- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γλυτσίνα και κουτσουπιά
Τους τελευταίους Απρίληδες σας είχα βάλει εδώ µια νερατζιά, µια πασχαλιά και µια τζακαράντα. Φέτος, φωτογράφισα και γλυτσίνα και κουτσουπιά: η πρώτη στον Κολωνό, η δεύτερη στην Αργυρούπολη. Ταιριάζουν πολύ αρµονικά. Για να θυµόµαστε ότι η άνοιξη έρχεται και στη µεγαλούπολη.
Σουβλάκια «Αβάνα»
Με την ονοµασία παρµένη από το οµώνυµο απέναντι σινεµά, που –σε πείσµα των καιρών– διατηρείται εδώ και δεκαετίες, το µαγαζί αυτό είναι πράγµατι ένα ψητοπωλείο νέου τύπου, χωρίς όµως και να εκτρέπεται προς το κυριλέ. Εκτός από τα αναµενόµενα από κάθε κατάστηµα της σειράς του, διαθέτει και ορισµένα σπάνια πιάτα, όπως σαλάτα µε φακές, µπιφτέκια από γαλοπούλα, ψητά λαχανικά κ.λπ., καθώς επίσης και εξαίρετες µαύρες πίτες ολικής άλεσης µε ντιπ σε ωραία γυάλινα σκεύη «της γιαγιάς». Θαύµασα ότι όλα τα ζεστά φαγητά σερβίρονται σε µεταλλικά ταψάκια, που διατηρούν τη θερµοκρασία ψηλή για πολλή ώρα. Αρκετά τραπέζια είναι επιστρωµένα µε παλιά πλακάκια. Το σέρβις πολύ φιλικό, οι µερίδες χορταστικότατες, οι πατάτες κοµένες στο χέρι, οι τιµές λίγο πάνω από ένα σύνηθες σουβλατζίδικο. Το κοινό γνησίως ετερόκλητο: από µεγαλοστελέχια των γύρω εταιρειών µέχρι πιτσιρικάδες κι από γηραιές κυρίες µέχρι ζευγαράκια. Μόνο αρνητικό σηµείο: το εµφιαλωµένο νερό µε το που κάτσαµε στο τραπέζι, παρόλο που δεν το ζητήσαµε (το γύρισα πίσω).
Λυκούργου 2 & Κηφισιάς, Χαλάντρι, 210 6727.701
Ψωµί µε προζύµι
∆εν ξέρω αν σας λέει τίποτα το ψωµί µε προζύµι. Αν όχι, καιρός να το µάθετε. Αν ναι, εδώ και λίγους µήνες ανακάλυψα το καλύτερο: στο φούρνο της κ. Βούλας Ζάχαρη (Λασκαράτου 15, Κυπριάδη, δίπλα στο µπαρ «Κόµης», 210 2230.052). Βγάζει κάθε µέρα, διατηρώντας σταθερά ισοϋψή ποιότητα.
Γιατί τη λένε Πετρούπολη
Το εύκολο και προφανές θα ήταν να πει κανείς: στο πετροβούνι Αιγάλεω βρίσκεται, νταµάρια είχε µέχρι τελευταία, το «Θέατρο Πέτρας» εδώ είναι – δε θέλει και πολλά η ετυµολογία: πόλη της πέτρας. Τα φαινόµενα ωστόσο απατούν. Πόλη όχι της πέτρας, µα του Πέτρου. Του εκδότη Πέτρου Γιάνναρου συγκεκριµένα, η εφηµερίδα του οποίου, η «Εσπερινή», µοίραζε το ’30 στους αναγνώστες της κουπόνια. Τα κουπόνια αντιστοιχούσαν σε βραχώδη, ηµιορεινά οικόπεδα. Έτσι σχηµατίστηκε ο αρχικός πυρήνας του οικισµού. Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνετε (Πηγή: «Τοπωνυµίες…» του Κ. Μπίρη).
Κοινόχρηστα καρότσια
Σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας βλέπεις καρότσια του σούπερ µάρκετ, κοινόχρηστα για όλους όσους κάνουν µικροµετακοµίσεις σε κοντινές αποστάσεις. Μιλάµε για άπιαστο πνεύµα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και κοινοκτηµοσύνης ή για απλή εγκατάλειψη; Η στήλη είναι στη διάθεσή σας για τη σχετική καταγραφή, αγαπητοί αναγνώστες.
Σινεµά της Κυψέλης
Με αφορµή την ταµπέλα του “Colosseo” που αποκαλύφτηκε πρόσφατα από τον Σκλαβενίτη, ο αναγνώστης κ. Μανώλης Τουµπακάρης στέλνει ένα σχεδόν πλήρη κατάλογο των κυψελιώτικων κινηµατογράφων. Ευχαριστίες.
Διόρθωση ημαρτημένων
Όσον αφορά το «γιατί το λένε Παλούκια», τόσο η αναγνώστρια κ. Γιωλίτα Μπαντέκα όσο και ο νονός μου Λεωνίδας Φύσσας, παλιός καπετάνιος, διορθώνουν: «Κάβοι είναι τα χοντρά σκοινιά με τα οποία δένουν τα πάσης φύσεως πλεούμενα στις δέστρες του μόλου». Κοινώς, τα παλαμάρια. Εγώ, λαθεμένα, νόμιζα ότι λέγανε κάβους και τις δέστρες. Κι άλλες ευχαριστίες. Διευκρινίζω, επίσης, ότι τα Παλούκια είναι στην κουλουριώτικη ακτή (Σαλαμίνα).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολυδιάστατη ανοιξιάτικη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ενώνει το χθες με το σήμερα
«Η περιέργεια γιορτάζει τη γάτα», για άλλη μια φορά
Πίστη, χαρά, αλλά και σκληρές εικόνες μέσα από τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών - Αγορές που βούιζαν, αμνοερίφια προς σφαγή, σνομπ Ανάκτορα, βροχή από τουφεκιές
Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επίσης η ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου και των γειτονιών
Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Παράταση υποβολής προτάσεων έως τις 15 Απριλίου
Η ιστορία του Πέτρινου, η αναβίωση και οι αντιδράσεις
Η Αθήνα μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της
Ταξίδι στην ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία με πρωτοστάτες τα αδέρφια Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο
Η διάρκεια και οι περίοδοι φιλοξενίας
Λόγω του «9ου Αγώνα Πεδίου 'Αρεως - Στις γειτονιές της Αθήνας»
Με το σύνθημα «Η πόλη σου, το φεστιβάλ σου»
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποκτά νέο σημείο συνάντησης
10 προτάσεις για πρωινό και καφέ, γιορτινή έξοδο για φαγητό και τη βόλτα, αλλά και για το τέλειο πασχαλινό δώρο
Όσο η πόλη οργανώνεται γύρω από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, τόσο ενισχύεται ένας φαύλος κύκλος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Ένα οικοσύστημα που αναδεικνύει την αξία της ελληνικής και μεσογειακής κουλτούρας και επαναφέρει τον ιστορικό άξονα της Σταδίου στο επίκεντρο της ζωής της πρωτεύουσας
H αλλαγή είναι δυνατή. Η ιδέα ότι «στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα» λειτουργεί σαν άλλοθι.
Επετειακό φεστιβάλ στις 4 και 5 Απριλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
Η μέση θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 12,63 βαθμούς Κελσίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.