- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γιορτή ψωμιού στον Πειραιά, ξανά, έπειτα από 20 χρόνια
Σε ένα ξεχωριστό υπαίθριο αρτοποιείο
Γιορτή Ψωμιού στον Πειραιά. Θα στηθεί ένα υπαίθριο αρτοποιείο στο Πασαλιμάνι έτοιμο να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους.
Ήταν το μακρινό 1999 όταν διοργανώθηκε η τελευταία Γιορτή Ψωμιού στον Πειραιά που τελούσε υπό την αιγίδα της τότε Νομαρχίας. Είκοσι χρόνια μετά, πραγματοποιείται ξανά στον Πειραιά μια μεγάλη Γιορτή Ψωμιού, 21 - 24 Σεπτεμβρίου, με ένα ξεχωριστό υπαίθριο αρτοποιείο, που θα στηθεί στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, έτοιμο να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του βιοτέχνη αρτοποιού.
«Πρόκειται για ένα πλήρες ανεπτυγμένο υπαίθριο αρτοποιείο καλυμμένο με ειδικό σκέπαστρο, μέσα στο οποίο μπορεί να δει κανείς ό,τι διαθέτει ένας αντίστοιχος χώρος, δηλαδή το ζυμωτήριο, τα μηχανήματα, τον φούρνο, τα μίξερ, τους πάγκους καθώς επίσης τις προθήκες και τις αρτοθήκες», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Πειραιά Γιώργος Τσουκαλάς.
Έμπειροι αρτοποιοί θα ζυμώνουν, θα πλάθουν και θα φουρνίζουν κάθε είδους αρτοσκευάσματα τα οποία στη συνέχεια θα μοιράζονται δωρεάν στους επισκέπτες της εκδήλωσης. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς & Νήσων σε συνεργασία με την εταιρεία Μύλοι Λούλη, υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιά και με την ευγενική υποστήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
«Τα άτομα που θα βρίσκονται στο εργαστήριο είναι αρτοποιοί, καθηγητές αρτοποιίας, σπουδαστές αρτοποιίας από το ΙΕΚ Πειραιά και κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι μετρούν πολλά χρόνια πάνω στο αντικείμενο», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, για να προσθέσει: «Θα παρουσιάσουν μεγάλα ψωμιά καλλιτεχνήματα τα οποία θα στολίσουν τις βιτρίνες μας, ενώ για το κοινό θα δίνουμε δωρεάν ψωμάκια -κουβεράκια, όπως και κουλούρια Θεσσαλονίκης και κάποια τυροπιτοειδή. Ακόμα και τα μεγάλα ψωμιά που θα είναι για στόλισμα, στο τέλος της ημέρας θα μοιράζονται και αυτά».
Την εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και οι μαθητές από δημοτικά σχολεία του Πειραιά (Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου), όπου θα μάθουν την ιστορία του ψωμιού και στη συνέχεια θα ζυμώσουν και θα δημιουργήσουν το δικό τους φρέσκο ψωμί, μέσα σε ένα ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι. «Θα πλάσουν μόνα τους κάποια ζυμαράκια, θα ψήσουμε αυτά που θα φτιάξουν, θα περιηγηθούν στον χώρο με τους συνοδούς τους. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, ένα καταπληκτικό μηχάνημα 30 ετών, έναν μύλο, το οποίο έχει ο κ. Λούλης και το παρουσιάζει ανά την Ελλάδα στις εκθέσεις που γίνονται. Από τη μία μεριά, θα ρίχνει ο άνθρωπος που θα βρίσκεται εκεί, με τη σέσουλα το σιτάρι και μετά από τη διαδικασία που υφίσταται, θα βγαίνει αλεύρι. Θα βλέπουν δηλαδή τα παιδάκια όλη τη διαδικασία, πώς γίνεται το σιτάρι αλεύρι αλλά και για να μαθαίνουν ότι το ψωμί δεν φυτρώνει στη βιτρίνα του μαγαζιού ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσουκαλάς.
Ο πρόεδρος του Σωματείου μιλάει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μεγάλη αξία του ψωμιού: «Το ψωμί δεν το θεωρήσαμε ποτέ “κράχτη”, είναι ο στυλοβάτης του μαγαζιού μας και λυπούμαστε που έχει ευτελιστεί και έχει χάσει τη θέση που του αξίζει. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι είναι η αγορά, όμως εμείς κοιτάμε να περιφρουρήσουμε το συγκεκριμένο προϊόν γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μεγάλη αξία».
Σχετικά με τη διοργάνωση αλλά και τον σκοπό της εκδήλωσης ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει: «Η διοργάνωση έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες με συνεχή, καθημερινή δουλειά. Έχουμε ελληνικά μηχανήματα, ελληνικά σιτηρά, προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν ελληνικά προϊόντα γιατί ξέρει όλος ο κόσμος τι γίνεται έξω, υπάρχουν δηλαδή οι κατεψυγμένες ζύμες, και διάφορα άλλα που είναι μακριά από εμάς. Εμείς είμαστε οι φουρνάρηδες της γειτονιάς και προσπαθούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Αγαπάμε τη δουλειά μας και νιώθουμε ότι κάνουμε ένα ευλογημένο επάγγελμα, αφού ασχολούμαστε με ένα ευλογημένο προϊόν, το ψωμί. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μας, να ξανασυστηθούμε στο κοινό, να τους υπενθυμίσουμε ότι οι φούρνοι της γειτονιάς είναι αυτοί που λένε την πρώτη ‘καλημέρα', που είναι τόσο κοντά στον κόσμο, καθώς επίσης και πώς παράγεται το φρέσκο ψωμί, κυρίως στα νέα παιδιά, ώστε να καταλάβουν τη θρεπτική του αξία για μια ισορροπημένη διατροφή.»
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 19.00, ενώ το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τον χώρο τις εξής ώρες και μέρες: Σάββατο: 17:00 – 21:00, Κυριακή: 11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Δευτέρα: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Τρίτη: 10:00 – 14:00 . Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση θα «ντυθεί» με παραδοσιακή μουσική, όπου χορευτικά συγκροτήματα θα κρατήσουν συντροφιά στον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς δημιούργησε τον κόσμο του «Protergia Magic Lights», το λαμπερό μονοπάτι στο χριστουγεννιάτικο χωριό
Ραντεβού στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Ζωντανή εκπομπή με την Επιστήμη Μπινάζη και τον Διονύση Νοταράκη
Δεν χάνουμε το πιο χαρούμενο, πολύχρωμο, πολυφυλετικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της πόλης, που διοργανώνουν «Οι φίλοι του Παιδιού» με τη συμμετοχή 35 και πλέον Πρεσβειών
Τι ισχύει και τι θα πρέπει να αλλάξει
Χάρης Δούκας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν την πλήρη αναβάθμιση του Δημοτικού Γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο
Αλλαγή χρονιάς με την Ελένη Φουρέιρα
Ένα ξενοδοχείο που ζει στον ρυθμό της πόλης και μετατρέπει την τέχνη σε εμπειρία
Αύριο ξεκινούν επίσημα η εορταστικές εκδηλώσεις από τον περιφερειάρχη με ένα συναρπαστικό light show.
Παρουσιαστές της βραδιάς ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Πότε ανοίγει τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους
Σήμα εκκίνησης για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα
Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Στις 27 Νοεμβρίου η φωταγώγηση του
Μια περιήγηση στο αγαπημένο τοπόσημο των Εξαρχείων
Ένα forum που έγινε θεσμός, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.