Life in Athens

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Η πόλη στολίζεται και γιορτάζει

Δεκάδες συναυλίες και εορταστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Αθηναίων

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστούγεννα στην Αθήνα
Αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Αθηνών

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των Χριστουγέννων.

«Αυτή είναι η πιο ωραία στιγμή στον Δήμο Αθηναίων, η στιγμή που ανακοινώνουμε με πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό το πρόγραμμα των Χριστουγέννων» είπε πριν λίγο ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, στη συνέντευξη τύπου που έγινε στην επιβλητική αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, με αφορμή τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. 

«Η Αθήνα» όπως είπε «φοράει επίσημα τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πιο παραμυθένια γιορτή του χρόνου. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ όλοι τα τελευταία χρόνια και όλοι αναζητάμε στιγμές ανάτασης και στιγμές χαράς. Ο Δήμος Αθηναίων, ο ΟΠΑΝΔΑ και η Τεχνόπολη βάζουν τη λάμψη και τη μαγεία και καλούν τους Αθηναίους και Αθηναίες, μικρούς και μεγάλους, επισκέπτες και όλους όσοι αγαπούν και νοιάζονται για την πόλη να πάρουν μέρος, να προσθέσουν τις δικές τους ευχές και να αναζητήσουν μαζί τους, στην κάθε γωνιά της Αθήνας, τα πολιτιστικά δρώμενα και τις συλλογικές δράσεις». 

Kαι συνεχίζοντας, ο κος Μπακογιάννης έδωσε το στίγμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων: «H Αθήνα μεταμορφώνεται σε μία απέραντη γιορτινή σκηνή και δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να πάρουμε κάτι από τη λάμψη των Χριστουγέννων. Με αυτές τις εκδηλώσεις προσπαθούμε να δώσουμε φως σε όλη την πόλη. Να γίνει σημείο προορισμού για τον τουρισμό που θα υποδεχθεί η πρωτεύουσα τόσο από όλη την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο δήμος Αθηναίων αυτή τη χρονιά εγκαινιάζει μία διαφορετική προσέγγιση σε τέτοιες εκδηλώσεις με στόχο να εξελίσσονται και να αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα πολιτισμού, τέχνης, ψυχαγωγίας».

Χριστούγεννα στην Αθήνα

Το φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο σε εκδηλώσεις και happenings για όλη την οικογένεια και ενδεικτικά αναφέρονται 50 συναυλίες, 60 δράσεις, 3 open air προβολές (στη συμβολή των οδών Ερμού και Ασωμάτων), pop up events, ένα παραμυθένιο χωριό στην πλατεία Κλαυθμώνος, μία φωτεινή διαδρομή στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και αμέτρητες εκπλήξεις σε 76 διαφορετικά σημεία της Αθήνας, επιτυγχάνοντας έτσι την αποκέντρωση που ήταν ο αντικειμενικός στόχος.

Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ, αλλά η συμμετοχή σε αυτές είναι δωρεάν. Ο κος Μπακογιάννης τόνισε ότι ηεπιθυμία είναι «να μην αισθάνεται κανένας Αθηναίος και καμία Αθηναία ότι έχει μείνει απ' έξω, και ότι ο Δήμος είναι για όλους και όλες».

Χριστούγεννα στην Αθήνα: 31 μέρες, 76 σημεία σε όλη την πόλη, 60 καλλιτεχνικά σχήματα, 50 συναυλίες & pop-up events, 60 δράσεις για όλη την οικογένεια, 3 προβολές open air, 1 pop-up μουσείο, 1 παραμυθένιο χωριό, 1 φωτεινή διαδρομή, εντυπωσιακά projection mappings & αμέτρητες εκπλήξεις!

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα αρχίσουν επισήμως στις 10/12/19, στις 19.30, με τη φωταγώγηση της πλατείας Συντάγματος και του φυσικού δένδρου, 17 μ., από το Καρπενήσι. Ένα εντυπωσιακό 4λεπτο 3d projection mapping με φόντο το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων θα δώσει την ευκαιρία στους Αθηναίους να ζήσουν κάτι το πρωτόγνωρο και ανεπανάληπτο για τα ελληνικά δεδομένα. Τη βραδιά θα ντύσουν μουσικά η Έλενα Παπαρίζου με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και οικοδέσποινα θα είναι η Ζέτα Μακρυπούλια.

Στις 24 Δεκεμβρίου ο ουρανός στην πλατεία Κοτζιά θα γεμίσει με τα παραδοσιακά φαναράκια της Νύχτας των Ευχών, ενώ μικροί και μεγάλοι θα «φωτίζουν» την πόλη με τις ευχές απολαμβάνοντας ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show από το Αthens Digital Arts Festival με φόντο το δημαρχιακό μέγαρο.

Ο γιορτινός αυτός μήνας θα είναι γεμάτος από μουσική με κεντρική θέση στα μουσικά events να έχει η σκηνή της πλατείας Συντάγματος, από την οποία θα περάσουν αγαπημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως οι Tamta, Onirama, Tonis Sfinos, Μύρωνας Στρατής, και πολλοί ακόμα...

Η έναρξη, όμως, των μουσικών εκδηλώσεων στο Σύνταγμα θα γίνει με το Glasshouse project «We play your wish!», ένα πρωτότυπο jukebox από… γυαλί μέσα στο οποίο διάσημοι djs και οι πιο αγαπημένοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί αλλά και ένας guest dj από την Ολλανδία, ο Jochen Miller, θα παίξουν μουσική στις 21 και 22 Δεκεμβρίου.

Οι Αθηναίοι θα αποχαιρετήσουν τη μία δεκαετία και θα υποδεχθούν την επόμενη και την καινούργια χρονιά στην πλατεία Συντάγματος, όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, με ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα που υπόσχεται πολλή μουσική, κέφι και χορό και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και παρουσιαστών. Ο κος Μπακογιάννης δεσμεύθηκε προσωπικά ότι στην εκδήλωση δεν θα υπάρξει λόγος του δημάρχου, απλώς μόνο ευχές για χρόνια πολλά και... το γνωστό cut down.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο κος Μπακογιάννης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες και συντελεστές που έκαναν πραγματικότητα αυτό το μεγαλόπνοο πρόγραμμα και κάλεσε όλους και όλες να απολαύσουμε μία αλλιώτικη Αθήνα, μία Αθήνα όπως δεν την έχουμε ξαναζήσει.

Ο κος Δέδες, Πρόεδρος της Τεχνόπολης, μίλησε με τον ίδιο ενθουσιασμό για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, τονίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε ώστε η Αθήνα να μεταμορφωθεί σε απολαυστική και γιορτινή πόλη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόθεση ήταν «να μην υπάρξει κανένας ηλικιακός αποκλεισμός» και η επιθυμία «να βγουν όλοι οι Αθηναίοι έξω, να περάσουν όμορφα... και όσοι είναι έξω να αργήσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, να βρουν λόγους για να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα». Παρότρυνε δε όλους να «βγούμε και να γιορτάσουμε προσπαθώντας να μην κρίνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε, αλλά είναι πιο ωραίο να διασκεδάσουμε και σίγουρα έτσι θα περάσουμε καλύτερα».

Χριστούγεννα στην Αθήνα

Και η κυρία Ροκοφύλλου, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, τόνισε με τη σειρά της την ανάγκη που έχουμε όλοι να απολαύσουμε τον πολύ ωραίο μήνα, τον Δεκέμβριο, να βγούμε στους δρόμους, να χαρούμε, ξεχνώντας για λίγο την καθημερινότητά μας. «Έχουμε» όπως είπε «περάσει δύσκολα και χρειαζόμαστε τη χαρά και ξεγνοιασιά που προσφέρουν αυτές οι μέρες και γι' αυτό το κύριο μέλημα ήταν να νιώσουν όλες οι γειτονιές της Αθήνας τη μαγεία των Χριστουγέννων και όχι μόνο το κέντρο της πόλης. Κανένας χώρος του ΟΠΑΝΔΑ δεν έμεινε ανεκμετάλλευτος και παντού θα υπάρχουν δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η αποκέντρωση, όπως για πρώτη φορά θα στολιστούν σε τρεις πλατείες από κάθε διαμέρισμα φυσικά δένδρα, προσφορά από το Καρπενήσι, και για πρώτη φορά η φιλαρμονική θα κάνει μουσικούς περιπάτους σε όλες τις γειτονιές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ