Life in Athens

6 στέκια των βιβλιοφάγων της Αθήνας

Που διαβάζουν, απολαμβάνοντας τον καφέ τους οι Αθηναίοι;

29547098_1827832773915581_698147108_n.jpg
Έλενα Χάλαρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
notebooks-569121_1920.jpg

Ο όρος «βιβλιοκαφέ», αν και δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα, αποδίδει αυτό ακριβώς που δηλώνουν τα συστατικά του: καφέ με βιβλία. Μικρές οάσεις ηρεμίας μέσα στο χάος της πόλης, όπου μπορείς να απολαύσεις ένα καλό βιβλίο και να ακούσεις ενδιαφέρουσες ιστορίες και απόψεις από τους θαμώνες ή τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Τα ιδιαίτερα αυτά καφέ βρίσκονται συνήθως εντός βιβλιοπωλείων ή εκδοτικών οίκων και αποτελούν πολιτιστικά meeting points, φιλοξενώντας εκθέσεις, μουσικές βραδιές ή παρουσιάσεις βιβλίων.

Στη συμβολή των οδών Σόλωνος & Μπενάκη βρίσκεται το Ρότα Art Coffee Bar (είσοδος: Σόλωνος 124), το στέκι αναγνωστών των εκδόσεων «Άγκυρα». Τα τραπεζάκια του εκτείνονται στην εσωτερική αυλή του νεοκλασικού που στεγάζει τον πολυχώρο, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν και στα χρωματιστά μαξιλάρια που είναι τοποθετημένα στην εσωτερική σκάλα. Κατά τους θερινούς μήνες η οροφή της αυλής ανοίγει, δημιουργώντας μια πιο «ρομαντική» ατμόσφαιρα. Πρόκειται για ένα all day στέκι που συχνά φιλοξενεί μουσικές βραδιές και εκδηλώσεις και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν «σπιτικές» γεύσεις, μιας και το μενού βασίζεται σε τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

rota.jpg

Το Free Thinking Zone (Σκουφά 64) δεν είναι ένα βιβλιοπωλείο εμπορικό, αλλά ένα στέκι με ταυτότητα. Ένας «οίκος ανοχής σκέψης», ένας χώρος που προωθεί τον διάλογο και τον ακτιβισμό, στεγάζοντας συχνά κοινωνικές δράσεις, συζητήσεις και πρωτοβουλίες εθελοντικών ομάδων.

free.jpg

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που μπορούν να δουλεύουν στον ίδιο χώρο για ώρες –άρα θα χρειαστεί να τσιμπήσεις και κάτι-, με χαρά θα διαπιστώσεις πως τα περισσότερα βιβλιοκαφέ έχουν και κουζίνα. Το Poems & Crimes (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι) διαθέτει εκτενές μενού, ενώ υπάρχουν και κάποιες προτάσεις για πρωινό ή brunch. Σε κάθε τραπέζι υπάρχουν, εκτός από τους καταλόγους, βιβλία που μπορείς να ξεφυλλίσεις. Αγαπημένο σημείο στο εσωτερικό του μαγαζιού είναι το τραπεζάκι δίπλα στο γραμμόφωνο. Είναι καλή επιλογή και για το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει «κήπο», οι τοίχοι γύρω από τον οποίο είναι γεμάτοι με στιχάκια και street art σχέδια.

poems_crimes.jpg

Τo Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57) είναι ιδανικό για παρέες μιας και διαθέτει μεγάλους ξύλινους πάγκους στο ισόγειο, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται το Etage Litteraire, ένας χώρος αποκλειστικά αφιερωμένος στο βιβλίο. Ο ιδιαίτερης αισθητικής πολυχώρος, που συχνά φιλοξενεί καλλιτεχνικά workshops, events, αλλά και parties, στεγάζεται σε ένα πολυώροφο νεοκλασικό.

booze.jpg

Ο Ευριπίδης στη Στοά (Α. Παπανδρέου 11) , αγαπημένο στέκι βιβλιοφάγων -και μη- , είναι ένα ζεστό και μοντέρνο βιβλιοπωλείο στην καρδιά του Χαλανδρίου. Στις βιβλιοθήκες των τεσσάρων συνολικά ορόφων του μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες ελληνικούς και ξένους τίτλους βιβλίων, ενώ στο καφέ του πρώτο ορόφου ή σε αυτό του προαυλίου το κοινό επιδίδεται σε πολύωρες αναγνώσεις.

eyripidis.jpg

Στα νότια και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο βρίσκεται ένα ακόμη στέκι όσων αγαπούν τα βιβλία, ιδίως τα λογοτεχνικά. Ο λόγος για το Booktalks (Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58), οι επισκέπτες του οποίου προέρχονται από όλα τα ηλικιακά groups. Πρόκειται για ένα κατακίτρινο καφέ-αναγνωστήριο που δεν γίνεται να μην το προσέξεις.

booktalks.jpg

Ακόμα και αν τέτοιου τύπου μαγαζιά δεν είναι τόσο του γούστου σου, μπορείς να τα επισκεφθείς και να εκμεταλλευτείς την ηρεμία και την άνεση που προσφέρουν προκειμένου να διαβάσεις για τη σχολή σε περίοδο εξεταστικής, να τελειώσεις εκείνο το project για τη δουλειά και να γεμίσεις artistic stories το instagram account σου. Η ατμοσφαιρική και απαλή μουσική στο background θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς ευκολότερα. Καθώς δε βραδιάζει βιβλία, laptops και μηχανές του καφέ κλείνουν, η μουσική δυναμώνει, cocktails και ποτά παίρνουν τη θέση τους στο μπαρ και τα βιβλιοκαφέ μεταμορφώνονται σε «art bars», έτοιμα να σε χαλαρώσουν και να σε διασκεδάσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ