Κατοικιδια

Πώς θα φέρω νέο κατοικίδιο στο σπίτι

Τέσσερα σημαντικά βήματα που θα μας βοηθήσουν κατά την άφιξη του καινούργιου μέλους της οικογένειάς μας

Αναστασία Στουπάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές για τον ερχομό ενός νέου κατοικιδίου στο σπίτι

Μόλις αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι, σπίτι όμως έχουμε ήδη ένα κατοικίδιο που δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει με αυτή μας την απόφαση. Πάμε να δούμε μερικά βήματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν κατά την άφιξη του καινούργιου μέλους της οικογένειάς μας.

Κατανόηση του χαρακτήρα του κατοικίδιού μας

Η άφιξη του νέου μας τετράποδου φίλου μπορεί να είναι μια πρόκληση τόσο για το υπάρχον κατοικίδιο μας όσο και για το νέο. Κάθε ζώο έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και είναι σημαντικό να προβλέψουμε όσο είναι δυνατόν πώς θα αντιδράσει με ένα νέο κατοικίδιο στο περιβάλλον του. Η κατανόηση του χαρακτήρα του κατοικίδιου μας περιλαμβάνει την παρατήρηση της συμπεριφοράς του, των αντιδράσεών του σε διαφορετικές καταστάσεις και των αντιδράσεών του με άλλα ζώα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων για κάποια συμπεριφορά του και πιθανότατα να αποτρέψουμε κάποια άλλη.

Εξερεύνηση μεθόδων για την άφιξη ενός νέου κατοικίδιου

Η τοποθέτηση της μυρωδιάς του νέου κατοικίδιου σε μια κοινή περιοχή όπου το υπάρχον κατοικίδιο μας περνά χρόνο μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στο να το συνηθίσει στη νέα μυρωδιά. Η ανταλλαγή οσμών μπορεί να γίνει ανταλλάσσοντας αντικείμενα που μεταφέρουν τη μυρωδιά κάθε ζώου, όπως μια κουβέρτα ή ένα παιχνίδι. Μια άλλη μέθοδος είναι η σταδιακή εξοικείωση, ξεκινώντας με σύντομες επιτηρούμενες επισκέψεις και αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο που τα ζώα περνούν μαζί. Η ύπαρξη ξεχωριστών περιοχών για κάθε ζώο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της «εδαφικής» (επιθετικής) συμπεριφοράς και στην ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά σε μια ουδέτερη για αυτά περιοχή!

Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς

Με τον ερχομό του νέου κατοικίδιου μπορεί να δημιουργεί μια πρόκληση ακόμα και για εμάς τους γονείς. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα κατοικίδια να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε νέα ζώα που έρχονται στο περιβάλλον τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι και υπομονετικοί, ενώ βοηθάμε τα ζωάκια μας να προσαρμοστούν στη νέα τους καθημερινότητα.

Ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κατοικίδιών μας

Μόλις το νέο μας ζωάκι έχει ενταχθεί στο χώρο μας, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των κατοικίδιών μας. Είναι σημαντικό  να χρησιμοποιούμε την τεχνική της επιβράβευσης, για να ενθαρρύνουμε το κατοικίδιό μας να αποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειάς μας. Όταν βλέπουμε τα κατοικίδια μας να αλληλοεπιδρούν θετικά, είτε μέσω παιχνιδιού είτε απλά με το να  είναι σε κοντινή απόσταση χωρίς κανένα σημάδι επιθετικότητας, τα ανταμείβουμε με λόγια επαίνου ή με προσφορά λιχουδιών.

Πώς θα φέρω νέο κατοικίδιο στο σπίτι

Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι κάθε κατοικίδιο ζώο λαμβάνει επαρκή προσοχή και αγάπη, προκειμένου να αποτρέψουμε τη ζήλια ή τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Να περνάμε χρόνο με το καθένα και να παρέχουμε μοναδικό χρόνο παιχνιδιού και αγκαλιάς. Επιπλέον, η παροχή ξεχωριστών περιοχών για κάθε κατοικίδιο να ξεκουραστεί όταν χρειάζεται να μείνει μόνο του και να φάει ανενόχλητο, μπορεί να αποτρέψει συγκρούσεις και να προωθήσει μια αίσθηση ασφαλείας για και τα δύο ζώα.

Μπορεί να είναι μια κουραστική και διαρκής προσπάθεια από μεριάς μας, αλλά η επιβράβευση έρχεται όταν τους βλέπουμε να έχουν γίνει αχώριστοι φίλοι.

Αγγελίες Κατοικίδιων