Life in Athens

Italia ad Atene: Η Αθήνα έχει μια ιταλική πλευρά

Καιρός να την ανακαλύψουμε

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 293
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4672-11390.jpg

H ATHENS VOICE αποκρυπτογραφεί την ιταλική πλευρά της πόλης

Όσο αισιόδοξο κι αν ακούγεται, η Αθήνα έχει μια ιταλική πλευρά. Κάθε τόσο την αναζητούμε γιατί υπάρχει πάντα και αυτό το γνωστό «είμαστε ίδιοι» (δεν είναι ευγενικό να το λέμε στα ιταλικά). H ATHENS VOICE αποφασίζει να πιει έναν καφέ της προκοπής και αποκρυπτογραφεί την ιταλική πλευρά της πόλης.

ATENE É… (4 επίθετα των Ιταλών για την Αθήνα)

- Νew Υork europea
- Doppia faccia (η πεντάμορφη και το τέρας)
- Caos
- BELLISSIMA!

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ

(στα γαλλικά το λένε déjà vu)

▶ Ανηφορίζοντας στον περιφερειακό του Λυκαβηττού μέχρι το πάρκινγκ = Ατενίζοντας από το «μπαλκόνι» του Parco Del Pincio τα φώτα της Piazza Del Popolo στη Ρώμη.

▶ Σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά = Κεντρικός Σταθμός Μιλάνου.

▶ Όταν οι “alfisti’ (οδηγοί Άλφα Ρομέο) συναντιούνται τυχαία, πρέπει οπωσδήποτε να παίζουν τους προβολείς τους = Ακόμα κι αν αυτό γίνεται στα φανάρια της Κηφισίας (αν ανήκεις στην αίρεση που εκστασιάζεται όταν βλέπει 60s ανοιχτή Spider, κλικ www.alfisti.gr).

▶ Ιταλικός καφές «στα όρθια χωρίς πολλά πολλά», έντιμη τιμή, ειλικρινής εσπρέσο = Καφέ Στοά (Βουλής 7, Σύνταγμα).

▶ Il Scandalo “Mercato Napolitano’. Ναπολιτάνικο παζάρι (ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, παιχνίδια, είδη κουζίνας, χαλιά, κιλίμια) στα Τρίκαλα αλλά και στα Βριλήσσια, Άλιμο και Μοσχάτο. Η ΕΣΕΕ το θεωρεί «παράνομη εισαγωγή υπαίθριου πολιτιστικού γεγονότος».

▶ Καθημερινά 3.000 νοικοκυριά στην Αττική και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα παραγγέλλουν πίτσα. Κατά μέσο όρο κάθε ελληνική οικογένεια τρώει 15 με 20 φορές το χρόνο «πίτσα ντιλίβερι».

▶ Περιττό να πούμε ότι «τα μακαρόνια είναι φαγητό των αρχαίων Ελλήνων». Την εποχή που εμείς τρώγαμε μακαρόνια (στα μνημόσυνα), οι βάρβαροι Ιταλοί κρέμονταν ακόμα από τα δέντρα.

▶ Ειδήσεις στην ιταλική γλώσσα από το διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων, AIR 104,4.

▶  Έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος του 2009 έδειξε ότι τα ιταλικά φάρμακα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές προς την Ελλάδα, με αξία 65.385.793 ευρώ. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση τα υποδήματα (δερμάτινα) και στην τρίτη θέση έρχεται το ιταλικό αυτοκίνητο.

ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

* Espresso: δυνατός καφές που σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, κατά προτίμηση λευκό πορσελάνινο, χωρίς εσωτερική διακόσμηση και χωρητικότητα 50-60 ml (doppio λέγεται ο διπλός, stretto ο πολύ δυνατός που έχει κανονική δόση αλλά λιγότερο νερό, lungo o ελαφρύς που έχει κανονική δόση αλλά περισσότερο νερό, freddo ο παγωμένος).

* Americanο: καφές αμερικανικού τύπου, αλλά πιο δυνατός. Πιο ελαφρύς από τον espresso, σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι.

* Correttο: καφές που έχει  «διορθωθεί» με μικρή δόση από γκράπα, κονιάκ ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό.

* Macchiato: κανονικό espresso σε μικρό φλιτζάνι που έχει «λερωθεί» με ελάχιστη κρέμα γάλακτος. Ο καπουτσίνο σε μικρή έκδοση.

* Marocchino: κανονικό espresso με μικρή δόση ζεστού γάλακτος και σκόνης κακάο. 

* Espresso con panna: μία δόση καφέ espresso και μια ροζέτα σαντιγί.

* Shakerato: espresso με παγάκια και χτύπημα σε σέικερ. Σερβίρεται σε ποτήρι για μαρτίνι ή σαμπάνια.

* Cappuccino: μία δόση espresso με 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα. Ιδανικός για το πρωί αλλά ποτέ μετά το μεσημεριανό και το βραδινό.

* Cappuccino scuro: με λιγότερο γάλα και πιο σκούρος.

* Cappuccino chiaro: με περισσότερο γάλα, πιο ελαφρύς.

BERLUSCONI BASTA!

Facebook group –ιδέα του κωμικού/συγγραφέα Daniele Luttazzi– με περισσότερα από 2.500 μέλη, που πολεμά τον «καβαλιέρε» μποϊκοτάροντας τα προϊόντα που διαφημίζονται στα κανάλια της μιντιακής του ναυαρχίδας Mediaset.  Όποιος κόψει και τα Ferrero (kinder, nutella κτλ.) ανήκει στη κατηγορία super eroe…

ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΒΕΣΠΑ;

* Οι συναντήσεις του Vespa Forum Hellas κάθε Πέμπτη απόγευμα στο La Soiree De Votanique (Καστοριάς 37, Βοτανικός). Στο φόρουμ θα βρεις επίκαιρα links, ανακοινώσεις για π.χ. mod βραδιές, Πανελλήνιες Συναντήσεις Βέσπας σε όλη την Ελλάδα, μικρά μυστικά για αγοραπωλησίες και συντήρηση και τις καλύτερες απαντήσεις στην καυτή ερώτηση «ξέρεις από βέσπα;».

* Αν ενδιαφέρεσαι να μπεις στο μαγικό κόσμο της δίτροχης κυρίας με τις απολαυστικές καμπύλες, δυο ναοί στην Πειραιώς ειδικεύονται σε αγορές/αναπαλαιώσεις/επιδιορθώσεις. Καλό είναι να πας, να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου και μόλις προκύψει κάποιο κομμάτι θα σε ειδοποιήσουν: Θεοδωράκης, Πλαταιών 2-4, 210 3467.919

Αφοι Τσαραμιάδη, Πειραιώς 69-71, 210 3252.294

Θέατρο &  Όπερα

* «Ανοιχτό ζευγάρι… εντελώς ορθάνοιχτο» του Ντάριο Φο. Κριτική από το νομπελίστα Ιταλό συγγραφέα, της σχέσης της ιταλικής αριστεράς με τη σεξουαλική επανάσταση στη δεκαετία του ’70, σε σκηνοθεσία Ν. Δαφνή. Θέατρο κάτω από τη γέφυρα, Ν. Φάληρο, πλατεία ΗΣΑΠ, 210 4816.200

* «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Λουίτζι Πιραντέλο. Η μοναδική φάρσα του βραβευμένου με νόμπελ Ιταλού δραματουργού για ένα ερωτικό «τετράγωνο» και την αξία της αλήθειας. Νέο Ελληνικό Θέατρο, Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια, 210 8253.489

* «Τραβιάτα» του Τζ. Βέρντι. Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του λυρικού ρεπερτορίου, βασισμένη στην «Κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά. Με την ορχήστρα, τη χορωδία και το μπαλέτο της ΕΛΣ σε σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σ. Πετρόπουλου.  Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, 210 3612.461, 12-14, 17, 19-21/3.

* «Μαντάμ Μπατερφλάι» του Τζ. Πουτσίνι. Η ιστορία της άδοξης αγάπης σε σκηνοθεσία της σοπράνο Τζένης Δριβάλα, η οποία και πρωταγωνιστεί. Edo, Λεωφ. Βουλιαγμένης 22, Ν. Κόσμος, 210 9227.211, 14, 17, 21 & 24/3 

* «Πινόκιο» του Κάρλο Γκολόντι. Το πιο γνωστό ιταλικό παραμύθι σε μια παράσταση με μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη. Παιδική Σκηνή «Μαίρης Γκότση», Θέατρο Άλμα, Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου, 210 5220.100

RADIO ITALIA

* Κάφκα (η μουσική επιμέλεια της Κατερίνας Καφεντζή στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Τζούμα, ΕνΛευκώ 87,7, Δευτ.-Παρ. 10.00-12.00 – η Ornellla Vanoni μάλιστα φιλοξενείται και στη συλλογή Kafka Takes Notes).

* Δημήτρης Παπασπυρόπουλος (Δευτ.-Παρ. 14.00-16.00, τελευταία παίζει τους ιtalo indie Dropeners, myspace.com/dropeners. Φωνή τους o Vasilis Tsavdaridis, συμμετείχαν και στο Postbloo festival, 2009).

* Πέτρος Κωστόπουλος (Nitro Radio 102,5, Δευτ.-Παρ. 12.00-14.00, από δω ξεκίνησε η λαίλαπα της Giusy Ferreri;).

* Τζιοβάνι Νένε (όταν ξαναβρεί ραδιοφωνική στέγη ο δικός μας Γιάννης, τότε και μόνο τότε θα ξανακούσουμε  Subsonica, Bluvertigo και 99posse).

ΔΙΑΒΑΣΕ

▶ Τις αστυνομικές ιστορίες του Σικελού Αντρέα Καμιλέρι, με ήρωα τον επίσης Σικελό επιθεωρητή Μονταλμπάνο, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη (ενδεικτικοί τίτλοι «Τριάντα ημέρες με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο», «Σκύλος από τερακότα», «Τα φτερά της πεταλούδας»).

▶ «Όσο υπάρχει αλκοόλ, υπάρχει ελπίδα» του Δήμητρη Μαμαλούκου, εκδ. Απόπειρα. Μιλάνο, διαλυμένα Alfa Romeo, ένα γιγαντιαίο συγκρότημα κτιρίων που ονομάζεται «Εφιάλτης» και δύο Έλληνες πρώην φοιτητές ξεχασμένοι από τη ζωή και τον εαυτό τους.

ΔΕΣ

Την κινηματογραφική μεταφορά «Όσο υπάρχει αλκοόλ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μακρή.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Libreria Italiana, Il Narratore, Σολωμού 34, Εξάρχεια, 210 3813.986

ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

https://www.scuoladiatene.it (Αρχαιολογική σχολή Αθηνών)

ΑΒΑΝΤΙ ΠΟΠΟΛΟ

* Μοροζίνι VS Ακρόπολη Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι, δόγης της Βενετίας από το 1688 έως και το 1694, συνέδεσε το όνομά του με το βομβαρδισμό της Ακρόπολης το 1867. Το απέδωσε σε «μια τυχαία βολή».

* Λίμνη Ιταλιάνα Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας έβαλε την ιδέα και η Ιταλία τα χρήματα (που ήδη χρωστούσε). Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα σχηματίστηκε τελικά το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος.

* Καποδίστριας όπως Capo d’ Istria. Ο πρώτος κυβερνήτης  της Ελλάδας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776. Καταγόταν από την παλιά κερκυραϊκή οικογένεια Καποδίστρια της συνοικίας των τειχών (de la contrada delle mura) με ρίζες στο ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής (Capo d’ Istria).

* Δωρεά του Ντούτσε Στην 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) στεγάζεται το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ήταν ιδιοκτησία της ιταλικής κοινότητας στην Ελλάδα που, στη δεκαετία του ’20, το δώρισε στον Μουσολίνι. Αυτός –με τη σειρά του– το δώρισε στο Δημόσιο. Μέχρι το 1926 υπήρξε έδρα του Βασιλικού Ιταλικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

* Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη του σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλίας και του Πηλίου ανατέθηκε στον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν Ιταλοί εργάτες. Ο «Μουτζούρης» του ακόμα τρέχει στο μαγικό ελληνικό βουνό…

 

ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΙΤΑΛΙΑΝΟ (Διαχρονικό σύνθημα στις ελληνικές εξέδρες όταν αντιμετωπίζουν ιταλικές ομάδες)

▶ Τα ελληνικά fan clubs των ομάδων του Καμπιονάτο. Σημείωσε ανάλογα με το πώς χτυπάει η «τιφόζο» καρδιά σου…

* ΜΙΛΑΝ, Δημουλίτσα Πάργας & Κουτσικάρη, Αμπελόκηποι (πίσω από τον Άρειο Πάγo)

* ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, Αραπάκη 6, β΄ όροφος, Καλλιθέα.

* ΙΝΤΕΡ, Αν. Ρωμυλίας, Πετρούπολη.

▶ Τα ταξίδια του γόη Έντσο Μαρέσκα στο Μιλάνο, όταν είναι τραυματίας κι εκτός αποστολής Ολυμπιακού. Τροφή για lifestyle σενάρια κι ενδοολυμπιακή γκρίνια, τώρα που η ομάδα χάνει το πρωτάθλημα.

▶ Τα πρωτοσέλιδα που συνδέουν τον Σωτήρη Νίνη με τις μισές ομάδες του «σκουντέτο», ειδικά μετά τη νερώνεια πρόκριση του Παναθηναϊκού στη Ρώμη.

▶ Οι σημαίες της Λιβόρνο («επίσημης αναρχικής αγαπημένης» μαζί με τη Στ. Πάουλι) στα ματς του Αστέρα Εξαρχείων στο καλτ γήπεδο της «Αλεπότρυπας».

▶ Εκλεκτικές συγγένειες (αδελφοποιημένοι οπαδοί): ΠΑΟ-Ρόμα, Ολυμπιακός-Λάτσιο, ΑΕΚ-Λιβόρνο.

▶ Και για τους «μηχανοκίνητους»: Το νέο κατάστημα με αξεσουάρ και λοιπά αξεσουάρ της Ferrari στη γωνία Κολοκοτρώνη & Βουλής για τους φανατικούς όσων βγαίνουν από το Μαρανέλο. Σούζα το αλογάκι και ψαρωτική η ρέπλικα του μονοθέσιου στη βιτρίνα.

* Ευχαριστούμε τον Αντώνη Σ. για τη βοήθεια

ΣΠΕΤΑΚΟΛΟ Ε ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η περίπτωση του Leonardo Cremonini Ο γεννημένος στην Μπολόνια το 1925 ζωγράφος κέρδισε το ’65 το πρώτο βραβείο της Biennale του Σαν Μαρίνο, για να ανακηρυχθεί στη συνέχεια «Ταξιάρχης Τεχνών και Γραμμάτων» στη Γαλλία. Πολυάριθμοι τίτλοι και βραβεία «προσπαθούν» να χωρέσουν το εύρος μιας ζωγραφικής όπου… συναντώνται η ιταλική, η ελληνική και η γαλλική κουλτούρα. Έργα του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου παρουσιάζονται σε 2 εκθέσεις – επιπλέον, μια ευκαιρία για ν’ ανακαλύψουμε πόσο επηρέασε ως δάσκαλος τους μαθητές του Εδουάρδο Σακαγιάν, Γιώργο Ρόρρη, Μαρία Φιλοπούλου (μεταξύ άλλων Ελλήνων ζωγράφων), οι οποίοι τον είχαν δάσκαλο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

«Leonardo Cremonini - Ζωγραφική 1965-2005», σαράντα αντιπροσωπευτικά έργα μνημειακών διαστάσεων σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά. Αθηναΐδα, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, 210 3480.000

▶ Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση με εκατόν δύο έργα του, με τον τίτλο «Leonardo Cremonini - Ζωγραφιές και Ακουαρέλες 1946-996», στο  Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, 210 5242.646. Έως 24/3.

ΠΑΣΑΠΟΡΤΟ, ΣΕΝΙΟΡΕ

▶ Βενετία από € 379 / Ρώμη από € 283 / Μιλάνο από € 278

Αεροπορικό εισιτήριο με Alitalia, 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τριών αστέρων. Αναχώρηση Παρασκευή ή Σάββατο και αντίστοιχη επιστροφή  Κυριακή ή Δευτέρα (δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων)

▶ Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Ρώμη (Φιουμιτσίνο) με easyJet, Alitalia, Olympic Air, Aegean Airlines από € 59,98 συμπεριλαμβανομένων των φόρων (χωρίς επιστροφή)

▶ Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Μιλάνο (Μαλπένσα) με easyJet, Alitalia, Olympic Air, Aegean Airlines και Meridiana από € 63,98 συμπεριλαμβανομένων των φόρων (χωρίς επιστροφή)

▶ Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Νάπολη με Alitalia, Air One από € 100,61 συμπεριλαμβανομένων των φόρων

▶ Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Βενετία με Aegean Airlines από € 152,52  συμπεριλαμβανομένων των φόρων

MANGIA Ε! Οι Αθηναίοι τρώνε ιταλικά

Οι Έλληνες λατρεύουμε την παρμεζάνα, ορκιζόμαστε στην καρμπονάρα, λιώνουμε για πίτσα! Όπου και να βρεθείς στην Αθήνα, παντού υπάρχει μια γεύση από Ιταλία!

Pasta la vista Δεκελέων 1Α, Γκάζι, 210 3461.392

Το γνωστό στέκι μετακόμισε λίγο πιο κάτω, στη Δεκελέων. Με όνομα που τα λέει όλα και μοντέρνο βιομηχανικό στιλ. Μενού με άπειρες παραλλαγές σε ζυμαρικά  και πίτσες ωραίες, τραγανές και πεντανόστιμες. Καλό χύμα κρασί και αρκετές ελληνικές και φυσικά ιταλικές ετικέτες.

Μακαρόνι 28ης Οκτωβρίου 14, Πετρούπολη, 210 5050.103/ Σουρή 62 & Πλαστήρα, Κορυδαλλός, 210 4942.404

Ζωντανά αστακουδάκια, μεγάλες χορταστικές μερίδες και φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά με αμέτρητες σάλτσες. Μη φύγεις χωρίς γλυκάκι, είναι όλα τέλεια!

Pasta Με ...Νου Πανόρμου & Δ. Πλακεντίας 73, 210 6984.846

Νεοκλασικό που μεταμορφώθηκε σε ιταλική τρατορία με πράσινα χρώματα, λευκά τραπεζάκια και καρό τραπεζομάντιλα. Αυθεντική πίτσα, φρέσκα ζυμαρικά και πολλές άλλες συνταγές από τη mamma Italia.

Tramezzini Cafe Σοφοκλέους 1, 210 3211. 883/ Π. Ιωακείμ 46 & Πλουτάρχου, Κολωνάκι, 210 7212.322/ Λ. Κηφισίας 248, Κηφισιά, 210 8014.134/ Θεμιστοκλέους 63, Εξάρχεια, 210 3300.200

Τα ιταλικά καφέ-μπιστρό που έφεραν στην Ελλάδα το μαλακό, «ρολαριστό» και πεντανόστιμο ψωμάκι που γεμίζει με τα καλύτερα ιταλικά αλλαντικά και τυριά.

Συνόδευσέ το με espresso ή καλύτερα με ένα ποτήρι prosecco. Ακόμη ριζότο και πάστα, σαλάτες και γλυκά! Και delivery και take away.

Cosca Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210.229

Τρατορία με γεύσεις… μαφιόζικες. Θα πας για παραδοσιακά arancini –χρυσαφένιες μπαλίτσες ρυζιού με κιμά ή λαχανικά–, ταλιατέλες με σαρδέλες και άλλες αυθεντικές γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα της Σικελίας.

Vincenzo Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, 210 8941.310

Πάθος για ναπολιτάνικη κουζίνα, γι’ αυτό πάντα γεµάτο από πελατεία που φτάνει εδώ από όλη την Αθήνα. Πίτσα µε τραγανή λεπτή ζύµη και πάστα σε άπειρες, νόστιµες παραλλαγές. Ζεστό και cosy περιβάλλον – κάτσε στο «αίθριο», µία πράσινη όαση μέσα στο χειµώνα. Τις Πέµπτες πολύ καλή live jazz.

Brigante Λ. Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 211 1821.400

Καινούργιο ιταλικό all day, πιο κεντρικό δεν γίνεται – πάνω σχεδόν στην πλατεία. Για αρωματικό καφέ άριστης ποιότητας σε πολύ καλή τιμή και ολόφρεσκα panini. Ακόμη pizza και αφράτη focaccia σε αυθεντικές ιταλικές εκδοχές –βλ. τυρί fontina και πατάτα– αλλά και πολύ μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα παγωτά, με διαφορετικές γεύσεις κάθε μέρα.

Aglio, Oglio & Peperoncino Πορινού 13,

Μακρυγιάννη, Αθήνα, 210 9211.801

Απλό, µικρό, αυθεντικά ιταλικό. Τρατορία να την κάνεις µια µπουκιά. Κυριακή µόνο µεσηµέρι. ∆ευτέρα κλειστά.

Altro Χάρητος 39Β & Πλουτάρχου, 210 7242.717

Τόσο µικρό, τόσο καλό, τόσο arty. ∆ύσκολο να βρεις τραπέζι, κάτσε στην µπάρα για ποτήρι κρασί και φλούδες παρµεζάνα. Λίγα ιταλικά πιάτα, όλα νόστιµα, χαλάλι το… τσιμπιτουάρ στις τιμές.

Α modo mio Λυκαβηττού & Σόλωνος 35, 210 3618.104-5/ Καποδιστρίου & Θράκης 2, Φιλοθέη, 210 6822.301/ Φωκίωνος Νέγρη 58, Κυψέλη, 210 8256.399

Ιταλική τρατορία µε τρία καταστήματα να σου σταθούν όπου σε πιάσει η πείνα! Στο μεγάλο κατάλογο παραδοσιακά spaghetti, πίτσες σε φούρνο µε ξύλα, πιάτα µε ψάρι και κρέας, σαλάτες πλούσιες και χορταστικές.

Al Milanese Ξενοκράτους 49 & Aριστοδήµου, 210 7294.111-2

Ο πολιτογραφηµένος Έλληνας Walter και ο γιος του Dario Fagnoni σε µαθήµατα αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Ωραίο, κομψό περιβάλλον και το καλοκαίρι ένας από τους πιο δροσερούς κήπους του κέντρου.

Cantina (La) Αλωπεκής 28-30, Κολωνάκι, 210 7299.133

Μικρή τρατορία µε όμορφη, χαλαρή ατμόσφαιρα. Φρέσκα ζυµαρικά σε απλές ή και ρουστίκ συνταγές και πίτσα φτιαγμένη στο χέρι αλά ιταλικά. Μπακάλικο µε τυριά, αλλαντικά και άρωµα βασιλικού.

Cipollino ∆ερβενίων 4 & Aσκληπιού, 210 3632.780

Ιταλική τρατορία µε µοντέρνα διάθεση τόσο στο ντεκόρ όσο και στα πιάτα. Και τραπεζάκια έξω στις λιακάδες, και delivery.

Codice Blue Λουκιανού & Xάρητος 15, Kολωνάκι, 210 7230.896

Άρωμα από Μύκονο και καλή ιταλική κουζίνα – πολλά πιάτα με φρέσκα θαλασσινά. Και τραγανή πίτσα.

Cosa Nostra Αγ. Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 210 3310.900

Θα πας για το αριστουργηματικό σκηνικό βγαλµένο από µαφιόζικη ταινία –βλ. Νονός– αλλά θα ευχαριστηθείς και πολύ καλή κλασική ιταλική κουζίνα. Πέρνα μία βόλτα και από τις τουαλέτες – όπως παλιό ιταλικό μπαρμπέρικο.

Crudo Mεγ. Aλεξάνδρου 141 & Kων/πόλεως 72, 210 3477.048

Η vineria του Iταλού Aντόνιο του Il Postino, με όλες τις νοστιμιές στην ωµή τους εκδοχή (crudo). Τυριά, µπρουσκέτες και λοιπά, cocktails σαµπάνιας, ιταλικές κι ελληνικές ετικέτες. Mουσική από dj.

 

Μystic Pizza Εµ. Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839.500/ Ευριδίκης 6, Καλλιθέα, 210 9592.092/ Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, Χολαργός, 210 6545.000

Πίτσα µε πεντανόστιµο ζυµάρι από άλευρα κάνναβης. ∆οκίµασε τη rocket και θα πάθεις, καλά και τα ζυµαρικά και πολύ ωραία γλυκά. Delivery: 13.00-1.00 καθηµερινές και Σ/Κ 17.00-1.00.

Pasteria (La) A. Παπανδρέου (The Mall, 4os όροφος), Μαρούσι, 210 6198.230/ Koλωνάκι, 210 3632.032/ Γλυφάδα, 210 8945.085/ Kηφισιά, 210 8085.607/ Ν. Σµύρνη, 210 9319.146/ Π. Φάληρο, 210 9858.880/ Αµπελόκηποι, 210 6401.480/ Αγ. Παρασκευή, 210 6019.975/ Αργυρούπολη, 210 9945.772/ Χαλάνδρι, 210 6854.210/ Ρέντη, 210 4922.960/ Κ. Πατήσια, 210 2236.295/ Ν. Μάκρη, 22940 91330

∆ώδεκα restaurants σε όλη την πόλη για να µη νιώσεις ποτέ την έλλειψη. Μπάρα για κρασί από την πλούσια κάβα και ωραιότατο ιταλικό µενού που επιµελείται ο Ιταλός σεφ Έκτορας Μποτρίνι. Πίτσα με ultra λεπτή και τραγανή ζύμη, από τις πιο νόστιμες της πόλης.

Postino (Il) Γριβαίων 3, Kολωνάκι, 210 3641.414 

Ένα βήµα από τη φασαρία της Σκουφά, ο πιο Έλληνας-Ιταλός της Αθήνας, ο Αντόνιο, έφτιαξε µια ταβέρνα γεµάτη νοσταλγικές καρτποστάλ και γεύσεις που σε στέλνουν κατευθείαν στην κατσαρόλα µιας Ιταλίδας µάµα. Από το δίσκο µε τα πρώτα διάλεξε κατσικίσιο µε πέστο µαΐντανού και βιτέλο τονάτο, µετά σνίτσελ, µαγειρευτά, µακαρόνια. Φέτος µε µεγαλύτερο χώρο για να χωράµε όλοι.

Osteria da Claudio (L’) Kώστα Bάρναλη 26, Xαλάνδρι, 210 6834.228, 693 9950130

Η κουζίνα του Ιταλού και ταµπεραµεντόζου σεφ Claudio είναι αυθεντική και πεντανόστιµη. Μαγειρευτά, εξαιρετικές λεπτές πίτσες και µακαρονάδες, ελληνικό και ιταλικό χύµα κρασί.

Priamo Kαποδιστρίου 74, Φιλοθέη, 210 6842.099

H ιταλική κουζίνα σε στιγµές δόξας. Στέκι επιχειρηµατιών, πολιτικών και κοσµικών, πιάτα και τιμές ανάλογα. Kυρ. κλειστά.

Piazza Mela Λ. Kηφισίας 238 (εµπ. κέντρο Mela), Kηφισιά, 210 6236.596

Kοµψό, µέσα σε shopping center, κλασικές ιταλικές γεύσεις που προτιµούν οι κοµψές κυρίες µόλις ψωνίσουν από δίπλα καινούργια ποτήρια Baccarat. Κυρ. κλειστά.

Salumaio di Atene

Παναγίτσας 3, Kηφισιά, 210 6233.934

Κοµψό, όπως οι σικάτες Κηφισιώτισες που δίνουν εκεί το ραντεβού τους. Γευστικότατα πιάτα µε άρωµα Ιταλίας, αφράτα σπιτικά ζυµαρικά για να αγοράσεις. Κυρ. κλειστά.

Strada (La) Eθν. Aντιστάσεως 107, N. Ψυχικό, 210 6710.370

Μεγάλο, ντεµί µοντέρνο, ντεµί κλασικό, που το προτιµούν όλοι: οι µεγάλες παρέες, τα ζευγάρια, οι οικογένειες, οι επιχειρηµατίες της περιοχής. Κλασική ιταλική κουζίνα µε πανόραµα πιάτων που µένουν απαράλλαχτα τα τελευταία χρόνια.

Tutti a Tavola Λεωφ. Kηφισίας 254, Xαλάνδρι, 210 6778.765

Σπιτική ιταλική κουζίνα. Μπρουσκέτα, ζυµαρικά, νόστιµο κρέας. Μη φύγεις αν δεν δοκιµάσεις το βενετσιάνικο τιραµισού.

Bussola (La) Bασ. Γεωργίου & Γρηγ. Λαµπράκη 3, Γλυφάδα, 210 8942.605-396

Το ξέρεις από µικρός, εδώ έµαθες την καλτσόνε, τι να σου λέµε τώρα... Tυπικά ιταλικό φαγητό μέσα από κατάλογο-ποταμό.

Casa di pasta Aπόλλωνος & Λητούς 2, Bουλιαγµένη, 210 8964.122

Κλασικό ιταλικό, από τα πιο παλιά και γνωστά της Αθήνας. Πολύ καλά αλλαντικά, τυριά και αυθεντική ιταλική pasta. Τσιµπηµένες τιµές, αλλά αποζηµιώνουν οι γεύσεις.

Nonna Pina Eθν. Μακαρίου 64, ∆άφνη, 210 9021.118

Τρατορία µε cosy ατµόσφαιρα και καλά ιταλικά πιάτα που έρχονται στο τραπέζι από τα ευγενικά και πολύ φιλικά παιδιά του σέρβις. ∆ευτέρα κλειστά.

Mezza Luna Oρφέως 2, Bουλιαγµένη, 210 96 71.046/ Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι (Golden Hall), 210 6836.828 

Κοσμικοί και χρυσή νεολαία των Ν. Π. και Β. Π. που μαζεύονται εδώ για πολύ καλή ιταλική κουζίνα – πίτσα µε λεπτή και τραγανή ζύµη, πάστα, ταλιάτα και κρέατα.

Peccati di gola Κύπρου 50, Γλυφάδα, 210 8981.511

Η Tαλίτα και η Ναόµι είναι κόρες του θρυλικού Vincenzo Sigillo (il Parmigiano, Yves Klein, Blue κ.ά.) και της Ντίας και έχουν κληρονοµήσει το ...χάρισµα! Θα φας καταπληκτικές µακαρονάδες –δοκίµασε αυτή µε τις γαρίδες και την τρούφα– και στο τέλος πίτσα καλτσόνε γεµιστή µε σοκολάτα. Μεγαλείο!

Tinello (Ιl) Kνωσού 54, Άλιµος, 210 9828.462

Θα πάρεις ό,τι σου προτείνει ο Στέφανος. H Ιταλίδα σύζυγος µαγειρεύει. ∆οκίµασέ τα όλα σε µικρές δόσεις. Kλείσε τραπέζι και πάρε χάρτη για να το βρεις. Τετ.-Σάβ.

Sale & Pepe Αριστίππου 34, Λυκαβηττός 210 7234.102

Τον Ιβάν Οταβιάνι τον ξέρεις από τη Μύκονο. ∆ιαθέτει µια ατέλειωτη λίστα κρασιού βραβευµένη µέχρι και από διεθνή έντυπα, ένα ιδιαίτερα προσεγµένο µενού και διάθεση να το ψάχνει συνεχώς. Μαγικά και τα γλυκά, ανοιχτό και το κελάρι για όποιον θελήσει να κάνει µια επίσκεψη.

Εnoteca Λεωφ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, 210 6890.238

Eδώ προηγείται το κρασί και ακολουθεί το φαγητό, που παρ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικό και «ιταλίζον». O ιδιοκτήτης του Kώστας Tουλουµτζής διαθέτει µεγάλη συλλογή κρασιών κι ακόµη πιο µεγάλη γνώση – αφέσου επάνω του και θα πιεις τα κρασιά της ζωής σου. Kυρ. µεσηµέρι ζωντανή µουσική. ∆ευτέρα κλειστά.

«ΖΗΤΕΙΤΑΙ  PIZZAIOLO»

…ime pizzaiolo napoletano tello dulia atina ime 25 cronon dulevo pizzadoro da 10 crognia milao ligo ellenika…

Προσούτο πήρες; (Ιταλικά delicatessen)

Degustibus

Αγ. Θεοδώρων 21, Μεταμόρφωση, 210 2848.915

Μεγάλη ποικιλία σε αλλαντικά και τυριά. Ξεχωρίσαμε τα υπέροχα ζυμαρικά Rustichella d’ Abruzzo, το μοναδικό αρωματικό balsamico ξίδι Mazzetti και τη λευκή τρούφα της Alba. Και delivery.

Provence

Βασ. Γεωργίου 81, Γλυφάδα, 210 8981.435

Prosciutto San Daniele, culatello, porcini, φρέσκια τρούφα και εξαιρετική grappa Maschio. Τι άλλο θες;

Degustation

Κουμπάρη 5, Κολωνάκι, 210 3627.744

Σε αποκλειστικότητα το balsamico Modena Giusti, ακόμη τα ζυμαρικά Delverde και πολλά τυριά και αλλαντικά (parma, prochiutto, speck).

Βορράς VS Νότος

Risotto - Pasta

Focaccia  (Γένοβα) - Pizza  (Νάπολη)

Κυνήγι (ελάφι) - Θαλασσινά (αντζούγιες)

Polenta  (ζυμαράκι από αλεύρι) - Arancini (μπαλίτσα ρυζιού με κιμά)

Zabaione (μους με αυγά, ζάχαρη και κρασί) - Cannoli (φλογέρες με γλυκιά ρικότα)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ