Life in Athens

City Lover 247

Cine Plaza Πράγματι «έξοδος» για τη σαραντάρα Πλάζα (1969-2008).

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 247
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40734-91627.jpg

Cine Plaza Πράγματι «έξοδος» για τη σαραντάρα Πλάζα (1969-2008). Η ταμπέλα, καλυμμένη πλέον από τα καταρριχητικά φυτά, ακόμα δεν ξηλώθηκε. Ωστόσο, ειδικά οι Αμπελόκηποι κρατάνε κινηματογράφους: «Αθήναιον», «Ανδόρα», «Άνεσις», «Γαλαξίας», «Δαναός», «Ελληνίς», «Νιρβάνα». 

Γιατί τη λένε Πετρούπολη Ο Πέτρος Γιάνναρος, δημοσιογράφος και εκδότης των εφημερίδων «Πρωινή» και «Εσπερινή», είχε τη φαεινή ιδέα να αγοράσει μια φτηνή έκταση γης στα ριζά του Αιγάλεω και να τη χωρίσει σε οικόπεδα, τα οποία κλήρωσε σε λαχειοφόρο αγορά με κουπόνια μέσω των εφημερίδων του: αφενός αύξησε πολύ την κυκλοφορία τους και αφετέρου έδωσε γη σε πολλούς φτωχούς ανθρώπους. Αυτά το 1926. Σήμερα είναι ανξάρτητος δήμος που βαφτίστηκε από το μικρό όνομα του εκδότη-οικοπεδά (αλά Ζωγράφου, Κυπριάδη κ.λπ.). 

Μπαούλα Αν για κάποιον περίεργο και ανεξιχνίαστο λόγο επιμένετε να χρειάζεστε μπαούλα, τότε ο Γιώργος Νικολάου (Παλλάδος 21, Ψυρρή, 210 3240.437) είναι αυτό που χρειαζόσαστε. Μπαούλα σε ποικίλα σχέδια, όγκο και τιμές σάς περιμένουν. 

«Παρ’ ολίγον Πατησίων» Τελευταία παρατηρώ ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα καφενεία που ρέπουν επιτυχώς προς το μεζεδάδικο. Μια από τις καλύτερες τέτοιες περιπτώσεις την εντόπισα στο μαγαζί με το αυτοσαρκαστικό αυτό όνομα, που βρίσκεται σ’ έναν παράλληλο της Πατησίων, σχεδόν στη γωνία με τη Σαρανταπόρου. Κεφτέδες, σαλάτες, αληθινές πατάτες, σαγανάκι, θαλασσινά και πολλά άλλα σερβίρονται σ’ ένα εξαιρετικά ήρεμο περιβάλλον, όπου ακόμα και η μουσική και η τηλεόραση (έστω κι αν δείχνει ποδόσφαιρο) παίζουν πολύ χαμηλά. Παρόλο που δηλώνει «καφενείο», δεν έχει τύχει να δω ποτέ μου κόσμο να παίζει εδώ χαρτιά ή τάβλι, αντιθέτως έχω δει πολλούς να τρώνε. Γενικά, η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή. Καφέδες, μπίρες, ούζα, αναψυκτικά και διάβασμα εφημερίδας εννοούνται. Τσίλερ 55, 219 2111.387

Ερασίνος Αξίζει μια εκδρομή στον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας (λαϊκά: Βραώνα), όπου ο ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Εκτός από τη σπάνια σχέση του νερού με τ’ αρχαία γλυπτά (μόνο στο Δίον έχω δει, εγώ τουλάχιστον, κάτι παρόμοιο), μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το γεφύρι του μικρού αρχαίου ποταμού Ερασίνου (=αγαπητού). Όπως με πληροφορεί ένας σοφός «ποταμολόγος» (αλήθεια το λέω) φίλος μου, που επιθυμεί ανωνυμία, είναι το παλιότερο σωζόμενο στην Ευρώπη.

Παλιά στρατώνα Προς την αναγνώστρια που υπογράφει «Φίλη του ρεμπέτικου» και με ρωτάει για την «Παλιά στρατώνα», απαντάω ότι, απ’ όσα έψαξα, το κτίσμα βρισκόταν Άρεως και Δεξίππου, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Ήταν επί τουρκοκρατίας σπίτι της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας των Μπενιζέλων κι αργότερα κονάκι του διαβόητου βοεβόδα Χατζαλή Χασεκή. Μετά την απελευθέρωση έγινε φυλακή (διαφορετική από την κοντινή της του Μεντρεσέ) κι αργότερα εγκαταλείφτηκε και ρήμαξε. Εντόπισα φωτογραφία της, μαζί με το σχετικό ρέκβιεμ, στην εφημερίδα «Ακρόπολις» της 30.11.1931 (διαθέσιμη σε μικροφίλμ στη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Συμπεραίνω λοιπόν ότι κατεδαφίστηκε αμέσως μετά.

ekthesi@yahoo.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ