Κατοικιδια

Θα σώσουμε την επόμενη Νίκη;

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα ζώο που υποφέρει

Αναστασία Στουπάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κακοποίηση ζώων: Η ιστορία της Νίκης στην Ηλεία και πώς μπορούμε να καταγγείλουμε ένα περιστατικό

Πόσοι συνάνθρωποί μας παίρνουν ένα ζώο και μετά από λίγο καιρό έρχεται η στιγμή που ο αρχικός ενθουσιασμός μετατρέπεται σε πλήξη και ρουτίνα; Πολλές φορές το πρώην αξιαγάπητο κουτάβι, καταλήγει στην πίσω αυλή του σπιτιού με μια αλυσίδα γύρω από τον λαιμό του, να μαραζώνει μέρα με τη μέρα.

Το τελευταίο  γνωστό «θύμα» αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς είναι η Νίκη. Το μπόξερ που βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση από μια τουρίστρια που βρισκόταν στην περιοχή της Ζαχάρως, στην Ηλεία. Δυστυχώς το ζωάκι αυτό δεν τα κατάφερε. Η βοήθεια έφτασε πολύ αργά, αλλά έγινε η κάθε δυνατή προσπάθεια να σωθεί από τους εθελοντές και τους κτηνιάτρους που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την θεραπεύσουν μέχρι την τελευταία της πνοή.

© Facebook/Νοιαζομαι Φιλοζωικη Κρεστενων

Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Γιατί τόσο καιρό να μην μπορεί κάποιος να σηκώσει το τηλέφωνό του και να καταγγείλει αυτό το περιστατικό; Πόσα ζώα ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, είτε «δεσποζόμενα» είτε όχι, και κανένας δεν κάνει αυτή την απλή κίνηση να πάρει τηλέφωνο να ενημερώσει; Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα μας ξεχωριστά, από τη στιγμή που θα πάρουμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένα τηλεφώνημα αρκεί για να καταγγείλουμε το γεγονός, μια πράξη τόσο απλή όσο και σημαντική. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβουμε την κακοποιητική συμπεριφορά και έτσι να την καταδικάσουμε έμπρακτα.

Κακοποίηση ζώων: Πώς θα καταγγείλετε ένα περιστατικό

Καλούμε το 10410 (Καθημερινές 7.00-23.00, Σάββατο 8.00-14.00, Κυριακή 16.00-22.00) και θα μας κατευθύνουν για το τι πρέπει να κάνουμε. Στη συνέχεια, μπορούμε αν θέλουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια από την ομάδα νομικών της Dogs’ Voice για δωρεάν νομική υποστήριξη. (Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο καταγγελίας μπορείτε να βρείτε στο site της Dog’s Voice και στην αστυνομία ζώων.)

Μια κίνηση λίγων δευτερολέπτων μπορεί να σώσει ένα ζωάκι από τον θάνατο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και ανώνυμα αν κάποιος δεν θέλει να δώσει τα στοιχεία του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοποίηση είναι μια υψίστης σημασίας παθογένεια της κοινωνίας μας, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μικρά παιδιά, αλλά στη στήλη αυτή ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα ζώα. 


Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!