Κατοικιδια

10 fun facts που δεν γνώριζες για τις γάτες

Ο κόσμος τους δεν θα πάψει στιγμή να μας εκπλήσσει

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

10 πράγματα που δεν ήξερες για την γάτα σου

1. Νυχτερινή όραση: Τα μάτια της γάτας περιέχουν ένα στρώμα ανακλαστικών κυττάρων που ονομάζονται «tapetum lucidum», τα οποία τις βοηθάνε να βλέπουν σε συνθήκες χαμηλού ή και ανύπαρκτου φωτισμού.

2.Οι γάτες μπορούν να περιστρέφουν τα αυτιά τους κατά 180 μοίρες: Μία κίνηση που έχουμε συνηθίσει να συνοδεύεται από εκείνον τον χαρακτηριστικό ήχο σε ταινίες μαζί με ένα ύφος απόλυτης έκπληξης(δεν μπορώ να τον περιγράψω καλύτερα). Οι γάτες έχουν 32 μύες σε κάθε αυτί, οι οποίοι τους επιτρέπουν να κινούν τα αυτιά τους ανεξάρτητα και να εντοπίζουν από πού προέρχεται ο οποιοσδήποτε ήχος με μεγάλη ακρίβεια.

3. Οι γάτες έχουν ένα συγκεκριμένο κόκκαλο, γνωστό και ως «clavicle» ή «κλείδα», που υπάρχει στον λαιμό τους. Αντίθετα από τους ανθρώπους και τα άλλα θηλαστικά, η κλείδα της γάτας δεν είναι πλήρως συνδεδεμένη με τον σκελετό της. Έτσι τους επιτρέπει να έχουν εξαιρετική ευλυγισία και ευελιξία. Από το να τρυπώνουνε σε στενούς χώρους μέχρι το να εκτελούν ακροβατικά που θα ζήλευε επαγγελματίας ακροβάτης, με χαρακτηριστική υπεροψία και ένα μπλαζέ ύφος. Αυτή η μοναδική δομή του οστού συμβάλλει στις εκπληκτικές ικανότητες άλματος και αναρρίχησής τους.

© Pexels

4. Ο μεγαλύτερος γάτος στον κόσμο ήταν ο Stewie (δεν κρίνω, ο δικός μου λέγεται Σουσού), ο οποίος ήταν Maine Coon (μία υπεροχή ράτσα για την οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο άμεσο μέλλον). Από την μύτη μέχρι την ουρά μετρούσε  123 εκατοστά!

5. Οι γάτες δεν αισθάνονται την γεύση του γλυκού. Ο κύριος λόγος που δεν θα μπορούσα να είμαι γάτα. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, δεν μπορούν να αντιληφθούν καθόλου την γλυκιά γεύση. Παρ' όλ' αυτά μπορούν να ξεχωρίσουν τις ξινές και τις πικρές γεύσεις.

6. Οι γάτες περνούν σχεδόν τις μισές ώρες που είναι ξύπνιες ασχολούμενες με την προσωπική τους φροντίδα. Είναι γνωστές για τον ατελείωτο καθαρισμό και την υπερβολική(;) περιποίηση του τριχώματός τους.

7. Οι γάτες μπορούν να παράξουν πάνω από 100 διαφορετικούς ήχους. Από το κλασσικό νιαούρισμα στο γουργούρισμα μέχρι και το γρύλισμα, έχουν μια ευρεία «γλώσσα» που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους και με άλλες γάτες.

8. Η μύτη της γάτας είναι μοναδική. Κάθε γάτα έχει το αποτυπώματα της και αυτό είναι η μύτη της. Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι τόσο πολύπλοκο όσο το ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά είναι σίγουρα μοναδικό!

© Pexels

9. Αυτά τα μάτια! Τα γατίσια μάτια εκτός από το να είναι υπέροχα, μπορούν να διαχωρίσουν μόνο το μπλε, το κόκκινο και το πράσινο χρώμα!

10. Οι γάτες μπορούν να πιουν θαλασσινό νερό. Αν και είναι γνωστή η αντιπάθειά τους για το νερό, σε αντίθεση με τους ανθρώπους και πολλά άλλα ζώα, τα νεφρά της γάτας έχουν τη δυνατότητα περισσότερο από κάθε άλλο ζώο να φιλτράρουν το νερό και να απομακρύνουν το αλάτι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τους αν καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα θαλασσινού νερού. Οπότε πάντα τοποθετούμε δίπλα από το φαγητό τους ένα μπολάκι με φρέσκο και καθαρό νερό!

Ίσως κάποια από αυτά να τα γνώριζες ήδη, ίσως να θες να μοιραστείς κάποιο fact για το δικό σου ζωάκι. Σε κάθε περίπτωση αυτή η λίστα θα συνεχιστεί μετά και από δικές σας προσθήκες και για άλλα ζώα που κάθε λεπτομέρεια που μαθαίνουμε για αυτά συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Τα λέμε στο Instagram @vetnpet_


Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!