Life in Athens

Τα πιο φωτεινά Χριστούγεννα γίνονται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Διαδραστικά παιχνίδια με το φως και τον ήχο

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
snfcc-foteines_egkatastasteis_the_pool_photo_nikos_karanikolas_3_1.jpg
© Nikos Karanikolas

Φέτος τα Χριστούγεννα τέσσερις φωτεινές εγκαταστάσεις έρχονται στον Λαβύρινθο, το Ξέφωτο, τον Πευκώνα και τον Μεσογειακό Κήπο του ΚΠΙΣΝ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ένα από τα πράγματα που λατρεύουμε στα Χριστούγεννα είναι το πώς κάθε σημείο της πόλης γεμίζει με γιορτινούς φωτισμούς. Αυτό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φαίνεται ότι το έχει καταλάβει καλά και το αποδεικνύει με τέσσερις νέες φωτεινές εγκαταστάσεις, δημιουργημένες από τους κορυφαίους του είδους.  

Αυτές δεν έρχονται μόνο να μάς χαρίσουν τα πιο φωτεινά Χριστούγεννα, αλλά και να μάς βοηθήσουν να εξερευνήσουμε τα όρια μεταξύ φωτός και ήχου, φυσικής και ομορφιάς και επιστήμης και τέχνης. Πώς; Μέσα από τα διαδραστικά χαρακτηριστικά τους, που επιτρέπουν σε μικρούς και μεγάλους να παίξουν με αυτές, περάσουν ανάμεσά τους, να κρυφτούνε μέσα τους, να τις ενεργοποιήσουν, να τις φωτογραφίσουν και φυσικά να φωτογραφηθούν με αυτές. 

Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται και θα λειτουργούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καθημερινά από τις 17:00 και μετά, μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο. Συγκεκριμένα, Στον Λαβύρινθο βρίσκεται η «The Pool» της Αμερικανίδας Jen Lewin, ένας μεγάλος φωτεινός κύκλος από δεκάδες μικρές πηγές φωτός και χρωμάτων, στο Ξέφωτο έχει τοποθετηθεί το «Large Pendulum Wave» του Ολλανδού Ivo Schoofs, που αποτελείται από 15 φωτεινές σφαίρες αιωρούμενες παράλληλα από μία κατασκευή ύψους 12 μέτρων, στον Πευκώνα έχουμε το «Wave-Field» των Καναδών Lateral Office/CS Design και Lateral Office, που στην ουσία είναι φωτεινές μουσικές τραμπάλες, και στον Μεσογειακό Κήπο έχει τοποθετηθεί το «Infinite Support» των Ολλανδών LightForm, με δύο μεγάλες φωτεινές «φωλιές» σταγονοειδούς σχήματος.

Φωτεινές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος // Light Installations at the Stavros Niarchos Park

Αναλυτικά για τις φωτεινές εγκαταστάσεις:  

Τhe Pool 
(Jen Lewin, ΗΠΑ) 
Λαβύρινθος 

Η Jen Lewin, light sculptor με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημιουργεί φωτεινές εγκαταστάσεις για να μοιραστεί με το κοινό εικόνες σπάνιας φυσικής ομορφιάς που την έχουν συγκινήσει. Στο έργο «The Pool» εμπνέεται από τις χιλιάδες φωτεινές λιμνούλες που άφηνε πίσω της η άμπωτη σε μια ακτή της Αυστραλίας, κάτω από το φως του φεγγαριού. Η Lewin σχηματοποιεί αυτή τη μαγική ανάμνηση φτιάχνοντας έναν μεγάλο φωτεινό κύκλο αποτελούμενο από δεκάδες μικρές «πηγές» φωτός και χρωμάτων που αντιδρούν παιχνιδιάρικα με τη διέλευση των επισκεπτών, τους παρακινούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και βρίσκονται σε ένα συνεχή χρωματικό διάλογο με τον σκελετό του Θόλου, στον Λαβύρινθο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. 

snfcc-foteines_egkatastasteis_the_pool_photo_nikos_karanikolas_1.jpg
© Nikos Karanikolas

Ξεκινώντας από το θρυλικό φεστιβάλ Burning Man της Νεβάδα, το «The Pool» έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις και φεστιβάλ φωτός των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

Large Pendulum Wave 
(Ivo Schoofs, Ολλανδία) 
Ξέφωτο 

Στην εγκατάσταση «Large Pendulum Wave» 15 φωτεινές σφαίρες αιωρούνται παράλληλα από μια κατασκευή ύψους 12 μέτρων. Οι σφαίρες αφήνονται ταυτόχρονα να κινηθούν ελεύθερες και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα συναρπαστικό, χορευτικό θέαμα που ταλαντεύεται ανάμεσα στην αρμονία και το χάος, με μόνη του κινητήρια δύναμη αυτήν της βαρύτητας! Το έργο συνδυάζει με θεαματικό τρόπο την ποίηση των μαθηματικών με την ομορφιά της φυσικής μιας και δεν είναι παρά η οπτική αποτύπωση ενός φυσικού φαινομένου που αποδεικνύει στην πράξη πώς μια μαθηματική ακολουθία μεταφράζεται από την ίδια τη φύση σε μία χορογραφία.  

snfcc-foteines_egkatastasteis_large_pendulum_wave_photo_nikos_karanikolas_2.jpg
© Nikos Karanikolas

Μέσω των φωτεινών του εγκαταστάσεων, ο καλλιτέχνης Ivo Schoofs έχει ως στόχο του να κάνει ορατές  -και ει δυνατόν κατανοητές- την τεχνολογία και την επιστήμη στο ευρύ κοινό. Το έργο του βασίζεται σε φαινόμενα της φύσης και της φυσικής και ο ίδιος το περιγράφει ως ένα εγκώμιο για την κίνηση, στην πιο φυσική της εκδοχή.  

H εγκατάσταση δημιουργήθηκε με την υποστήριξη των: Gemeente Eindhoven, Mondriaan Fonds, IBS Precision Engineering, Philips Valmont Structures, OMT Solutions, Moesasji, Leffe Goldstein.

Wave-Field 
(Lateral Office/CS Design, Mitchell Akiyama, Καναδάς) 
Πευκώνας  

Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, το «Wave-Field» έρχεται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και προσκαλεί τους επισκέπτες να παίξουν και να «δημιουργήσουν», αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση φωτός και ήχου στον χώρο που βρίσκονται.  

Φωτεινές μουσικές τραμπάλες, καθεμιά με το δικό της μουσικό λεξιλόγιο και τη δική της «ιδιοσυγκρασία», περιμένουν να παίξετε μαζί τους σε μία αισθητηριακή παιδική χαρά βγαλμένη από το μέλλον. Καθώς κινούνται οι τραμπάλες ξεσπούν σε μία αυθόρμητη και αυτοσχέδια μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα μοναδικό κάθε φορά ηχοτοπίο.  

snfcc-foteines_egkatastasteis_wave_field_photo_nikos_karanikolas.jpg
© Nikos Karanikolas

Το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου Lateral Office, της εταιρείας αρχιτεκτονικού φωτισμού CS Design και του Καναδού συνθέτη και εικαστικού Mitchell Akiyama. Συνεργάστηκαν επίσης οι Generique Design, Robocut, EGP Group, Wireframe και L4 Studio.

Infinite Support 
(Light Art Collection, LightForm, Ολλανδία) 
Μεσογειακός Κήπος 

Οι LightForm, μια ομάδα τεσσάρων καλλιτεχνών και στενών φίλων, αναρωτήθηκαν πώς θα ήταν η φιλία αν ήταν αντικείμενο και μας προσκαλούν να εξερευνήσουμε το φωτεινό δημιούργημά τους.  

Το «Infinite Support» είναι ένα έργο που αποτελείται από δυο μεγάλες φωτεινές «φωλιές» σταγονοειδούς σχήματος, που στηρίζονται η μία πάνω στην άλλη. Ο επισκέπτης μπορεί να κρυφτεί μέσα τους και να αλληλεπιδράσει με τους πολλαπλούς καθρέφτες γύρω του, απολαμβάνοντας τη σπάνια αίσθηση του βάθους. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, οι καθρέφτες του «Infinite Support» συμβολίζουν την πραγματική φιλία˙ μια ένωση δίχως όρια.  

snfcc-fotines_egkatastaseis-infinite_support_photo_nikos_karanikolas_3.jpg
© Nikos Karanikolas

Οι LightForm είναι οι Daniel Thomassen, Raoul van der Ploeg, Dorus van Lieshout και Ivar Posthumus.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ