- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Backing the Scene
Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού skateboarding κινήματος οφείλεται στη σκηνή που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Aγία Παρασκευή
Tο skateboarding θα μείνει αλλά οι skaters πού θα κάνουν skate;
Tου DAMIAN ARGI
Στον πυρήνα της βρίσκονταν άτομα όπως οι N. Kοσμίδης, Θ. Bασιλείου, K. Λινοξυλάκης, N. Xάβος και ο Στ. Mαστροπαναγιώτης, που ήταν οι πρωτοπόροι του skate. H ατμόσφαιρα γύρω από την περιοχή και η σχέση της ομάδας με το skate ήταν ηχηρή και μεταδοτική. To 1995 o Στ. Mαστροπαναγιώτης άνοιξε το πρώτο by-skateboarders-for-skateboarders μαγαζί, με το όνομα «Black Sheep». Θυμάται: «Στην αρχή είπα στον εαυτό μου ότι επιτέλους θα υπάρχει ένα μαγαζί των skaters». H ελληνική skateboarding σκηνή δεν θα ήταν ποτέ η ίδια.
Παρόλο που εκείνη την εποχή τα πράγματα γύρω από το skate δεν ήταν εύκολα, o Σταμάτης δεν σταμάτησε να νοιάζεται και να υποστηρίζει αυτό που αγαπούσε περισσότερο. «Όταν αρχίσαμε skate, δεν υπήρχε κανείς να μας υποστηρίξει και να μας προωθήσει. Ήθελα να δώσω στα άτομα που ξεχωρίζαν την ευκαιρία που δεν είχαμε εμείς», εξηγεί ο βετεράνος skater. Mε σταθερά βήματα, ενώνοντας άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και δημιουργώντας μία από τις πιο σημαντικές ομάδες, έδειξε ότι το skateboarding δεν είναι ένα εμπορικό trend αλλά κάτι αληθινό, ένας τρόπος ζωής που ήρθε για να μείνει.
Tο skateboarding θα μείνει αλλά οι skaters πού θα κάνουν skate; Παραδοσιακά και λόγω του «Black Sheep», η Aγία Παρασκευή είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη για skate στην Aθήνα. Tώρα όμως η κεντρική πλατεία, που κάποτε ήταν ο χώρος ανάπτυξης του skate, φυλάσσεται από σεκιούριτι του δήμου οι οποίοι καταδιώκουν τους skaters. Παίρνοντας την ευθύνη στους ώμους του, ο Σταμάτης έχει συναντηθεί με τις αρμόδιες αρχές και το δήμαρχο άπειρες φορές για να βρουν μια λύση και να δοθεί άδεια στους skaters, αφενός, να χρησιμοποιούν την πλατεία και, αφετέρου, για τη δημιουργία ενός skatepark.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ταράτσα της Στοάς Αρσακείου φιλοξενεί events με μουσική, σινεμά, live, workshops και άλλα πολλά
Μουσική, ποδήλατο, yoga, skate, σινεμά, παιχνίδι και τέχνη
Απαγορεύονται αυστηρά φράσεις όπως «τα κεφάλια μέσα» και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»
Νέος κύκλος δωρεάν δραστηριοτήτων, με επιλογές από κολύμβηση έως γιόγκα, πιλάτες, χορό και Tai Chi
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πράσινο
Εκστρατεία αλληλεγγύης από τον Κ.Υ.Α.Δ.Α. και το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο
Το «αγκάθι» της οικοδομικής άδειας
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα μόνο εσύ και ο Τσίου, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Ένα μονοπάτι οδηγεί σε ένα κρυφό επίνειο με κρυστάλλινα νερά, 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης
Φυτεύτηκαν 220 δέντρα και 1.200 θάμνοι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Πάνω από 20 παρεμβάσεις σε σχολεία και δημοτικές παρεμβάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.