Κατοικιδια

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Δεν υπάρχει τέλεια λύση, αλλά υπάρχει ελπίδα

Ένα μπολ νερό, μια αγκαλιά, μια ζωή που αλλάζει

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Δεν υπάρχει τέλεια λύση, αλλά υπάρχει ελπίδα
© Pexels

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Μικρές πράξεις, μεγάλες αλλαγές για τις ψυχές του δρόμου

Όσο κι αν θέλω να γράψω ένα άρθρο που να δίνει μια ξεκάθαρη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ. Γιατί δεν υπάρχει μία μόνο λύση. Στη θεωρία όλα μοιάζουν απλά: στειρώσεις, τσιπάρισμα, καταγραφή, υιοθεσίες. Κι όμως, στην πράξη, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Κάθε περιοχή, κάθε γειτονιά, κάθε ζώο έχει τη δική του ιστορία.

Παγκόσμια Μέρα Αδέσποτων Ζώων: Η σημασία της υιοθεσίας και της φροντίδας

Κάθε μέρα, νέα ζώα γεννιούνται στον δρόμο ή εγκαταλείπονται από ανθρώπους που κάποτε τα αποκάλεσαν «οικογένεια». Ένα κουτάβι «που δεν ταίριαξε στο σπίτι», μια γάτα «που κάνει ζημίες», ένα ζώο που χάθηκε και κανείς δεν το έψαξε. Και μετά, ο δρόμος γίνεται το μόνο «σπίτι» που έχει. Με κρύο, πείνα, μοναξιά, φόβο. Κάθε μέρα μπορεί να είναι και η τελευταία του.

Μέσα σ’ αυτή την καθημερινή αδικία, υπάρχουν άνθρωποι που δεν προσπερνούν. Που σταματούν, φροντίζουν, προσφέρουν. Οι εθελοντές και οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή. Κάνουν τα πάντα: τρέχουν, φιλοξενούν, πληρώνουν από την τσέπη τους, ματώνουν ψυχικά και σωματικά για να δώσουν σε κάθε αδέσποτο μια ευκαιρία. Πολλοί έχουν γεμίσει τα σπίτια τους με ψυχές που σώθηκαν, με μάτια που ξαναβρήκαν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους. Και πίσω από κάθε φωτογραφία ενός χαμογελαστού σκύλου ή μιας ήρεμης γάτας, κρύβεται μια διαδρομή γεμάτη κόπο, δάκρυα και πίστη ότι η αγάπη μπορεί να θεραπεύσει.

Κι εμείς; Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα. Αρκεί να κάνουμε κάτι. Να βάλουμε λίγο νερό έξω το καλοκαίρι, να ταΐσουμε, να μιλήσουμε, να στειρώσουμε τη γάτα της αυλής, να υιοθετήσουμε ή να βοηθήσουμε κάποιον που το κάνει. Να δώσουμε το περίσσευμα του χρόνου μας, της φροντίδας μας, της καλοσύνης μας. Και κυρίως, να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τη ζωή, όποια μορφή κι αν έχει.

Γιατί η αγάπη που μας δίνει ένα ζώο δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι αγνή, ανιδιοτελής, απόλυτη. Και δεν ξεχνά ποτέ ποιος του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Μας διδάσκει εμπιστοσύνη, αφοσίωση, και το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε παρόντες, όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα.

Όχι, δεν μπορούμε να σώσουμε όλα τα αδέσποτα. Αλλά μπορούμε να σώσουμε ένα. Και για εκείνο, αυτό σημαίνει τα πάντα.

Να γίνουμε εμείς ο κόσμος του.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

**Αγαπητοί φίλοι,** Αντιμετωπίζω ένα δύσκολο και επείγον θέμα που πραγματικά με έχει φέρει σε απόγνωση. Κάποιος πέταξε...

Posted by Maritsa Vardaki on Wednesday, April 2, 2025

Φατσούλες!!! Γεννημένα 11 Μαρτιου 2025 από αδεσποτούλα Ψάχνουν υπεύθυνες υιοθεσίες μόλις φθάσουν στην επιτρεπόμενη...

Posted by Φίλοι ζώων Παπάγου-Χολαργού on Wednesday, April 2, 2025

Gregor 2 μηνών περίπου, μικρό πλασματακι, ψάχνει για ένα ζεστό και μόνιμο σπιτάκι❣️ Έχει πρώτο εμβόλιο και τσιπ ....

Posted by Μαρία Καπλανέρη Ζωοφιλικό on Thursday, April 3, 2025

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιματολογικές εξετάσεις: Από πότε πρέπει να τις ξεκινάμε στον σκύλο ή τη γάτα μας;
Αιματολογικές εξετάσεις: Από πότε πρέπει να τις ξεκινάμε στον σκύλο ή τη γάτα μας;

Ένας απλός προληπτικός έλεγχος μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές περιπέτειες και να χαρίσει στο ζωάκι μας περισσότερη υγεία, άνεση και… περισσότερο παιχνίδι

Ποιες ράτσες σκύλων ζουν περισσότερο
Ποιες ράτσες σκύλων ζουν περισσότερο

Αν και η μακροζωία επηρεάζεται από τη γενετική, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, πρόσφατες μελέτες παρέχουν πληροφορίες για το προσδόκιμο ζωής και για τις ομοιότητες και τις διαφορές στη γήρανση ανθρώπων και σκύλων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.