- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Cine Plaza Πράγματι «έξοδος» για τη σαραντάρα Πλάζα (1969-2008). Η ταμπέλα, καλυμμένη πλέον από τα καταρριχητικά φυτά, ακόμα δεν ξηλώθηκε. Ωστόσο, ειδικά οι Αμπελόκηποι κρατάνε κινηματογράφους: «Αθήναιον», «Ανδόρα», «Άνεσις», «Γαλαξίας», «Δαναός», «Ελληνίς», «Νιρβάνα».
Γιατί τη λένε Πετρούπολη Ο Πέτρος Γιάνναρος, δημοσιογράφος και εκδότης των εφημερίδων «Πρωινή» και «Εσπερινή», είχε τη φαεινή ιδέα να αγοράσει μια φτηνή έκταση γης στα ριζά του Αιγάλεω και να τη χωρίσει σε οικόπεδα, τα οποία κλήρωσε σε λαχειοφόρο αγορά με κουπόνια μέσω των εφημερίδων του: αφενός αύξησε πολύ την κυκλοφορία τους και αφετέρου έδωσε γη σε πολλούς φτωχούς ανθρώπους. Αυτά το 1926. Σήμερα είναι ανξάρτητος δήμος που βαφτίστηκε από το μικρό όνομα του εκδότη-οικοπεδά (αλά Ζωγράφου, Κυπριάδη κ.λπ.).
Μπαούλα Αν για κάποιον περίεργο και ανεξιχνίαστο λόγο επιμένετε να χρειάζεστε μπαούλα, τότε ο Γιώργος Νικολάου (Παλλάδος 21, Ψυρρή, 210 3240.437) είναι αυτό που χρειαζόσαστε. Μπαούλα σε ποικίλα σχέδια, όγκο και τιμές σάς περιμένουν.
«Παρ’ ολίγον Πατησίων» Τελευταία παρατηρώ ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα καφενεία που ρέπουν επιτυχώς προς το μεζεδάδικο. Μια από τις καλύτερες τέτοιες περιπτώσεις την εντόπισα στο μαγαζί με το αυτοσαρκαστικό αυτό όνομα, που βρίσκεται σ’ έναν παράλληλο της Πατησίων, σχεδόν στη γωνία με τη Σαρανταπόρου. Κεφτέδες, σαλάτες, αληθινές πατάτες, σαγανάκι, θαλασσινά και πολλά άλλα σερβίρονται σ’ ένα εξαιρετικά ήρεμο περιβάλλον, όπου ακόμα και η μουσική και η τηλεόραση (έστω κι αν δείχνει ποδόσφαιρο) παίζουν πολύ χαμηλά. Παρόλο που δηλώνει «καφενείο», δεν έχει τύχει να δω ποτέ μου κόσμο να παίζει εδώ χαρτιά ή τάβλι, αντιθέτως έχω δει πολλούς να τρώνε. Γενικά, η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή. Καφέδες, μπίρες, ούζα, αναψυκτικά και διάβασμα εφημερίδας εννοούνται. Τσίλερ 55, 219 2111.387
Ερασίνος Αξίζει μια εκδρομή στον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας (λαϊκά: Βραώνα), όπου ο ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Εκτός από τη σπάνια σχέση του νερού με τ’ αρχαία γλυπτά (μόνο στο Δίον έχω δει, εγώ τουλάχιστον, κάτι παρόμοιο), μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το γεφύρι του μικρού αρχαίου ποταμού Ερασίνου (=αγαπητού). Όπως με πληροφορεί ένας σοφός «ποταμολόγος» (αλήθεια το λέω) φίλος μου, που επιθυμεί ανωνυμία, είναι το παλιότερο σωζόμενο στην Ευρώπη.
Παλιά στρατώνα Προς την αναγνώστρια που υπογράφει «Φίλη του ρεμπέτικου» και με ρωτάει για την «Παλιά στρατώνα», απαντάω ότι, απ’ όσα έψαξα, το κτίσμα βρισκόταν Άρεως και Δεξίππου, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Ήταν επί τουρκοκρατίας σπίτι της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας των Μπενιζέλων κι αργότερα κονάκι του διαβόητου βοεβόδα Χατζαλή Χασεκή. Μετά την απελευθέρωση έγινε φυλακή (διαφορετική από την κοντινή της του Μεντρεσέ) κι αργότερα εγκαταλείφτηκε και ρήμαξε. Εντόπισα φωτογραφία της, μαζί με το σχετικό ρέκβιεμ, στην εφημερίδα «Ακρόπολις» της 30.11.1931 (διαθέσιμη σε μικροφίλμ στη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Συμπεραίνω λοιπόν ότι κατεδαφίστηκε αμέσως μετά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολυδιάστατη ανοιξιάτικη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ενώνει το χθες με το σήμερα
«Η περιέργεια γιορτάζει τη γάτα», για άλλη μια φορά
Πίστη, χαρά, αλλά και σκληρές εικόνες μέσα από τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών - Αγορές που βούιζαν, αμνοερίφια προς σφαγή, σνομπ Ανάκτορα, βροχή από τουφεκιές
Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επίσης η ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου και των γειτονιών
Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Παράταση υποβολής προτάσεων έως τις 15 Απριλίου
Η ιστορία του Πέτρινου, η αναβίωση και οι αντιδράσεις
Η Αθήνα μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της
Ταξίδι στην ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία με πρωτοστάτες τα αδέρφια Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο
Η διάρκεια και οι περίοδοι φιλοξενίας
Λόγω του «9ου Αγώνα Πεδίου 'Αρεως - Στις γειτονιές της Αθήνας»
Με το σύνθημα «Η πόλη σου, το φεστιβάλ σου»
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποκτά νέο σημείο συνάντησης
10 προτάσεις για πρωινό και καφέ, γιορτινή έξοδο για φαγητό και τη βόλτα, αλλά και για το τέλειο πασχαλινό δώρο
Όσο η πόλη οργανώνεται γύρω από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, τόσο ενισχύεται ένας φαύλος κύκλος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Ένα οικοσύστημα που αναδεικνύει την αξία της ελληνικής και μεσογειακής κουλτούρας και επαναφέρει τον ιστορικό άξονα της Σταδίου στο επίκεντρο της ζωής της πρωτεύουσας
H αλλαγή είναι δυνατή. Η ιδέα ότι «στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα» λειτουργεί σαν άλλοθι.
Επετειακό φεστιβάλ στις 4 και 5 Απριλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
Η μέση θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 12,63 βαθμούς Κελσίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.