Life in Athens

Νέα trip στην Αθήνα

Velvet bus, the sequel

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 252
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38669-87101.jpg

Velvet bus, the sequel
Ίδια συνταγή. 4 μπάντες, 1 λεωφορείο, 11 πόλεις και καμιά 30αριά περίεργοι σε διαγωνισμό ποιος θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τελευταίο live στο Ηράκλειο. Μόνη διαφορά; Δεν θα έχει ντοκιμαντέρ μετά, αλλά κυκλοφορία CD από τα live. Όλα ξεκινούν στις 23/4 στο Κ44, με συναυλία των γκρουπ που συμμετέχουν: το χαμηλόφωνο ντουέτο των Le Page, η ψηφιακή discopunk των πιτσιρικάδων Exposed By Observers, τα ελληνικά riot grrrls Berlin Brides και οι «εμπνευστές της πενταήμερης» Callas. Από 30/4 έως 11/5 σε κάποια κουκίδα του χάρτη σας… Μαζί τους και η A.V. - Π.Μ.


Βόλτα στον ουρανό
Ο αστρονόμος Ν. Ματσόπουλος ταξιδεύει τους Αθηναίους βόλτα στον έναστρο νυχτερινό ουρανό με το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου. «Ξεκινάμε στις 20.00 με μια σύντομη ομιλία, συνεχίζουμε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ αστρονομικού περιεχομένου κι ύστερα με περιήγηση στο χώρο του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall (έτσι λεγόταν ο κύριος που το δημιούργησε). Αν ο ουρανός είναι καθαρός, στο τέλος παρατηρούμε και αντικείμενα με το τηλεσκόπιο. Η άνοιξη και ο καλός καιρός ευνοούν όλα τα παραπάνω». Σου το λέει και ο ειδικός, τώρα είναι ο σωστός καιρός.

Info: 2 φορές το μήνα, είσοδος € 5, για άτομα άνω των 10 ετών, ώρα προσέλευσης 19.45, επόμενη επίσκεψη 12/4. www.astro.noa.gr

Ι. Μεταξά & Βασ. Παύλου, Παλιά Πεντέλη, 210 6131.247 - Δ.Τ.


Κινητό θέατρο (με την καλή έννοια)
Περιπλανώμενη σε διάφορους μη-θεατρικούς χώρους (υπόγειο Καλλιδρομίου, Βυζαντινό Μουσείο, Θέατρο Καστρομηνά Χίου…), η ομάδα «Όχι Παίζουμε», με το DNA ενός θλιμμένου θιάσου σε ατελείωτη περιοδεία, μπαίνει στη φετινή άνοιξη με το σπάνιο αριστούργημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Μοσκώβ Σελήμ». Θεατρική σκηνή αυτή τη φορά το Ωδείο Αθηνών, εκεί όπου συγγραφέας δίδαξε λίγο πριν τον εγκλεισμό του στο Δρομοκαΐτειο. Ο εμπνευστής της ομάδας, Γιώργος Σαχίνης ξεκαθαρίζει: «Η παράσταση χρησιμοποιεί την αυτοβιογραφική φόρμα του διηγήματος ως ραχοκοκαλιά για ένα σύγχρονο «πολυ-θέαμα» με σαφείς αναφορές στο καρουσέλ της εποχής μας». Εγώ πάλι λέω: προετοιμάσου για μια παράσταση άλλη από αυτές που έχεις συνηθίσει. Με την καλή έννοια.

Από 23 /4 μέχρι 1/6, 694 7247218  - Δ.Τ.


n

Από μακριά και αγαπημένοι…
Στην κυριολεξία. Οι Future Sound Of London είναι από τα αναμενόμενα live του καλοκαιριού (για την ακρίβεια, 23/5). Μόνο που δεν θα έρθουν ποτέ. Γιατί τηρώντας την πάγια τακτική τους θα παίξουν live από το στούντιό τους στο Λονδίνο και θα ενεργοποιήσουν κάτι ακαταλαβίστικες ορολογίες (“Genarative visuals by Nanotek”), για να μη μας πειράξει καθόλου. Μαζί ελληνικές μπάντες, ο Alexander Kowalski και media arts σε ένα μονοήμερο φεστιβάλ. Μαζί τους και η A.V. Γήπεδο Softball, Ελληνικό, προπώληση € 30 μειωμένο, € 25 φοιτητές, άνεργους, φαντάρους και κατοίκους νησιών!!! - Π.Μ.


Όπως ο Νίκολα Τέλσα
Στο Ίδρυμα Ευγενίδου οι εκθέσεις έχουν φύγει έτη φωτός μακριά από τον κοινό μέσο όρο. Τελευταίο παράδειγμα, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας με επιδείξεις επιστημονικών φαινομένων και τεχνολογικών εφαρμογών της καθημερινότητας. Ο επισκέπτης πατά κουμπιά, μετρά δείγματα, χρησιμοποιεί διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζει ήχους και εικόνες, και στο τέλος συνεπαίρνεται τόσο που ασυναίσθητα φωνάζει: Εύρηκα! Τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα καλύπτουν σε τρεις ορόφους τους τομείς: φυσική, χημεία, υλικά, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και βιοτεχνολογία, ενώ τον Απρίλιο διοργανώνεται το αφιέρωμα «Ηλεκτρομαγνητισμός» (ηλεκτρόλυση, θαύματα με μαγνήτες, κλωβός Φαραντέι) και τον Μάιο η ενότητα «Περιβάλλον» (μπαταρία με ξύδι, αυτοκίνητο υδρογόνου, τα παγάκια και η στάθμη της θάλασσας…). Κανονικό επιστημονικό τριπ.

Σάβ.&Κυρ., 11.00-20.00, 210 9469.621 & 210 9469.640   - Δ.Τ.


Θέατρο σε 50'
Μέχρι 50 λεπτά. Σε αυτά πρέπει να χωρέσει η ιδέα και η ερμηνεία των νέων καλλιτεχνών στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για το σύγχρονο κόσμο: προσωπικές εμπειρίες, θραύσματα μνήμης, εικόνες και σχόλια. Ο χρονικός είναι ο μόνος περιορισμός για τις 21 νέες ελληνικές ομάδες, οι  δημιουργοί των οποίων είναι γεννημένοι μετά το 1975. Το πρόγραμμα θα είναι κυλιόμενο, οι θεατές δηλαδή θα μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 4 παραστάσεις την ημέρα. Για να εκφραστούν όλα τα «θέματα» (πίστη, απώλεια, αμαρτία, αγάπη, έρωτας, αθωότητα, κοινωνική ευθύνη, χρόνος, φιλία) θα επιστρατευτούν ο Κάτω Χώρος του θεάτρου, το Δώμα και η Αυλή. Η παράσταση που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους της επιτροπής θα συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν. Festival Devised Theatre, Θέατρο Νέου Κόσμου, τον Μάιο - Δ.Τ.


Θέατρο μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα  
Μεταμεσονύκτιο φεστιβάλ θεάτρου με παραστάσεις που εμπνέονται από το θέατρο της «σιωπής», το κουκλοθέατρο, τη μιμική και τις μαριονέτες… Η ομάδα «Πλεύσις» και το θέατρο Φούρνος είναι οι διοργανωτές του «πιο προχωρημένου» (σε ώρα τουλάχιστον) φεστιβάλ. Το επόμενο ραντεβού είναι το Σάββατο στις 11/4, όπου θα παρουσιαστούν τέσσερις μικρές παραστάσεις. Ώρα εκκίνησης, μόλις το ρολόι της πλατείας χτυπήσει μεσάνυχτα…

Είσοδος € 8 με ποτό. Μαυρομιχάλη 168, 210 6460.748 - Γ.Α.


Ένας τελικός θα μας σώσει
Ο Ολυμπιακός έκανε το 12 στα 13 με το σασπένς ταινίας που θα συνυπέγραφαν ο Γκας Βαν Σαντ και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Έχει απομείνει τίποτα για ίντριγκα; Τα φετινά πλεϊ-οφ, που οδηγούν στην «είναι πολλά τα λεφτά UEFA» δεύτερη θεση, και το Champions League ξεκινούν με ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ σε θέση κοινής αφετηρίας. Κι επειδή από την κατάληξή τους εξαρτάται η επιβίωση της επόμενης σεζόν, ετοιμάσου για πολλή φασαρία, ειδικά τώρα που είναι και η Θεσσαλονίκη στο παιχνίδι. Κερασάκι στην τούρτα: 2/5 ο τελικός κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Άλλο ένα ερυθρόλευκο νταμπλ ή γλυκιά εκδίκηση για τον πρίγκιπα Ντούσαν; - Π.Μ.


F4 - Πορτοκαλί Πρωτομαγιά
15 χρόνια μετά. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός σε εμφύλιο ημιτελικό στο final 4 του Βερολίνου. Όπως Τελ Αβίβ, όπως Σαραγόσα, όπως τότε που η Ελλάδα προσκυνούσε την πορτοκαλί σπυριάρα. Ανήμερα Πρωτομαγιά, στο Βερολίνο, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ θα μάχονται στο παρκέ, οι Βερολινέζοι μπάτσοι θα κυνηγάνε όσους άτακτους Έλληνες εκδρομείς δεν ξεχάστηκαν στα clubs και πίσω στην πατρίδα ο ΣΚΑΪ θα δείχνει το τζάμπολ. Και μετά ραντεβού εντός των τειχών για τη ρεβάνς στους τελικούς της Α1. - Π.Μ.


«Άγνωστα» μουσεία

Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου. Στο αρχείο της βιβλιοθήκης του έχουν ζιπαριστεί: χειρόγραφα θεατρικά έργα, παλιά τεύχη περιοδικών, σπάνιες μεταφράσεις, αφίσες, αρνητικά, βιογραφίες, μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις ελληνικών και ξένων έργων, 60.000 θεατρικά προγράμματα, 30.000 φωτογραφίες, ενώ υπάρχει και ηλεκτρονικό σύστημα μηχανογράφησης. Μια θάλασσα γνώσης και πληροφορίας για την πιο αγαπημένη ποίηση των Ελλήνων, το Θέατρο. Δίπλα σας, στο κέντρο της πόλης. Ακαδημίας 50, 210 3629.430

Μουσείο Αφής. Από τα λίγα μουσεία του κόσμου που σου ζητάνε να αγγίξεις τα έργα. Στο Μουσείο Αφής υπάρχουν πιστά αντίγραφα πολύ διάσημων γλυπτών –όπως η Αφροδίτη της Μήλου ή ο Ερμής του Πραξιτέλη–, όπου μπορείς να τα ψηλαφίσεις σε κάθε σημείο τους. Εκεί θα βρεις εκτός από αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα. Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, 210 9415.222. Δευτ.-Παρ. 9.00-14.00, Σάβ.&Κυρ. μετά από συνεννόηση

Ζωολογικό Μουσείο. Εδώ θα δεις είδη ζώων που ζούσαν κάποτε κοντά μας αλλά έχουν πια εξαφανιστεί –για παράδειγμα το λύγκα από την Πάρνηθα, το ελάφι της Δυτικής Αττικής ή το γυπαετό από τον Παρνασσό–, εξαιρετικά σπάνια είδη –όπως τον παπαγάλο κακάπο της Νέας Ζηλανδίας–, αλλά και χιλιάδες άλλα είδη, πτηνά, θηλαστικά, ερπετά, έντομα και ανθρωπολογικά ευρήματα. Το Ζωολογικό Μουσείο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Βιολογίας στη Πανεπιστημιούπολη, και είναι ανοιχτό κάθε μέρα 9.00-13.00, 210 7274.609  

Μες στης πόλης το χαμάμ. Το μόνο δημόσιο χαμάμ που σώζεται μέχρι σήμερα, τα Λουτρά Αέρηδων είναι ένας ανοιχτός για τους επισκέπτες μουσειακός χώρος στον οποίο μπορείς να περιηγηθείς και να μάθεις την ιστορία του μέσα από ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα αυτόματης ξενάγησης – ταυτόχρονο ταξίδι στη λογοτεχνία (ηχητικά αποσπάσματα από έργα γνωστών συγγραφέων περιγράφουν εντυπώσεις από επισκέψεις τους σε αντίστοιχα λουτρά). Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι η εμπειρία εκτός από επιμορφωτική είναι και μεταφυσική, και ότι πάντως ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Ετοιμάζεται και Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα τη φροντίδα και τον καλλωπισμό του σώματος σε διαχρονική θεώρηση, για να φεύγει ο επισκέπτης από εδώ με μυαλό σε τέλεια θερμοκρασία χαμάμ. Κυρρήστου 8, Πλάκα, 210 3244.340 - Γ.Α., Δ.Τ.


n

Γίναμε Λονδίνο

• Στο μπαλκόνι του CitySightseeing (ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008)

• Hop on στο Σύνταγμα, hop off πίσω στο Σύνταγμα μέσα σε 1 ½ ώρα με νορμάλ κίνηση.

• Η περιήγηση με το διώροφο κόκκινο λεωφορείο κοστίζει € 18 (8 για τα παιδιά άνω των 6 ετών) και το εισιτήριο ισχύει για 24 ώρες.

• Με τη θερινή ώρα το τελευταίο δρομολόγιο μεταφέρεται στις 18.00. Ανά μισή ώρα το διώροφο τουριστικό λεωφορείο ξεκινάει από το Σύνταγμα και κάνει συνολικά 15 στάσεις. • Όλοι προτιμούν τον επάνω όροφο, το «μπαλκόνι», όπου η θέα είναι μεν καλύτερη, τα καλώδια του τρόλεϊ όμως βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Μαζί με το εισιτήριο η συνοδός δίνει και ένα σετ κόκκινων ακουστικών. Το χειμώνα θα χωρούσε και μια κουβερτούλα, το δε καλοκαίρι αντηλιακό.

• Η ξενάγηση είναι προ-ηχογραφημένη σε 8 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρώσικα και κινέζικα. Οι φωνές είναι γυναικείες και η ξενάγηση εκτενής. Ενδιάμεσα υπάρχει μουσική επένδυση με όλα τα κλισέ: συρτάκι, τα παιδιά του Πειραιά, οι θαλασσιές οι χάντρες. Το κείμενο θυμίζει μάθημα αλλά, τουλάχιστον, δίνει όλες τις χρηστικές πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. • Τα καθίσματα έχουν ζώνες ασφαλείας, αλλά κυρίως οι Έλληνες τις περιφρονούν. Εξαιτίας της κίνησης το αξιοθέατο μάλλον προαναγγέλλεται παρά περιγράφεται. Οι δε τουρίστες ψάχνουν να βρουν πού είναι το Καλλιμάρμαρο, για το οποίο τόσα άκουσαν. - Λ.Χ.


n

Τι είναι μπλε, άδειο και κάνει κύκλους στο μποτιλιαρισμένο κέντρο της Αθήνας;

Ο ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 400 ΤΟΥ ΟΑΣΑ, ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ «ΑΞΙΟΘΕΤΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ».

Κάθε πότε; Κάθε μία ώρα. Από τον Μάιο, κάθε μισή.

Αφετηρία: Στάση Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έχει και ξενάγηση; Αμέ! Διαρκεί από 80 έως 90 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση.

Ατού: Το οικονομικό εισιτήριο. Κοστίζει €5, ισχύει για 24 ώρες και μάλιστα για απεριόριστο αριθμό διαδρομών με όλα τα δημόσια αστικά μέσα μεταφοράς πλην της γραμμής για το αεροδρόμιο.

Η αναμονή για το 400 δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κατ’ αρχάς πρέπει να βρεις τη στάση. Στην Ομόνοια, για παράδειγμα, η πινακίδα είναι κρυμμένη, οι πληροφορίες είναι σχεδόν αόρατες από τη σκόνη και τη φθορά, και η «ειδική» στάση συμπίπτει με αυτή των κανονικών λεωφορείων. Η οποία, φυσικά, είναι γεμάτη κόσμο. Κι όταν φανεί το 400, ο «τουρίστας» πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει κάποιο σήμα, αλλιώς το λεωφορείο δεν θα σταματήσει.

Στο λεωφορείο υπάρχει οδηγός και συνοδός. Κανείς επιβάτης. Ένα άδειο λεωφορείο σε ένα δρομολόγιο-ρουτίνα. Ο οδηγός είναι απασχολημένος με την κυκλοφορία που πνίγει τους δρόμους του κέντρου, συνομιλεί και με τους συναδέλφους του στο CB. Η ευγενέστατη συνοδός βρίσκεται εκεί για να κόψει το εισιτήριο, να δώσει το διαφημιστικό φυλλάδιο και κάποια στιγμή να δείξει πως τα αξιοθέατα είναι κάπου πίσω από το δρόμο, εκεί από όπου δεν περνά το λεωφορείο.

Η ξενάγηση είναι προ-ηχογραφημένη σε δύο γλώσσες: ελληνικά και αγγλικά. Το κλιπάκι για κάθε αξιοθέατο έχει διάρκεια 20 δευτερολέπτων και εξαιτίας της κίνησης η περιγραφή συνήθως προηγείται του αθέατου αξιοθέατου: «Στα δεξιά μας βλέπετε τον πολυχώρο πολιτισμού Γκάζι» λέει η «φωνή», που προηγείται και πάλι καθώς εκείνη την ώρα προσπερνάμε το Bios. Στην ηχογραφημένη ξενάγηση μαθαίνουμε ακόμα πώς θα πάμε στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Το 400 ξεκίνησε τις βόλτες στην πόλη το 2005. Ένα χρόνο αργότερα δέχτηκε αγωγή από ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων, που υποστήριζαν ότι η διακίνηση και η ξενάγηση των τουριστών δεν εμπίπτει στους σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ. Άντεξε την αγωγή, λίγο καιρό μετά όμως απέκτησε έναν ανταγωνιστή ολοκαίνουργιο, διώροφο και κόκκινο... - Λ.Χ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ