Life in Athens

8 cool πράγματα για να κάνεις και να δεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

Ζήσε την πόλη. Το Σαββατοκύριακο της πάει πολύ!

Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κολωνάκι: άνοιξε το Queen Be, γωνία Π. Ιωακείμ και Πλουτάρχου, κι η πόλη το συζητάει, ενώ οι φήμες το θέλουν να σερβίρει όχι μόνο ένα από τα πιο φουλ θρεπτικά αλλά και γαστριμαργικά πρωινά στα πέριξ, αλλά και, υπό την επιμέλεια του Νεοϋορκέζου σεφ Sam Lamboglia, να παίζει σαλάτα mac'n'cheese μετά καραβίδας που θα σε κάνει να παραμιλάς. Εμείς λέμε ναι, έτσι είναι, και εγγυώμαστε πως είναι αλήθεια, αλλά το θέμα είναι τι θα πεις κι εσύ, σε περίπτωση που σε βγάλει ο δρόμος.

Επταχάλκου η οδός, Θησείο η γειτονιά, Bernier/Eliades η γκαλερί και Χριστιάνα Σούλου is in da house. Η διεθνούς κλάσης εικαστικός σολάρει με 40 ακουαρέλες, όπου οι ζωγραφισμένες μορφές της αποκαλύπτουν το γιατί, όταν το περιοδικό W τις είδε σε αντίστοιχη έκθεση στην Αμερική, της παράγγειλε 24 σελίδες εντιτόριαλ. Δεν περιγράφεται ούτε η δύναμη, ούτε η γραμμή, οπότε αν ασκείς το σπορ της αρτ παρακολούθησης των εν Αθήναις συμβάντων, αβλεπί στο Θησείο παίζει ό,τι μεγαλύτερο σε ειδικό βάρος. 

Kadebostany live στο Fuzz ή και η συναυλία του Σαββάτου, που για άλλη μια φορά θα πιστοποιήσει δύο πράγματα: Πως το «Mind if I stay» και εξαιτίας του γλυκοερωτιάρικου ρεφρέν του αλλά και χάρις στην υπέρτατη ματζόρε κλίμακα είναι το τραγούδι της ανοιξιάτικης Αθήνας. Πρώτον. Και δεύτερον, πως οι Kadebostany είναι οι νέοι James, αλλά στο πιο γκρούβι: και μία φορά τον μήνα να παίζουν, πάλι γεμάτοι θα είναι. Τέτοια αγάπη...

Σινεμά. Για την Ανιές Βαρντά και τον JR. Εκείνος στριτ άρτιστ. Εκείνη μια αγέραστη σκηνοθέτις. Μαζί γυρίζουν τη Γαλλία και συνομιλούν με ανθρώπους. Εκείνη τους φιλμάρει, εκείνος τους ζωγραφίζει σε τοίχους. Η τέχνη συναντά τη ζωή, η ταινία καταγράφει την εμπειρία, το παλιό και το νέο, από κοινού πλέον, συνθέτουν μια νέα απεικόνιση της πραγματικότητας στην πιο ωραία σύμπραξη υποκειμένων σε πόλεις και εξοχές. Δεν κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσου ντοκιμαντέρ, μα δεν πειράζει. Το «Πρόσωπα και ιστορίες» είναι μια μεγάλη, ουμανιστική και επαναστατική ταινία. 

Τρέξε, Λόλα, τρέξε. Μαραθώνιο και athinahalfmarathon.gr που θα μάθεις περισσότερα, γιατί εμείς θα σου τα πούμε εν τάχει: όλη η πόλη μετράει σφυγμούς, κάνει διατροφή, ποστάρει επιδόσεις, οπότε για να σε δω την Κυριακή, που ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας αναμένεται να φουλάρει: 25.000 δρομείς, αγώνες πέντε και τριών χιλιομέτρων για τους χαλαρούς και φυσικά η μεγάλη απόσταση για τα «αρρωστάκια» ενός αθλήματος και μιας διαδρομής που καλωσορίζει επίσημα την εαρινή ισημερία. 

Στην Πλατεία Αμερικής. Όταν οι άλλοι πάνε σπίτι για να σβήσουν, τότε εκεί γύρω στις 4:00 το πρωί, ήρθε η ώρα και για ποτό και για χορό, μιας και το έθιμο θέλει τη γοτθική ντίσκο μπαρ Rebound να παίζει τα πιο ωραία new wave και η νύχτα να γίνεται μέρα, μη σου πω και μεσημέρι, οπότε μαύρα γυαλιά απαραίτητα ούτως ή άλλως...

Άνοιξε Big Kahuna και στο Χαλάνδρι, yyyyeeeesssss! Που πάει να πει πως το πιο ζουμερό, εξωτικό και τρελό μπέργκερ της Αθήνας, με την υπογραφή του Δημήτρη Μπαλιάν και του out of the box thinking σεφ Στέφανου Στεφανίδη, σε περιμένει βόρεια. Κι έτσι ευκαιρία να μειωθεί το μποτιλιάρισμα στον Κεραμεικό, έδρα του Big Kahuna 1, απ' όπου ξεκίνησε η τρέλα...

Σπίτι, ε; Πάλι; Εσύ ξέρεις. Κι αν θες να πρωτοτυπήσεις, εκτός από σειρά δηλαδή για να δεις ή σκρολάρισμα στα όρια της ακηδίας μέσα στο web, να τολμήσουμε να προτείνουμε βιβλίο. Ποίηση, αλλά μην πάει ο νους στο κακό, δυσνόητο δηλαδή κι έτσι. Αυτή είναι και η αξία του Χάρη Βλαβιανού και της «Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού»: τα ποιήματα αγγίζουν τα όρια του σινεμά, οι λέξεις του παράγουν εικόνες και εκτός από τον Έλιοτ τον T.S. συμπρωταγωνιστεί ως κι ο «έμπαινε Γιούτσοοοοοο»! Αληθινά μοναδικό μεγάλες στιγμές! 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου