαπημένο βιβλιοπωλείο της Ιπποκράτους. Όχι μόνο γιατί εδώ μπορείς να «χαθείς» σε περισσότερους από 100.000 τίτλους, αλλά και γιατί στα ράφια του θα βρεις εξαιρετικά σπάνια βιβλία, είτε παλιά (ακόμα και από τον προ-προηγούμενο αιώνα), είτε εξαντλημένα.

lavirinthos.jpg

Μία φράση μπορεί να ραγίσει την καρδιά ενός βιβλιοφάγου και αυτή είναι η εξής: «Το βιβλίο που ψάχνετε έχει εξαντληθεί από τον εκδότη». Ε, λοιπόν, αυτή η φράση δεν πρόκειται να ειπωθεί ποτέ στον Λαβύρινθο, ακόμα και αν «το βιβλίο που ψάχνετε» είναι η πρώτη έκδοση των έργων του Καζαντζάκη ή του Κωστή Παλαμά (όντως)!

lavirinthos-2.jpg

Εκτός όμως από αυτή τη σπουδαία γκάμα σε δυσεύρετα βιβλία, στον Λαβύρινθο θα βρεις νεότερες εκδόσεις από δεύτερο χέρι σε τιμές που ξεπερνούν κάθε προσδοκία (υπολόγισε περίπου -65% από την τιμή πώλησης), όλες τις νέες κυκλοφορίες, αλλά και κάποια βιβλία που κυκλοφορούν μόνο από τις δικές τους εκδόσεις. Σίγουρα αξίζει μια (τουλάχιστον) βόλτα. Μέχρι τότε περιηγηθείτε διαδικτυακά στους χιλιάδες τίτλους μέσα από την ιστοσελίδα τους. 

lavirinthos-3.jpg

Ιπποκράτους 108, 2114111212, www.lavyrinthos.net, Facebook: lavyrinthos.net


Miss Tartu

Θα το αγαπήσεις και θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου
ο Miss Tartu είναι ένας νέος χώρος στη Νεάπολη Εξαρχείων που θα σε γοητεύσει ανεξαρτήτως της ώρας που θα πας, από νωρίς με καφέ και πρωινό ως το βράδυ με ποτό και ωραία μουσική. Στο μενού του θα βρεις πολλές νοστιμιές, από χειροποίητη τάρτα ημέρας, πίτα, κέικ ή κουλούρια, γιαούρτι και acai bowls, έως και κάποιες χορτοφαγικές επιλογές. Και φυσικά ένα υπέροχο brunch όπου τα αυγά και τα pancakes έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

miss-tartu-1.jpg

Μη φύγεις πριν δοκιμάσεις την καρμπονάρα με χοιρινή πανσέτα και αυγό ποσέ παρέα με ένα ποτήρι κρασί ή μια κρύα μπίρα από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες. Επίσης, στον επάνω όροφο φιλοξενείται το Animalta yoga studio, όπου πραγματοποιούνται καθημερινά πρακτικές γιόγκα για μεγάλους αλλά και μικρούς ασκούμενους. 

miss-tartu.jpg

Μαυρομιχάλη 53, 2103636732, Facebook: Miss Tartu


Daniel’s 

Για εντυπωσιακές, εξωτικές αλλαγές στα μαλλιά σου
Αν θέλεις μια πραγματική αλλαγή στα μαλλιά σου που θα σε μεταμορφώσει και θα αναδείξει την πιο εξωτική πλευρά σου, ο Daniel είναι ο άνθρωπός σου. Ένα ξύλινο ασανσέρ θα σε οδηγήσει στο θρυλικό κομμωτήριό του, έναν χώρο διακοσμημένο σαν λονδρέζικο χειρουργείο του 1800. Εκεί θα συναντήσεις το εσωτερικό μιας Κάντιλακ για καναπέ, μια αυλή γεμάτη μπανανιές και τον Daniel που αγαπά το σγουρό μαλλί, τα avant gard κουρέματα, τα ράστα και το χρώμα.

daniels.jpg

Ο ίδιος έχει σπουδάσει και διδάσκει τις τεχνικές Vidal Sassoon, ενώ παράλληλα σχεδιάζει κομμώσεις για θεατρικές, κινηματογραφικές, τηλεοπτικές παραγωγές και fashion shows. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις είναι ότι αφιερώνει όσο χρόνο χρειάζεται σε κάθε πελάτισσα προκειμένου να την περιποιηθεί και να είναι κάτι που ταιριάζει στην προσωπικότητά της.

Μαυρομιχάλη 20, 2103610278, www.daniels.gr, Facebook: danielshairsalon

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ