Life in Athens

Το ΚΠΙΣΝ αλλάζει χέρια. Τώρα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο

Πότε μεταφέρεται η Λυρική και η Εθνική Βιβλιοθήκη 

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335289-696464.jpg
ΙΣΝ/ Γιώργης Γερόλυμπος

Γι’ άλλους δυσάρεστη, για κάποιους αδιάφορη και για ορισμένους ευχάριστη, ό,τι συναισθήματα κι αν προκαλεί, η είδηση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  (ΚΠΙΣΝ) στο Ελληνικό Δημόσιο είναι γεγονός. Το είχαμε ακούσει -ήταν άλλωστε γνωστό εξαρχής- αλλά ο καιρός πέρασε και στιγμή της επίσημης παράδοσης έχει πλέον ημερομηνία.

Δέκα χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση του Ιδρύματος (ΙΣΝ), πως σκοπεύει να προβεί σε μία μεγάλη δωρεά, για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, το Ελληνικό Δημόσιο καλείται στις 23 Φεβρουαρίου να παραλάβει το έργο και «να το λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας».

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016 απευθύνεται και επισήμως η πρόσκληση στο ΕΔ, το οποίο οφείλει να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, «προκειμένου και να ξεκινήσει η παραλαβή του ΚΠΙΣΝ από τον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν», ανακοινώνει το ΙΣΝ.

Το ΚΠΙΣΝ αλλάζει χέρια. Τώρα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα ποιος θα εποπτεύει τον νεοϊδρυθέντα οργανισμό ΚΠΙΣΝ ΑΕ, πώς θα ενισχυθεί οικονομικά και πώς θα αξιοποιηθεί από εδώ και πέρα έχουν απαντηθεί γραπτώς από το ΙΣΝ.

Η διαδικασία στελέχωσης του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ θα ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ έως τότε θα έχει οριστεί και το νέο επταμελές Διοικητικό του Συμβούλιο (2-3 μέλη προερχόμενα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, συμμετοχή του εκάστοτε δημάρχου Καλλιθέας και διορισμός των υπολοίπων μελών από το αρμόδιο Υπουργείο). Ο οργανισμός θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών με την ευθύνη της διαχείρισης όλων των εγκαταστάσεων, της λειτουργίας του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, καθώς και της διοργάνωσης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεωνστο ΚΠΙΣΝ.

Το ΙΣΝ αποχωρεί πλήρως από τη διαχείριση του έργου, χωρίς να προβλέπεται καμία συμμετοχή στη διοίκηση του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ, αλλά ούτε και στη διαχείριση ή διοίκηση οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου οργανισμού. Προτίθεται ωστόσο, να συνεχίσει να υποστηρίζει το ΚΠΙΣΝ έμπρακτα.

Το ΚΠΙΣΝ αλλάζει χέρια. Τώρα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο

Με ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα δεσμεύεται για τα επόμενα, τουλάχιστον πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων. Οι δωρεές θα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ, καθώς και έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ. Επιπλέον, το ΙΣΝ προτίθεται να συνεχίσει να διοργανώνει με αποκλειστική δωρεά του ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.

Το ΚΠΙΣΝ αλλάζει χέρια. Τώρα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο

Ταυτόχρονα με την παράδοση στο ΕΔ, ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία μετεγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής(ΕΛΣ) η οποία, βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017. Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν και θα διευρύνουν τις δράσεις τους στο ΚΠΙΣΝ και θα εξακολουθήσουν να εποπτεύονται από τα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού& Αθλητισμού, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ΙΣΝ η συνολική δωρεά του Ιδρύματος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΚΠΙΣΝ, έχει αγγίξει μέχρι στιγμής τα €617 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δωρεές ύψους €5 εκατομμυρίων έκαστη, προς την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, για να ενισχυθεί το έργο της μετάβασής τους στις νέες εγκαταστάσεις.

Το ΚΠΙΣΝ αλλάζει χέρια. Τώρα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο

Καθόλη τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, συνέβαλαν σε αυτήν χιλιάδες άνθρωποι – εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας και οι συνέργειες που αναπτυχθήκαν μεταξύ ειδικών σε πληθώρα αντικειμένων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αλλά και οι συνεργασίες που χτίστηκαν στην καθημερινή διαχείριση του έργου αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της κεντρικής φιλοσοφίας του ΚΠΙΣΝ: μίας κοινότητας ανοιχτής και δεκτικής σε όλους.

Το ΚΠΙΣΝ αλλάζει χέρια. Τώρα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο

Το πραγματικό στοίχημα του ΚΠΙΣΝ, η ανταπόκριση των επισκεπτών του έχει κερδηθεί, σύμφωνα με του ιθύνοντες του Ιδρύματος. Καθημερινά το κατακλύζει πλήθος κόσμου και η παράδοση στο ΕΔ στις 23 Φεβρουαρίου του 2017, σηματοδοτεί την επιστροφή του εγχειρήματος στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες.

Τα κλειδιά παραδίδονται στους σημερινούς και μελλοντικούς επισκέπτες και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, αναφέρει σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε το ΚΠΙΣΝ στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, με τις υψηλότερες προδιαγραφές και προσδοκίες. Με το ξεκίνημα του νέου έτους, αρχίζειμία νέα εποχή τόσο για το έργο, όσο και για εμάς στο Ίδρυμα, αφού θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από μακριά την άνθιση του ΚΠΙΣΝ και να συμβάλουμε σε αυτήν όσο μπορούμε, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις μας, σε όλο τον κόσμο. Το ΚΠΙΣΝ, εκτός από τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος, αποτελεί για όλους εμάς στο ΙΣΝ ένα όραμα που έγινε πραγματικότητακαι το ίδιο ελπίζουμε να βιώνουν όσοι ήδη το αγκαλιάζουν με την παρουσία τους».

Το ΚΠΙΣΝ αλλάζει χέρια. Τώρα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ