Life in Athens

Χολαργός

Ο δήμος με τη μεγαλύτερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο από το Παρίσι

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
ΤΕΥΧΟΣ 632
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377953-780442.jpg
BΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΔΡΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΗΣ

Ημερομηνία γέννησης: 1963 (αναγνωρίστηκε σαν Δήμος)

Έκταση: 3,95 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος (με το ν. 3852/2010 ενώθηκε σε Καλλικρατικό δήμο με Παπάγο)

Πληθυσμός: 30.840

Διοικητική θέση: Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής

Γεωγραφική θέση: Βορειοδυτικοί πρόποδες Υμηττού

Δήμαρχος: Ηλίας Αποστολόπουλος (κοινός δήμαρχος με Παπάγου πλέον)

Μπορεί ο μεγαλύτερος, κεντρικότερος και πιο διάσημος δρόμος του Χολαργού να είναι η Περικλέους, μπορεί στη διασταύρωσή της με τη Μεσογείων να βρίσκεται το, όπως λέγεται, μοναδικό ολόσωμο άγαλμα του Περικλή (και πριν για δεκαετίες υπήρχε η προτομή του), όμως η πληροφορία ότι ο Περικλής γεννήθηκε στον Χολαργό θεωρείται ότι πρόκειται περί ημι-μούφας αφού αυτό που τότε έλεγαν Χολαργό βρισκόταν στην περιοχή του Μενιδίου. Παρόλα αυτά ο Περικλής ο Χολαργεύς, όπως τον ονόμαζαν, εξακολουθεί να είναι κάτι σαν τη μασκότ της περιοχής και η Περικλέους ο δρόμος που ξέρει και ο πιο άσχετος ταξιτζής της Αθήνας. Επιβλητική και διπλή με ένα ανθισμένο μεγάλο διάζωμα στη μέση, η οδός Περικλέους διαθέτει εκτός από πολυκατοικίες, πολλά ιατρεία, σχολείο, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο, το δημαρχείο, το μεγαλύτερο πάρκο, το γνωστό ηρώο με την επιγραφή «Ανδρών Επιφανών Πάσα Γη Τάφος», δύο γήπεδα, τράπεζες και μεγάλο σούπερ μάρκετ. Στο ίδιο αυτό σχολείο λειτουργεί και θερινό σινεμά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το κλειστό σινεμά βρίσκεται λίγα μέτρα μετά τη γωνία Περικλέους και Μεσογείων.

Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια το κέντρο του κέντρου της ευρύτερης περιοχής βρίσκονταν εκεί, στην Περικλέους, εδώ και λίγο καιρό ξεπετάχτηκε μία νέα λωρίδα ζωής, αυτό που οι ντόπιοι λένε «παραλιακή» και είναι ουσιαστικά κρυμμένη στον παράδρομο της Μεσογείων, «γλείφοντας» τα κάτω όρια του δήμου. Εκεί, έχουν εμφανιστεί ξαφνικά καφέ, εστιατόρια, μπαράκια και καταστήματα που δεν αδειάζουν ποτέ, ζωντανεύοντας μία μέχρι πρόσφατα αδιάφορη περιοχή και αλλάζοντας τον χάρτη διασκέδασης της περιοχής. Με το βλέμμα στο μέλλον και με βάση το νέο αυτό στέκι, ο δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ανοιχτό κέντρο εμπορίου, ή επίσημα Open Mall, ενώνοντας ουσιαστικά την ευθεία συνολικού μήκους 2 χλμ. του παράδρομου της λεωφόρου από τη στάση μετρό Εθνική Άμυνα μέχρι τη στάση Νομισματοκοπείο, περνώντας από τη στάση Χολαργός. Με επεκτάσεις πεζόδρομων, δημιουργία θέσεων στάθμευσης και χώρων πρασίνου με παγκάκια, ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα ανοιχτού τύπου εμπορικό δρόμο για τους πολίτες με πολλά καταστήματα που θα ενισχύσει και άλλο την «παραλιακή» της Μεσογείων.

Γεμίζοντας το δημοτικό κουμπαρά

Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί από την αρχή της κρίσης –δηλαδή από το 2009– περίπου κατά 60%. Επιπλέον από το 2015 οι δήμοι ξεκίνησαν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, κάτι που για το συγκεκριμένο δήμο σημαίνει περίπου 350.000 το χρόνο. Το 2014, όταν ο σημερινός δήμαρχος ανέλαβε τα ηνία της πόλης, βρήκε ένα αποθεματικό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αφορά τον ενοποιημένο καλλικρατικό δήμο Παπάγου - Χολαργού, αφού πριν τον Καλλικράτη ο δήμος Παπάγου ήταν πλεονασματικός ενώ ο δήμος Χολαργού ήταν χρεωμένος. Η νέα δημοτική αρχή δεν έχασε καθόλου χρόνο και έτσι στο πρώτο μόλις τρίμηνο αύξησε τα αποθεματικά κατά 700.000 ευρώ περίπου. Πώς έκανε αυτό το μαγικό; Απλούστατα αποφάσισε να μαζευτούν όλα τα χρόνια χρέη προς το δήμο από ιδιώτες, προμηθευτές, πρόστιμα, καταστήματα κ.λπ. που συχνά οι ίδιοι δεν ήξεραν καν ότι τα χρωστούν. Τα εντόπισε (επίσημα αυτό ονομάζεται σύνταξη νέων βεβαιωτικών καταλόγων απαιτήσεων από τρίτους), τα μάζεψε και έστειλε μία προσωπική επιστολή στον καθένα δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους με δόσεις και συγχρόνως κούρεμα των τόκων. Η πλειοψηφία των χρεών αυτών τακτοποιήθηκε άμεσα, χαρίζοντας έτσι στο δήμο μία μικρή πρώτη νίκη και 700.000 επιπλέον στον κουμπαρά. Από τότε, ο κουμπαράς αυτός γεμίζει κάθε χρόνο και περισσότερο και υπολογίζεται ότι για το έτος 2017 ο δήμος θα κλείσει με αποθεματικό 15-17 εκ. ευρώ. Η εξοικονόμηση όμως δεν ήρθε μόνο από εκεί. Προσπαθώντας να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία αλλά και τη διαπλοκή, ο δήμος για κάθε νέα προκήρυξη ανεβάζει ονλάιν όλα μα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα γλιτώνοντας τον κάθε ενδιαφερόμενο από το να αναγκαστεί να έρθει στην αντίστοιχη υπηρεσία, να ζητήσει και τελικά να κουβαλήσει μια χαρτούρα, κάτι που συχνά λειτουργούσε αποτρεπτικά. Αυτό φυσικά οδήγησε σε περισσότερες προσφορές για κάθε διαγωνισμό, άρα χαμηλότερες τιμές λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού, άρα ανάθεση του έργου στο μειοδότη και κέρδος για το δήμο. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε το παράδειγμα του πολυιατρείου, όπου στην προκήρυξη ο ενδεικτικός προϋπολογισμός με βάση το τιμολόγιο του δημοσίου ήταν 350.000 και μετά από 17 προσφορές το έργο δόθηκε για μόλις 75.000 ευρώ. Ένα αντίστοιχο κόλπο αποφάσισε να κάνει ο δήμος και σε αυτά που λέμε «απευθείας αναθέσεις», δηλαδή σε έργα μικρότερα των 20.000 ευρώ. Παρόλο που δεν είχε καμία υποχρέωση να αναρτήσει την προκήρυξη, το έκανε πάντα, κάνοντας έτσι ουσιαστικά ένα μικρό διαγωνισμό και χτυπώντας ξανά τη χαμηλότερη τιμή – συχνά τη μισή από την αρχικά προβλεπόμενη. Του έκατσε βέβαια και μία καλή, ένα δωράκι των 5,5 εκατομμυρίων ως αποζημίωση από την Αττική Οδό μετά από χρόνια δικαστική διαμάχη για την απαλλοτρίωση δημόσιας έκτασης που έγινε για την κατασκευή του δρόμου.

Συγκοινωνίες

Ο δήμος Χολαργού εξυπηρετείται από δύο κυκλικά τοπικά δρομολόγια των γνωστών μπλε λεωφορείων που μεταφέρουν τον κόσμο στο μετρό αλλά και μέσα στο δήμο, τον ομώνυμο σταθμό μετρό Χολαργού αλλά ουσιαστικά και από τους σταθμούς Εθνική Άμυνα και Νομισματοκοπείο που βρίσκονται στα όρια του δήμου. Επιπλέον, δύο δημοτικά λεωφορεία συνδέουν καθημερινά κεντρικά σημεία της πόλης με το μετρό, το νεκροταφείο που βρίσκεται στον Υμηττό ενώ το πρωί μεταφέρουν φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου – μία απόσταση σχετικά κοντινή που όμως δεν εξυπηρετείται από τις κλασικές συγκοινωνίες και δημιουργεί πρόβλημα. Στα σχέδια του δήμου βρίσκεται η αγορά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την επέκταση του στόλου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Χολαρ-go

Εδώ στον Χολαργό αγαπούν το ίντερνετ. Σε έξι κεντρικά σημεία του δήμου από τον Φεβρουάριο του 2017 προσφέρεται δωρεάν wifi με σήμα τζιτζί (όχι από αυτά τα ψεύτικα που κάνεις μία ώρα για να μπεις ή σε πετάει έξω σε δύο λεπτά). Μπορεί ακόμα η ακτίνα που καλύπτεται να είναι μικρή αλλά επειδή τα σημεία είναι πραγματικά κεντρικά, ουσιαστικά καλύπτει τους χώρους που οι κάτοικοι περνούν πολύ χρόνο όπως τα μεγάλα πάρκα, οι παιδικές χαρές, η λαϊκή, κάποια σχολεία, γήπεδα κ.λπ.

Ο δήμος Χολαργού διαθέτει τη δική του, αποκλειστική εφαρμογή. Πρόκειται για ένα ειδικό application που κατεβάζεις στο κινητό, το τάμπλετ ή απλώς χρησιμοποιείς από τον υπολογιστή σου και ουσιαστικά σου εμφανίζει ένα χάρτη αφού εντοπίσει ακριβώς το σημείο που βρίσκεσαι μέσω gps. Η εφαρμογή λειτουργεί κάπως σαν ψηφιακή πλατφόρμα του τύπου «τα παράπονά σου στο δήμαρχο» αφού σου επιτρέπει να ανεβάσεις φωτογραφία και σχόλιο για μία λάμπα που δεν δουλεύει, μία λακκούβα που σε ταλαιπωρεί, ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο και πολλά άλλα. Εντός 24ώρου, οι υπεύθυνοι του δήμου σου απαντούν και ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία για το θέμα. Από το 2016, που ανέβηκε η εφαρμογή, μετράει 1.200 χρήστες, δεν έχει λάβει κανένα fake μήνυμα και όποιο πρόβλημα μπορούσε να λυθεί, έχει λυθεί και ο ενδιαφερόμενος έχει ενημερωθεί ηλεκτρονικά.

Ειδική εφαρμογή έχει επίσης φτιαχτεί και για το φεστιβάλ Χολαργού – Παπάγου, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο κηποθέατρο του δήμου και έτσι ο καθένας μπορεί από το κινητό του να δει αναλυτικά ό,τι θέλει για κάθε παράσταση, να κλείσει εισιτήρια κ.λπ.

Πράσινη πόλη

Ο Χολαργός είναι μία πράσινη πόλη. Κι αυτό δεν το λέμε μόνο όσοι τον ξέρουμε, αλλά το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Η αναλογία κοινόχρηστων χώρων και αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στον Χολαργό είναι 10, όταν στο Παρίσι για παράδειγμα είναι μόλις 9,5, στο Λονδίνο 9, στο δήμο Αθηναίων 2 και στο δήμο Ζωγράφου 1,8! Το πράσινο αυτό προφίλ δεν τεκμηριώνεται μόνο από τις πρασινάδες, τα δέντρα, τα πάρκα και τα άλση που βρίσκονται παντού στην περιοχή, αλλά και από την πολιτική του δήμου για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.

Στον Χολαργό, τους παραδοσιακούς πράσινους κάδους σκουπιδιών (σύνολο 1.500) συνοδεύουν πάντα οι μπλε κάδοι. Επιπλέον 350 κάδοι συλλογής έχουν τοποθετηθεί από το δήμο σε όλες τις σχολικές αίθουσες και στις δημοτικές υπηρεσίες και μόνο το 2016 ανακυκλώθηκαν 6,5 τόνοι καθαρό χαρτί με βάση το πιστοποιητικό ανακύκλωσης που πήρε ο δήμος. Παράλληλα, τρέχει πιλοτικά ένα πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης όπου συμμετέχουν 160 νοικοκυριά στα οποία έχουν μοιραστεί κομποστοποιητές κήπου (όλο το σετ, μέχρι και τα σκουλίκια, παρακαλώ!) και άμεσος στόχος είναι η αγορά 300 επιπλέον τέτοιων κάδων. Για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές υπάρχουν 13 σημεία με ειδικούς κάδους σε κεντρικά σημεία της πόλης όπου πέρσι μαζεύτηκαν 7 τόνοι συσκευών. Για τις μεγάλες συσκευές τύπου ψυγεία, κουζίνες κ.λπ. δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται κανείς, αφού με ένα τηλέφωνο κλείνει ραντεβού και άμεσα έρχονται από το δήμο και μαζεύουν από την κουζίνα σου ό,τι θέλεις να ξεφορτωθείς. Για να ενισχυθεί αυτό το πρόγραμμα, κάθε τρίμηνο ο δήμαρχος στέλνει μία προσωπική ευχαριστήρια επιστολή σε κάθε πολίτη που αποφάσισε να δώσει κάποια μεγάλη συσκευή στην ανακύκλωση. Το γυαλί συγκεντρώνεται ξεχωριστά σε ειδικούς κάδους - καμπάνες που βρίσκονται συνήθως έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και φτάνει περίπου στους 9 τόνους το χρόνο. Τέλος, στον ενιαίο δήμο Χολαργού - Παπάγου λειτουργούν ήδη 6 υπόγειοι κάδοι και άμεσα θα βυθιστούν άλλοι 9. 

Άνθρωποι και αριθμοί

Μόνιμοι κάτοικοι ανά έτος

1951: 2.775

1981: 31.703

2011: 30.840

Ηλικίες (κοινά στοιχεία για τον Καλλικρατικό πλέον δήμο Χολαργού - Παπάγου)

40-49 ετών: 14,75%

30-39 ετών: 14,64%

50-59 ετών: 14,14%

Παιδιά έως 9 ετών: 8%

Άνω των 70 ετών: 17,58%

Μόρφωση (κοινά στοιχεία για τον Καλλικρατικό πλέον δήμο Χολαργού - Παπάγου)

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: 45%

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 37,75%

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: 21,27

Αριθμοί

20 πλατείες και δημόσιοι ελεύθεροι χώροι

27 πάρκα και άλση

1 ΚΑΠΗ

2 Δημοτικά Πολυιατρεία

263 οφελούμενες οικογένειες από το κοινωνικό παντοπωλείο

2 πάρκα σκύλων

454 δικαιούχοι παίρνουν προνοιακά επιδόματα

11.591 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν δωρεάν από τα δημοτικά πολυιατρεία

1 Αστυνομικό Τμήμα

2 άτομα υπηρετούν στη δημοτική αστυνομία

5% περίπου του πληθυσμού είναι αλλοδαποί

3 υπαίθρια γυμναστήρια

2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος για πρώτη φορά ο σημερινός δήμαρχος

50 μαθητές φοιτούν δωρεάν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

65% το ποσοστό του Ηλία Αποστολόπουλου στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014

3πλάσιος αριθμός κατόχων μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου ζει στο δήμο σε σχέση με το μέσο όρο της Περιφέρειας

Έζησαν - ζουν στον Χολαργό

Ελένη Ράντου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βύρων Πολύδωρας, Δήμος Βερύκιος, Λίλα Καφαντάρη, Γωγώ Μπρέμπου, Γρηγόρης Ψαριανός, Τζίμης Πανούσης, Αιμίλιος Λιάτσος, Γιάννης Φλερύ, Κώστας Γκουσγκούνης, Αλέξης Γεωργούλης, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Σπύρος Κουβέλης, Σήφης Βαλυράκης, Ελένη Καλογεροπούλου, Δημήτρης Μεντζέλος, Εύη Αδάμ, Γιάννης Ραγκούσης, Βαγγέλης Βέκιος

Δες - Άκου

Ημισκούμπρια: Ο Διάβολος κατέβηκε στον Χολαργό («Ο Διάβολος κατέβηκε κάτω στον Χολαργό και πρόλαβε το λάντα μου που ήτανε αργό…») 

Αφροδίτη Μάνου: Μου το ’χαν πει από μικρή («Κι εγώ που τόσα έχω περάσει ε, ας κάνω, είπα, μια στάση κάπου στον Χολαργό»)

Αντώνης Μουστάκας - Πίτσα Παπαδοπούλου: Σε ζητούσα στην Αθήνα («Χολαργό και Κολωνάκι, Καλλιθέα, Κηφισιά σε ζητούσα στην Αθήνα κι ήσουνα στον Πειραιά»)

Θέμης Ανδρεάδης: Πώς να σε ξεχάσω («Και τώρα μόνος στην οδό Σταδίου, τη βίλα σκέφτομαι στο Χολαργό»)


Uncle Chronis Tattoo

Uncle Chronis Tattoo

Uncle Chronis Tattoo

Uncle Chronis Tattoo

Uncle Chronis Tattoo

Uncle Chronis Tattoo

Uncle Chronis Tattoo

Uncle Chronis Tattoo

Το tattoo δεν είναι μια τυχαία υπόθεση, θέλεις αυτός που θα στο κάνει να είναι καλός, ο καλύτερος αν είναι δυνατόν. Στο Uncle Chronis Tattoo μπορείς να είσαι σίγουρη/ος ότι θα συναντήσεις ανθρώπους με εμπειρία, ικανότητα και αγάπη για το tattoo – δεν είναι τυχαίο ότι η καλή δουλειά τους έχει γίνει γνωστή στόμα με στόμα σε όλη την Αθήνα. Με πορεία που ξεκινά από το 2011, το Uncle Chronis Tattoo βρίσκεται πλέον σε νέο, μεγαλύτερο χώρο, όπου τέσσερις tattoo artists και άλλοι δύο επαγγελματίες στο body piercing θα ακούσουν τις ιδέες σου, θα σου προτείνουν σχέδια, θα το συζητήσετε και θα πάρεις την καλύτερη απόφαση. Οι καλλιτέχνες του Uncle Chronis Tattoo ειδικεύονται στα custom σχέδια, freehands, realistic, cover up, cosmetic tattoos, καθώς και στα ιδιαίτερα projects / modifications, σε ό,τι αφορά το body piercing, ενώ σχεδόν παροιμιώδης είναι η εμμονή με την υγιεινή, με την αποστείρωση να είναι νοσοκομειακού επιπέδου – ίσως το μόνο τατουατζίδικο με ξεχωριστό χώρο αποστείρωσης. Να γίνετε φίλοι στο Facebook για να μαθαίνετε ό,τι νεότερο συμβαίνει στο χώρο, αλλά και για τις κατά καιρούς guest εμφανίσεις tattoo artists από το εξωτερικό.

Φανερωμένης 7, Χολαργός, 2114007736, www.unclechronis.com, fb: UncleChronisTattoo, Instagram: unclechronistattoo


Bootleg

Bootleg

Bootleg

Bootleg

Ατμοσφαιρικός all day χώρος, πολύ προσεγμένος σε όλα του, με όνομα που έχει πάρει από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική. Με δυνατό σημείο τα εξαιρετικά κοκτέιλ, είτε πρόκειται για τα κλασικά είτε για τις δημιουργίες των ταλαντούχων bartenders του, το Bootleg έχει καθιερώσει το πολύ επιτυχημένο After Office, τις καθημερινές 6 με 9, όπου όλα τα κοκτέιλ κάνουν €6. Το Bootleg είναι προορισμός από το πρωί, ο καφές είναι ποιοτικός και καλοφτιαγμένος, εξαιρετική ιδέα τα ροφήματα με σοκολάτα και καφέ, τα brunch χορταστικά, με ομελέτες, πιάτα με αυγά, φρέσκα pancakes και άλλα νόστιμα κάθε μέρα έως τις 6, αλλά και κουζίνα που σερβίρει όλη τη μέρα φρέσκιες σαλάτες, sandwiches, mini burgers, πίτσες, ζεστή και κρύα ποικιλία. Στην ωραία του μπάρα θα ταιριάξετε τα ολόφρεσκα fingerfoods, όπως spring rolls, mini tapas, tortillas, μαζί με τα κοκτέιλ αλλά και την ενημερωμένη λίστα κρασιών, οι μουσικές κινούνται σε σόουλ, φανκ και τζαζ (με συχνά events), ο κόσμος χαλαρός, μπορεί εύκολα να γίνει το στέκι σας. Φανερωμένης 8, Χολαργός, 210 6511288, www.bootlegathens.gr , fb: Bootleg Athens


Pizzaiolo

Pizzaiolo

Pizzaiolo

Pizzaiolo

Το όνομά του πάει να πει «αυτός που φτιάχνει την πίτσα» και δεν θα μπορούσε να του ταιριάζει περισσότερο. Οι πληθωρικές πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο με ξύλα ελιάς, φέρνοντας έντονα στο μυαλό τα ταξίδια σου στην Ιταλία. Από το χειροποίητο ζυμάρι (που ωριμάζει από 24 έως 48 ώρες) έως τη σπιτική σάλτσα ντομάτας που φτιάχνεται εδώ καθημερινά, τα πάντα συνωμοτούν για να φτιάξουν μια πίτσα που θα τη θυμάσαι για καιρό. Μην μείνεις μόνο στην πίτσα όμως. Ξεκίνα από τις γιγαντιαίες σαλάτες και πέρνα γρήγορα στις λουκούλλειες, λαχταριστές μακαρονάδες. Από την αυθεντική καρμπονάρα με πανσέτα και αυγό και την κλασική aglio olio peperoncino, μέχρι τα κολασμένα τορτελίνι (με σάλτσα ντομάτας, παρμεζάνα και μπέικον) ψημένα στον ξυλόφουρνο, τα πάντα θα σε κάνουν να αναφωνήσεις “Mamma mia!”. Η επιλογή θα είναι δύσκολη, για αυτό την πρώτη σου φορά επίλεξε την ποικιλία ζυμαρικών που συγκεντρώνει 4 αχνιστές μακαρονάδες στο ίδιο πιάτο! Tip: Οι μερίδες είναι τεράστιες. Σοβαρά, όμως. Extra tip: Κάθε Τετάρτη όλες οι πίτσες προσφέρονται με 50% έκπτωση. Ασπασίας 63, Χολαργός, 210 6548700, Fb: pizzaiolo.gr


Φυσαρμόνικα

Φυσαρμόνικα

Φυσαρμόνικα

Φυσαρμόνικα

Πλακόστρωτο που θυμίζει νησιώτικη αυλή, ρομαντικά φαναράκια, νοσταλγικά ξύλινα πατζούρια στους τοίχους και μια μεγάλη αδυναμία στις ελληνικές γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Η Φυσαρμόνικα αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο γιατί έλειπε ένα τόσο καλό μεζεδοπωλείο από τη γειτονιά του Χολαργού, αλλά κυρίως γιατί εδώ νιώθεις οικεία, σαν να βρίσκεσαι στην αγκαλιά ενός ζεστού σπιτικού. Θα δοκιμάσεις πιάτα από όλη την Ελλάδα, ιδωμένα όμως με μια πιο δημιουργική μαγειρική ματιά. Έτσι θα ανακαλύψεις λαχταριστές λιχουδιές, όπως τη φορµαέλα Αράχοβας µε κρούστα δημητριακών και γλυκό του κουταλιού, τον τραγανό βουβαλίσιο καβουρμά Σερρών με κρέμα μουστάρδας και πίκλες σιναπόσπορου, τη φωλιά πατάτας µε τηγανητά αυγά, γραβιέρα Ηπείρου και ψιλοκομμένο απάκι Κρήτης, τα µπιφτεκάκια γαλοπούλας με καραμελωμένα κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί και πράσινο μήλο και πολλά, πολλά ακόμη. Ζήτησε να σου πουν τα πιάτα ηµέρας και κράτα οπωσδήποτε χώρο για τα υπέροχα, άκρως λαχταριστά γλυκά τους. Τι παραπάνω θα βρεις; Ωραία αποστάγματα, καλή μουσική και προσωπικό, κάτι παραπάνω από πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει. Μεσογείων 180, Χολαργός, 2106564388, www.fysarmonika.gr, fb: Φυσαρμόνικα Μεζεδοποτείον

Μελιτίνι

Μελετίνι

Μελετίνι

Μελετίνι

Το Mελιτίνι, το αγαπημένο μας bistrot, βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 266, στον Χολαργό. Πρόκειται για μία όαση δροσιάς και γεύσεων όπου κυριαρχούν η ζεστασιά του ξύλου και οι μυρωδιές από φυτά και πολύχρωμα λουλούδια, ενώ όμορφα αντικείμενα στολίζουν τον κλειστό κήπο του που στην καλοκαιρία ανοίγει και γίνεται υπαίθριος.  Στις γεύσεις του περιλαμβάνονται μαγειρευτά πιάτα ημέρας που καθημερινά ποικίλλουν, αλλά και πλούσιος κατάλογος με πιάτα της ώρας. Σαλάτες, ψητά , ζυμαρικά, χειροποίητη pizza και γλυκά. Όλα αυτά ντύνονται με όμορφη μουσική mainstream, «ψαγμένο» latin, κλασικό rock, διασκεδαστικά, αγαπημένα και νοσταλγικά κομμάτια.  Τι να πούμε παραπάνω; Η μουσική, η φιλική ατμόσφαιρα, ο όμορφος και φιλόξενος χώρος, η ποικιλία και ποιότητα των πιάτων, το πρωινό που προσφέρει, τα χειροποίητα γλυκά, τα cocktail και το μεράκι του προσωπικού, είναι αυτό που επιθυμούμε. Καλώς ήρθατε! Μεσογείων 266 & Πυθαγόρα 2, Χολαργός, 2106535020, 2106535021, www.melitinibistrot.com


Κουκουνάρι

Κουκουνάρι

Κουκουνάρι

Από τα πιο ωραία εστιατόρια της πόλης, εμπνεύστηκε το όνομά του από το τεράστιο πεύκο-σήμα κατατεθέν στην είσοδο. Στη σκιά του θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο ωραία πιάτα της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας που υπογράφει ο σεφ Τάσος Σταματιάδης. Διάσημα είναι το κοντοσούβλι με τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης, τα φρέσκα και χειροποίητα ζυμαρικά (στα οπωσδήποτε βάλε το ραβιόλι με απάκι και κρέμα γραβιέρας αρωματισμένη με σκόρδο) και τα ευφάνταστα ορεκτικά. Από όλη την Αθήνα όμως έρχονται για να δοκιμάσουν το χοιρινό κότσι σε τραγανή κρούστα αλατιού που σιγοψήνεται για 8 ώρες στη γάστρα και λιώνει στο στόμα. Οι πρώτες ύλες είναι εξαιρετικής ποιότητας και μόνο φρέσκιες, ενώ τα γλυκά παρασκευάζονται εδώ από την αρχή. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το χειροποίητο εκπληκτικό παγωτό τους που φτιάχνουν οι ίδιοι σε ειδικά διαμορφωμένες παγωτομηχανές του ’30. 

Μεσογείων 262, Χολοαργός, 2106540400, www.koukounari-restaurant.gr, Fb: koukounari


Φάνη Μεζέ

Η μικρή μονοκατοικία της γιαγιάς, με την αυλίτσα της που μοσχοβολάει γιασεμιά και το ψηφιδωτό βοτσαλάκι στο πάτωμα, έγινε ένα παρεΐστικο μεζεδοπωλείο. Αυτό είναι το Φάνη Μεζέ που θα σου κλέψει την καρδιά με τα ονειρεμένα μεζεδάκια του από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δοκίμασε ταλαγάνι από τη Μάνη, τραγανές πίττες με παστουρμά από τον Αραπιάν, κεφτεδάκια… σαγανάκι (με ούζο, ντομάτα και φέτα), μεθυσμένα μανιτάρια (με θυμάρι, κρασί και λεμόνι), μερακλήδικες τηγανιές, τέλειο γαύρο μαρινάτο και αυθεντικό μπουγουρντί! Τι καλύτερο για να τα συνοδέψεις όλα αυτά από ούζο Μυτιληνιό, κρασί από τη Λήμνο, τσίπουρο από τον Τύρναβο και τσικουδιά από το Ρέθυμνο; Δίπλα σε αυτά βάλε τον αμαρτωλό κορμό σοκολάτας και τις πραγματικά πολύ καλές τιμές και θα καταλάβεις γιατί οι θαμώνες του ορκίζονται στο όνομά του. Ασπασίας 91, Χολαργός, 2106511124, www.fanimeze.gr, Fb: fanimezewww.instagram.com/fani_meze


Floyd

Floyd

Floyd

Στον 4ο χρόνο λειτουργίας του το ιδιαίτερο αυτό all day wine bar restaurant μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά στο παιχνίδι της γεύσης. Μπορείς να έρθεις από το πρωί για έναν καλό καφέ και πλούσιο brunch (καθημερινά 10.00-18.00), αλλά και εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα με ethnic πινελιές. Δοκίμασε το ρολό κοτόπουλο με τραγανή πολέντα αρωματισμένη με φέτα και σάλτσα μανιταριών, τον ψητό σολομό με πολύχρωμη κινόα και σος εσπεριδοειδών αρωματισμένη με εστραγκόν και οπωσδήποτε το χοιρινό φιλέτο με πουρέ πατάτας floyd και σάλτσα κόκκινου κρασιού, που θα σε καταπλήξει. Τα κρασιά βεβαίως και έχουν την τιμητική τους. Θα ανακαλύψεις περισσότερες από 50 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ενώ πολύ συχνά γίνονται και παρουσιάσεις οινοποιείων. Πλούσια και η cocktail list. Tip: Στον ατμοσφαιρικό χώρο του φιλοξενεί πολλά events (από ξεσκηκωτικά lives μέχρι stand up comedy). Για να τα μάθεις όλα μείνε συντονισμένος στη σελίδα τους στο Facebook. Περικλέους 4 και Κεραμεικού, Χολαργός, 210 6565115, Fb: FLOYD, instagram: floyd_foodandwine


-1-(one)

-1-(one)

-1-(one)

-1-(one)

Εξαιρετική για ιταλική κουζίνα σε comfort εκτέλεση. Ο προσεγμένος και ταυτόχρονα χαλαρός all day & night χώρος, με τις κρεμαστές λάμπες και τους αναπαυτικούς καναπέδες, συνδυάζει privacy και comfort ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει μέχρι και την κοντινή Ιταλία. Επισκεφθείτε το από το πρωί για καφέ, πρωινό (Pizzette, panini, αυγά κ.ά.) και brunch, μέχρι το βράδυ για απολαυστικές ιταλικές γεύσεις, βιολογικό vino di casa και κλασικά αγαπημένα κοκτέιλ. Το πλούσιο μενού, που έχει επιμεληθεί ο executive chef Ηλίας Γώγος(freshid), φημίζεται για τις χειροποίητες πίτσες, τα ιταλικής φινέτσας burger και τις λαχταριστές μακαρονάδες, που φτιάχνονται καθημερινά με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες από την ιταλική και την ελληνική αγορά. Θα γίνει στέκι σας όχι μόνο για την ιταλική γαστρονομία, τον ποιοτικό καφέ του και τα πλούσια πρωινά, αλλά και για τις θεματικές βραδιές, τα γαστρονομικά events και parties, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από το Facebook. Reservation/Delivery service/Catering services/Private parties: 2114024319. Σαρανταπόρου 1, Χολαργός, fb: 1one


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.