Life in Athens

Θα φωτίσω την πόλη

Ο Pol στέλνει μήνυμα στην πόλη. Το μεταδίδουμε.

114847-643498.jpg
Μάρω Ζήνα
ΤΕΥΧΟΣ 390
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21969-49172.jpg

Ο Pol «χτυπάει» σε κεντρικά σημεία. Σε γωνίες που ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι θα επιδέχονταν τέτοια διακόσμηση. Κι αν είχαμε

συνηθίσει να βλέπουμε γκραφίτι σε πιο εναλλακτικές γειτονιές, ο Pol με τα καλοσχεδιασμένα στένσιλ του «φωτίζει» και το Κολωνάκι.

Γνωστά πρόσωπα της επικαιρότητας «υποφέρουν» από τα δηκτικά του σχόλια που, χωρίς να είναι βίαια, σε κάνουν να χαμογελάς, να προβληματίζεσαι.

Ένα βράδυ πέσαμε πάνω του. Μας μίλησε αλλά δεν μας αφήνει να πούμε περισσότερα γι’ αυτόν. Μόνο, έτσι όπως χτυπάει και φεύγει, μας… χτύπησε ένα mail:

«Με ρώτησες κάποτε γιατί το κάνω αυτό και αποφάσισα να σου απαντήσω με μέιλ. Όχι ότι συμπαθώ τους δημοσιογράφους αλλά έτσι μου δίνεται ένα βήμα. Καταρχάς στην αρχή ήμασταν δύο. Από λάθος δικό μου έμεινε μόνο ο ένας. Όπως και να ’χει, νομίζω θα συμφωνούσε κι εκείνος με τους λόγους. Ίσως, εν προκειμένω, ο σκοπός να δικαιώσει τα μέσα. Και ο σκοπός είναι να δει ο κόσμος με τα μάτια του όσα υπονοούνται αλλά ποτέ δεν λέγονται. Και δεν λέγονται γιατί όλα πρέπει να μοιάζουν καθαρά για να κάθεται κι ο κόσμος φρόνιμος. Καθαρά όπως τα καφάο και οι κάτασπροι τοίχοι. Όμως η ζωή μόνο έτσι δεν είναι. Γι’ αυτό πρέπει να την αποτυπώσουμε κάπου που να φαίνεται ώστε να μην ξεγελιέται ο κόσμος. Θα φωτίσω την πόλη να μην κοιμάστε. Αποτελεί εξάλλου κι έναν ευγενικό τρόπο ψυχοθεραπείας...»

n

 (χτυπήθηκε λίγο πριν το Πάσχα, απέναντι από το θέατρο Παραμυθίας)

n

(απέναντι από το nueva trova)

n

(στο στενάκι κάτω από την Κλεψύδρα)

n

«...κι από τότε που πρόδωσε τον έρωτά του, ζει αυτοεξόριστος στο νησί της θλίψης...»

(βρέθηκε ξημερώματα Παρασκευής 4 Μαΐου, οδός Σαλαμίνος, Μεταξουργείο)

Από τα πρώτα στένσιλ που εμφανίστηκαν, είναι εκείνα της Βίκυς Καγιά. Ο καλλιτέχνης χτύπησε, όχι την πόρτα αλλά, στην πόρτα της. Εκείνη, όχι μόνο δεν ενοχλήθηκε αλλά, έψαξε να τον βρει για να τον ευχαριστήσει.

n

Τη συναντήσαμε τέλη Μαρτίου στη σχολή της, «Fashion Workshop by Vicky Kaya» και μας είπε μερικά λόγια: Το πρώτο έργο που μας άφησε γράφει «Η ομορφιά είναι στους δρόμους Βίκυ». Εκτιμώ πάρα πολύ την καλλιτεχνική του ματιά, είναι πάρα πολύ ωραίο, είναι πολύ up to date, το μήνυμά του είναι πάρα πολύ σωστό. Ψάξαμε να τον βρούμε μέσω facebook και twitter (κάνοντας post τη φωτό και γράφοντας "αναζητείται ο καλλιτέχνης..."), για να δούμε ποιος είναι ο καλλιτέχνης που μας έφτιαξε αυτό το γκράφιτι. Εκείνος εμφανίστηκε απαντώντας με ένα δεύτερο γκράφιτι (γράφει "Ήρθα μα δεν μου άνοιξες στη (Γ)κοινωνία του θεάματος σεργιάνιζες"). Τον παρακαλούμε να εμφανιστεί γιατί πραγματικά μας αρέσει η δουλειά του. Θα θέλαμε πάρα πολύ να έρθει να μας συναντήσει, να μας πει τις ιδέες του, τις σκέψεις του, τι τον ώθησε να δημιουργήσει αυτά τα καταπληκτικά γκράφιτι στην πόρτα μας... Δε γνωρίζουμε τη συνέχεια της ιστορίας. Λίγο μετά, κατηφορίσαμε την οδό Σαρρή για να δούμε ακόμα ένα έργο του Pol με θέμα την ίδια.

n

Από τότε ο Pol έχει χτυπήσει αρκετά έργα, μερικά από τα οποία είδατε παραπάνω. Αναμένουμε περισσότερα...

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ