Life in Athens

Χαλάνδρι, το χωριό δίπλα στη ρεματιά

Όμορφο και με αντιφάσεις που το κάνουν ενδιαφέρον

4615-11209.jpg
Κώστας Γιαννακίδης
ΤΕΥΧΟΣ 643
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dsc05926.jpg

Όταν ήμουν πιτσιρικάς, στη Θεσσαλονίκη, στο μυαλό μου το Χαλάνδρι ήταν καταπράσινο και όμορφο. Μην είναι το όνομα που, όπως ήλπιζα, βγαίνει από τη Χαλκιδική; Μπορεί να είναι και η εκφορά, με τη σαλονικιά προφορά, που δίνει βάρος στο λάμδα, υπερτονίζει την τελευταία συλλαβή. Ακόμα και σήμερα πιστεύω ότι ο ήχος της λέξης περιγράφει έναν τόπο με δένδρα και νερά. Αργότερα συνέδεσα το Χαλάνδρι με τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Σοβαρολογώ. Το πολιτικό ρεπορτάζ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 περιέγραφε συναντήσεις στο σπίτι του Χαρίλαου στο Χαλάνδρι. Μέσα μου ακουγόταν αντιφατικό: πώς είναι δυνατόν ένας ηγέτης της Αριστεράς να ζει σε ένα καταπράσινο προάστιο της πρωτευούσης; Είναι προφανές πως είχα υπερεκτιμήσει το Χαλάνδρι. 

dsc05913.jpg

Το επισκέφτηκα για πρώτη φορά το 1996, τη χρονιά που μετακόμισα στην πρωτεύουσα και ήμουν κάτοικος Αμαρουσίου. Θυμάμαι τη μέρα, αλλά δεν μπορώ πια να βρω τα ίχνη της. Πήγαινα σε έναν φίλο που ζούσε κοντά στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο σταθμός «Χαλάνδρι». Άνοιξα το βιβλίο με τους χάρτες και βρήκα την Πλατεία Κένεντι. Ανηφόρισα τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Ήταν μισή, ίσως και πιο μικρή, σε σχέση με σήμερα. Είδα ένα μικρό κοπάδι με πρόβατα. Κότες και γαλοπούλες. Και παλιές μονοκατοικίες φυτεμένες σε χωράφια με αγριόχορτα. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε τα πρόβατα, ούτε οι κότες, ούτε οι γαλοπούλες. Δεν υπάρχουν ούτε οι μονοκατοικίες, δόθηκαν αντιπαροχή για πενταώροφες με πυλωτή και υπόγειο γκαράζ ή τάισαν τον Μετροπόντικα. Δεν υπάρχει καν η Πλατεία Κένεντι. Ναι, ξέρω, είναι που μεγαλώνω. Όμως το Χαλάνδρι μεγάλωσε πιο γρήγορα από μένα. 

dsc05917.jpg

Ζω στο Χαλάνδρι, στη γη ανάμεσα στη Μεσογείων και στην Κηφισίας, από το 2005, μαζί με άλλους 75.000 ανθρώπους. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι είμαστε μικροαστοί, άντε μεσοαστοί, που αδυνατούν να ζήσουν στο Παλαιό Ψυχικό, στη Φιλοθέη ή στην Κηφισιά. Το Μαρούσι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια μάς πέφτουν μακριά από το κέντρο. Πού θα πηγαίναμε; Το Χαλάνδρι μάς έμεινε, άντε και το Νέο Ψυχικό που δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν ανήκει στο Χαλάνδρι. 

Που λέτε, το τοπωνύμιο είναι τούρκικο και πιθανότατα παραπέμπει στο χωριό που είναι στη ρεματιά. Σωστά. Το Χαλάνδρι είναι πρωτίστως η ρεματιά του. Όσοι δεν ζουν κοντά στη ρεματιά δεν μπορούν να πουν ότι μένουν στο Χαλάνδρι, αλλά σε περιοχές που είναι δίπλα στις γειτονιές της ρεματιάς – αστειεύομαι. Όμως αν είναι να μιλήσεις για το Χαλάνδρι πρέπει να ξεκινήσεις από τη ρεματιά, ένα από τα πιο όμορφα σημεία φυσικού κάλλους στο πολεοδομικό συγκρότημα πρωτευούσης. Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός ρέματος που αγκάλιαζε τον Βριλησσό ποταμό, δηλαδή έναν χείμαρρο που ξεκινάει από τη Νέα Πεντέλη και σβήνει κάπου στα Τουρκοβούνια. Πριν από μισό αιώνα μπορούσες να ακολουθήσεις τη διαδρομή του με τα πόδια. Τώρα θάφτηκε κάτω από δρόμους. Ωστόσο το Χαλάνδρι κράτησε το καλύτερο κομμάτι. Έχετε δει κάτι φυλλάδια των Μαρτύρων του Ιεχωβά με τις οικογένειες που είναι ξέγνοιαστες πάνω στο χορτάρι, δίπλα στο ποταμάκι; Kάπως έτσι. Ελάτε Πρωτομαγιά να το δείτε. Εκ των πραγμάτων το Χαλάνδρι μεγάλωσε γύρω από τη ρεματιά του. Τώρα φανταστείτε το Χαλάνδρι ως μία λίμνη. Η ρεματιά είναι στο κέντρο της. Πέφτει μια πέτρα και αρχίζουν και σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι. 

dsc05923.jpg

Στον πρώτο κύκλο είναι το πράσινο της ρεματιάς, που σβήνει τον θόρυβο της Λεωφόρου Πεντέλης. Νεοκλασικά αρχοντικά που μπορεί να ήταν και εξοχικά πριν πενήντα χρόνια. Τυπικές πολυκατοικίες αθηναϊκού προαστίου με την πυλωτή τους και τα τζάκια τους. (Βγες Σαββατόβραδο στο μπαλκόνι και κοίτα προς τα Τουρκοβούνια. Το βλέπεις το νέφος.) Με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το λατρεμένο «Αμίκο», το θερινό σινεμά στο Πολύδροσο. 
Έξω από τον πρώτο κύκλο είναι το κέντρο. Στριμωγμένο σε στενά, με μποτιλιάρισμα, χωρίς πάρκινγκ και με νύχτα που, αν συνεχίσει έτσι, θα μετατρέψει την πόλη σε Μπουρνάζι των βορείων προαστίων. Πάω στο «Σπίτι», τρώω στον «Μυστικό Κήπο», στον «Μήτσο», στα «Ψαράκια», στον «Θησαυρό των Γεύσεων», στη «Μπεμπέκα» και σε καμιά δεκαριά άλλα που δεν τα έχω πρόχειρα – το Χαλάνδρι έχει υπέροχη κουζίνα. Ψωνίζω βιβλία και πίνω καφέ στον «Ευριπίδη», αλλά, πιστέψτε με, δεν το έχω με τα μαγαζιά. Ε, αν φύγεις από το κέντρο και τη ρεματιά, το Χαλάνδρι θα μπορούσε να είναι και Βριλήσσια, θα μπορούσε να είναι και Νέο Ψυχικό – δεν βλέπεις μεγάλες διαφορές. Κοντά στη Μεσογείων αστικοποιείται επικινδύνως, στην άλλη μεριά, στην Κηφισίας, έχει corporate δουλειές και πιο πράσινες κατοικίες, σαν ουρά του Ψυχικού και της Φιλοθέης.

dsc05924.jpg

Τι χαρακτήρα έχει το Χαλάνδρι; Τι να σας πω... Είναι μεγάλο και καινούργιο, με τους περισσότερους κατοίκους να έχουν ρίζες που δεν φτάνουν πέρα από 40-50 χρόνια. Μέση και ανώτερη εισοδηματικά τάξη, λίγος λαϊκός κόσμος, τσιμπημένα ενοίκια, θορυβώδες κέντρο, ήσυχες γειτονιές. Καλή αγορά. Αυτάρκες, μπορεί να περάσουν μήνες και να μη χρειαστεί να κατέβεις Αθήνα. 

dsc05942.jpg

Για τα αθηναϊκά δεδομένα το λες όμορφο και ίσως κάποιες από τις αντιφάσεις του να το κάνουν και ενδιαφέρον. Έχει, ας πούμε, το Νομισματοκοπείο, το σύμβολο του χρήματος, αλλά από δίπλα ευημερεί και καταυλισμός Ρομά. Έχει τέσσερις σταθμούς μετρό, αλλά κανένας δεν είναι στο κέντρο του. Ανήκει στα βόρεια προάστια, αλλά εξέλεξε δήμαρχο που υποστηρίχθηκε από ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν ζεις άσχημα στο Χαλάνδρι. Και αν τα καταφέρεις και μείνεις στο Πολύδροσο, θα μυρίσεις την πασχαλιά τις νύχτες του Απρίλη.

dsc06071.jpg


Μυστικός Κήπος
Ο κήπος που θα αγαπήσεις έχει μεγάλη φαντασία στην κουζίνα του

dsc05631.jpg

dsc05645.jpg

Πόσες φορές δεν έχεις φανταστεί τι καλά που θα ήταν να έκανες την αγάπη σου επάγγελμα μαζί με τους κολλητούς σου; Αυτή ήταν και η ιδέα του Σείριου, του Δημήτρη και του Σταύρου, τριών πολύ καλών φίλων που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μεζεδοπωλείο σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα: τον Μυστικό Κήπο. Σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, ζεστό και φιλόξενο, θα απολαύσετε ελληνική δημιουργική κουζίνα, με το μενού να έχει ανανεωθεί και να προτείνει φανταστικά πιάτα, όπως μπρουσκέτα με σάλτσα ντομάτας, πικάντικο τσορίθο (ισπανικό λουκάνικο) αυγό και γίδινο βούτυρο, αλλά και χειροποίητο παστουρμά από φρέσκο μπακαλιάρο. Με πρώτες ύλες άριστες και προσεκτικά διαλεγμένες, ολοκαίνουργια λίστα κρασιών (και σε ποτήρι ή χύμα), τσίπουρα και άλλα αποστάγματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και πραγματικά καλές τιμές, ο Μυστικός Κήπος σας περιμένει από Τρίτη έως και Κυριακή, από τη μία το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ. ● Καραολή Δημητρίου 21, 2130370929, fb: Μυστικός Κήπος


Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης
Άρωμα βιβλίου όπως παλιά...

dsc05736.jpg

dsc05869.jpg

dsc05887.jpg

dsc05807.jpg

Τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης δεν χρειάζονται συστάσεις. Από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, ο Ευριπίδης στη Στοά και ο μικρός Ευριπίδης αποτελούν εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για το Χαλάνδρι και τα βόρεια προάστια. Οι βιβλιόφιλοι αγαπούν και επιλέγουν τον Ευριπίδη γιατί προσφέρει μια τεράστια ποικιλία τίτλων, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, καταρτισμένο και εξυπηρετικό προσωπικό και ευχάριστη, φιλόξενη ατμόσφαιρα για περιήγηση, ξεφύλλισμα, ανάγνωση…  και φυσικά καφέ! Σε έναν μοντέρνο και πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ροφήματα και λιχουδιές, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής. Στον μικρό και κομψό Ευριπίδη θα βρείτε επαγγελματικά και άλλα δώρα και εργαλεία γραφής, σχολικά και χαρτικά, είδη ζωγραφικής και αναλώσιμα H/Y.
Τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης έχουν ενεργή πολιτιστική δράση οργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά, κύκλους συζητήσεων με επίκαιρα θέματα, εκπαιδευτικά σεμινάρια, θεατρικά δρώμενα και διαδραστικά εργαστήρια για τα παιδιά, λέσχες ανάγνωσης που πραγματοποιούνται για δέκατη χρονιά, εργαστήρια δημιουργικής γραφής για αρχαρίους και προχωρημένους, και πολλά ακόμη. Αν είστε κάτοικοι του Χαλανδρίου, σίγουρα τα ξέρετε και τα επιλέγετε. Αν δεν είστε, αξίζει να τα επισκεφτείτε και να το διαπιστώσετε από κοντά! ● Ευριπίδης στη Στοά, Α. Παπανδρέου 11, 2106800644-6, / Ευριπίδης, Α. Παπανδρέου 8, 2106813661/ Ευριπίδης στην Κηφισιά, Κηφισίας 310, 2108075792 / www.evripidis.gr


Springfield
Η τάση σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ

dsc06430.jpg

dsc06321.jpg

dsc06388.jpg

H παγκοσμίου φήμης ισπανική αλυσίδα νεανικής, γυναικείας και ανδρικής ένδυσης Springfield άνοιξε ένα χρόνο πριν το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα. Ένα εντυπωσιακό κτίριο τριών ορόφων με μοντέρνο, βιομηχανικό design, στον πιο κεντρικό δρόμο του Χαλανδρίου, σε προσκαλεί να γνωρίσεις τις συλλογές ενός brand που έχει αγαπηθεί από τους millenials παγκοσμίως. Όλες οι τελευταίες τάσεις της μόδας σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ βρίσκονται εκεί για να απογειώσουν το στιλ σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιηγηθείς στους τρεις ορόφους, να διαλέξεις τα αγαπημένα σου και να τα δοκιμάσεις. ● Πλάτωνος 2 & Αγίου Γεωργίου, fb: springfieldGR, 210 6823183


Women’Secret
Τα πιο θηλυκά εσώρουχά σου

dsc06443.jpg

dsc06364.jpg

dsc06328.jpg

dsc06353.jpg

Το όνειρο κάθε άντρα και το μυστικό κάθε γυναίκας βρίσκεται ακριβώς εδώ. Στη δημοφιλή ισπανική αλυσίδα γυναικείων εσωρούχων που ξέρει πώς να κάνει τις ώρες σου στο σπίτι άνετες και τις βόλτες με το αγόρι σου σέξι. Αν αποφασίσεις να περάσεις μια βόλτα, θα ανακαλύψεις τόσα σχέδια σε εσώρουχα, μαγιό, homewear και αξεσουάρ που δεν θα ξεκολλάς! Άλλωστε το brand έχει σχεδιαστεί από γυναίκες για γυναίκες και συνδυάζει το prestige, τη θηλυκότητα, τον μοντέρνο σχεδιασμό και την άνεση. Στα plus είναι φυσικά και οι –κάτι περισσότερο από προσιτές– τιμές. ● Πλάτωνος 2 & Αγίου Γεωργίου, FB: womensecretgreece, 210 6823183


Μαύρος Χοίρος
Με το κρέας απόλυτο πρωταγωνιστή 

dsc06051.jpg

dsc06042.jpg

dsc06259.jpg

dsc06240.jpg

Σε προνομιακό σημείο, που σημαίνει επάνω στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο Μαύρος Χοίρος κερδίζει τις εντυπώσεις από την αρχή: το άσπρο και μαύρο φόντο και τα urban στοιχεία δίνουν αμέσως την εικόνα ενός μοντέρνου χώρου, ζεστού, άνετου και φιλόξενου. Ο Μαύρος Χοίρος αγαπάει την ελληνική δημιουργική κουζίνα, η αλήθεια όμως είναι ότι έχει μια ιδιαίτερη λατρεία στο κρέας. Τα ψητά του είναι τέλεια (κοντοσούβλι, χοιρινό, κοτόπουλο και άλλα), η μπριζόλα μαύρου χοίρου ζουμερή όσο πρέπει, ο μαύρος χοίρος στιφάδο ένα σκέτο ποίημα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μενού παίζουν επίσης τα ορεκτικά όνομα και πράγμα, οι φρεσκότατες σαλάτες, τα ελληνικά κρασιά (και χύμα), τα διάφορα αποστάγματα και, φυσικά, η ευγένεια των ανθρώπων του, οι οποίοι θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή. Ανοιχτά καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τη μία τη νύχτα. ● Ελευθερωτών 2-4, 2106826871, fb: Μαύρος Χοίρος 


House Martell 
Ο αληθινός Βασιλιάς του Game of Thrones

dsc04934.jpg

dsc04869.jpg

dsc04875.jpg

dsc06288.jpg

Φαντάσου τη σειρά Game of Thrones και προσπάθησε με κάποιο μαγικό τρόπο να τη μετατρέψεις στο μυαλό σου σε μπαρ. Βρίσκεσαι ήδη στο τέλειο House Martell. Με επιβλητική διακόσμηση, που δανείζεται στοιχεία από την ισλαμική αρχιτεκτονική, αρμονικά δεμένα με μοντέρνα στοιχεία, θα ακούσεις ωραίες funk, jazz και soul μουσικές και… αν τολμήσεις, θα πιεις σε σφηνάκι κάποιο ή κάποια από τα 12 δηλητήρια, με ονόματα όπως Blind Eye, The Long Farewell, Sweet Sleep ή Strangler! Το ατμοσφαιρικό House Martell, των αδερφών Ιράλντο και Εμιλιάνο, που άνοιξε πρόσφατα και έχει ήδη κλέψει τις καρδιές μας, σερβίρει τέλεια κοκτέιλ, έχει τους καλύτερους φίλους και ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις. Γι’ αυτό, μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του στο Facebook. ● Αχιλλέα Παράσχου 8,2106813453, Fb: House Martell Concept Café Bar


Distill
Το ατμοσφαιρικό all day cocktail wine bar της πόλης

dsc06177.jpg

dsc06189.jpg

dsc06202.jpg

dsc06208.jpg

Το ατμοσφαιρικό all day cocktail wine bar του Χαλανδρίου δίνει σημασία στην κάθε του λεπτομέρεια. Με ρετρό διακόσμηση, άνετους χώρους, εντυπωσιακή μπάρα και τη γλυκιά θαλπωρή που προσφέρει το τζάκι, μας ξυπνάει με καλοφτιαγμένο καφέ και δυναμωτικά brunch (9.00-13.00), όπως τα αυγά μάτια με μπέικον και χωριάτικο λουκάνικο, ιδανικά για όσους το ξενύχτησαν λιγάκι παραπάνω. Τη λίστα κοκτέιλ υπογράφει η βραβευμένη, Ντίνα Νικολίτση (δοκίμασε και τα healthy shakes, με βάση λικέρ φρούτων), οι ετικέτες κρασιών είναι ελληνικές και ξένες και μπορείς να τις απολαύσεις και σε ποτήρι, η κουζίνα βγάζει νόστιμα ζυμαρικά, ριζότα, ποικιλίες, burgers (με μοσχάρι Black Angus) και άλλα, όλα τους με άριστες πρώτες ύλες, ενώ το βράδυ αποκτάει περισσότερο bar χαρακτήρα, με house κατά κύριο λόγο μουσικές. Εύκολα θα γίνει στέκι σου, προσεχώς ετοιμάζει και κάποια παρτάκια για τα οποία μπορείς να ενημερωθείς από το Facebook. ● Ανδρέα Γκίνη 2, 2130882980, fb: Distill “All Day Bar & More”


30 Something
Αυθεντική ιταλική κουζίνα και φοβερά κοκτέιλ

dsc06141.jpg

dsc06150.jpg

dsc06093.jpg

dsc06121.jpg

Το φημισμένο 30 Something του Χαλανδρίου, αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Συστήνεται ως cocktail pizza bar και είναι ακριβώς αυτό: ιταλική κουζίνα στα καλύτερά της, πίτσες με λεπτή, όσο πρέπει, ζύμη, πεντανόστιμα ριζότα και ζυμαρικά και γευστικότατες, δροσιστικές σαλάτες, συνοδεία αληθινά εμπνευσμένων κοκτέιλ διά χειρός Σπύρου Δάβιου. Όλα αυτά σε ένα χώρο με διακόσμηση που θυμίζει παλιά αμερικανική pub, με μουσικές ροκ αλλά και house, αρκετές επιλογές σε μπίρες και κρασιά, κόσμο που το διασκεδάζει και περνάει καλά. Όπως θα κάνεις κι εσύ. ● Πλατεία Ελευθερωτών (Αγίου Νικολάου), 2106899227, fb: 30 Something 


Μονοκατοικία
Νόστιμοι μεζέδες, αποστάγματα, τζάκι, στην πιο φιλόξενη μονοκατοικία που φαντάστηκες

dsc05977.jpg

dsc05972.jpg

dsc05997.jpg

Τι καλύτερο από το να κάτσεις με την παρέα σου στη γλυκιά θαλπωρή μιας ζεστής σάλας, με το τζάκι να καίει στο πλάι σου και να απολαμβάνεις τους νοστιμότερους ελληνικούς μεζέδες. Αυτό είναι η Μονοκατοικία. Ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, αποτέλεσμα της δουλειάς τριών αδελφών, που έβαλαν όλο τους το μεράκι στην πανέμορφη και τέλεια ανακαινισμένη μονοκατοικία του 1948, προσφέροντάς μας τα καλύτερα. Θα ενθουσιαστείτε με τα τραγανά φιλετάκια από μοσχάρι με τσίλι και φρέσκο κόλιανδρο, θα σας μείνουν αξέχαστες οι χυλοπίτες με κόκορα, ψητή ντομάτα και ανθότυρο, σίγουρα θα ζητήσετε τη συνταγή της οσπριάδας, με τεσσάρων λογιών όσπρια και σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι. Στον κατάλογο θα βρείτε πολλά τέτοια ωραία, σημειώστε ότι κάθε Πέμπτη το πρόγραμμα έχει ζωντανή μουσική με παλιά λαϊκά – χωρίς μικρόφωνα, παρακαλώ. Δευτέρες κλειστά, Κυριακές μεσημέρι. ● Φιλικής Εταιρείας 39, 2106819109, www.monokatoikia.com,  fb: Μονοκατοικία


Golden Phoenix
Γεύσεις ασιατικής κουζίνας από τους καλύτερους! 

20171208_202559.jpg

dsc05963.jpg

Από την Ασία στα στενά του Χαλανδρίου, το νέο, ανανεωμένο Golden Phoenix και η ομάδα του σας καλωσορίζουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσεων, όντας ένας χώρος που γνωρίζει καλά την ασιατική κουζίνα. Οι σεφ (αλλά και εμείς) θα σας προτείνουν ανεπιφύλακτα την αγαπημένη πάπια Πεκίνου, τα αυθεντικά βιετναμέζικα πιάτα και φυσικά το sushi menu. Επίσης, μη χάσετε τα sushi nights τις Τρίτες (19.00-24.00), αλλά τον μπουφέ κάθε Πέμπτη (19.00-24.00) και Κυριακή μεσημέρι. Όλα αυτά με μια μεγάλη ποικιλία κρασιών που ταιριάζουν απόλυτα με το μενού, σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο, τέλεια διακοσμημένο. ● Παράσχου 8, 2106825017, fb: Golden Phoenix  


Solo Gelato
Είναι το καλύτερο παγωτό της Ευρώπης!

dsc05730.jpg

dsc05678.jpg

dsc05687.jpg

dsc05711.jpg

Ένας χώρος όπου η ιταλική παράδοση συναντά την ελληνική παγωτοποιία, με σπουδαία ιστορία που έρχεται από το μακρινό 1951, τότε που ο παππούς Χριστογεώργος έφτιαχνε τα παγωτά από την αρχή, με αγνές πρώτες ύλες και χωρίς έτοιμα μείγματα. Σήμερα, ο Νίκος Χριστογεώργος, η τρίτη γενιά, ακολουθεί πιστά τον ίδιο δρόμο, παρασκευάζοντας εκπληκτικό χειροποίητο ιταλικό παγωτό, το οποίο το 2012 πήρε το πρώτο βραβείο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παγωτού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Χαλανδραίοι αλλά και Αθηναίοι από κάθε γωνιά της πόλης έρχονται και ξανάρχονται για το φανταστικό παραδοσιακό καϊμάκι με σαλέπι και μαστίχα Χίου, τη στρατσιατέλα, το καζάν ντι πι (με βουβαλίσιο γάλα), τη βανίλια Μαδαγασκάρης, τη σοκολάτα Τζιαντούγια και άλλα πολλά.

Αλλά το Solo Gelato «κρύβει» και πολλούς ακόμα πειρασμούς:  Από μαφιόζικα Κανόλι Σικελίας με ρικότα, μέχρι τάρτες με αλμυρή καραμέλα και προφιτερόλ, αλλά και την παραδοσιακή κρέμα και το αυθεντικό ρυζόγαλο που φτιάχνονται με την παραδοσιακή συνταγή του παππού. Extra tip: Εκπληκτικός και ο αρωματικός εσπρέσο, που μπορεί να συνδυαστεί με μηλόπιτα, lemon pie, brownies και cookies. ● Ανδ. Παπανδρέου 44, 2106813622, www.sologelato.gr, fb: Solo Gelato gelateria 


The Zoo
Η ανερχόμενη μουσική σκηνή-pub των ΒΠ

_ckk3782.jpg

_ckk3809.jpg

_ckk3833.jpg

Είκοσι δύο χρόνια ιστορίας μετράει το εμβληματικό The Zoo στο Κάτω Χαλάνδρι, το οποίο τα τελευταία δύο έχει μετατραπεί σε μία μουσική σκηνή - σημείο αναφοράς για τα βόρεια προάστια και όλη την πόλη. Με σπουδαίους καλλιτέχνες να εμφανίζονται στα live που γίνονται καθημερινά, το The Zoo έχει αφιερώσει τις Τετάρτες του στην αφρόκρεμα της ελληνικής τζαζ σκηνής (Κοντραφούρης, Ανδρεάδης κ.ά.), ενώ και φέτος, στις 30/4, θα συμμετάσχει στην Internation Jazz Day, υπό την αιγίδα της Unesco. Στο The Zoo κάθε μέρα συμβαίνει κάτι καλό, έτσι οι Πέμπτες έχουν έθνικ χρώμα (Haig Yazdjian, Takis Barberis, Χάρης Λαμπράκης), τις Παρασκευές συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία ο Κώστας Τουρνάς, στις 27/1 και 3/2 στη σκηνή θα ανέβει ο Διονύσης Τσακνής, ενώ έρχονται Φίλιππος Πλιάτσικας, Κώστας Τσίρκας, Μυρτώ Βασιλείου, Μαρία Κηλαηδόνη, ΚΡΑΜΑ και πολλοί άλλοι. Αγαπημένα τα live τις Κυριακές τα μεσημέρια με ακουστικές κιθάρες, τον Σίμο Κοκαβέση, τον Μάρκο Παπασιφάκη, τον μαέστρο Γιάννη Σκύλα και τη Vicky Bee στα φωνητικά, με ελεύθερη είσοδο. Και λίγα μικρά tips: ωραίες βαρελίσιες μπίρες, φανταστική πίτσα, θα βρείτε εύκολα πάρκινγκ, για το πρόγραμμα μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του και το Facebook. ● Ζωοδόχου Πηγής 45, 2106745375, www.thezoo.gr, fb: The Zoo


Ο Μανώλης
Η ταβέρνα που προτιμούν οι ροκ σταρς

mesa-rodes.jpg

peperitses.jpg

kiknos.jpg

Το 1977 ήταν η χρονιά που εμφανίστηκαν ο Μανώλης και το punk. Και τα δύο αυτά συνδυάστηκαν δίνοντας ένα εξαιρετικά επιτυχημένο στέκι που το προτιμούν οι περισσότεροι ροκ και new wave σταρς που επισκέπτονται την Αθήνα για συναυλίες. Άλλωστε οι φωτογραφίες τους διακοσμούν τους τοίχους της ταβέρνας. Ψυχή του μαγαζιού η μαμά Σπυριδούλα με την υπόλοιπη οικογένεια να κρατάει τα πάντα στην εντέλεια. Στα highlights: οι κεφτέδες, το μπιφτέκι στα κάρβουνα, ρεβίθια στο φούρνο, σαρδέλες στα κάρβουνα, τηγανητές πιπεριές και μην ξεχάστε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις πίτες ημέρας. Αν τύχετε σε πιπερόπιτα ή μελιτζανόπιτα είστε πολύ τυχεροί (εξαντλούνται γρήγορα!). Μust και οι περιβόητοι λαχανοντολμάδες. Η ταβέρνα λειτουργεί και τα μεσημέρια με μαγειρευτά φαγητά και σούπες. Κοινό από παρέες φίλων, αρκετούς νέους και meeting point για όλα τα creative industries της περιοχής. Μία πραγματικά οικογενειακή ταβέρνα με ροκ ’ν’ ρολ καρδιά. 
● Σάμου 1, 2106824342, www.taverna-manolis.gr, fb: Ταβέρνα ο Μανώλης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ