Life in Athens

Το Παγκράτι της Ευγενίας Δημητροπούλου

Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για τη γειτονιά της

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 698
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4.jpg

Θυμάμαι από πολύ μικρή τη μαμά μου να μου λέει ότι το Παγκράτι είναι μια υπέροχη περιοχή της Αθήνας και αυτό γιατί η ίδια είχε περάσει εκεί μέρος των φοιτητικών της χρόνων. Ήρθα στα 18 μου από τη Λαμία στην Αθήνα και το πρώτο μου σπίτι ήταν στο Πεδίο του Άρεως. Χρειάστηκε να μετακομίσω για δεύτερη φορά για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι αυτό που έλεγε τότε η μαμά μου. Στην αρχή ήμουν διστακτική με την περιοχή, μετά όμως την ερωτεύτηκα. Αυτό έγινε πριν εννέα χρόνια και μπορεί τα τελευταία σχεδόν πέντε «στα χαρτιά» να βρίσκομαι στον Δήμο Βύρωνα, αλλά το Παγκράτι, συνειδητά, είναι η περιοχή που θα βγω για καφέ, θα συναντήσω τους φίλους μου και θα κάνω όλες μου τις καθημερινές δραστηριότητες. Το σπίτι μου ήταν πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Όταν μετακόμισα εκεί, το Chelsea –που ξέρουν οι περισσότεροι– ήταν ακόμη μανάβικο, δεν υπήρχε η ανάπτυξη που υπάρχει τώρα στην πλατεία Βαρνάβα και την ευρύτερη περιοχή. Είχα τελειώσει μόλις τη Δραματική σχολή και μου είχαν μείνει κάποια μαθήματα στη Νομική. Θυμάμαι με νοσταλγία την πολυκατοικία που έμενα. Στο Παγκράτι βρήκα πολύ ωραίους ανθρώπους. Στο ισόγειο έμενε μια κοπέλα μουσικός, που έγινε μετά φίλη μου, και θυμάμαι να μαζεύονται με τους φίλους τους και να παίζουν κρουστά. Είναι μία γειτονιά με πολλούς καλλιτέχνες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Γείτονές μου ήταν ο Κούνδουρος και ο Θάνος Μικρούτσικος. Τα θυμάμαι με πολλή αγάπη αυτά τα χρόνια.

3.jpg

Όταν μετακόμισα στον Βύρωνα αποφάσισα να μην αλλάξω γειτονιά και όλα μου τα ραντεβού, όλες μου τις δουλειές, τις εξόδους τα κάνω στο Παγκράτι. Μαζεύω άτομα από διαφορετικές περιοχές και τους φέρνω εκεί. Η πλατεία Βαρνάβα είναι το μέρος που θα βγούμε για καφέ και ποτό ή για ένα γρήγορο φαγητό μετά το θέατρο στον Σκούφια ή στο Colibri. Μου αρέσει πολύ όταν ανοίγει ο καιρός να πηγαίνω στο Πάλας, στο σινεμά που διατηρούν δύο πολύ ρομαντικοί άνθρωποι οι οποίοι επιμένουν κόντρα στους καιρούς να κρατάνε και το χειμερινό και το θερινό κινηματογράφο και να το έχουν πολύ περιποιημένο με βασιλικούς που μοσχοβολούν στην ταράτσα, ένα απίστευτο μέρος στο κέντρο της Αθήνας.

Το Παγκράτι έχει πολύ ωραία αγορά. Μπορείς να βρεις ιδιαίτερα πράγματα, έχει ενημερωμένα καταστήματα και επειδή έχει ανθρώπους με διαφορετικές ανάγκες προσπαθεί να τις καλύψει όλες.

1.jpg

Αν θέλω να περιποιηθώ τον εαυτό μου και να νιώσω όμορφα θα πάω στη «Λιάνα» στην Πρόκλου, που κάνει νύχια και είναι φανταστική. Έρχονται απ’ όλες τις περιοχές της Αθήνας για εκείνη. Θα πιω το ποτό μου στο πολύβουο Chelsea και θα κάνω βόλτα στο πέταλο, το πίσω μέρος του Καλλιμάρμαρου που μπορείς να κάνεις και τη γυμναστική σου. Με διαφορά όμως η πολύ-πολύ αγαπημένη μου βόλτα είναι στον Αρδηττό. Βλέπω την Αθήνα από ψηλά, ηρεμώ, αυτό το μέρος το αγαπώ πάρα πολύ.

Η Ε.Δ. είναι ηθοποιός. Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» και «Συμβολαιογράφος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ