Life in Athens

Βόλτες στην Αθήνα τον Αύγουστο

Μία πόλη άδεια από κόσμο και γεμάτη από τέχνη

Έρρικα Ρούσσου
ΤΕΥΧΟΣ 712
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φεστιβάλ, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες που μπορείς να δεις στην Αθήνα τον Αύγουστο

Πίσω στο 2005 ένας άντρας γύρω στα 35 λαμβάνει τις τιμές του απόλυτου άρχοντα του Αυγούστου. Ταυτόχρονα, κατακτά τον τίτλο της πιο καλτ φιγούρας του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαστε όλοι «Τσίου». Αυτό σκεφτήκαμε τότε μετά την προβολή της ταινίας του Μάκη Παπαδημητράτου. Αυτό σκεφτόμαστε και κάθε φορά που, για κάποιον λόγο, βρισκόμαστε στην Αθήνα τον Αύγουστο. Και με βάση αυτό επιλέγουμε να περνάμε τις ημέρες σαν πραγματικοί σταρ της μεγάλης οθόνης.

Ή απλώς σαν τους τυχερούς μιας πόλης που τους υπόλοιπους μήνες δεν μας αφήνει να τη χαρούμε, όπως θα θέλαμε. Τι συμβαίνει όμως στην Αθήνα τον Αύγουστο; Ή, ακόμα καλύτερα, τι θα συμβεί στην Αθήνα αυτό τον Αύγουστο. Τι ευκαιρίες έχουμε για τέχνη και διασκέδαση χωρίς ουρές και πήξιμο; Θυμηθείτε το αουτάν και ξεκινήστε τις βόλτες στην πόλη. Η μαγεία ανεβαίνει, μαζί με την αυλαία.

Athens Open Air Film Festival
Το 9ο Athens Open Air Film Festival, ή αλλιώς το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, που έχει βαλθεί να «φορέσει» στα πιο πιθανά και απίθανα μέρη της πόλης ένα πανί προτζέκτορα μεγάλης οθόνης για να προβάλει μερικές από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, είναι στην Αθήνα και τον Αύγουστο. Με δύο ταινίες. Σε δύο υπέροχους χώρους.

Open Air Film Festival

• Ο «Φανφαρόνος» του Ντίνο Ρίζι θα προβληθεί την Παρασκευή 23/8 στο Νομισματικό Μουσείο.

Πρωταγωνιστούν: Βιτόριο Γκάσμαν, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Σπαάκ, Κλάουντιο Γκόρα. Διάρκεια: 105΄ | Ώρα έναρξης: 21.00

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Ελευθερίου Βενιζέλου 12, Αθήνα

Open Air Film Festival

• Το «Μπραζίλ» του Τέρι Γκίλιαμ θα προβληθεί την Τετάρτη 28/8 στο Θέατρο Κολωνού.

Πρωταγωνιστούν: Τζόναθαν Πράις, Ίαν Χολμ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κάθριν Χέλμοντ, Μάικλ Πάλιν, Μπομπ Χόσκινς. Διάρκεια: 132΄ | Ώρα έναρξης: 21.00

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council (#British80).

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Στο πλαίσιο της δράσης «Άνοιγμα στην Αθήνα» του Φεστιβάλ Αθηνών, φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση του Κώστα Ορδόλη. Ο καλλιτέχνης έχει απαθανατίσει τους χορευτές του Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto στο πλαίσιο της ομώνυμης παράστασης του Φεστιβάλ και θα παρουσιάσει το έργο του στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ως 10/9, είσοδος ελεύθερη. 28ης Οκτωβρίου 47, Αθήνα

The Breeder Gallery

© Θανάσης Καρατζάς

Η θεόρατη σιδερένια πόρτα της The Breeder Gallery στον ήσυχο πεζόδρομο της οδού Ιάσονος στο Μεταξουργείο ανοίγει. Στην υποδοχή της βρίσκεται ο εικαστικός και αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης για να παρουσιάσει την αυτοσαρκαστική πάνω στα κτίρια και την ελληνική αρχιτεκτονική κουλτούρα έκθεσή του «A submissive Acknowledgment of Powerlessness».

Ως 31/8, είσοδος ελεύθερη. Ιάσωνος 45

Οκτώ
Η έκθεση «City in Pieces», ή αλλιώς η σύνθεση διαφορετικών έργων και πρακτικών που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και επιχείρησαν να συσχετιστούν με την ίδια την πόλη και το μεταβαλλόμενο αστικό, κοινωνικό και πολιτικό της τοπίο, έρχεται στον πολυχώρο «Οκτώ». Παράλληλα, το καφέ είναι το ιδανικό μέρος για να συζητήσετε αυτά που είδατε πίνοντας μία παγωμένη λεμονάδα.

Ως 30/9, είσοδος ελεύθερη
Ερμού 119, Αθήνα

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Ο Πικάσο συναντά την Αρχαιότητα με την έκθεση «Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τον Αύγουστο. Για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο συνομιλούν θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης. Παράλληλα, το αίθριο του Μουσείου με τα δυνατά γλυκά και το «πειραγμένο» μενού φαγητού συνθέτουν ένα ιδανικό μεσημεροαπόγευμα ή πρωινομεσήμερο καθημερινής.

Μέχρι 20/9, είσοδος από €3,5.
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Βεάκειο
Ο μεγάλος Μίλτος επιστρέφει στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά στις 26/8 και περιμένει τους φίλους του να τραγουδήσουν παρέα τις διάσημες μπαλάντες του. Και όχι μόνο.