Life in Athens

Στάση Χαλάνδρι

Η A.V. έκανε βόλτα στη γειτονιά και σου αποκαλύπτει τα μυστικά της

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 331
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11774-26838.jpg

Χαλάνδρι: Η ιστορία της περιοχής και τα μαγαζιά που πρέπει να επισκεφθείς

Η Ρεματιά φέρνει όλο το χρόνο δροσιά. Τα πεζοδρόμια, αν και στενά, δίπλα στους δαιδαλώδεις αλλά περιποιημένους πεζόδρομους κινούν την αγορά. Χαλάνδρι: κραταιό και εύφορο από την αρχαιότητα, σήμερα μια πόλη με δώδεκα γειτονιές, τέσσερις σταθμούς μετρό, προαστιακό και μια καθημερινή λαοθάλασσα αυτοκινήτων.

Εικόνες οι οποίες συνθέτουν το παζλ μιας μεγάλης πόλης 80.000 ετερόκλητων πολιτών. Από τη μία οι παλαιοί Χαλανδραίοι στην πλατεία, να θυμίζουν τους προεστούς του χωριού. Από την άλλοι οι νέοι, οι ευκατάστατοι, οι οποίοι προτίμησαν κάτι ενδιάμεσο σε σχέση με τα βόρεια προάστια. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Γιώργος Ασημακόπουλος, γέννημα θρέμμα της περιοχής και σήμερα ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Μικρός Κοραής» και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. «Έχω ζήσει το Χαλάνδρι ως μια μικρή κωμόπολη της Αθήνας, με την πλατεία να μην έχει καμία σχέση με το σήμερα. Άλλαξε η γειτονιά χωρίς αυτό να είναι κατά ανάγκη κακό. Είναι η συνέχεια της ζωής. Ίσως αναπτύχθηκε άναρχα, αλλά φταίει η θέση του. Είναι πέρασμα, κομβικό σημείο».

Το κλίμα εύκρατο

Ένας τόπος με εξαιρετικό κλίμα χάρη στον ποταμό Βριλησσό (Ρεματιά), ο οποίος έρχεται από την Πεντέλη. Εξού και στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχαν σανατόρια για τους φυματικούς. Οι γιατροί συνιστούσαν γενικώς στους αρρώστους μια μίνι διαμονή στην περιοχή. Ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου στο διήγημά του «Το Χαλάνδρι που γνώρισα» αναφέρει ότι το 1953… «ήταν μια πανέμορφη εξοχή, αλλά και μια οργανωμένη πόλη με πολλές κατοικίες του μεσοπολέμου και θαυμάσιους κήπους». Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του ’95 η Ρεματιά είναι «προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός, μοναδικός στην Αττική». Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου συστάθηκε το 1990 και 21 χρόνια μετά ακόμα φωνάζει για την έλλειψη ενός περιμετρικού μονοπατιού, για τις παράνομες ιδιοκτησίες και τις χρήσεις που δυσκολεύουν τη βόλτα των κατοίκων. Επισημαίνουν στο ιστολόγιό τους ότι η περιοχή καταρρέει από τη διάβρωση. Ζητούν την αποκατάσταση του πρασίνου στο θέατρο Ρεματιάς, όπου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το ομώνυμο φεστιβάλ. Οι κάτοικοι συζητούν, επίσης, για τον ποδηλατόδρομο στην οδό Ολύμπου. Η νέα πάντως δημοτική αρχή, με εκπρόσωπο τον αντιδήμαρχο Τοπικής Ανάπτυξης Κωστή Αγγελή, διαβεβαίωσε στην A.V. ότι είναι στις προτεραιότητες του Δήμου «η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου νέων ποδηλατόδρομων». Αν και απέφυγε τις λεπτομέρειες, ο Κ. Αγγελής πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στη χάραξη του ποδηλατικού δικτύου, αλλά σίγουρα θα υπάρχει μια ένωση των σταθμών του μετρό με το κέντρο της πόλης». Ο Γ. Ασημακόπουλος έζησε τη Ρεματιά ως παιδί, συμμετέχει στη οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ και είναι πιο αισιόδοξος. «Μεγάλωσα μέσα στη Ρεματιά. Το φυσικό κάλλος αυτού του μέρους δε θα χαθεί ποτέ. Οι ποδηλατόδρομοι υπάρχουν ήδη και βοηθούν, και επειδή είμαστε μια επίπεδη περιοχή ενδείκνυται για ποδηλασία». Στο Χαλάνδρι το κλίμα έχει το δικό του δελτίο καιρού στο διαδίκτυο, www.chalandri.meteoclub.gr

Δύσκολη η κυκλοφορία 

Κοντά στο Χαλάνδρι ο σταθμός «Αγία Παρασκευή», ό,τι πιο καινούργιο από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ως εκ τούτου πλέον το Χαλάνδρι εξυπηρετείται από τέσσερις σταθμούς – όλοι στις παρυφές της πόλης. Από το Σύνταγμα μέχρι το Χαλάνδρι με το μετρό είναι 20 λεπτά με το ρολόι. Από την έξοδο του μετρό στο κέντρο της πόλης πήρα ταξί. «Είναι τελείως άχρηστο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου και συμπληρώνει, «εμείς στον Σύλλογο παλεύουμε εδώ και δύο χρόνια γι’ αυτό το ζήτημα. Θα συζητήσουμε εκ νέου με τον υπουργό, ώστε τουλάχιστον στην καινούργια γραμμή η χάραξη να καταλήγει στην πλατεία της πόλης για να βοηθήσει κατοίκους και εμπόρους. Η αγορά του Χαλανδρίου είναι μεγάλη, είναι όμορφη, βρίσκεις τα πάντα, έχει καλές τιμές. Είναι κρίμα και άδικο να θέλει ο καταναλωτής να έρθει στο Χαλάνδρι με το μετρό και να βασανίζεται μετά το σταθμό».

Το βάσανο συνεχίζεται στους μονοδρομημένους και στενούς δρόμους. Ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για εφαρμογή του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο έχει ούτως ή άλλως αποφασιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο Γ. Ασημακόπουλος προτείνει «το παρκόμετρο με πολύ φθηνό αντίτιμο, διάρκειας τριών ωρών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αθήνα».

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Νίκο Φωτάκη και ιδιοκτήτη του καφέ “Petite Fleur” (πλ. Αγίου Νικολάου 2). «Από τη μία η πλατεία ομόρφυνε και δημιουργήθηκε μια νέα πιάτσα με εστιατόρια και μπαρ. Η πλατεία σήμερα περπατιέται, αλλά η κίνηση των αυτοκινήτων αυξήθηκε» διευκρινίζει ο Ν. Φωτάκης.

Πάμε για ψώνια

Η αγορά του Χαλανδρίου έχει εμπορικά, «υψηλά» ονόματα με εμβέλεια σε όλη την Αθήνα, όπως τα δύο βιβλιοπωλεία Μικρός Κοραής και Ευρυπίδης (κολλητά το ένα στο άλλο εδώ και μισό αιώνα), τα «σοκολατο-εργοστάσια του Τσάρλι» Τερκενλής (κυριολεκτικά, λαϊκό προσκύνημα για το τσουρέκι) και Βάρσος (οι ντόπιοι συνεχίζουν να προτιμούν επίμονα το σακουλίσιο γιαούρτι του) ή το ουζερί Του Μήτσου για τηγανητό ψαράκι στην πλατεία. Το εστιατόριο Ψωμί και Αλάτι με τα υψηλά στάνταρντ του έδεσε με την ανανεωμένη πλατεία και έχει δημιουργήσει μια συνάφεια, μια ανταλλαγή πελατών με το Petite Fleur. Το Σαββατοκύριακο η πλατεία στο πάνω μέρος της γίνεται after. Μια 24ωρη πιτσαρία και ένα μαγαζί με χοτ ντογκ μαζεύουν όλη τη νεολαία και ανάγκασαν τα ταξί να αλλάξουν πιάτσα.

Ό,τι πράσινο λείπει λόγω της άναρχης δόμησης υπάρχει στους πεζόδρομους και στα καταστήματα του Χαλανδρίου. Όπως το Fiori (Λ. Πεντέλης 37, 210 6830.201) με τη μεγάλη γκάμα φυτών και λιτών σχεδιαστικών προτάσεων για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Επιλέξτε κασπό, φυτά και υλικά που σας ταιριάζουν συνθέτοντάς τα μόνοι σας ή, αν είστε αναποφάσιστοι, το εξειδικευμένο προσωπικό του καταστήματος είναι πάντα πρόθυμο να βοηθήσει. Κάνε και μια βόλτα στο Ηandromania (Α. Παπανδρέου 39, 210 6891.566) για χάντρες, κρικάκια, χειροποίητα κοσμήματα, κομπολόγια, δώρα, αντικείμενα για το σπίτι. Στο βάθος ο Μιχάλης και τα κορίτσια του έχουν δημιουργήσει ένα πολύχρωμο εργαστήριο με βιβλία για κατασκευές και έναν πανέμορφο κήπο. Πιες το καφεδάκι σου και αντάλλαξε ιδέες, χαμόγελα, σκέψεις.

Προτεραιότητα στην ανάπτυξη

Ο Νίκος Φωτάκης υποστηρίζει ότι σε σχέση με πέρυσι η αγοραστική κίνηση είναι πεσμένη. «Βλέπεις κόσμο στην αγορά, αλλά τα καταστήματα κλείνουν». Ο νέος αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο το Χαλάνδρι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο. «Ως καινούργια δημοτική αρχή έχουμε θέσει προτεραιότητα την ανάπτυξη της αγοράς του Χαλανδρίου. Η πρώτη δράση μας θα είναι το γραφείο εύρεσης εργασίας. Μια υπηρεσία, η οποία υπάρχει αλλά υπολειτουργεί. Θέλουμε να την αξιοποιήσουμε για να καταστεί αυτό το γραφείο ο συνδετικός κρίκος των πολιτών με τις τοπικές επιχειρήσεις. Θα μαζέψουμε όσα περισσότερα βιογραφικά μπορούμε. Μια δεύτερη δράση είναι η δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου με τετραψήφιο αριθμό, όπου ο δημότης θα μπορεί να υποβάλει αιτήματα, καταγγελίες, παράπονα και μέσα σε λίγες ημέρες να έχει μια απάντηση. Τέλος, όσον αφορά το κομμάτι της ανεργίας θα διοργανώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ημερίδες, όπως ημέρες καριέρας, δράσεις για νέους επιχειρηματίες και ανάπτυξη της αγοράς με εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο». Μέχρι να γίνουν οι υποσχέσεις του Δήμου πράξη υπάρχει στην περιοχή ένα εργαστήρι, το οποίο παρέχει βοήθεια και στήριξη για όποιον επιθυμεί κάτι καλύτερο για τη ζωή του. Τα προγράμματα του Εργαστηρίου Διαπροσωπικών Σχέσεων & Επικοινωνίας (Εσπερίδων 8, Κάτω Χαλάνδρι, 210 9592.024) αφορούν ενήλικες και παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια δύσκολη κατάσταση, στο οικογενειακό ή επαγγελματικό τους περιβάλλον. Για τους αναγνώστες της A.V. το Εργαστήρι προσφέρει 25% έκπτωση. 

Κάνε βόλτα

Δίπλα στο Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή, θα βρεις το Octoberfest (Αγ. Ιωάννου 82, 210 6082.999), το… ναό της μπίρας! Τι θέλεις σε μπίρα, εκεί θα το βρεις! Ξανθιές, κόκκινες, μαύρες, ξηρές, μοναστηριακές, βαρελίσιες, χωρίς αλκοόλ, ακόμα και με το μέτρο. Εννοείται, συνοδεύεις τη μπιρίτσα σου με γερμανικές σπεσιαλιτέ, χοιρινά κότσια και λουκάνικα, και για να είσαι ενήμερος κάθε μέρα 19.00-20.00 happy hours!

Στη γειτονιά

Πολύ κοντά, στο Γέρακα και στο Carpet World (Λ. Μαραθώνος 85, 211 4091.955) θα βρεις χαλιά και μάλιστα από τα καλύτερα. Ένα ολοκαίνουργιο κατάστημα με χαλιά από Αφγανιστάν, Ινδία, Κίνα, Πακιστάν και Ιράν σε κάτι παραπάνω από προσιτές τιμές, ασχέτως εκπτώσεων.

Τα βιβλία κάνουν τις παρέες

Γωνία Αριστοφάνους και Παπάγου 7 το όνομα του βιβλιοπωλείου Μικρός Κοραής «δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθός του και στον πλούτο των δραστηριότητων του», λέει ο συνιδιοκτήτης, Τάσος Χατζησταυρίδης. Η Λέσχη Ανάγνωσης ήταν δική τους ιδέα. Λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια με τη συνεργασία του Δήμου και του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Ιδρύματος. Τα περίπου 80 εγγεγραμμένα μέλη της Λέσχης επιλέγουν ένα συγγραφέα, ο οποίος φιλοξενείται στο χώρο του βιβλιοπωλείου μια φορά το μήνα, ημέρα Τετάρτη. «Μέσα από τη Λέσχη δημιουργούνται φιλίες. Άνθρωποι που δεν γνωρίζονται αναμεταξύ τους μπορεί να συνεχίσουν την έξοδό τους σε ένα σπίτι, όπου καταλήγουν να συζητούν με βασικό πυρήνα το βιβλίο».  

Γεύσεις Χαλανδρίου Τα δοκιμάσαμε και σας τα προτείνουμε

SHINE Θουκιδίδου 3, 210 6851.051

Αναπαυτικοί καναπέδες και ξυλόσομπες για ένα τέλειο cocooning. Η καλύτερη ποικιλία espresso, πολλές ποικιλίες τσαγιών, ελαφριά μεσημεριανά γεύματα και χάζι από τις μεγάλες τζαμαρίες στον πολυσύχναστο πεζόδρομο. Το σκηνικό αλλάζει το βράδυ, με τον dj να παίζει soul, swing, funk και rock και με τα cocktail να δίνουν και να παίρνουν.

ΚΟΥΚΛΑΚΙ Παπανικολή 88, 210 6818.710

Το μοναδικό αστειατόριο της πόλης, παραμένει πιστό στην ιδέα που το καθιέρωσε: προκλητική ατµόσφαιρα, αριστοφανικό χιούµορ, πονηρό φαγητό και πολλές άλλες εκπλήξεις που διαδέχονται η μία την άλλη και δεν σταματούν ποτέ.

SIMPLY BURGERS Σωκράτους 31, 210 6800.633

Η αλυσίδα με τα φρεσκότατα και νοστιμότατα burgers, που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Αθήνα, είναι γνωστή στους Χαλανδριώτες εδώ και 6 χρόνια – και έχουν να το λένε για τις επικές συγκεντρώσεις στα σπίτια που συνοδεύτηκαν με delivery γεύσεις από το Symply. Φυσικά, μπορείς να περάσεις και από το κατάστημα για να διαπιστώσεις και ιδίους όμμασι πού οφείλεται όλη αυτή η φήμη για την καθαριότητά του.

CREPA-CREPA Ηρακλείου 3-5, 210 6858.138

Οι άνθρωποι της Crepa-Crepa έχουν δημιουργήσει ευφάνταστους τρόπους για να σε μυήσουν στο δικό τους κόσμο. Εδώ θα βρεις κρέπες αλμυρές, γλυκές, ethnic, vegan, light, πάντα τυλιγμένη στην παλιά, παραδοσιακή μυστική συνταγή της ζύμης που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

L’ OSTERIA DA CLAUDIO  Κ. Βάρναλη 26, 210 6834.228

Ο Claudio και η παρέα του μαγειρεύουν στην τρατορία τους κάθε μέρα εκτός του μενού της λίστας και πιάτα ημέρας-έκπληξη. Θα τα δεις γραμμένα στο μαυροπίνακα και θα στα εξηγήσουν όλα αναλυτικά. Θα πιεις ιταλικό χύμα κρασί αλλά και εμφιαλωμένα – και να κρατήσεις χώρο οπωσδήποτε για τα γλυκά τους, είναι θεϊκά.  

ΓΑΪ∆ΑΡΟΣ Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, 210 6004.724

Ένα εστιατόριο με ελληνικό χωριάτικο φαγητό. Ξυλοφουρνιστά καλούδια και απόλαυση δίπλα στο τζάκι του αναπαλαιωμένου σπιτιού. Στα καλύτερά του μενού σημείωσε το αγραφιώτικο χοιρινό, το κλέφτικο, το αγριογούρουνο µε δαµάσκηνα, το αρνάκι µαστέλο και για επιδόρπιο γλυκά µε παγωτό καϊµάκι.

ΑΛΜΥΡΑ Φιλικής Εταιρείας 39, 210 6819.109, 697 3248368

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο πιάτο σου. Σταθερό σημείο ψαροφαγίας τα τελευταία 12 χρόνια στο Χαλάνδρι, τώρα με μειωμένες τιμές κατά 20% για να δοκιμάσουν ακόμα και αυτοί που πιστεύουν ότι το ψάρι είναι ακριβό.

DALI Λ. Κηφισίας 336, Έναντι Υγεία, 210 6854.004

Μια ιταλική παλέτα γεύσεων. Πλούσια πρωινά με piadina, καφέδες και ομελέτες, κομψά ιταλικά πιάτα για μεσημεριανό break και fondue τυριών που θα σε εντυπωσιάσει – αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα. Ριζότα και πάστα στα καλύτερά τους.

LEO’S Λ. Κηφισίας 342 & Εθ. Αντιστάσεως, 210 6773.461

Νέος χώρος ευρωπαϊκών «προδιαγραφών». All day café, bar και εστιατόριο δημιουργικής κουζίνας. Το μπαρ 23 μέτρων κεντρίζει το ενδιαφέρον και τα ευφάνταστα LEO’S Signature Cocktails γίνονται εθισμός. Δοκίμασέ τα κάθε βράδυ παρέα με τις μουσικές που σε κρατούν έως αργά.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ