City Lover 334
Μέσα στις λίγες μέρες που μετράει ο Φλεβάρης, έμαθα –χάρη στο φίλο Γιώργο Γ.– ένα θαυμάσιο μαγαζί

«Της Τζένης»
Μέσα στις λίγες μέρες που μετράει ο Φλεβάρης, έμαθα –χάρη στο φίλο Γιώργο Γ.– ένα θαυμάσιο μαγαζί, όπου έζησα απανωτά δύο από τα ωραιότερα γλέντια της ζωής μου – και το μοιράζομαι μαζί σας. Ο χώρος: μικρό ισόγειο παλιό καφενείο χωρίς δεσπόζουσα ταμπέλα (φωτογραφία), διαμορφωμένο σε λαϊκό ουζερί-μεζεδοπωλείο, με ετερόκλητη, πολύχρωμη, αλλοπρόσαλλη, αλλά απολύτως ελκυστική διακόσμηση. Οι άνθρωποι: πρώτα πρώτα η Τζένη (που έχει πάρει το χώρο από το 1988), ο άντρας της ο Μήτσος, αλλά και η κόρη τους, η Μάρω Κουρή (αυτό το ανακάλυψα τη δεύτερη φορά), και άλλα ευγενή πρόσωπα. Το συγκρότημα: οι λαμπροί «Ρεμπέτ ασκέρ», ευτυχές άθροισμα από ολοκληρωμένες μουσικές προσωπικότητες. Λεωνίδας στον τζουρά και στο τραγούδι, Αλέξανδρος στην κιθάρα, Άρης στον μπαγλαμά, Χριστίνα στο τραγούδι. Χωρίς μικρόφωνο, σε ρεμπέτικα και λαϊκά, αργότερα όμως και σε μπλουζ, Ντίλαν, έντεχνα ή ό,τι έφερνε το κέφι. Οι θαμώνες: άντρες και γυναίκες απ’ όλες οι ηλικίες, τις επαγγελματικές ιδιότητες, τα στιλ. Τα καταναλωτέα: κόκορας στιφάδο, πίτες με πράσο και σπανάκι, τηγανιά, κεφτέδες, κατσικάκι, σαλατάρες, ρακόμελο, κρασί κ.λπ. Τα γλέντια: εφτάωρα, αν αντέχετε. Χορός, συλλογικό τραγούδι, κέφι, πελάτες που πιάνανε οι ίδιοι τα όργανα, παραγγελιές, γλυκό μεθύσι. Τη δεύτερη φορά τύχαμε στα γενέθλια του Λεωνίδα κι έγινε μεγαλύτερος χαμός – μέχρι που η Χριστίνα έπαιξε μπαγλαμά (πολύ καλή!). Όλους τους νιώσαμε σαν δικούς μας ανθρώπους. Οι τιμές: συνήθως € 15/κεφάλι. Για την παρέα μας, με φαγητό και ποτό μέχρι τελικής πτώσεως, πήγε € 24. Τα δεδομένα: οι «Ρεμπέτ ασκέρ» παίζουν Παρασκευή βράδυ και Κυριακή αργά το μεσημέρι (το Σαββατόβραδο εμφανίζεται ο Χρήστος Ζυγομαλάς με τους Χ-factor).
«Της Τζένης», Μαλακάση 4, Άγιος Ελευθέριος, Αχαρνών, ανοιχτά κάθε μέρα, όλη μέρα, 210 2281.520, tinyurl.com/5tlehmc
Βουλγάρικο μπακάλικο
Αχαρνών & Δεριγνύ 72 υπάρχει ένα βουλγάρικο μπακάλικο. Εγώ το έμαθα τελευταία, παίζοντας σκάκι με το φίλο μου τον Δημήτρη το Τζ. που μένει παραδίπλα, κι εντυπωσιάστηκα επειδή τα βουλγάρικα προϊόντα είναι δυο και τρεις φορές φτηνότερα από τ’ αντίστοιχα ελληνικά, χωρίς να υστερούν σε ποιότητα. Συστήνω ιδιαιτέρως τυριά, μαρμελάδες, αλλαντικά και κρασί.
Γιατί το λένε Μαρούσι
Στην περιοχή, που την αρχαία εποχή λεγόταν Αθμόνιον, λατρευόταν η Αμαρυσία Άρτεμις της Αμαρύνθου, ο ναός της οποίας ήταν κοντά στη Νερατζιώτισσα (αμαρύσσω = στίλβω, αμαρυσία = λαμπερή). Μέσα στους αιώνες το παρωνύμι της θεάς άλλαξε γένος, το υ έγινε ου (σύμφωνα με την παλιά προφορά του) και το αρβανιτοχώρι αυτό της Βόρειας Αττικής κατέληξε, φυσιολογικότατα, Μαρούσι: λέξη που δείχνει την τοπωνυμική και ιστορική συνέχεια του χώρου. Η «σοφολογιωτάτη» καθαρευουσιάνικη επινόηση «Αμαρούσιον» μόνο θυμηδία προκαλεί.
Πεδίο του Άρεως
Περπάτησα σήμερα (11 του Φλεβάρη) τον τόπο, όπου τα έργα ακόμα συνεχίζονται. Μόνο για το ξήλωμα της ασφάλτου, τα τρεχούμενα νερά και το επιπλέον γρασίδι, όπου λιαζόταν κι έπαιζε ο κόσμος, ψηφίζω υπέρ. Μακάρι το τελειωμένο έργο να είναι στην ίδια κατεύθυνση. Και ελπίζω ότι θα είναι, χάρη στο καλό γούστο του Τομπάζη, που έχει αναλάβει την αναμόρφωση του χώρου.
Όχι μόνο χαλβάς
Οk, ο χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη - Γαβρίλη είναι πασίγνωστος (και ευπρεπής). Όμως εμένα μου άρεσαν περισσότερο άλλα γλυκά της ίδιας φίρμας: ταχίνι, δαμάσκηνο με σοκολάτα, ραβανί, καρυδόπαστα, βυσσινάδα και, ιδίως, η σοκολάτα.
Αγίου Δημητρίου 7-9, γέφυρα Δραπετσώνας, 210 4616.478 -448, http://halvas-drapetsonas.gr/halva
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι «Ιστορίες της Πλάκας» και οι πολιτιστικές εξορμήσεις της ομάδας Thessaloniki Walking Tours
Ο χώρος διαμορφωμένος έτσι ώστε και να μπορείς να δειπνήσεις και να μην ενοχλείς ή ενοχλείσαι από τους χορευταράδες.
Έτοιμος να υποδεχθεί επισκέπτες πριν το καλοκαίρι του 2025 ο αναμορφωμένος ιστορικός χώρος
Η τέχνη μπορεί να βρίσκεται στα πιο απίθανα σημεία
Καθημερινά, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, η Επιστήμη Μπινάζη και ο Διονύσης Νοταράκης θα μεταδίδουν ζωντανά από το Μετρό του Συντάγματος
Περισσότερα χιλιόμετρα, περισσότερη αγάπη
Μια συζήτηση με τον Πέτρο Μάρκαρη με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του. Μια ξενάγηση στην Πρωτεύουσα και τις συνοικίες της κάνοντας την διαδρομή «Πειραιά-Κηφισιά» με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο
Ξεκινούν οι εργασίες θεμελίωσης - «Το νέο γήπεδο παίρνει σάρκα και οστά»
Ο 78χρονος Χριστόδουλος Δαλαβέρας δημιουργεί χρηστικά αντικείμενα από καρύδες
Aνάμεσα στους απόφοιτούς του βρίσκονται πολλοί γνωστοί και διακεκριμένοι Έλληνες
Όπερες, θέατρο πρόζας, μουσική, συναυλίες, ένα μωσαϊκό από τέχνη και έμπνευση.
Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του σε όλους, με δράσεις για όλες τις ηλικίες και διαφορετικές ομάδες κοινού
Το εμβληματικό σχολείο γιορτάζει φέτος έναν αιώνα από την ίδρυσή του
Οι 25 στιγμές που θα αλλάξουν τον ρυθμό και τη ζωή της πόλης
Βίντεο: Εκεί που πολλοί εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους
Η συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή οργάνωσε μια εντυπωσιακή βραδιά, στο επίσης εντυπωσιακό Nasioutzik Mansion
Η συνοικία το όνειρο, παράγκες από τσίγκο, χαρτόνια και πέτρες
Μια συζήτηση με τον Μάνο Παναγιωτάκη από το γραφείο Athens By Bike και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής
Είδα ζωντανά την Ιουλία Καραπατάκη στον Σταυρό του Νότου. Και ήταν ονειρεμένα.
Πώς λειτουργεί ο AI Chatbot Agent - Ο νέος ψηφιακός βοηθός των πολιτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.