Life in Athens

608 Γαλάτσι-Ακαδημία-Ζωγράφου

Βόλτα με το λεωφορείο των φοιτητών

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 566
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321620-643348.jpg

Το 608 είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα δρομολόγια της πόλης. Ξεκινά από το άλσος Γαλατσίου και καταλήγει στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου περνώντας μέσα από τους πιο κεντρικούς δρόμους, κάνοντας στάσεις σε ορισμένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. «Παλιά το 608 ξεκινούσε από Γαλάτσι και κατέληγε Ακαδημία μαζί με πολλές άλλες γραμμές. Από εκεί ξεκινούσε το 222 που έκανε το δρομολόγιο μέχρι Ζωγράφου (σ.σ. στη λεωφόρο Παπάγου υπάρχει ένα café που λέγεται 222 και έχει πάρει το όνομά του από το παλιό λεωφορείο)» μας λέει ο κ. Δημήτρης Αποστολίδης, γενικός διευθυντής του ΟΑΣΑ. «Το 2000 άλλαξαν πολλές γραμμές, απομακρύνοντας από το σημείο τις αφετηρίες, με σκοπό την αναβάθμιση του χώρου (σ.σ. πρόκειται για τον παράδρομο της Ακαδημίας που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ με ελεγχόμενη στάθμευση) και έτσι δημιουργήθηκε η τωρινή γραμμή του 608» εξηγεί. «Είναι η γραμμή με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Περίπου 50.000 κόσμος χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση την εν λόγω γραμμή. Παρόλο που είναι το δρομολόγιο με τη μεγαλύτερη συχνότητα (τις ώρες αιχμής περνά ανά 5-6 λεπτά), είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Το χρησιμοποιούν πολλοί φοιτητές. Μπορεί να έχει φύγει δρομολόγιο και αμέσως να βλέπεις να βγαίνουν 150 φοιτητές από την Πανεπιστημιούπολη που να περιμένουν το επόμενο. Είναι κι ο βασικός λόγος που πλέον το Σάββατο, το δρομολόγιο γίνεται μέχρι τις 2.00 το βράδυ, κάνοντας όμως τέρμα στην Ακαδημία» καταλήγει.

Κάλλιστα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το 608 για βόλτα στην πόλη αφού περνά από τη Βεΐκου στο Γαλάτσι, την πλατεία Αμερικής στην Κυψέλη, διασχίζει την Πατησίων, περνά από το Πολυτεχνείο, από την πλατεία Κάνιγγος, από μουσεία, από τον Εθνικό Κήπο, το Χίλτον, τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, μαγαζιά, θέατρα και μπαρ. Από την Κάνιγγος και μετά. Πού δεν είχες φανταστεί ότι μπορείς να πας.

Στάση: Πλατεία Κάνιγγος

image

Τον τελευταίο χρόνο η πλατεία Κάνιγγος γνωρίζει απίστευτη άνθηση. Πολύς κόσμος κάθεται κάθε μέρα στα παγκάκια ενώ στον πεζόδρομο έχουν ξεπεταχτεί καινούργια μαγαζάκια σαν τα μανιτάρια. Μία από τις ωραίες διαδρομές είναι αυτή που περνάει μέσα από τη στοά Φέξη.


Στάση: Ζωοδόχου Πηγής

image

Δεν είναι τόσο η πλατεία όσο ο μικρός πανέμορφος πεζόδρομος της Μπότσαρη που ξεκινά από την πλατεία και φτάνει μέχρι την Μπενάκη. Είναι γεμάτος εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία και όμορφα καφενεία. Ιδανικός για διάβασμα, περπάτημα και καφέ. Θα συναντήσεις πολλούς δικηγόρους.


Στάση: Κήπος

image

Η στάση βρίσκεται κοντά σε μία από τις εισόδους του Εθνικού Κήπου. Από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας. Κοντά στο σημείο υπάρχει μια μικρή λιμνούλα, παγκάκια και πολύ πράσινο. Είναι ανοιχτός στο κοινό από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου, όλες τις ημέρες του χρόνου με ελεύθερη είσοδο. Αν προχωρήσει κανείς συναντά την παιδική βιβλιοθήκη αλλά και καφενείο.


Στάση: Βυζαντινό Μουσείο

image

Όπως ορίζει και το όνομα της στάσης, εκεί βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο. Το πιο όμορφο κομμάτι, ωστόσο, είναι οι κήποι του μουσείου που μπορεί να τους δει κανείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Οι πόρτες είναι ανοιχτές, ενώ υπάρχει και ένα ανεξάρτητο μικρό μπιστρό.


Στάση: Χίλτον

Απέναντι από τη στάση βρίσκεται το ομώνυμο ξενοδοχείο αλλά και πολλά μαγαζιά. Τώρα που ανοίγει ο καιρός, η περιοχή ενδείκνυται γιατί έχει δροσιά και ησυχία. Ενίοτε μπορεί να συναντήσεις και Ευρωπαίους αξιωματούχους σε στιγμές χαλάρωσης.


Στάση: ΕΥΔΑΠ

image

Απέναντι από τη στάση βρίσκεται το εμβληματικό κτίριο του θεάτρου «Δημήτρης Ποταμίτης» που έβαλε λουκέτο. Ήταν το πρώτο θέατρο που δημιουργήθηκε στην Αθήνα εκτός κέντρου τη δεκαετία του ’70 ως «Θέατρο Έρευνας» και μετά το θάνατό του μετονομάστηκε σε «Δημήτρης Ποταμίτης». Απέναντι από το θέατρο, μέσα στο στενάκι υπάρχει ένα παλατάκι (κυριολεκτικά). Είναι σαν πύργος από παραμύθι στα χρώματα του λιλά και του κίτρινου. Από το απέναντι μηχανουργείο μάς είπαν ότι κατοικείται κανονικά.


Στάση: 5η Ζωγράφου

Εκεί βρίσκεται η περίφημη πλατεία Γαρδένια, που πάντα σφύζει από ζωή. Σύμφωνα με παλιούς κατοίκους της περιοχής, πριν από πολλά χρόνια η πλατεία ήταν γεμάτη γαρδένιες και έτσι προέκυψε η ονομασία της. Μετονομάστηκε σε πλατεία Αλεξανδρή, τιμής ένεκεν του παλιού δημάρχου. Εκεί βρίσκεται και ο δημοτικός κινηματογράφος «Αλέκα».


Στάση: Άλεξ

Τη στάση Άλεξ τη συναντά κανείς στη διαδρομή από Ζωγράφου προς Γαλάτσι, στα Ιλίσια. Χτίστηκε απέναντι από τον ομώνυμο ιστορικό κινηματογράφο που σήμερα στη θέση του βρίσκεται ένα σούπερ-μάρκετ. Ο κινηματογράφος Άλεξ ήταν σήμα κατατεθέν της περιοχής. «Ο Άλεξ ήταν ένας πιτσιρίκος που η περιουσία ήταν στο όνομά του και έτσι προέκυψε το όνομα» μας λέει ο κ. Θοδωρής Πεπελάσης, που διατηρεί ένα ψητοπωλείο εκεί κοντά. Πρώτα δημιουργήθηκε ο θερινός. Ξεκίνησε προπολεμικά και είχε μια χαρακτηριστική επιγραφή από ξύλινα γράμματα. Κατά τη δεκαετία του ’60 χτίστηκε στο διπλανό οικόπεδο και χειμερινός με μεγάλη αίθουσα και κρυφό φωτισμό που φιλοξενούσε αρχικά ταινίες Β΄ προβολής κι αργότερα Α΄. Έκλεισε τη δεκαετία του ’80. Στη θέση του θερινού χτίστηκε πολυκατοικία και στη θέση του χειμερινού ένα σούπερ-μάρκετ. Ωστόσο, το όνομα παρέμεινε. Στη στάση.

Σημείωση: Ανάμεσα στη στάση «Νοσοκομείο Ευαγγελισμός» και στη στάση «Χίλτον», στο φανάρι υπάρχει πάντα ένας ζογκλέρ που χαίρεσαι να τον χαζεύεις.


Da Giorgio

image

image

Η Da Giorgio βρίσκεται κοντά στην 6η Ζωγράφου. Ανοιγει κάθε 25η Μαρτίου και κλείνει κάθε 28η Οκτωβρίου προσφέροντας ολόφρεσκο χειροποίητο παγωτό σε βαφλάκια ή χειροποίητα χωνάκια, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σαράντα διαφορετικές γεύσεις συνθέτουν τις προτάσεις της (μεταξύ αυτών υπέροχο παρφέ, bischoco & black forrest). Το παγωτό είναι «βαρύ», δηλαδή κρεμώδες και μεστό, παρόλο που τα λιπαρά είναι περίπου 5%, ενώ χρησιμοποιούν αγνά υλικά όπως μαστίχα Χίου, φιστίκι Σικελίας και σοκολάτα Βελγίου. Διευθύνεται από 3 φοιτητές και γι’ αυτό φρόντισαν οι τιμές να είναι προσιτές και ο χώρος χαρούμενος. Λεωφόρος Παπάγου 99, Ζωγράφου, 2107785958, fb:dagiorgio.gr


Χουζούρι

image

image

Το Χουζούρι είναι ένα μπιστρουδάκι που βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια απέναντι από τη στάση Χίλτον. Η αυλή του είναι γεμάτη τραπεζάκια και φερ φορζέ καρεκλίτσες, ενώ το εσωτερικό θυμίζει σαλονάκι σπιτιού. Κάθε λεπτομέρεια φέρει ύφος άλλης εποχής. Πορσελάνινα σκεύη, χαλάκια και ζεστά χρώματα τονίζουν τη διακόσμηση, ενώ η μουσική κυμαίνεται ανάμεσα σε δημιουργίες του Κατσαρού και του Χατζιδάκι, αλλά και γαλλικά ακούσματα. Σερβίρουν υπέροχη τάρτα μήλου, lemon pie και άλλα γλυκίσματα, ενώ δεν παύουν να προσφέρουν και κρύα πιάτα. Τις Παρασκευές μια φίλη μουσικός πλημμυρίζει το χώρο με μελωδίες και γίνονται όλοι μία παρέα. Το είπαν «χουζούρι» γιατί εκεί μπορείς να χαλαρώσεις, να διαβάσεις και να χουζουρέψεις. Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον, 2107212168, fb: xouzouricafebistro


Bairro

image

Κοντά στην 5η Ζωγράφου, δίπλα στην πλατεία Γαρδένιας, πάνω στον πεζόδρομο βρίσκεται το Bairro. Ένα all day spot με χαλαρή διακόσμηση και retro λεπτομέρειες, ιδανικό για καφέ, ποτό αλλά και φαγητό αφού αλλάζει διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η φήμη του brunch του έχει εξαπλωθεί παντού, αλλά και το μεσημεριανό μενού δεν πάει πίσω. Τα απογεύματα κερδίζει έδαφος η τάρτα φράουλας με πραλίνα φουντουκιού, ενώ τα βράδια είναι αφιερωμένα στα events με τη συνοδεία εμπνευσμένων cocktails και καλής μουσικής που κυμαίνεται ανάμεσα στη swing και τη funk, φλερτάροντας κάποιες βραδιές με την electro. 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας 11, Ζωγράφου, 210 7775000, www.bairro.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ