Life in Athens

19 ζαλισμένες σκέψεις για το καλοκαίρι στην Αθήνα

Αυτό τον Αύγουστο μπορεί να τον θυμάσαι για πάντα, ακόμα κι αν δεν πας πουθενά

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 712
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kalokairi stin Athina.jpg
© Δημήτρης Κλεάνθης / dimitriskleanthis.com

Οδηγός επιβίωσης για όσους δεν φύγουν διακοπές και μείνουν στην πόλη το φετινό καλοκαίρι.

Θα μου πείτε τι σημαίνει καλοκαίρι στην Αθήνα; Τα «Φτηνά Τσιγάρα», 20 χρόνια μετά, επανάληψη σε θερινό σινεμά, μου λέει ο μπάρμαν. Γιασεμί στην Πλάκα – νομίζεις πως είσαι στη χώρα νησιού, το κορίτσι που ήρθε για να φύγει. Καλαμάκια και παγωμένες μπίρες στον «Ιορδάνη» στην Πεντέλη κάτω από τον ίσκιο της μουριάς, πετάγεται ο τύπος δίπλα της. Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω. Βάζω το «Doin’ Time» της Lana Del Rey, που πίστεψε στους Sublime. Ο Ιούλιος είναι στα τελευταία του.

Εισερχόμενα. «Τρένο με πάει η γρουσουζιά φέτος. Δεν βγάζω τίποτα. 12 στα 12 μαύρο έχει βγάλει η μπίλια. Ξεκώλιασα τον Μέρφι. Θέλω να σε πάρω να κλαφτώ και φοβάμαι μήπως μου χαλάσει και το κινητό». Μερικές φορές οι άνθρωποι που βρίσκονται στα νησιά μπορεί να περνούν χειρότερα από εσένα που θα περάσεις τον Αύγουστο στην πόλη.

Πολλοί άνθρωποι που αφήνουν την Αθήνα το καλοκαίρι, ψάχνουν βυθούς για να ηρεμήσουν. Πολλοί από αυτούς που θα μείνουν σε αυτήν, αναζητούν υψόμετρα για να ξεφύγουν. Κοκτέιλ σε ταράτσες. Πισίνες σε ξενοδοχεία. Τσιγάρα που γυρνάνε στα κιόσκια στα Τουρκοβούνια. Φάσωμα, 200 στη στροφή και σε ρωτάνε «μαμά» στον Λυκαβηττό. Κρυφές αγκαλιές στον Υμηττό.

Μπαλκόνια που μυρίζουν «φιδάκι». Σκύλοι που κυκλοφορούν ψεκασμένοι με σιτρονέλα γαβγίζοντας σε περιστέρια που κάνουν σαφάρι για ψίχουλα στα έρημα πάρκα. Αρουραίοι που βγαίνουν βόλτα από τον υπόνομο. Κατσαρίδες που προσπερνάνε βιαστικά στα πεζοδρόμια. Ζούγκλα από τσιμέντο. Θα δούμε μαζί τον «Βασιλιά των Λιονταριών»; 

Είναι η εποχή που οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Στο νερό τα σώματα έρχονται πιο κοντά. Στους άδειους δρόμους της Αθήνας μπορείς να βρεθείς με το τραμ στα νότια με €1,40. Κάνε τον χρόνο από αντίπαλο σύμμαχό σου και φτάσε σε μέρη που τον χειμώνα δεν θα τραβιόσουν εύκολα.

Πόση ώρα μπορείς να κάνεις διακοπές από το ίντερνετ;

Πρωινός καφές και κουβέντες για μεταγραφές, στοιχήματα με τα φιλικά και τα προκριματικά του τσουλού, εξαρτημένοι που αντί για βελόνα κρατούν στιλό. Αν κερδίσουν, θα φύγουν διακοπές έστω και για ένα τριήμερο. Αν χάσουν, θα ξαναπαίξουν.

Όταν η πόλη αδειάζει τα προβλήματά της φαίνονται περισσότερο. Μεσημεριανοί καβγάδες, διαλυμένες οικογένειες, απειλές, ώρες κοινής ανησυχίας.

Kalokairi stin Athina.jpg
© Δημήτρης Κλεάνθης / dimitriskleanthis.com

Σκέφτεσαι πως είσαι άτυχη επειδή δεν έχεις χρήματα για να φύγεις ή πρέπει να δουλέψεις; Θα νιώσεις αμέσως καλύτερα, αν κάνεις αυτά που μπορείς και όχι αυτά που θέλεις. Κοίτα το ταβάνι για ώρες. Διάβασε τα βιβλία που δεν πρόλαβες. Δες ταινίες που σου έχουν προτείνει. Μια μέρα μπορεί να μη βλέπεις. Μίλησε μαζί του μέχρι να ξημερώσει. Μια μέρα μπορεί να μη μιλάς.

Ταξίδεψε σε περασμένα καλοκαίρια. Ψάξε τα τραγούδια που χορεύτηκαν πολύ. Χάζεψε τα βίντεο κλιπ τους στο YouTube και προσπάθησε να καταλάβεις πώς ήταν ο κόσμος πριν εσύ γεννηθείς. Στο μουσείο που λέγεται διαδίκτυο δεν υπάρχει ωράριο λειτουργίας. 

Κάνε αποδράσεις fast track. Χάζεψε την πανσέληνο στις καβάτζες της Βουλιαγμένης και όχι τα πίξελ στην οθόνη σου. Πήγαινε στους γάμους και τις βαφτίσεις που είσαι καλεσμένος. Η ευτυχία είναι ένα έργο που θέλει θεατές.

Live your myth in Greece. Αλκοόλ στου Ψυρρή και φλερτ με τουρίστες. Like here, nowhere.

Δεκαπενταύγουστος με πέντε γράμματα. Τσίου. Πρόλαβες τον ντίλερ πριν φύγει για σεζόν στο νησί; Ψήνεσαι να σταματήσεις να καίγεσαι; 

Θέλεις να κάνεις αυτό το καλοκαίρι να μη μοιάζει με κανένα προηγούμενο; Δοκίμασε κάτι που μπορεί να μην έχεις κάνει ξανά. Δώσε αίμα, είναι δύσκολες μέρες αυτές, γίνε δωρητής οργάνων. Κάνε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος από αυτό που τον βρήκες. Την ώρα που κάποιοι μπορεί να λείπουν για λίγες εβδομάδες κάποιοι θα λείψουν για μια ζωή.

Με ένα σχεδόν μεταφυσικό τρόπο, όσοι μένουν στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο, συνεννοούνται μεταξύ τους με ένα βλέμμα. Χαμογέλασε στο αγόρι που σου ετοιμάζει καφέ. Τρώει κι αυτός το ίδιο πακέτο με εσένα.

Εκείνοι που θέλουν να «δραπετεύσουν» από την πόλη τους μάλλον την αισθάνονται σαν φυλακή.

Βράζεις που δεν θα περπατήσεις πολύ ξυπόλητος στην άμμο; Μη μετατρέπεις τον εαυτό σου σε εύκολο θύμα. Σκέψου το μέλλον και κάνε κάτι για αυτό. Προετοιμάσου για την εξεταστική και διώξε την άρνηση. Προσπάθησε να κάνεις οικονομίες για να πας στο Erasmus. Ψάξε υποτροφίες που μπορεί να κερδίσεις. Ετοίμασε βιογραφικά. Δεν θα γίνεις εκατομμυριούχος επειδή τελείωσες το μεταπτυχιακό. Η πραγματικότητα δεν είναι καλοκαιρινή ταινία με happy end. Ποτέ δεν ήταν, ποτέ δεν θα είναι. Εσύ γράφεις το σενάριο.

Άκουσε στις 30 Αυγούστου έστω κι από περιέργεια το νέο άλμπουμ των Tool, που κυκλοφορεί μετά από 13 χρόνια.

Εκμεταλλεύσου τον λιγότερο θόρυβο γύρω σου και πάρε σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου. Φύγε από εκεί που ησυχάζεις μόνο όταν λείπεις. Βάλε προτεραιότητες που θα τηρήσεις. Μια καινούργια χρονιά ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να το θυμάσαι για πάντα. Ακόμα κι αν δεν πήγες πουθενά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ