Life in Athens

Νέα Φιλαδέλφεια, η γειτονιά μου

Όμορφη, ανθρώπινη, με δικό της στιλ

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 568
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321634-643369.jpg

Κοιτάζοντας το ημερολόγιο, μπορώ να προβλέψω το (άμεσο) μέλλον μου. Στις 6, 7 και 8 Μαΐου θα γίνει η καθιερωμένη πρωτομαγιάτικη εμποροπανήγυρη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας. Θα κλείσει όλη η Δεκελείας και θα πλημμυρίσει με πάγκους με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κλείνω τα μάτια και βλέπω μπροστά μου τη σκηνή: Θα περπατάμε πλάι-πλάι με τη μάνα μου, μέσα στον πολύ κόσμο, και κάθε τόσο θα σταματάμε γιατί κάτι θα έχει σταμπάρει. Μπορεί να είναι ένα ρολόι τοίχου, μια βούρτσα μαλλιών, μια κούκλα για την εγγονή της. Θα το παίρνει στα χέρια της, θα το περιεργάζεται και, ενώ ξέρει, θα ρωτάει πόσο κάνει. «Τόσο» θα απαντά ο πωλητής και η μάνα μου θα δείχνει σκεπτική, μήπως και ρίξει την τιμή. Μετά θα το αφήνει στη θέση του και θα συνεχίζουμε από πάγκο σε πάγκο. Είναι η καλύτερή της, σα να ξαναγίνεται μικρό παιδί, με τόσα μικροπράγματα τριγύρω της. Αυτή η ιστορία θα επαναληφθεί και τις τρεις ημέρες του πανηγυριού, μόνο που ποτέ δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος του δρόμου.

Αυτό είναι το μέλλον μου το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Για τις βραδινές έχω άλλα σχέδια. Ως βέρα Νεοφιλαδελφιώτισσα έχω κόψει τις πολλές πολλές εξόδους προς το κέντρο, ειδικά τα τελευταία πέντε έξι χρόνια, που η γειτονιά έχει αποκτήσει ένα σωρό στέκια. Έχω φίλους από τον Πειραιά που έρχονται μέχρι εδώ για τα μεζεδοπωλεία γύρω από τη Δεκελείας, ενώ τα καφέ και τα μπαράκια στον πεζόδρομο της Σαρδέων και στην πλατεία Πατριάρχου δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από αυτά του κέντρου. Μάλλον το αντίθετο. Κρατώντας ένα συνοικιακό χρώμα, δείχνουν πιο πολιτισμένα, πιο φιλόξενα, μακριά από fast food λογικές. Γιατί μπορεί να μας επισκέπτονται και άνθρωποι από άλλες περιοχές, αλλά όσο να ’ναι το «κοινό» είναι από εδώ, θα έρθει και θα ξαναέρθει και έτσι αντιμετωπίζεται.

Τέλος τριήμερου προγράμματος με τζόκινγκ στο άλσος. Με ασφάλτινες αλλά και χωμάτινες διαδρομές, με 480 στρέμματα έκτασης και πολύ πράσινο, νιώθεις σα να έχεις φύγει μακριά από την πόλη. Συστήνεται και για πικ-νικ. Και δύο εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες: Το άλσος άρχισε να δημιουργείται το 1914, ενώ μεταξύ 1955 και 1955 εντός του λειτουργούσε και ένας μικρός ζωολογικός κήπος.

Όμορφη και ανθρώπινη πόλη

Ακόμα θυμάμαι το σεισμό του 1999, εμείς εδώ είχαμε κουνηθεί για τα καλά. Ήμουν πιτσιρίκι και είχα χωθεί κάτω από ένα τραπέζι. Το σεισμό μάς τον θύμιζαν και τα λυόμενα που στέγαζαν τους σεισμοπαθείς κι έμειναν για χρόνια απέναντι από το σταθμό του Περισσού. Κάτι που έπαιξε το ρόλο στο να κηρυχθεί η περιοχή, το 2001, παραδοσιακός οικισμός.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η δόμηση θα έπρεπε να είναι χαμηλή, με κεραμοσκεπές, παράθυρα και μπαλκόνια στα πρότυπα του προσφυγικού οικισμού της δεκαετίας του 1920. Το αποτέλεσμα είναι μια ανθρώπινη γειτονιά. Κοντά στο κέντρο αλλά πολύ μακριά από το θόρυβό του. Με περιποιημένα σπίτια, άνετους δρόμους, βουκαμβίλιες και άλλα φυτά να ξεχειλίζουν από τις αυλές. Μη σου φανεί παράξενο, αν κάνεις τη βόλτα σου και σου πουν μια καλησπέρα. Σα να λέμε, τα καλά του χωριού και τα καλά της πόλης μαζεμένα σε μια γειτονιά.

Για τις μνήμες μας

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια προσφυγική περιοχή. Κανείς δεν το ξέχασε και κανείς δεν θέλει να το ξεχάσει στο μέλλον. Οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν εδώ το 1927, όταν μια φωτιά κατέστρεψε τις παράγκες στις οποίες ζούσαν μέχρι τότε, στους Αμπελόκηπους. Και πήρε το όνομα «Νέα Φιλαδέλφεια» το 1932, σε ανάμνηση της πόλης Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας.

Με το που καταλάβαμε όλοι τις διαστάσεις της σημερινής προσφυγικής κρίσης, ο δήμος ήταν από τους πρώτους που κάλεσαν τους πολίτες τους σε μια συνεχή συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. «Το χρωστάμε στην ιστορία της πόλης μας, στη μνήμη των χιλιάδων προσφύγων που ξεριζώθηκαν, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας» λέει στο κάλεσμά του. Σημειώστε και τα στοιχεία: Τα είδη θα συλλέγονται στο επισκευασμένο δημοτικό λεωφορείο, το οποίο θα βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας (Δεκελείας 97), από Δευτέρα έως Παρασκευή 07.00 - 15.00. Πληρ.: 2132049000.

Αυτή είναι η πόλη μου. Περιποιημένη με τον εαυτό της, περιποιητική με όσους το χρειάζονται. Ανθρώπινη για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Και όχι, δεν θέλω να μετακομίσω αλλού, ακόμα κι αν μου τάξετε θάλασσα.

Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας

Μπορείς να γίνεις εθελοντής (κατόπιν συνεννόησης). Ως εθελοντής θα περπατάς τα σκυλάκια, μόνο απογεύματα, εντός του χώρου του συλλόγου, θα βοηθάς στη μεταφορά των σκύλων στους γιατρούς, αν έχεις αυτοκίνητο, όταν ο σύλλογος κάνει παζάρια θα βοηθάς πουλώντας πράγματα, ενώ μπορείς να υιοθετήσεις και εικονικά κάποιο σκυλάκι με €25 το μήνα, μέχρι το σκυλάκι να υιοθετηθεί μόνιμα. Δες εδώ

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού 

Το ξέρατε ότι σε κάποιες περιοχές της Μικράς Ασίας και κυρίως στην Καππαδοκία υπήρχε το «έθιμο» της εξαγοράς της νύφης; Σύμφωνα με αυτό, η οικογένεια του γαμπρού κατέβαλλε ένα προσυμφωνημένο ποσό στην οικογένεια της νύφης, η οποία, ειδικά τον πρώτο καιρό του γάμου της και έχοντας συχνά καλυμμένο το πρόσωπό της, δεν επιτρεπόταν καν να μιλάει στα πεθερικά της. Τέτοιες ιστορίες αλλά και πολλά αντικείμενα θα βρείτε στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, «Φιλιώ Χαϊδεμένου», Λ. Δεκελείας 152, 2132049155

6ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου

Θα γίνει την Κυριακή 15 Μαΐου (με την επωνυμία «Γ. Αποστολάκης») και θα είναι απόστασης 10 χλμ. για ενήλικες και 1 χλμ. για παιδιά και εφήβους έως 17 ετών. Η αφετηρία (10.00) και ο τερματισμός θα είναι το δημαρχείο της πόλης, ενώ καθώς το σύνθημα είναι «σημασία έχει η συμμετοχή», θα γίνει κλήρωση για τους συμμετέχοντες που δεν θα πάρουν κάποιο έπαθλο και κάποιος θα πάρει «το έπαθλο του νικητή που δεν νίκησε».

Δωρεάν φορολογικές δηλώσεις για απόρους

Μία από τις παροχές του δήμου προς τους άπορους είναι η φωρεάν συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, κάθε Τετάρτη απόγευμα 5 με 8 στο Τρίγωνο (στο χώρο του ιατρείου). Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν τους ηλεκτρονικούς κωδικούς.

ΑΕΚ, με γκάζι

Η ποδοσφαιρική σεζόν δεν έχει τελειώσει, όμως η επιστροφή της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη. Το Σάββατο (7/5) θα διεκδικήσει το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ενώ τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο θα διεκδικήσει ό,τι καλύτερο στα πλέι οφ που ξεκινούν στις 11 Μαΐου. Όλα αυτά με ένα δικό της παιδί στον πάγκο, τον Στέλιο Μανωλά, ο οποίος ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα στις τελευταίες υποχρεώσεις της, μετά την απομάκρυνση του Πογιέτ. Σε ό,τι αφορά το θέμα του γηπέδου, ο αρμόδιος υπουργός έχει υπογράψει την οικοδομική άδεια για την ανέγερσή του, θέμα για το οποίο εξακολουθεί να εκφράζει αντιρρήσεις ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της νέας σεζόν θα βρει την ΑΕΚ με υψηλότερους στόχους, αυτούς που για χρόνια μας είχε συνηθίσει. Η ΑΕΚ, με έτος ίδρυσης το 1924, έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα, 1 λιγκ καπ και 2 σούπερ καπ Ελλάδας.



Εν Αιθρία

Coffee - Beer Restaurant

Από τις καλύτερες αθηναϊκές μπιραρίες, ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για τη Νέα Φιλαδέλφεια, στεγασμένη σε ένα αρχοντικό νεοκλασικό διακοσμημένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια, με μεγάλες βεράντες με θέα στην πλατεία. Αυτός εδώ ο παράδεισος της καλής μπίρας διαθέτει περισσότερες από 110 ετικέτες, εισαγωγής αλλά και από ελληνικές μικρές ζυθοποιίες, τις οποίες μπορείτε να συνοδεύσετε με ποικιλίες κρεάτων και λουκάνικων, αλλά και με άλλα νόστιμα πιάτα, όπως ζυμαρικά, ριζότα και σαλάτες. Ο κατάλογος ανανεώνεται συνεχώς, οι τιμές παραμένουν προσιτές, η ποιότητα και η φιλοξενία σε υψηλά επίπεδα. Εν Αιθρία για όλη την ημέρα λοιπόν, από νωρίς για καλοφτιαγμένους καφέδες και δυναμωτικά πρωινά, έως αργά το βράδυ με εξαιρετικές μπίρες και μουσικές απ’ όλο τον κόσμο. Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, 1ος όροφος, 210 2582751, fb: En Aithria


Λεμονόκηπος

Σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του ’30, γεμάτο με ζωγραφιές και ιστορίες, κρύβεται ένας κήπος όνειρο. Μοιάζει με αυτούς για τους οποίους μιλάνε τα παραμύθια, έχει λεμονιές που κοιτάζουν τον ουρανό και όλα τα άνθη που μοσχοβολάνε άνοιξη. Αρκεί να κάτσεις στη σκιά μιας λεμονιάς και ο κόσμος γίνεται λίγο καλύτερος. Αν όμως στο τραπέζι σου προσθέσεις καλή παρέα, κρασί και μεζεδάκια φίνα σαν αυτά που ετοιμάζει ο σεφ του Λεμονόκηπου, έχεις πια βρει τις πραγματικά ευτυχισμένες στιγμές της ζωής. Με τιμές που ξεκινάνε από €3, θα δοκιμάσεις γεύσεις κατσαρόλας και σχάρας, κρεατικά αλλά και θαλασσινά, πιάτα προσεγμένα και τίμια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, που γεμίζουν με τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης. Όταν πας, μην ξεχάσεις να παρατηρήσεις τις ζωγραφιές πάνω στα τραπέζια και τις καρέκλες. Έγιναν όλες από τα χέρια της Σόφι, που είναι η γυναίκα του ιδιοκτήτη, Γιάννη, και σε κάνουν να νιώθεις μια αληθινά σπιτική ζεστασιά. Όμως αυτός ο ονειρεμένος κήπος παραμένει ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης για να γιορτάσεις τα μεσημέρια της άνοιξης. Αγ. Τριάδας 11& Επταλόφου, 210 2588611, Fb: Ο Λεμονόκηπος


Agavita

Cantina Mexicana

Μια πόρτα μεσολαβεί για ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο και σε μέρη μακρινά, με εικόνες, χρώματα και αρώματα Λατινικής Αμερικής. Πανέμορφο ντεκόρ σε έθνικ τόνους, όπως οι ταξιδιάρικες μουσικές του, τα πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ του, οι ετικέτες από τεκίλες και ρούμια, με την κουζίνα να είναι μεξικάνικη και δημιουργικά προσαρμοσμένη στις ελληνικές γεύσεις και συνήθειες. Εξαιρετικά αγαπητό, με φίλους από όλη την Αθήνα που έρχονται εδώ για το ταξίδι που λέγαμε, με συχνές θεματικές βραδιές και happenings για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα του στο Facebook. Σμύρνης 55, 210 2510604, fb: Agavita


Β-κουτί

Αγαπημένο και ιδιαίτερο art café bar, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις μεταφερθεί στην ωραιότερη εποχή του χρόνου. Η αυλή του με τα φυτά και τα λουλούδια ολόγυρα είναι σαν κάποιος να την έχει ζωγραφίσει, το εσωτερικό θα σου θυμίσει παριζιάνικο καμπαρέ, η λίστα των κοκτέιλ είναι πραγματικά από τις καλύτερες της πόλης, οι μουσικές που αγαπάει κινούνται σε σόουλ, τζαζ και φανκ, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο επιλέγει τα καλύτερα απ’ όλες τις δεκαετίες. Καθόλου τυχαίο που έχει φίλους απ’ όλη την Αθήνα. Βρυούλων 20, 210 2527337, fb: BKoutiArtBarCafe


Twist East

Το δίλημμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής σταματάει εδώ, στο σταυροδρόμι που ενώνονται τα μονοπάτια του κόσμου. Κάτσε στην ανακαινισμένη σάλα ή στο ανατολίτικο VIP δωμάτιο (με αναπαυτικό καναπέ, χαμηλά πουφ και τραπέζια, πορφυρά χρώματα στους τοίχους και κεντητά υφάσματα, σκέτα στολίδια) και απόλαυσε λιχουδιές με ανατολίτικο άρωμα. Κεμπέ, λαχματζούν, φαλάφελ, κεφτεδάκια που σπάνε μύτη. Μεγάλο ατού οι μερίδες σις κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι, που έρχονται πάνω σε κρεμαστή βέργα. Ο Ανδρέας (μάγειρας και ιδιοκτήτης) έχει καταγωγή από την Πόλη και τα παίζει όλα στα δάχτυλα. Τρως υπέροχα ενώ ακούς «πειραγμένη» ανατολίτικη μουσική, αλλά αν το προτιμάς, υπάρχει και η δυνατότητα delivery. Βρυούλων 1, Πλ.Πατριάρχου, 210 2583741, Fb: Twist East


Αυλή

Kαφέ-Tσίπουρο-Μεζέ

Εναλλακτικό καφενείο - μεζεδοπωλείο, με μια πανέμορφη και φιλόξενη αυλή που θα σου θυμίσει κάτι από την αυλή της γιαγιάς σου, που ξεκουραζόσουν στον ίσκιο της κι εκείνη όλο και κάτι σε φίλευε. Εδώ το πρώτο φίλεμα είναι παραδοσιακό: Ο δίσκος με τους μεζέδες θα ξεκουραστεί στο τραπέζι σου για να διαλέξεις, θα συνοδεύσεις με ουζάκια, τσίπουρα, καλό κρασί και θα πάρεις μια αναζωογονητική ανάσα-διάλειμμα από τα πάντα. Η Αυλή, που είναι ανοιχτά από το πρωί για καφεδάκι, αγαπάει και την καλή μουσική και κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή αλλά και κάποιες καθημερινές το ρίχνει έξω με ρεμπέτικο και έντεχνο ελληνικό. Λ. Δεκελείας 134 & Κιλικίας, 210 2515118, fb: Αυλή Νέας Φιλαδέλφειας


Μπάρμπα Αλέξης

Άνοιξε το 1992 και ήταν το πρώτο εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις της Αντιόχειας. Στην κουζίνα η μαμά Χουσνέ (ή Δέσποινα) μαγειρεύει με αγάπη όλες εκείνες τις οικογενειακές συνταγές που ξέρει από παιδί. Λαχματζούν, γιαουρτλού, παστουρμαλί, τσοπ κεμπάπ και τόσα πολλά ακόμα. Αδύνατον να αντισταθείς στην τηγανιά Μπαρμπαλέξη με τηγανητές πατάτες και αυγά, σουτζούκι και παστουρμά. Όλα αυτά τα νόστιμα γίνονται ακόμα νοστιμότερα όταν κάθεσαι στον τεράστιο, πράσινο κήπο. Ακόμα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι το τέλος Μαΐου έχει live μουσική που ξεκινάει με έντεχνα τραγούδια για να καταλήξει… πάνω στα τραπέζια! Είναι από τα γλέντια που δεν θέλεις να χάσεις. Σαλαμίνος 70, Ν. Φιλαδέλφεια , 210 2583415/ Φλέμινγκ 48, Άγ. Ιωάννης Ρέντης, Κτίριο ΣΤ', 210 4835903/ Ιλισίων 13, Κηφισιά, 211 1831437/ www.barbalexis.gr, Fb: Μπαρμπαλέξης


Hot Hot

Είναι το πρώτο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας, αυτό που έκανε τα Hot Hot γνωστά σε όλη την Αθήνα, πλέκοντας ένα μύθο γύρω από τα ακατανίκητα burgers του. Γι’ αυτό του έχουμε και λίγο παραπάνω αδυναμία από τα υπόλοιπα. Εδώ, επίσης, ήταν που γεννήθηκε η ιδέα με το μικρόφωνο: τόσο λιλιπούτειος ο χώρος, τόσο πολύς ο κόσμος, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να μαθαίνουν ότι ετοιμάστηκε η παραγγελία τους και αυτοί που περίμεναν έξω (μέχρι το πεζοδρόμιο έφτανε η ουρά για ένα από τα φημισμένα burgers!). Η λύση δόθηκε με το –γνωστό πια– μικρόφωνο που σε πάει πίσω, στις πιο ροκ εποχές. Όπως και τα vintage αντικείμενα, τα pin up girls, οι μουσικές που ροκάρουν δυνατά. Όσο για τα πλέον θρυλικά burgers βγαίνουν σε πολλές παραλλαγές, ξεκινούν από €2 (τα Hot Hot φημίζονται για τη σχέση ποιότητας-τιμής) και σε περιμένουν 24 ώρες το 24ωρο. Extra tip: Από τότε που άνοιξε το πρώτο μαγαζί στη Νέα Φιλαδέλφεια έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια και τα Hot Hot το γιορτάζουν με σούπερ πάρτι σε όλα τα καταστήματά τους. Μπες στη σελίδα τους στο Facebook για να τσεκάρεις το επόμενο. Βρυούλων 3, 213 0246631, www.hothot.gr, Fb: Hot Hot Burger Bar


Βy-ράκι

Από τα πρώτα μεζεδοπωλεία της περιοχής, έχει κάνει σουξέ στην κατηγορία του και δεν κάνει βήμα πίσω από τις αρχές με τις οποίες μας πρωτοσυστήθηκε πριν από τρία χρόνια. Το φαγητό είναι άψογο, τρως και καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτός που το φτιάχνει το κάνει με μεράκι, από την επιλογή των πρώτων υλών που είναι πάντα ελληνικές και άριστες, μέχρι την τελευταία πινελιά στην κουζίνα. Κι ένα «μυστικό»: δοκίμασε τηγανόψωμο Κύμης με συνταγή της γιαγιάς και θα μας θυμηθείς. Ένας φρέσκος, παρεΐστικος χώρος με παιχνιδιάρικη διακόσμηση και εναλλακτικό αέρα, με φιλικό περιβάλλον που αποπνέει οικειότητα, με τραπεζάκια μέσα και έξω, με ευγενέστατο σέρβις, με ωραίες μουσικές, που μπορεί να είναι από έντεχνο έως πιο λαϊκό αλλά και παραδοσιακό, με καλή τσικουδιά και χύμα κρασί, με ποιότητα σε όλα του. Ν. Τρυπιά 41, 2102525259, fb: Byράκι Μεζεδοπωλείο


Κρίνος

All day καφέ bistro

Εξαιρετικό all day café bistro, θα σου θυμίσει κάτι από παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο αλλά στη μοντέρνα του εκδοχή. Με πολύ καλό καφέ (ο ελληνικός στη χόβολη) και εκπληκτικούς λουκουμάδες, γλυκούς αλλά και αλμυρούς, γλυκά και παγωτά, χειροποίητες πίτες και χυμούς, αλλά και πιάτα ζυμαρικών, σαλάτες και πίτσες, με τα υλικά να είναι πρώτης τάξεως και αρίστης ποιότητας, όπως θα έλεγαν και οι παλαιοί. Για την πρώτη «καλημέρα» της ημέρας, για ένα ήσυχο απόγευμα με την οικογένεια, για μια ξεχωριστή βραδινή έκπληξη στην παρέα. Με έναν πολύ ωραίο παιδότοπο, όπου γίνονται και πάρτι, για να χαλαρώνουν οι μεγάλοι και να διασκεδάζουν οι μικροί. Λ. Δεκελείας 108, 210 2513220, fb: Νέος Κρίνος


Η Πόλη

Πολίτικες γεύσεις στα καλύτερά τους, σε έναν εξαιρετικά καλαίσθητο και πεντακάθαρο χώρο, όπου δεσπόζει η ανοιχτή κουζίνα. Στην Πόλη το κρέας έχει την τιμητική του και από τα κεμπάπ, τις τηγανιές, τα λουκάνικα, τον γύρο έως και τα τυλιχτά όλα τους είναι ζουμερά, φρεσκότατα και πεντανόστιμα. Οι ιδιοκτήτες επιμένουν στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών, το σέρβις είναι εξυπηρετικό και φιλικό, ο χώρος τόσο μέσα όσο και έξω μεγάλος και άνετος, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για χώρους καπνιζόντων και μη. Δεκελείας 130 & Φωκών 1, 210 2521000, fb: Η Πόλη


Μέλισσες

Το αγαπημένο μεζεδοπωλείο της πόλης, τόσο για τους εξαιρετικούς μεζέδες που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο και για τον πανέμορφο κήπο του. Τα παιδιά εδώ επιμένουν στα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και οι γεύσεις πραγματικά θα σας ξετρελάνουν, ενώ οι τιμές είναι αληθινά value for money, το σέρβις ευγενέστατο, ο χώρος απόλυτα φιλικός. Όλα αυτά σε έναν κήπο όνειρο, ο οποίος περιτριγυρισμένος όπως είναι από φυτά και λουλούδια και με χαλίκι κάτω, θα σας δώσει την αίσθηση της τέλειας εξοχής. Ιδανικό μέρος για να οργανώσετε και κάποιες από τις ιδιαίτερές σας στιγμές. Ν. Τρυπιά 39-41, 2102520566, fb: Μεζεδοπωλείο Μέλισσες


Orient Express

All day café bar, με έναν ωραίο και άνετο εξωτερικό χώρο και ένα ιδιαίτερα φινετσάτο εσωτερικό. Εδώ τα πάντα είναι «πρώτη θέση»: από τους ανθρώπους που θα συναντήσετε, από τον καλοφτιαγμένο καφέ που θα πιείτε από τις 8 το πρωί, από τα δροσερά cocktail για τα καλοκαιρινά βράδια, από τα darts –τα γνωστά μας βελάκια– που μπορείτε να παίξετε μόνοι ή με την παρέα σας, από τις πολύ καλές μουσικές επιλογές που κινούνται σε ροκ, τζαζ, μπλουζ και ρυθμούς έντεχνου. Δυνατό του σημείο είναι η μπίρα: θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία από ετικέτες αλλά και βαρέλι που θα τη συνοδέψετε με νόστιμα κρύα και ζεστά πιάτα, ποικιλίες και διάφορα σνακ. Μη χάσετε τις πολύ ωραίες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μουσικές βραδιές του με dj sets και live – ενημερωθείτε σχετικά από το fb. Λ. Δεκελείας 92 - 94, 2102584760, fb: orientexpressgr


Mavericks

Αυθεντικό αμερικάνικο φαγητό, με διαλεγμένες πρώτες ύλες, σε έναν ιδιαίτερο χώρο με χαλαρή ατμόσφαιρα. Φυσικά τα burgers έχουν την τιμητική τους, με το απίστευτα γευστικό μπιφτέκι να έχει για συμπρωταγωνιστές το αφράτο ψωμάκι και τις φρέσκιες τηγανητές πατάτες, ενώ πεντανόστιμες είναι οι πίτσες, οι δροσερές σαλάτες και τα εκπληκτικά γλυκά. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί για καλοφτιαγμένους καφέδες και άλλα ροφήματα, το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε και ένα από τα εξαιρετικά κοκτέιλ της λίστας στην μπάρα του. Δεκελείας 59 & Ν. Τρυπιά, 210 2520446, fb: Mavericks Casual Dining


Mama Goose

Η Μαμά Χήνα ανοίγει τα φτερά της και μας υποδέχεται σε αυτό το δημιουργικό μεζεδοπωλείο, όπου αγνές πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα κάνουν τα παραδοσιακά πιάτα ακόμα πιο ψαγμένα: δοκιμάσαμε πεντανόστιμη βουβαλίσια σπαλομπριζόλα Κερκίνης, βρήκαμε το ναξιώτικο τυρί αρσενικό σε σαλάτα, ξετρελαθήκαμε με τα γεμιστά κελέμια (κρεμμύδια) Γαλαξιδίου, «φύγαμε» με την τηγανιά μανιταριών με φέτα Καλαβρύτων. Αυτά και άλλα πολλά και πρωτότυπα, πίνοντας βιολογικό κρασί και τα δικά τους ευφάνταστα ρακόμελα (μανταρίνι - ginger ή λουίζα - κάρδαμο - πράσινο πιπέρι κ.α.). Το χειμώνα, κάθε Τετάρτη βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, live με έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα. Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 1, 2102585878, fb: Mama Goose


Μπινελίκια

Κουτουκάκι - μεζεδοπωλείο με χώρο μέσα κι έξω και γεύσεις που θα θυμάσαι. Πέρα από το φημισμένο τους πιάτο, την παραδοσιακή γουρουνοπούλα, θα βρείτε εξαιρετικές πίτες (σφακιανή, μανιταρόπιτα, παστουρμαδόπιτα) και μεζέδες κρεατικών και όχι μόνο. Συνοδέψτε με βιολογικό κρασί (λευκό, ροζέ και κόκκινο και ημίγλυκο κόκκινο) και τα δικά τους ρακόμελα με μανταρίνι - ginger ή λουίζα - κάρδαμο - πράσινο πιπέρι, ενώ όταν καλοκαιριάσει, το κρύο ρακόμελο που δεν έχετε ξαναπιεί, με πεπόνι και καρπούζι. Όλα αυτά με χαλαρές μουσικές σε έντεχνο, ρεμπέτικο και λαϊκό, με ευγενέστατο σέρβις και πολύ καλές τιμές. Ν. Τρυπιά 64 & Κυδωνιών, 2102526353, fb: Τα Μπινελίκια


Γυμνάσιο

Τι να πει κανείς για αυτο το «γυμνάσιο» που παραδίδει καθημερινά μαθήματα μαγειρικής, και σωστού service; Ιδανικό στέκι τόσο για μεζεδάκια και τσίμπι-τσίμπι, όσο και για πολλή όρεξη για μοναδικά πιάτα, συνοδεία αποσταγμάτων απο όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Απο το τραπεζι σου δεν πρέπει με τίποτα να λείπουν τα κανταϊφάκια με γέμιση τυριού και λιαστή ντομάτα, η εξαιρετική παστουρμαδόπιτα με το πιο κρατσανιστό φύλλο που έφαγες ποτέ, το κοκκινιστό μοσχάρι με ψητές μελιτζάνες αλλά και η ανάμεικτη τηγανιά με BBQ σώς και τριμμένη γραβιέρα! Όλα αυτα σε ένα απόλυτα φιλικό και όμορφο περιβάλλον με το αεράκι να σε φυσάει, ενώ παρατηρείς την περατζάδα της Φιλαδέλφειας στον πιο άνετο και πολύχρωμο καναπέ που έχεις φανταστεί!Τα μοναδικά Κυριακάτικα LIVE θα συνεχιστούν για λίγες εβδομάδες ακόμα! Νίκου Τρυπιά 80, τηλ: 210-2532708, Fb: gymnasio mezedopolio

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ