Life in Athens

Αθήνα, πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου

Ο Χρήστος Τεντόμας μάς μιλάει για τα προγράμματα και τους στόχους του δήμου

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131190-297707.jpg

Είναι εντυπωσιακό πόσες εκδηλώσεις γίνονται στην Αθήνα, πολλές φορές πολύ κοντά μας, χωρίς να το ξέρουμε. Συναυλίες, εκθέσεις, αθλητικές δράσεις. Ένας εύκολος τρόπος ενημέρωσης είναι η επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο www.opanda.gr. O Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Οργανισμού, μιλάει στην AV για τα προγράμματα που υλοποιούνται, μεταξύ άλλων το «Καλοκαίρι στην Αθήνα», αλλά και για το στόχο η Αθήνα να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου.


Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Μεγάλος τίτλος και ακόμα πιο μεγάλο αντικείμενο. Πώς το διαχειρίζεστε; 

Ο ΟΠΑΝΔΑ είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός φορέας πολιτισμού της πόλης μας. Προσωπικά, επειδή οι Αθηναίοι με τιμούν με την ψήφο τους μια 20ετία τώρα, έχω υπηρετήσει από πολλές θέσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αισθάνομαι για πρώτη φορά, ως πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου μας, τεράστιο το βάρος για την εκπλήρωση ενός στόχου: να γίνει η Αθήνα αυτό που θα πρέπει να είναι, η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου. Δεν υπάρχει για μένα καλύτερος τρόπος να εκφραστεί με μια φράση ο λόγος της επένδυσής μας στον πολιτισμό, από αυτή του Πικάσο: «Η τέχνη ξεπλένει την ψυχή από τη σκόνη της καθημερινότητας».

Είναι, πιστεύω, αναγκαίο ο Αθηναίος και ιδιαίτερα ο νέος να είναι σε θέση να απολαμβάνει κάθε μορφή πολιτιστικής έκφρασης και για όλους εμάς που δουλεύουμε στον Οργανισμό η επαφή με την τέχνη δεν είναι μια ελιτίστικη συνήθεια που αφορά τους λίγους και εκλεκτούς του πνεύματος, αλλά όλους. Για εμάς είναι πολύτιμη η δυνατότητα που μας δίνεται, να μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους αλλά κυρίως στους νέους τη μύηση στη χαρά που προσφέρει η τέχνη.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία μιας συνεχούς επαφής με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν την ψυχή όλων μας, όπως το άκουσμα μιας μουσικής σύνθεσης, η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης, η θέα ενός γλυπτού ή ζωγραφικού έργου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης που εκτίθεται στο κτίριο στο Μεταξουργείο, ενώ το φθινόπωρο ετοιμάζουμε δύο μεγάλες εκθέσεις: μία μεγάλη αναδρομική έκθεση του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, που δεν έχει γίνει ποτέ, ακόμη και όταν ήταν εν ζωή, ενώ η δεύτερη αφορά στα πρωτότυπα εικονογραφημένα έργα του Αλέκου Φασιανού, σε συνεργασία με το Μουσείο Φασιανού.

Επίσης, υλοποιούμε κάθε χρόνο στα πολιτιστικά μας κέντρα προγράμματα αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου για μικρούς και μεγάλους (εικαστικά εργαστήρια, μαθήματα χορών, ζωγραφικής, κεραμικής κ.τ.λ.). Όμως και στα μουσεία μας, στο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο Δωδεκανησιακό Σπίτι, στην Πινακοθήκη και στις βιβλιοθήκες μας γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα όχι μόνο για τα σχολεία, αλλά και για όλη την οικογένεια.

Πολύ σημαντική είναι η έναρξη λειτουργίας των δύο νέων βιβλιοθηκών μας στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), η Βρεφική - Νηπιακή και η Παιδική - Εφηβική, όπου και εκεί θα πραγματοποιούνται προγράμματα όλο το καλοκαίρι, παράλληλα με την Κεντρική μας Βιβλιοθήκη.

Ένα πρόγραμμα που πραγματικά αγαπά ο κόσμος και κλείνουν οι θέσεις άμα τη εμφανίσει του είναι αυτό των δωρεάν ξεναγήσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, το οποίο μας δείχνει πόσο «διψάει» ο κόσμος να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Διοργανώνουμε μια σειρά πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως τις συναυλίες των Μουσικών μας Συνόλων, τα οποία φέτος απέκτησαν στέγη στην ιστορική σκηνή του θεάτρου Παλλάς, προσφέροντάς μας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ακουσμάτων μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες, καλύπτοντας τις απαιτήσεις και του πιο έμπειρου κριτή, χαρίζοντας στο αθηναϊκό κοινό απλόχερα την απόλαυση μουσικών αριστουργημάτων. Παράλληλα είμαστε ανοιχτοί και αγκαλιάζουμε τα αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα άλλων φορέων, ιδιωτών, κοινωνικών ομάδων όπως το Open Air Film Festival, το Athens Garden Festival, τo Φεστιβάλ Χαρακτικής, τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ρωσικού κινηματογράφου και πολλά άλλα.

Και το πιο σημαντικό πιστεύω είναι η δυνατότητα που δίνουμε στους νέους να δημιουργήσουν στους εκθεσιακούς μας χώρους, να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στο κοινό και να φέρουν το καινούργιο και την ελπίδα, εν μέσω κρίσης.

Παράλληλα ο ΟΠΑΝΔΑ είναι ο μεγαλύτερος φορέας για τον αθλητισμό στην πόλη που ενισχύει κάθε αθλητική δραστηριότητα στις γειτονιές της, στα εξήντα εννέα ανοιχτά και κλειστά μας γήπεδα και αθλητικά κέντρα, στα τρία κολυμβητήριά μας, στα δεκατέσσερα γυμναστήρια μας, που τελικά το νούμερο θα σας εκπλήξει! Έχουμε συνολικά 85 χώρους άθλησης!

Παρόλο που οι υποδομές μας είναι αρκετές και αξιόλογες, είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για χώρους άθλησης και πόσο κάθε αθλητική δραστηριότητα που διοργανώνουμε χαίρει μαζικής συμμετοχής. Για παράδειγμα, ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας, που φέτος συμμετείχαν περίπου 15.000 ποδηλάτες, ο Γύρος της Αθήνας με 20.000 δρομείς, αριθμός ρεκόρ για την πόλη. Επίσης, ξεκινήσαμε φέτος το πρόγραμμα Yoga στα πάρκα της Αθήνας, όπου η συμμετοχή μας έχει εκπλήξει. Για δεύτερη χρονιά διοργανώσαμε το Τουρνουά Μπάσκετ 3χ3, αναγνωρισμένο από τη FIBA, ενώ τα δημοτικά σχολεία της πόλης συμμετείχαν στο 1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Δημοτικών Σχολείων.

Οι δράσεις τους οργανισμού μας είναι τόσες πολλές, που πραγματικά θα μπορούσα να σας μιλάω και να γράφετε για ώρες.

Είναι η Αθήνα μια πόλη φιλική στον αθλητισμό, στις τέχνες, στον πολιτισμό; Γίνονται συχνά ανοιχτές δράσεις για όλους;

Αυτή είναι η διαρκής μας προσπάθεια και θα με ενδιέφερε να μου δώσετε εσείς που ζείτε στην πόλη αυτή την απάντηση. Συμμετείχατε τη χρονιά που πέρασε στις δράσεις μας, σας ικανοποίησαν; Τι θα θέλατε να γίνει ακόμη που πιθανώς δεν έχουμε σκεφτεί εμείς. Πάντα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης σε αυτούς τους τομείς και θεωρώ πως κινούμαστε δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενδεικτικά και μόνο θα σας δώσω μερικά παραδείγματα από όσα κάναμε μέχρι τώρα, όπως κάποιες από τις συναυλίες των Μουσικών Συνόλων στο Παλλάς, ο Γύρος της Αθήνας, ο Ποδηλατικός Γύρος, το Τουρνουά Προσφοράς και Αλληλεγγύης. Όλες αυτές οι δράσεις είχαν καθόλου έως ελάχιστο αντίτιμο, για να είναι προσιτές σε όλους, και τα έσοδά τους δόθηκαν σε οργανισμούς και φορείς που στηρίζουν εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ακόμη, και επειδή μια πόλη είναι φιλική στον αθλητισμό όταν έχει καλοσυντηρημένες αθλητικές υποδομές, απαντώ στο ερώτημά σας αναφέροντας ότι πριν δυο μήνες παραδώσαμε ανακαινισμένο το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κυψέλη, τον Οκτώβριο θα παραδοθεί το σύγχρονο κολυμβητήριο στο Ρουφ, και ήδη έχουμε ανακαινίσει αρκετούς από τους υπαίθριους αθλητικούς μας χώρους σε όλη την πόλη, με στόχο να ανακαινιστούν όλοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό και φιλικό περιβάλλον για τον Αθηναίο και ιδιαίτερα για το νέο που επιθυμεί να αθληθεί στη γειτονιά του. Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου είναι τα βράδια κατά την επιστροφή μου στο σπίτι να κάνω μια μικρή βόλτα-πέρασμα κάθε φορά σε άλλη γειτονιά, να βλέπω κυρίως πιτσιρικάδες να παίζουν μπασκετάκι ή ποδόσφαιρο. Ακούω τι θα ήθελαν παραπάνω από το Δήμο, αλλά και τα παράπονα αν δεν δουλεύει ο φωτισμός, αν έχει χαλάσει κάποια μπασκέτα. Η χαρά μου είναι διπλή όταν φτιαχτεί το πρόβλημα και ξαναπεράσω που συμβαίνει και να τύχω υποδοχής με νεανικές εκφράσεις ενθουσιασμού του τύπου «μπράβο είσαι δικός μας»!

Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η δράση με οργανωμένες ποδηλατοβόλτες σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης με το ποδήλατο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο για την κατασκευή του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου της Περιφέρειας, ο οποίος θα διασχίζει κεντρικότατους οδικούς άξονες της πόλης μας.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Οργανισμού για το καλοκαίρι και για όσους μείνουν στην πόλη;

Καταρχήν να πούμε ότι η Αθήνα είναι όμορφη και το καλοκαίρι παρότι δεν έχει εκείνη την απόλυτη ηρεμία άλλων εποχών ευημερίας, που όλοι έφευγαν για διακοπές.

Για όλους αυτούς που θα μείνουν στην πόλη -και απ’ ό,τι βλέπουμε τα τελευταία καλοκαίρια είναι πολλοί- αλλά και για τους τουρίστες που θα θέλαμε να μείνουν περισσότερες μέρες στην Αθήνα, και να τονώσουν τις επιχειρήσεις της, έχουμε ετοιμάσει πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα με τίτλο, τι άλλο, «Καλοκαίρι στην Αθήνα», από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για τρία Φεστιβάλ του Οργανισμού, στο θέατρο του Αττικού Άλσους, στο θέατρο του Κολωνού, αλλά και σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τις εκδηλώσεις μας σε χώρους με ξεχωριστά, και πολλές φορές κρυφά πλεονεκτήματα, κινητοποιώντας τους κατοίκους να συμμετάσχουν και προσελκύοντας τους τουρίστες. Από του χρόνου, δε, το καλοκαιρινό πρόγραμμά μας θα είναι έτοιμο ήδη από το φθινόπωρο, ώστε να μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τους tour operators στην προσέλκυση τουριστών που θα έχουν κίνητρο να παραμείνουν στην πρωτεύουσα, συνδυάζοντας υπέροχες βραδιές απόλαυσης κυρίως των μουσικών μας παραστάσεων κάτω από τον Αττικό ουρανό.

Επειδή όμως οι τουρίστες μας ενδιαφέρουν όλο το χρόνο, σας αναφέρω ενδεικτικά ότι στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων αλλά και της Αποκριάς και τώρα πρόσφατα στην ART ΑΘΗΝΑ είχαμε ρεκόρ ξένων συμμετοχών. Κι αυτό αποδεικνύει πως όλες αυτές οι προσπάθειες που δημιουργούν υπεραξία στο πολιτιστικό και αθλητικό κεφάλαιο του τόπου μας προσδίδουν τουριστικό ενδιαφέρον για ολόκληρη την πόλη.

Πώς ο ΟΠΑΝΔΑ αποφάσισε να συνεργαστεί για την εκδήλωση Athens Fine Drinking World Class; Θα στηρίξετε και αντίστοιχες εκδηλώσεις στο μέλλον;

Είναι καιρός να πάψουμε να φοβόμαστε το σήμερα, το μοντέρνο. Η Αθήνα είναι η ιστορία της, είναι όμως και η σύγχρονη πόλη που ζει δημιουργικά στο ρυθμό της νεολαίας της. Αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε μαζί με το World Class μία πρωτοπόρα εκδήλωση για την κουλτούρα και τη φιλοσοφία του fine drinking, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και έφερε και εμάς κοντά στους νέους όσο και τους νέους κοντά μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ