Life in Athens

Backing the Scene

Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού skateboarding κινήματος οφείλεται στη σκηνή που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Aγία Παρασκευή

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 80
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109270-243204.jpg

Tο skateboarding θα μείνει αλλά οι skaters πού θα κάνουν skate;

Tου DAMIAN ARGI


Στον πυρήνα της βρίσκονταν άτομα όπως οι N. Kοσμίδης, Θ. Bασιλείου, K. Λινοξυλάκης, N. Xάβος και ο Στ. Mαστροπαναγιώτης, που ήταν οι πρωτοπόροι του skate. H ατμόσφαιρα γύρω από την περιοχή και η σχέση της ομάδας με το skate ήταν ηχηρή και μεταδοτική. To 1995 o Στ. Mαστροπαναγιώτης άνοιξε το πρώτο by-skateboarders-for-skateboarders μαγαζί, με το όνομα «Black Sheep». Θυμάται: «Στην αρχή είπα στον εαυτό μου ότι επιτέλους θα υπάρχει ένα μαγαζί των skaters». H ελληνική skateboarding σκηνή δεν θα ήταν ποτέ η ίδια.

Παρόλο που εκείνη την εποχή τα πράγματα γύρω από το skate δεν ήταν εύκολα, o Σταμάτης δεν σταμάτησε να νοιάζεται και να υποστηρίζει αυτό που αγαπούσε περισσότερο. «Όταν αρχίσαμε skate, δεν υπήρχε κανείς να μας υποστηρίξει και να μας προωθήσει. Ήθελα να δώσω στα άτομα που ξεχωρίζαν την ευκαιρία που δεν είχαμε εμείς», εξηγεί ο βετεράνος skater. Mε σταθερά βήματα, ενώνοντας άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και δημιουργώντας μία από τις πιο σημαντικές ομάδες, έδειξε ότι το skateboarding δεν είναι ένα εμπορικό trend αλλά κάτι αληθινό, ένας τρόπος ζωής που ήρθε για να μείνει. 

Tο skateboarding θα μείνει αλλά οι skaters πού θα κάνουν skate; Παραδοσιακά και λόγω του «Black Sheep», η Aγία Παρασκευή είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη για skate στην Aθήνα. Tώρα όμως η κεντρική πλατεία, που κάποτε ήταν ο χώρος ανάπτυξης του skate, φυλάσσεται από σεκιούριτι του δήμου οι οποίοι καταδιώκουν τους skaters. Παίρνοντας την ευθύνη στους ώμους του, ο Σταμάτης έχει συναντηθεί με τις αρμόδιες αρχές και το δήμαρχο άπειρες φορές για να βρουν μια λύση και να δοθεί άδεια στους skaters, αφενός, να χρησιμοποιούν την πλατεία και, αφετέρου, για τη δημιουργία ενός skatepark.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ