- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ιανός
Από καιρό ήθελα να βρω αφορμή γραφής για τον «Ιανό», το ψαγμένο, σαλονικιό βιβλιοπωλείο του Κέντρου που δείχνει έμπρακτα ότι οι δύο πόλεις δεν αντιστρατεύονται άλληλες, μα συμπορεύονται. Ήθελα να γράψω και για το πατάρι του (φωτογραφία), που έχει καθιερωθεί πλέον ως καφετέρια, μπαρ, ελαφρό εστιατόριο, τόπος ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και, ιδίως, πολιτισμική στέγη, όπου δεσπόζει ο πανταχού παρών Βασίλης Χατζηιακώβου. Με το πρόγραμμα του «Ιανού», όλος ο μήνας σου μπορεί να είναι γεμάτος βιβλία, μουσική, σκετς, παραμύθια, χορό, κουκλοθέατρο, ομιλίες, ζωγραφική κ.λπ., όρεξη να ’χεις. Κάθε μήνα, μαζί με την Athens Voice, θα φιλοξενεί τα πιο ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα σχήματα της νέας ελληνικής σκηνής, γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ και μπορούμε να το ακούσουμε παρέα. Αρχή την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στις 9.30 με τους Callas - Callasettes, Le Page.
Τ’ Αποστόλη το κουτούκι
Έχουν κηρυχτεί διατηρητέα σινεμά, σπίτια, θέατρα, εκκλησάκια κ.λπ., γιατί όχι και μια λαϊκή ταβέρνα; Προτείνω τη συγκεκριμένη ως αρχέτυπο: προπολεμική, πέτρινη ασβεστωμένη μάντρα, αυλή, παλιό κτίριο και επιπλέον απαθανατισμένη στο ομώνυμο τραγούδι του Καλδάρα (επίσης Απόστολου). Ο κ. Βασίλης, συνεχιστής του ιδρυτή 30 χρόνια τώρα, σερβίρει ορτύκια, μπακαλιάρο, μπεκρή μεζέ, κουνέλι, κόκορα, της ώρας κ.λπ. Λέει: «Έχω αρκετούς επώνυμους πελάτες. Αλλά το πιο συγκινητικό είναι κάποιοι μη επώνυμοι, που έρχονται από την Πάτρα». Σωζοπόλεως 39 και Αριστομένους, Αττική, 210 8656.749
Γουσέτης
Αφορμή λοιπόν η παρουσίαση του βιβλίου «Αχάριστος φωνή. Εθνικισμός και ρατσισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» (άρτια έκδοση του «Τυπωθήτω», εξαίρετη σειρά «Αντιρρήσεις» του Θανάση Τριαρίδη). Το βιβλίο υπογράφεται από τον ανοιχτόμυαλο σχολιαστή Διονύση Γουσέτη, στέλεχος της «Διεθνούς Αμνηστίας», που εξαιτίας του χρόνια τώρα ανατρέχω στη σαββατιάτικη «Αυγή». Απάνθισμα των εκεί στηλών του αποτελεί κατά βάση το εν λόγω βιβλίο, στο οποίο η δημοκρατική και αντιεθνικιστική οπτική τής πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς (από την οποία προέρχεται ο συγγραφέας), συναντιέται με μια αδιαπραγμάτευτα φιλελεύθερη, ελαφρώς ειρωνική και ενίοτε χιουμοριστική προσωπική ματιά. Μερικά ενδεικτικά θέματα: αθωνικό άβατο, ελληνικά εγκλήματα το 1821, σφαγή της Σρεμπρένιτσα, εγχώρια μακεδονική μειονότητα, δήθεν ανθελληνικές συνωμοσίες, αξία του «ναι» στο σχέδιο Ανάν, νεοελληνικός ηθικισμός, «παπάδες που μας αξίζουν». Παρουσιαστές: Θάνος Βερέμης, Νίκος Δήμου, Κώστας Κάρης, Κώστας Παπαϊωάννου. «Ιανός», Σταδίου 24, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 12.30 το πρωί.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι μεγάλοι οδικοί άξονες βρίσκονται στα όριά τους, σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο
Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6 έως 12 ετών από τον ΟΠΑΝΔΑ σε πέντε Κέντρα Μάθησης
Το νέο ραντεβού για το πάρτι της ΑTHENS VOICE και του VOICE RADIO στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο
Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας
Κάτι μου προκαλούν τα πεθαμένα σινεμά, ένα σφίξιμο παράξενο και βαθύ
Παραδόθηκε το έργο που σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ
Ένα διαφορετικό πρωινό με την ενέργεια της Protergia, καφέ από τον Jacobs, μουσική, δώρα πολύ καλή διάθεση
Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων η εκδήλωση για τις βιώσιμες μετακινήσεις - Ελεύθερη είσοδος
Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς
Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2029
Oι ηλεκτρικοί «κυνηγοί» θα καθαρίζουν και γκράφιτι
Όλες οι πληροφορίες για τη διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων και της Πρωτοβουλίας Αθήνα21
Περισσότεροι από 25.000 χρήστες την έχουν ήδη «κατεβάσει»
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων για τις δημοτικές υποδομές φόρτισης
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Ακαδημίας 78, υποδέχεται το κοινό από τις 18:30, με μια βραδιά αφιερωμένη στο παιχνίδι, την παρέα και τη διασκέδαση.
Ένα παγκάκι που αλλάζει την οπτική που βλέπουμε την πόλη
Ένας κόσμος κρυμμένος πίσω από τις προσόψεις των παλιών σπιτιών, εκεί όπου κινούνταν οι οικιακές εργάτριες και αποτυπωνόταν ο κοινωνικός διαχωρισμός μιας άλλης εποχής
Ραντεβού την 1η Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 11:00. Καφές στο χέρι, live μουσική και ενέργεια στο φουλ.
Η πρωτεύουσα αποκτά τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης φορτιστών
Η καθημερινή ζωή της παλιάς Αθήνας μέσα από τους πλανόδιους επαγγελματίες, τις φωνές, τα επαγγέλματα και τις μικρές ιστορίες των δρόμων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.