Life in Athens

City Lover 337

Αρχίζει σήµερα στον «Μικρόκοσµο» το ετήσιο SFF-rated Athens 2011 (φωτογραφία)...

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 337
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12819-29029.jpg

Ένας αθηναϊκός θεσµός

Αρχίζει σήµερα στον «Μικρόκοσµο» το ετήσιο SFF-rated Athens 2011 (φωτογραφία), το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Επιστηµονικής Φαντασίας και Φανταστικού που οργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστηµονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ). Θα προβληθούν 75 (!) φιλµ (62 µικρού µήκους και 13 µεγάλου) από 23 χώρες, µεταξύ των οποίων οι µεγάλες ελληνικές «Ο θάνατος που ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα, «Ψύχος» του Γιώργου Πιτσάκη και “Subconcious” του Χρήστου Πετρόπουλου. Θα γίνει συζήτηση µε σκηνοθέτες, θα υπάρχουν πλήθος συλλεκτικά δώρα, θα ψηφίζει το κοινό, θα δοθούν βραβεία κ.λπ. Ξεχωριστό γεγονός είναι η παγκόσµια πρεµιέρα της ταινίας “Whisperer in Darkness”, βασισµένης στο οµώνυµο διήγηµα του Χ. Π. Λάβκραφτ (σκηνοθεσία Σον Μπράνι, ο οποίος και θα δώσει το «παρών»). Οι προβολές διαρκούν 10-16 Μαρτίου, αρχίζουν στις 5.30 το απόγευµα και φτάνουν µέχρι µεταµεσονύκτια (η προβολή πολλών ταινιών επαναλαµβάνεται, ώστε να εξυπηρετούνται οι θεατές). Υπάρχει ενιαίο ηµερήσιο εισιτήριο € 8  και φοιτητικό € 5. Το πρόγραµµα βρίσκεται στο http://sffrated.wordpress.com/. «Μικρόκοσµος», Λεωφόρος Συγγρού 106, στάση µετρό «Συγγρού - Φιξ», 210 9215.305

Το ταξί ΤΑΑ 7734 Skoda “Octavia”

Αν πετύχετε σε καµιά πιάτσα το ταξί αυτό, δώστε βάση. Ο οδηγός γεµίζει το χρόνο αναµονής του παίζοντας (γλυκύτατα) τζουρά. ∆εν έχω προλάβει να πιάσω κουβέντα µαζί του, γιατί πάντα φεύγει µε πελάτη. Όποιος - όποια ξέρει κάτι παραπάνω, ας γράψει. Οφείλω το αρχικό εύρηµα στη κ. Εύη Σκιαδά, την οποία και ευχαριστώ. (Ο τζουράς είναι είδος µικρού µπουζουκιού.)  

Βιολιστής στην Αθηνάς

Συνεχίζω µουσικά. Ο βιολιστής στέκει στην είσοδο του µετρό «Μοναστηράκι». Παίζει προκλασική µουσική, πουλάει και το σιντί του. Πηγαίντε κι ακούστε τον για λίγα λεπτά – και θ’ αλλάξει η µέρα σας.

Γιατί το λένε Γραµµατικό

Με την ευκαιρία, ας δούµε το όνοµα που έχει το κεφαλοχώρι της περιοχής. Επί τουρκοκρατίας, ο µπέης της περιοχής έδρευε στη σηµερινή διασταύρωση της Λεωφόρου Μαραθώνα προς Σχοινιά, όπου ο συνοικισµός λέγεται και σήµερα «Μπέη». Όµως ο γραµµατικός του έπασχε από άσθµα και για µεγάλο διάστηµα ανέβηκε ψηλότερα όπου, το κλίµα ήταν πιο ξερό απ’ ό,τι στον κάµπο. Όποιος λοιπόν ζητούσε κάποιο χαρτί από τον µπέη, εκείνος τον έστελνε στο γραµµατικό του και έτσι ο συνοικισµός έµεινε «Γραµµατικό». (Πηγή: wikipedia, http://tinyurl.com/5ss7q3j)

“Colosseo” - Σκλαβενίτης - Ιζόλα

Με αφορµή την ανάδειξη της επιγραφής του σινεµά στην Κυψέλη, ο αναγνώστης κ. Βυρ. Καραγιαννίδης µού γράφει ότι στις Τζιτζιφιές, όπου ο Σκλαβενίτης και πάλι έχτισε σούπερ µάρκετ στο παλιό οικόπεδο της «Ιζόλα», κράτησε σαν φόρο τιµής το φουγάρο της υψικαµίνου κι έφτιαξε µέσα στο σούπερ µάρκετ µια αίθουσα-µουσείο, όπου προβάλλεται και βίντεο για την ιστορία της παλιάς βιοµηχανίας. Πολλές ευχαριστίες.  

Σέσι

Το Σέσι είναι µια παραλία του Γραµµατικού στον Ευβοϊκό (Βορειοανατολική Αττική). ∆ίπλα του υπάρχει και ο κολπίσκος «Μικρό Σέσι», όνοµα και πράµα. Το Σέσι έχει όµορφη θέα, καθαρή θάλασσα κι ένα µικρό λιµανάκι, όπου –αν έχετε τη σχετική τύχη– πιάνουν οι καϊκόβαρκες και πουλάνε φρέσκο ψάρι σε όποιον βρουν, και φυσικά στις ταβέρνες. Οι οποίες ταβέρνες είναι δύο, της Ρωξάνης Κάκκαρη και του Κώστα Κόλλια: ο ανταγωνισµός έχει κρατήσει χαµηλές τις τιµές και ψηλά την ποιότητα. ∆υο Κυριακές πριν, σε φάση µε αρκετά καλό καιρό, κάτσαµε σε τραπεζάκια πάνω στο κύµα. Αν πάτε καλοκαίρι, συνδυάστε το µε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ραµνούντα (του οποίου η παραλία είναι και πολύ καλύτερη για µπάνιο) ή στις σκάλες από τα εγκαταλειµµένα ορυχεία του Λιµιώνα.

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ