Life in Athens

SPRING ROLLS 2010: Έρχεται Το Καράβι για τη Γάζα

Η αποστολή της άνοιξης έχει σύνθημα: «Σπάμε την πολιορκία της Γάζας με ένα διεθνή στόλο».

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 297
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5297-12647.jpg

Η αποστολή της άνοιξης έχει σύνθημα: «Σπάμε την πολιορκία της Γάζας με ένα διεθνή στόλο». Η πρώτη απόπειρα έγινε τον Αύγουστο του 2008, όταν, ύστερα από 41 χρόνια απομόνωσης της Γάζας, δύο ελληνικά ψαροκάικα με 44 επιβαίνοντες από 13 χώρες εισέπλευσαν για πρώτη φορά στα θαλάσσια παλαιστινιακά ύδατα και ελλιμενίστηκαν στην ιχθυόσκαλα της Γάζας. Φέτος, επιχειρείται κάτι μεγαλύτερο, όπως επισημαίνει στην A.V. ο συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας.

«Εννέα έως δέκα πλοία απαρτίζουν το στόλο. Από αυτά τα τρία είναι φορτηγά πλοία και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο μεγαλύτερο των 5.000 τόνων. Τα επιβατηγά χωρίζονται σε πολύ μικρά σκάφη χωρητικότητας έως 25 ατόμων και σε μεγάλα των 400 ατόμων. Αθροιστικά τα πλοία θα μεταφέρουν περισσότερους από 600 ανθρώπους. Παλαιότερα είχαμε καταφέρει να μεταφέρουμε το πολύ μέχρι 40 ανθρώπους και δεν είχαμε ξεπεράσει τους τρεις με τέσσερις τόνους φορτίο σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά, μια αναβάθμιση στην ίδια τη φύση της αποστολής. Το εγχείρημα είναι πιο σημαντικό και άρα πιο δύσκολη η αντιμετώπιση από την πλευρά εκείνων που δεν επιθυμούν να πάμε εμείς στη Γάζα».

Ανθρωπιστικός, συμβολικός ή πολιτικός; Ποιος είναι ο χαρακτήρας της αποστολής; «Έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Έχει όμως και πολιτικό, καθώς εκφράζει αυτό που χάθηκε πριν από 200 χρόνια στα τρία αιτήματα της γαλλικής επανάστασης, την αλληλεγγύη».

Θα επιτρέψετε στις τελωνειακές αρχές του Ισραήλ να επιβιβαστούν στα πλοία; «Δεν έχουμε αντίρρηση να ανέβουν και να ελέγξουν το πλοίο διεθνείς οργανισμοί. Εφόσον είμαστε σε διεθνή ύδατα πρέπει να επιβιβαστούν διεθνείς οργανισμοί. Δεν βλέπω πού μπλέκεται το Ισραήλ. Υπάρχει, βέβαια, το σενάριο να επιτεθούν. Εμείς δεν το θέλουμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε ήρωες, απλά θέλουμε να ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια».

Πότε και από πού ξεκινάτε; «Ξεκινάμε από πολλούς προορισμούς απόπλου αυτή τη φορά. Ο πρώτος θα είναι η Ιρλανδία. Με ένα καράβι προσφορά των Ιρλανδών λιμενεργατών. Προσφέρθηκε στο Free Gaza έναντι συμβολικής τιμής σε έναν πλειστηριασμό. Θα φύγει τέλη Απρίλη-αρχές Μάη και καθώς θα έρχεται προς τα εδώ θα ετοιμαζόμαστε κι εμείς για να συναντηθούμε στην περιοχή μας. Στόχος είναι να βρεθούμε μαζί με τα πλοία που θα ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη στα διεθνή ύδατα, σε μια ικανή απόσταση από τη Γάζα. Όλοι μαζί σαν κομβόι να δώσουμε τη βοήθεια και το μήνυμα που μεταφέρουμε προς τους κατοίκους της Γάζας, προς την παγκόσμια κοινή γνώμη και προς τους κυβερνήτες των χωρών που αυτοαποκαλούνται ελεύθερα κράτη: «Η ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι ελεύθερη». - Λ.Χ.

Από ψηλά ακόμα και η Αθήνα φαίνεται πιο όμορφη (;) 

Fnac  Ένα από τα καλύτερα σημεία με θέα στο βράχο της Ακρόπολης. Στα μπροστινά τραπέζια γίνεται σκοτωμός, πρέπει να πιάσεις από το πρωί στασίδι για να καθίσεις. Πανέμορφη θέα, στενάχωρος χώρος. Welcome to Athens, baby.

Public Στον τελευταίο όροφο. Kαλύτερα βράδυ (κλείνουν στις 11). Βιβλίο με θέα τη Βουλή και κρύο πιάτο.

Bios Από τα πιο δροσερά μπαλκόνια της πόλης με θέα (μάντεψε) το βράχο της Ακρόπολης και Λυκαβηττό, Φιλοπάππου και Αστεροσκοπείο. Από κάτω εντωμεταξύ μαίνεται η Τέχνη.

Bowling Center Το πρώτο κέντρο μπόουλινγκ στην Ελλάδα, στο λόφο της Καστέλας. Έχεις Αθήνα και Πειραιά μαζί και γύρω απολαμβάνεις αισθητική δεκαετίας του ’70.

City Sightseeing Πανοραμική θέα εν κινήσει από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου των κόκκινων τουριστικών λεωφορείων της πόλης. Δες live την Αγγλίδα τουρίστρια να ψήνεται από τον αττικό ήλιο. - Λ.Χ

Γκρέμισ’ τα όλα!

Mπαμ και πλατεία: Πέντε όροφοι με συνολικό εμβαδόν περίπου 5.000 μέτρα. Σε κάθε όροφο στη βάση των δοκών θα μπουν πολλά εκρηκτικά. Οι εκρήξεις θα είναι σχεδόν ταυτόχρονες σε κάθε όροφο. Όταν το παλιό κτίριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, το οποίο περιβάλλεται από τις οδούς Βερανζέρου, Ξούθου και Μενάνδρου, καταρρεύσει, θα σηκωθεί ένα τρομερό, κολασμένο κουρνιαχτό και όταν κατακαθίσει η σκόνη, θα έχει δημιουργηθεί Η ΠΡΩΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο και το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει έξι δευτερόλεπτα. Οι υπεύθυνοι μηχανικοί διαβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση θα είναι απολύτως ακίνδυνη. Παράλληλα θα τοποθετηθεί ειδικό προστατευτικό πλέγμα για τη σκόνη που θα σηκωθεί κατά τη στιγμή της έκρηξης. Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έχει εισηγηθεί να ονομαστεί Πλατεία Μινωτή-Παξινού, για «να τιμήσουμε δύο ανθρώπους οι οποίοι σφράγισαν με την παρουσία τους την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου».

Μακάρι να γκρεμίσει κι άλλα, και ας τα ονομάσει όπως θέλει. - Λ.Χ.

Gym Park ή Γυμναστική έξω

Γυμναστική στο πάρκο. (Πιο) καθαρός αέρας (το σημαντικότερο!) και δεν κάνεις διάδρομο βλέποντας ειδήσεις και ριάλιτι στην τηλεόραση. Γυμνάζεσαι βλέποντας τις πολυκατοικίες απέναντι και τα περαστικά αεροπλάνα. Τα υπαίθρια γυμναστήρια σε πάρκα και πλατείες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Αθήνα. Το πιο πρόσφατο στήθηκε στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας, πολύ κοντά στο δημαρχείο. Υπάρχουν επίσης στον Πειραιά, στη Φιλοθέη, στο Γαλάτσι και στη Νέα Χαλκηδόνα. Δεν υπάρχουν γυμναστές. Οι οδηγίες αναγράφονται στα όργανα. Στη Γλυφάδα μαζεύεται καθημερινά πολύς κόσμος όλων των ηλικιών. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα άθλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι Γλυφαδιώτες το έχουν δει σαν παιδική χαρά και οικογενειακή έξοδο.

Γι’ αυτό είναι όλοι τους στιλάκια. - Λ.Χ.

Τι είναι το Κάτω ΣΚΑ;

Σιδηροδρομικό Kέντρο Aχαρνών. Όπου τρεις νέοι σταθμοί τίθενται σε λειτουργία. Πρόκειται για τους σταθμούς Κάτω ΣKA, Aγίους Aναργύρους και Tαύρο, από τους οποίους περνούν και τώρα οι συρμοί, χωρίς όμως να σταματούν. Ο σταθμός του Κάτω ΣKA θα αποτελέσει βασικό κόμβο μετεπιβίβασης του μέσου. Θα είναι διώροφος και θα εξυπηρετεί στο πρώτο επίπεδο τη σιδηροδρομική κίνηση προς τη Χαλκίδα και στο δεύτερο την κίνηση μεταξύ αεροδρομίου και Λιοσίων. Από ΣΚΑ προς Χαλκίδα θα περνά ένας συρμός την ώρα. Από Λιόσια προς αεροδρόμιο θα περνά ένας συρμός ανά τέταρτο της ώρας και ανά κατεύθυνση. Από το σταθμό των Αγίων Αναργύρων προς τη Χαλκίδα θα περνούν δύο συρμοί την ώρα ανά κατεύθυνση. Από τον Ταύρο θα περνά ένας συρμός την ώρα ανά κατεύθυνση.

(Εγώ τι ώρα βγαίνω;) - Λ.Χ.

Εξάρχεια news

Τα Εξάρχεια γέμισαν με κάδους ανακύκλωσης. Στην ίδια περιοχή παρατηρούνται ανεξήγητες εξαφανίσεις και απρόσμενες εμφανίσεις.

Χαριλάου Τρικούπη με Διδότου: υπήρχε το πιο καλά φυλασσόμενο ATM της περιοχής. Με το που το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στην Ιπποκράτους το μηχάνημα εξαφανίστηκε.

Το πιο μη οικοδομήσιμο οικόπεδο της Αθήνας. Η πιο καινούργια πολυκατοικία των Εξαρχείων είναι αυτή στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, απέναντι από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πριν από ένα χρόνο οι θαμώνες της περιοχής πίστευαν ότι εκεί δεν θα χτιζόταν τίποτα – κι όμως η πολυκατοικία σηκώθηκε μέσα στην «εμπόλεμη» αυτή ζώνη. - Λ.Χ.

Κηφισιά - Φάληρο με ποδήλατο: απόσταση 26,6 χιλιόμετρα.

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας μέχρι τη Βάρκιζα με ποδήλατο: απόσταση 35 χιλιόμετρα

Νέοι ποδηλατόδρομοι: σε 2 χρόνια

 Οι ποδηλατόδρομοι είναι ένα από τα φιλόδοξα προγράμματα της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και εντάσσονται στο κοινοτικό πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας. «Υπάρχει μπροστά μας πολλή δουλειά. Είναι αναγκαίο να ασκηθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την πολεοδομία και την κινητικότητα και το υπουργείο είναι αποφασισμένο να το κάνει» έχει αναφέρει σε επιστολή της. Το έργο θα ξεκινήσει φέτος και οι πρώτες βόλτες με ποδήλατο αναμένονται σε μια διετία. Η σύνδεση Κηφισιά - Φάληρο θα κινείται κατά μήκος της γραμμής του Ηλεκτρικού, αλλά θα κάνει και παρακάμψεις σε γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Κεραμεικός και η Ακαδημία Πλάτωνος. Θα διαθέτει χώρους στάθμευσης σε όλους τους σταθμούς του ΗΣΑΠ, που σήμερα είναι το μόνο μέσο σταθερής τροχιάς όπου επιτρέπεται, έστω και με περιορισμούς, η είσοδος ποδηλάτων στους συρμούς. Μέχρι τότε, ας κάνουμε διάδρομο. - Λ.Χ.

«Βαρέθηκα να μπαίνω σε σπίτια και να βλέπω τους βαρετούς καταπράσινους μπέντζαμιν»

Λέει ο Φώτης Μακρής. Ο οποίος, μαζί με τον ξάδελφό του Παναγιώτη, είναι ο ιδιοκτήτης ενός διαφορετικού ανθοπωλείου, με το «σχολικό» τίτλο «Το Ανθολόγιο της Χαράς». Το «Ανθολόγιο» βρίσκεται κοντά στο σταθμό Νέας Ιωνίας του ΗΣΑΠ, και είναι γεμάτο τροπικά φυτά με προσωπικότητα, λειτουργικά, όμορφα και από αυτά που δεν συναντάς συχνά στην Ελλάδα. «Το αγαπημένο μου φυτό» μας λέει «είναι το Παχίρα. Ένα φυτό που δεν ευδοκιμεί μόνο. Θέλει αδέλφια και πλέκει τον κορμό του με τον κορμό των άλλων για να αναπτυχθεί». Τι άλλο βρήκαμε εκεί;

Σαρκοφάγους μυγοχάφτες.

Φτέρες που οι ρίζες τους μοιάζουν με πόδια αράχνης.

Καλαθαίες που χορεύουν με τον απαλό ήχο της μουσικής.

Λουλούδια που το βράδυ κοιμούνται και το πρωί ξυπνούν.

Τα γνωστά «μη μου άπτου» που σε κάθε άγγιγμα προσποιούνται ότι μαραίνονται.

Φυτά που απορροφούν τη ρύπανση και χρησιμοποιούνται από πληρώματα της NASA.

Φυτά όπως το σπαθίφυλλο, που απορροφά τον καπνό του τσιγάρου.

(Για εντελώς προσωπικούς λόγους διαλέξαμε τον Σαρκοφάγο Μυγοχάφτη). - Λ.Χ.

Κομμωτήριο – Μπαρ – Ψυχανάλυση - Fun

Είναι κομμωτήριο, αλλά μοιάζει περισσότερο με μπαρ. Γωνία Ζωοδόχου Πηγής & Διδότου, το πιο καινούργιο και ανοιξιάτικο κατάστημα των Εξαρχείων λέγεται Everyday Story. «Είναι αρκετά ρεαλιστικός τίτλος. Καθόμουν ώρες στην απέναντι γωνία του καταστήματος και σκεφτόμουν ονόματα. Τελικά μου ήρθε ότι όλοι ζούμε κάθε μέρα μια ιστορία. Ακόμα κι εδώ μέσα εγώ με τους πελάτες μου μοιραζόμαστε ιστορίες. Ήθελα έναν τίτλο ανεξάρτητο από το χώρο της κομμωτικής» επισημαίνει ο Γιώργος. Μετά το σχολείο έψαχνε για ένα δημιουργικό επάγγελμα. Κατέληξε στην κομμωτική, πειραματιζόμενος στα κεφάλια των φίλων του. Πήρε το βάπτισμα του πυρός στις παραλίες του Μπράιτον. Επιμελήθηκε τη διακόσμηση μαζί με μια φίλη του. «Θέλω ο χαρακτήρας του μαγαζιού μου να μη σχετίζεται με το αντικείμενο της δουλειάς. Είναι κάτι άλλο, ένας πολυχώρος. Προς το παρόν το ρίχνουμε στη ζωγραφική των τοίχων, το διάβασμα, το ίντερνετ και αργότερα θα κάνουμε ακόμα και φαγητό». 

Τα επίσημα εγκαίνια του Everyday Story αναμένονται στα τέλη Απριλίου. Μέχρι τότε κάθε μέρα μετά τις οκτώ το απόγευμα μπορείς να μπεις απλά για να πιεις ένα ποτό και να μοιραστείς μια ιστορία. - Λ.Χ.

Ακαδημία Decadence

«Θα ξεπεράσουμε και τη Σορβόνη!» δηλώνει το διδακτικό προσωπικό της πιο ροκ ακαδημίας των Αθηνών. Ακαδημία Nouvelle Decadence, ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα τα Εξάρχεια. Ο κύκλος των σεμιναρίων και των επιμορφωτικών συζητήσεων έχει ήδη ξεκινήσει. «Ένα κλαμπ που διδάσκει, ένα πανεπιστήμιο που χορεύει!» αναφέρει χαρακτηριστικά το ενημερωτικό φυλλάδιο της σχολής. Τα μαθήματα γίνονται συνοδεία ποτού και χαλαρής μουσικής στον Κήπο της Kalashnikov στην Εμμανουήλ Μπενάκη 87. Το εξάμηνο ξεκίνησε με τέσσερα εργαστήρια  δωρεάν: μαθήματα φωτογραφίας, σεμινάρια κινηματογράφου, μαθήματα πληροφορικής και το αλληλοδιδακτικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Λειτουργεί επίσης σκακιστική λέσχη. - Λ.Χ.

Πικ-νικ στην Αθήνα

Καρό τραπεζομάντιλο, καλαθάκι με ταπεράκια, λάπτοπ, ηχεία, σακούλες για σκουπίδια, φύγαμε…

*Λόφος Φιλοπάππου Μέσα στο αλσάκι, έχει και γήπεδο μπάσκετ, είναι κοντά και τα μεζεδοπωλεία της Τρώων.

*Λόφος Νυμφών, Αστεροσκοπείο, Θησείο Τρομερή θέα, spooky συνειρμοί λόγω του παρακείμενου «ιδρύματος» και ωραίος περίπατος στο ανεβοκατέβασμα

*Δάσος Συγγρού Μεταξύ Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Λίγο πιο far west για να νιώσεις εξοχή…

*Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος Ευκαιρία αν δεν πήγες στο πικ-νικ της ομάδας «λόκαλ» τον περασμένο χειμώνα και μεγάλο ξέφωτο για ψησταριές/ αθλοπαιδιές κτλ.

*Θέση «Καρδιά», Πεντέλη Για πιο οργανωμένη κατάσταση με παγκάκια και λοιπά, συν πανοραμική βίστα της Αθήνας…

- Π.Μ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ