- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα αυθαίρετο parking γίνεται πλατεία στο Μεταξουργείο
Μία urban διεκδίκηση στην Πλ. Αυδή από το Communitism, το This is COMM’ON και το MitΟst Festival
Ακριβώς απέναντι από την πλατεία Αυδή και δίπλα από το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο βρίσκεται ένας ανεκμετάλλευτος υπαίθριος χώρος που χρησιμοποιείται άτυπα ως πάρκιγνκ από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Ένα μόνιμο πάρκιγνκ που κανείς δεν νομιμοποιεί, αλλά και κανείς δεν απαγορεύει. Κάθε φορά που στην πολύχρωμη και δραστήρια γειτονιά του Μεταξουργείου στήνεται κάποια δράση, φεστιβάλ ή εκδήλωση υπάρχει δυσκολία να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα.
Με αφορμή το MitOst που φέτος διοργανώνεται στη γειτονιά του Μεταξουργείου, δύο υπερδραστήριες ομάδες με κοινό όραμα για το δημόσιο χώρο και την κοινωνική διάδραση μέσα στο αστικό τοπίο, το Communitism και το This is COMM’ON συμπράττουν με το φεστιβάλ με στόχο την ενεργοποίηση του εν λόγω χώρου για μια εβδομάδα μέσα από τη δράση The Square Makeover. Ο μακροπρόθεσμος στόχος ωστόσο είναι η μόνιμη μεταμόρφωσή του σε μία πλατεία, κάτι που θα συμβεί αν η γειτονιά, κάτοικοι, καταστηματάρχες και επισκέπτες ενδιαφερθούν να διατηρήσουν και κατόπιν να συμβάλουν δραστικά σε αυτή την ανακατάληψη δημόσιου χώρου.
Το MitOst Festival είναι ένα ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ που ιδρύθηκε το 2003 στη Γερμανία κάθε φορά λαμβάνει χώρα σε μία διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Στόχος του είναι η πολιτισμική και κοινωνική ανταλλαγή μεταξύ ευρωπαϊκών περιοχών καθώς και η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου μέσα από το οποίο κάτοικοι, τοπικές πρωτοβουλίες και δημιουργικές ομάδες ευρωπαϊκών πόλεων συνδιαλέγονται σχετικά με τον πολιτισμό, την αστική εμπειρία και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου.
Φέτος το φεστιβάλ κάνει στάση στο Μεταξουργείο, το «μικρό χωριό της Αθήνας» όπως το περιγράφουν οι υπεύθυνοί του και από 3 έως 7 Οκτωβρίου περισσότερα από 320 μέλη και φίλοι του Δικτύου του MitOst από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν εκεί για να εξερευνήσουν την πόλη, να δουλέψουν μαζί ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες και να γιορτάσουν. Συνολικά 33 τοπικοί και διεθνείς συνεργάτες συμπράττουν για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, οργανώνοντας 80 εργαστήρια, συζητήσεις και events σε 19 χώρους φιλοξενίας της γειτονιάς.
Το Communitism είναι μία ανοιχτή κοινωνική - πολιτισμική κοινότητα δημιουργικών επαγγελματιών που προσπαθούν να επανενεργοποιήσουν εγκαταλελειμμένα ή μη επαρκώς αξιοποιημένα κτίρια – αρχιτεκτονικά διαμάντια, κομμάτια της αστικής κληρονομιάς, μεταμορφώνοντάς τα σε κοιτίδες πολιτισμού. Στόχος τους αυτό να επιτευχθεί μέσα από μία συνεργατική σχέση μεταξύ των δημιουργικών συλλογικοτήτων που αναλαμβάνουν τα κτίρια και των ιδιοκτητών τους.
Το COMM’ON είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση την Αθήνα που λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά για την προώθηση πρωτότυπων και βιώσιμων κοινωνικών συνεργασιών στην πόλη ή σε μικρότερες κοινότητες, με απώτερο στόχο οι άνθρωποι να συναντιούνται, να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, να ανταλλάσουν ιδέες και να δημιουργούν μαζί νέες και αποτελεσματικές λύσεις που προάγουν την ομαλή συμβίωσή τους μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο. Το COMM’ON συνεργάζεται με το MitOst Festival τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο χώρος λοιπόν που φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν σε πλατεία θεωρείται ιδιωτική περιουσία της Πινακοθήκης, όμως η Πινακοθήκη διοικείται από τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. , τον πολιτισμικό οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κώλυμα ως προς την αναγνώριση του χώρου για συγκεκριμένη χρήση με αποτέλεσμα το οικόπεδο αυτό να έχει μετατραπεί αυθαίρετα σε πάρκινγκ εδώ και πολλά χρόνια.
Το MitOst Festival στάθηκε μία πάρα πολύ καλή αφορμή για την επανεξέταση της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι σήμερα, Δήμος, Πινακοθήκη, MItOst Festival, Communitism και COMM’ON συμπράττουν μαζί με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της πλατείας Αυδή για τη δημιουργία μιας πλατείας, ενός τόπου συνάντησης για τη γειτονιά του Μεταξουργείου. Όπως τονίζει ο συνιδρυτής του COMM’ON, Στέλιος Βούλγαρης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η δράση είναι αποτέλεσμα μίας συνεργασίας 35 ελληνικών και ξένων φορέων, μίας κινητοποίησης των τοπικών δυνάμεων και αυτό αν μη τι άλλο είναι κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για την δημιουργία βιώσιμων λύσεων μέσω συνεργασιών και κατά συνέπεια ενός νέου κοινωνικού οικοσυστήματος.
Ποιος καλείται όμως να παλέψει και να πάει ένα βήμα παραπέρα αυτή την urban διεκδίκηση που το φεστιβάλ και οι δύο αθηναϊκές ομάδες θα ανακαταλάβουν με τις δράσεις τους για μία βδομάδα; Μα φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής. Η Νατάσσα Δουρίδα, συνιδρίτρια του Communitism τονίζει το γεγονός ότι η δράση απαντά σε μία ανάγκη, στην ανάγκη ύπαρξης μίας εύχρηστης φέτας δημόσιου χώρου που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης, τόπο δημιουργικών παρεμβάσεων, γιορτών, όμως αν η γειτονιά δε το δει αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν το χρειάζονταν.
Το όραμα και των δύο ομάδων που μαζί με το φεστιβάλ και με αφορμή αυτό διεκδικούν ένα χώρο είναι να τον παραδώσουν εκεί που ανήκει, δηλαδή στους κατοίκους της περιοχής που πιστεύουν ότι δε νιώθουν την ανάγκη της αναδιαμόρφωσής του επειδή δεν έχουν σκεφτεί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, πέρα από πάρκιγνκ. Φιλοδοξούν λοιπόν, μέσα από τη βιωματική εμπειρία, να παρακινήσουν τους ανθρώπους του Μεταξουργείου και της πλατείας Αυδή να διεκδικήσουν το χώρο μέσα από την καθημερινή παρουσία τους εκεί.
Στα πλαίσια του The Square Makeover έμπειροι upcyclers έχτισαν ένα θεατράκι από παλέτες, ανακατασκεύασαν παλιά καθίσματα, προχώρησαν σε φυτεύσεις και δημιουργία σκιάσεων. Καθ’ όλη τη βδομάδα θα πραγματοποιούνται στη μικρή πλατεία συναυλίες, ομιλίες και workshops.
Για το πλήρες πρόγραμμα του MitOst Festival εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι από μόνο του μια μικρή επανάσταση
Διαγωνισμοί cosplay, manga, 65 workshops και 150+ δημιουργοί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην Ιαπωνία
Μετά από 37 χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν οι εργασίες - Ανάπλαση 7,5 στρεμμάτων και σύνδεση με τον ΗΣΑΠ
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
«Ανήκω στην έβδομη γενιά της οικογένειάς μου που ασχολείται με τα χαλιά. Σκέψου ότι το πατρικό όνομα της μητέρας μου σημαίνει «χαλιτζής».
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Χαρταετοί, μουσική και πλήθος κόσμου στα Κούλουμα του Δήμου Αθηναίων
Από τον Φιλοπάππου μέχρι το Περιστέρι, η Αθήνα γιορτάζει τα Κούλουμα
Ραντεβού στο Σύνταγμα για το μεγάλο καρναβάλι και παραδοσιακά Κούλουμα στου Φιλοπάππου - Όλο το πρόγραμμα
Χάρης Δούκας: «Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα φυτεύσεων για τη νέα χρονιά»
Το τελευταίο πάρτι της σεζόν θα γραφτεί με techno και breakbeats, ιδρώτα κι αγάπη
Ραντεβού στο Rock n Roll Athens
Ένα διήμερο γεμάτο χρώμα, μουσική και εορταστική διάθεση από τον Δήμο Αθηναίων
Είναι μόδα ή η ανάγκη των ανθρώπων να βρουν τις ισορροπίες τους ανάμεσα στην τεχνολογία και τη φύση;
Valentine's kisses, μουσική και δώρα από τη Maybelline New York
Τι ισχύει για τις κοπές δέντρων, τα επιστημονικά κριτήρια, τη διαδικασία έγκρισης και την υποχρεωτική αντικατάσταση πρασίνου.
Ready > Steady > Κυψέλη: Μια ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών θέλει να μεταμορφώσει τη γειτονιά. Μάθαμε πώς.
Μια πρωτοβουλία για τα αδέσποτα που λαχταρούν μια ζεστή αγκαλιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.