Life in Athens

Τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών σε σχολεία της Ελλάδας

Μία πρωτοποριακή street art δράση από την Urban Act για την ασφάλεια των μαθητών και των πεζών

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3D διαβάσεις πεζών
© Urban Act

Η street art ομάδα Urban Act υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών και τοιχογραφίες σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Οι δράσεις της ομάδας Urban Act είναι γνωστές σε όλους μας εδώ και χρόνια και ανά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στην ATHENS VOICE. Η ομάδα είναι υπεύθυνη για μερικές από τις πιο όμορφες street art τοιχογραφίες σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με μία πλειάδα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς. Μην ξεχνάμε και την πολύ σημαντική δράση της με το όνομα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», με τοιχογραφίες σε πολλά σχολικά κτίρια ανά την Ελλάδα, όπως και στο Μάτι Αττικής. Ναι, ότι εντυπωσιακή και πολύχρωμη τοιχογραφία βλέπετε σε σχολικά κτίρια, συνήθως είναι από την ομάδα Urban Act.

Μάτι
Μάτι, καλλιτέχνης LifeInColour © Urban Act

Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου Νηπιαγωγείου στο Χαλάνδρι, έχουν ζωγραφιστεί κάποιες τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών! Η ψευδαίσθηση που σου δίνουν είναι ότι βλέπεις κάποιες μπάρες να αιωρούνται στον αέρα, με αποτέλεσμα κάθε οδηγός αυτόματα να μειώνει ταχύτητα. Από την άλλη, περπατώντας πάνω τους, μοιάζαμε σαν να «πατάμε στον αέρα». Δύο σε ένα, ασφάλεια για τους μαθητές και πεζούς αλλά και κάτι σίγουρα έξω από τα δεδομένα που θα φέρει χαμόγελα και συζητήσεις για την οδική ασφάλεια.

3D διαβάσεις πεζών
© Urban Act

Ο συντονιστής των προγραμμάτων, Κυριάκος Ιωσηφίδης, μας μιλάει σχετικά με τις τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών στο Χαλάνδρι και για τα υπόλοιπα πρότζεκτ και προγράμματα της ομάδας.

Κρήτη
Κρήτη, καλλιτέχνης SAME84 © Urban Act

Πείτε μας σχετικά με τη δράση με τις τρισδιάστατες διαβάσεις για πεζούς σε σχολεία στο Χαλάνδρι, αλλά και την ιστορία της Urban Act. 
Η ομάδα μας λειτουργεί για πάνω από 25 χρόνια προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κάθε χρόνο παρ' όλες τις τεράστιες ανάγκες και δυσκολίες, προσπαθούμε να ανεβάζουμε τον πήχη, προσθέτοντας διαφορετικά στοιχεία και δράσεις. Ένα από τα προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών που υλοποιούμε και έχει μεγάλο αντίκτυπο είναι και αυτό που υλοποιούμε στα σχολεία το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια».  Το ξεκινήσαμε το 2005, η ιδέα μας ήρθε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός βιβλίου μας με θέμα το γκραφίτι και «χτίστηκε» σαν πρόγραμμα με το χρόνο. Είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (δεν υπάρχει οικονομική στήριξη) και το υλοποιούμε στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από το χώρο πάντα του street art και με τη στήριξη φορέων, δήμων, τοπικών και μη εταιρειών, σχολικών επιτροπών, συλλόγων γονέων.

3D διαβάσεις πεζών
© Urban Act

Αυτή τη στιγμή έχουμε σε αναμονή πάνω από 200 σχολεία, δηλαδή σύλλογοι γονέων, διευθύνσεις σχολείων ή δήμοι που έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο στήριξης για να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και της συνεργασίας-στήριξης για πάνω από πέντε χρόνια, από την Ελληνική εταιρεία OK! Anytime Markets, δημιουργήθηκε και η ιδέα των τρισδιάστατων διαβάσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε από φέτος και από το 2ο Δημοτικό σχολείο και 2ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου την εφαρμογή του με τρισδιάστατες διαβάσεις και τοιχογραφίες εστιασμένα σε σχολεία.

3D διαβάσεις πεζών
© Urban Act

Ποια είναι η υποδοχή των 3D διαβάσεων από γονείς, κατοίκους αλλά και οδηγούς και τι σχόλια έχετε ακούσει;
Η ανταπόκριση είναι πέρα από αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς ως θετική. Όταν δημιουργούσαμε τις διαβάσεις οι γείτονες ερχόντουσαν και πρόσφεραν φαγητά και χυμούς ως αντάλλαγμα ανταπόδοση του έργου μας. Επίσης τα χειροκροτήματα και τα μπράβο από τη σχολική κοινότητα που κυριολεκτικά αγκάλιασε το όλο πρότζεκτ. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι όμως η συνεχιζόμενη επίδραση του όλου πρότζεκτ που έχει «φέρει» μέχρι στιγμής στην επικοινωνία της ομάδας μας, πάνω από είκοσι προσκλήσεις από δήμους ανά την Ελλάδα και πάνω από 30 αιτήματα σχολείων για την υλοποίηση του πρότζεκτ και στη δική τους γειτονιά. Οι προσκλήσεις και τα κείμενα των ανθρώπων που αιτούνται την υλοποίηση του προγράμματος είναι συγκινητικά, στα περισσότερα από αυτά γίνεται αναφορά ατυχημάτων και θανάτων μαθητών από τροχαία, υπερβολική ταχύτητα κ.α. αλλά και το απλό ενδιαφέρον των γονιών για το μέλλον των παιδιών τους μέχρι και το καθαρά εικαστικό ενδιαφέρον κάποιων άλλων.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη, καλλιτέχνης KEZ © Urban Act

Τι θέλει να αναδείξει η Urban Act μέσα από τις δράσεις της;
Οι τοιχογραφίες ομορφαίνουν τις πόλεις και προβάλλουν κοινωνικά μηνύματα. Προσφέρουν μια ευκαιρία στις πόλεις να αποκτήσουν ή να ενδυναμώσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, μια πολιτιστική διαδρομή την οποία φτιάχνουν νέοι καλλιτέχνες από την πρωτοποριακή τέχνη της street art και την προσφέρουν στη πόλη. Δημιουργούνται εικαστικά έργα υψηλής αισθητικής αξίας ανοιχτό στο κοινό και όχι κλεισμένα σε μια αίθουσα τέχνης. Συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες που έχουν το προσόν του αυτοδημιούργητου και της εμπειρίας της επαφής με τον δημόσιο χώρο. Οι πολίτες μπορούν να δουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης του έργου και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες.

Βόλος
Βόλος, καλλιτέχνης PENER © Urban Act

Ειδικά στα σχολεία το γκρίζο περιβάλλον μεταμορφώνεται προς το καλύτερο και ομορφότερο και αυτά επιδρούν άμεσα στην ψυχοσύνθεση των μαθητών και της σχολικής κοινότητας. Επίσης μέσα από τις συμμετοχικές δράσεις καλλιεργείται στους πολίτες η αίσθηση της κοινότητας, της συμμετοχής στα κοινά, του σεβασμού, της αλληλοεπίδρασης.

Urban Act
© Urban Act

Τι δράσεις έτρεξε η ομάδα της Urban Act μέσα στο 2019 και τι άλλες ετοιμάζετε σύντομα
Για το 2019 έχουμε υλοποιήσει το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» σε τρία  σχολεία στο Μάτι, σε τρία σχολεία στη πόλη του Βόλου, σε δύο σχολεία στη Θεσσαλονίκη από τα οποία το ένα σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Έχουμε ολοκληρώσει μία ιδιαίτερη παρέμβαση σε γυμναστήρια στα Μέγαρα, Βόλο και Ελευσίνα. Υλοποιήσαμε ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα, την πρώτη έκδοση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημόσιων τοιχογραφιών στη γειτονική μας χώρα την Αλβανία και σε δύο πόλεις, με 9 μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφίες.

Βόλος
Βόλος, καλλιτέχνης SAME84 © Urban Act

Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Χρώμα Στα Νησιά», το οποίο ξεκινήσαμε πέρσι με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος και το συνεχίσαμε φέτος στον Άγιο Ευστράτιο με τη στήριξη του τοπικού Δήμου. Συνεχίσαμε στο εξωτερικό την εικαστική έκθεση Next Level στα πλαίσια προώθησης του λευκώματος μας του «Mural Masters», με τη συμμετοχή 100 επώνυμων τοιχογράφων από όλο τον κόσμο κ.α. Υλοποιήσαμε 8 μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφίες με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στα πλαίσια του «City Call» του φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών κ.α.

Βόλος
Βόλος, καλλιτέχνης Hitnes © Urban Act

Για το υπόλοιπο του 2019, υλοποιούμε τοιχογραφίες σε σχολεία στη Μεσσήνη, Ελευσίνα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, επανασχεδιάζουμε τον έντυπό μας χάρτη για το μοναδικό στην Ελλάδα «Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών» που λειτουργούμε στην πόλη του Βόλου, υλοποιούμε τρεις ιδιαίτερες τοιχογραφίες με κοινωνικό μήνυμα σε τρεις πόλεις οι οποίες θα «βγουν προς τα έξω» στις αρχές του Νοέμβρη, την προετοιμασία δύο εικαστικών εκθέσεων σε Ρωσία και Ελλάδα και φυσικά το πρόγραμμα των τρισδιάστατων διαβάσεων και τοιχογραφιών σε σχολεία.

urbanact.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ