- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
City Lover 329
«Ιντεάλ» Ο κινηματογράφος αυτός βρίσκεται σε οικοδομικό συγκρότημα νεοκλασικών κτιρίων
«Ιντεάλ»
Ο κινηματογράφος αυτός επί της οδού Πανεπιστημίου 46 βρίσκεται σε οικοδομικό συγκρότημα νεοκλασικών κτιρίων που έχτισε ο μέγας Ερνέστος Τσίλλερ για λογαριασμό του οικοπεδούχου Ερίκου Σλίμαν. Είναι το δεύτερο παλιότερο σινεμά της Αθήνας, αφού άρχισε το 1919 ως “Salon Ideal”. Το «Ιντεάλ» ξεκίνησε μια μεγάλη κινηματογραφική πιάτσα και ακολούθησαν το «Ρεξ», το «Σινεάκ», η «Τιτάνια», το «Πάνθεον» και το «Μόντιαλ»: σήμερα που αυτά δεν υπάρχουν, το «Ιντεάλ» συνεχίζει ακάθεκτο στη δέκατη δεκαετία του. Στη μακρά ζωή του έχει περάσει πολλές φάσεις (θέατρο, πυρκαγιές, λαϊκό θέαμα «δύο έργα», τσοντάδικο κ.λπ.), αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, στα χέρια της νεότερης γενιάς Σπέντζου, είναι ένα από τα πλέον ποιοτικά σινεμά της πόλης μας: υποδειγματικοί χώροι, εξαιρετικές ταινίες. Από το «Ιντεάλ» πήρε τ’ όνομά του και το διπλανό ομώνυμο εστιατόριο.
Δωρεάν, τζάμπα και free
Υπάρχουν απίθανες και αναρίθμητες υπηρεσίες και αντικείμενα που προσφέρονται δωρεάν ή χαρίζονται, από προγράμματα για τον υπολογιστή μέχρι παιδικά καρότσια, από on line βιβλιοθήκες μέχρι θέαση αγώνων κι από ζωάκια μέχρι ξένες γλώσσες. Ένα πόρταλ που έχει συγκεντρώσει πλήθος τέτοιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις είναι το tinyurl.com/37wgvn5 (ευχαριστώ τον κ. Θόδωρο Χατζηαναστασίου).
Γιατί τη λένε Ηριδανού
Η οδός Ηριδανού είναι ένας δρόμος πίσω από το Χίλτον, κάθετος στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Μιχαλακοπούλου. Όπως και πολλά άλλα τοπωνύμια και οδωνύμια, χρωστάει τ’ όνομά της σε μια γουστόζικη παρεξήγηση: στο πού ακριβώς βρισκόταν ο αρχαίος ποταμός Ηριδανός. Οι νεότερες έρευνες έχουν καταλήξει με σιγουριά ότι ο Ηριδανός είναι ένα ποταμάκι που ξεκινάει υπόγειο από τον Λυκαβηττό, περνάει κάτω από το Σύνταγμα, φτάνει στο Μοναστηράκι (είναι εκείνο που φαίνεται στην πλατεία από το άνοιγμα, αλλά και από την πλατφόρμα του σταθμού του τρένου, όπου έχει αναδειχτεί υπέροχα), γίνεται για λίγο επίγειο στον Κεραμεικό (αυτός ο ίδιος είναι που τρέχει στον αρχαιολογικό χώρο) και μετά προς την Πειραιώς ξαναβυθίζεται, για να χυθεί, υπόγεια πάντα, στο σύστημα Ιλισός - Κηφισός. Υπήρχε όμως μια παλιότερη άποψη ότι ο Ηριδανός δεν ήταν παρά το ρέμα της Καισαριανής, που έβρισκε τον Ιλισό (σημερινή Μιχαλακοπούλου) κοντά στο σημερινό Χίλτον. Από αυτή την εντύπωση ονομάστηκε έτσι ο δρόμος, ενώ υπάρχει και ξενοδοχείο «Ηριδανός» στην ίδια περιοχή.
Προς αναγνώστες
Ευχαριστώ όλες και όλους για τις πολλές πρωτοχρονιάτικες ευχές, τα βιβλία και τις προσκλήσεις.
κ. Πάνο Διονυσόπουλο: η οδός Πέτρου Ράλλη πήρε τ’ όνομά της από τον ομώνυμο πολιτικό του Λαϊκού Κόμματος (βουλευτής και υπουργός στο μεσοπόλεμο και αμέσως μετά την απελευθέρωση).
Παρέα από το Φάληρο: το τοπωνύμιο «Φάληρο» είναι αρχαίο, αναφέρεται ήδη από τον Ηρόδοτο: ήταν ναύσταθμος του περσικού στόλου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
κ. Μαρία Δουλγεράκη: για το ” Attica Stores” / κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η εφημερίδα μας έχει γράψει αρκετές φορές.
κ. Μαρία Απέργη, Γιάννη Δουμουλιάκα: για το αναμορφωμένο Πεδίο του Άρεως δεν έχω γνώμη, δεν έχω πάει ακόμα. Σε επόμενο φύλλο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα μόνο εσύ και ο Τσίου, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Ένα μονοπάτι οδηγεί σε ένα κρυφό επίνειο με κρυστάλλινα νερά, 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης
Φυτεύτηκαν 220 δέντρα και 1.200 θάμνοι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Πάνω από 20 παρεμβάσεις σε σχολεία και δημοτικές παρεμβάσεις
Έργο 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής - Έτοιμο για τη νέα σεζόν.
Φέρνει στην καρδιά της πόλης την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου παραθαλάσσιου resort
Η Στοά διαθέτει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα spots της πόλης.
Ένα από τα τελευταία κτίρια των παλιών διοδίων της Αθήνας
Από την Πετρούπολη μέχρι τη Δραπετσώνα και τη Χασιά, οι πιστοί του είδους αυξάνονται θεαματικά
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά τη δωρεά ιδιώτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.