Κατοικιδια

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων ζώων στο ΕΜΣΤ: Μια «διαφορετική τετράποδη μοντέρνα αγάπη»

Μιλήσαμε με τον Δήμαρχο Αθηναίων, την Κατερίνα Γρέγου, την Σεραφίνα Αβραμίδου αλλά και επισκέπτες του ΕΜΣΤ για τους τετράποδους φίλους τους

Μαριάννα Μανωλοπούλου
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων ζώων στο ΕΜΣΤ με το Καταφύγιο του Σωκράτη: Κ. Γρέγου, Κ. Μπακογιάννης, Σ. Αβραμίδου, επισκέπτες μιλούν για την εκδήλωση και την έκθεση

Κυριακή πρωί, ο καιρός βροχερός και παραπάνω από 200 τετράποδοι φίλοι μαζί με τους συνοδούς τους (παρέα με το βιβλιάριο υγείας και τα σακουλάκια για την περίπτωση “ατυχήματος”) έχουν καταφθάσει στο pet friendly Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Xνουδωτές μουσούδες τριγύρω, μερικά σκυλιά κυλιούνται στο πάτωμα, άλλα μυρίζουν και παίζουν με τα υπόλοιπα, ένα κάθεται στο καρότσι του και δυο ακόμη σε σκυλο-μάρσιπο. Γαβγίσματα παντού. Ο Σπύρος ποζάρει με τον Λίνκολν στο Dog Sofa όσο επεξεργάζεται τον χώρο γύρω του και η Κ. ρωτάει τους εθελοντές από το «Καταφύγιο του Σωκράτη» (χώρος προσωρινής φιλοξενίας άστεγων σκύλων, της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων) «Ποιο αδεσποτάκι μπορεί να υιοθετήσει;».

Κατεβαίνοντας στην έκθεση «Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας» ένα ερωτευμένο ζευγάρι αγκαλιάζεται τρυφερά όσο περιηγείται με το σκυλί του που έχει το βλέμμα του στραμμένο μόνιμα προς τα εκθέματα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (04.04.2023) το ΕΜΣΤ και το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων διοργάνωσαν εκδήλωση την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, από τις 11.00 έως τις 14.00 για μια «διαφορετική τετράποδη μοντέρνα αγάπη» (δωρεάν για όσους πήγαιναν με το κατοικίδιο τους).

© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Κατερίνα Γρέγου: Το ΕΜΣΤ είναι pet friendly 

Το ΕΜΣΤ που μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Αττική που υποδέχεται σε όλους τους χώρους του τους τετράποδους φίλους και το «Καταφύγιο του Σωκράτη», χώρος προσωρινής φιλοξενίας άστεγων σκύλων, της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων διοργάνωσαν αυτή τη διαφορετική εκδήλωση, με στόχο να διαδοθεί το μήνυμα της υιοθεσίας των αδέσποτων σκύλων και τα μηνύματα της αποστολής του Καταφύγιου που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των ζώων συντροφιάς και την υποστήριξη του δεσμού ανθρώπου-ζώου μέσω των υιοθεσιών, της επανένωσης και της εκπαίδευσης(το BBC Word έκανε ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων για το ΕΜΣΤ και την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων).

Η Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ήρθε με την 7χρονη ημίαιμη Εκλέρ ντε Σαλαμίν. «Είχαμε παράδοση στην οικογένεια τα σκυλιά μας να έχουν πιο γλυκά ονόματα, είχαμε παλαιότερα την Καραμέλα και τον Λουκουμά. Η Εκλέρ λοιπόν έπρεπε να ακολουθήσει την ζαχαροπλαστική παράδοση! Ήταν αδέσποτη και κακοποιημένη, την βρήκα στην Σαλαμίνα σε ένα σκουπιδοτενεκέ και σήμερα είναι ένα τελείως διαφορετικό σκυλί. ουλεύει" full time αφιλοκερδώς εδώ, δεν παρακολουθεί εκθέσεις γιατί είναι πάρα πολύ απασχολημένη σε καθημερινή βάση. Είναι το μοντέλο και πρωταγωνίστρια στην καμπάνια του Μουσείου και βεβαίως στο διαφημιστικό στα social media για το σημερινό event. Κοινωνική, κάνει δημόσιες σχέσεις και σαν εθελόντρια μας είπε από την πρώτη στιγμή “δεν θέλω χρήματα”!! Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη που την έχω κάθε μέρα εδώ, γιατί είναι ένα σκυλί που λόγω του ότι ήταν αδέσποτο και κακοποιημένο νιώθει πολύ ανασφάλεια όταν είναι μόνη της.

Η σημερινή εκδήλωση είναι για να ενισχύσει το “Kαταφύγιο του Σωκράτη” και να βρουν τα αδεσποτάκια σπίτια. Ελπίζουμε αυτά που έχουμε σήμερα εδώ να υιοθετηθούν όλα, αλλά παράλληλα είναι μια εκδήλωση στην οποία θέλουμε να δείξουμε σε όλους όσους δεν το γνωρίζουν ότι το ΕΜΣΤ είναι pet friendly. Η καλύτερη πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να αποκτήσει ένα σκυλάκι είναι να υιοθετήσει. Η ευγνωμοσύνη που δείχνουν τα αδέσποτα -χώρια του ότι είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά από όλα- είναι ξεχωριστή.Οποιοσδήποτε θέλει λοιπόν μπορεί να επισκεφτεί τις εκθέσεις μας μαζί με το τετράποδο του έχοντας το “διαβατήριο” και φυσικά το λουράκι του. Το ΕΜΣΤ είναι το μοναδικό πολιτιστικό ίδρυμα στην Αττική που είναι φιλικό προς τα ζώα και από τα λίγα στο κόσμο. Στο ΕΜΣΤ δεν πρωτοπορούμε μόνο στην τέχνη αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τα ζώα. Η απόφαση να καταστεί το μουσείο pet friendly ξεκίνησε από όταν ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσείου, τον Ιούλιο του 2021 και τον Σεπτέμβριο που το πρότεινα στο διοικητικό μας συμβούλιο το δέχτηκε αμέσως με πλειοψηφία» λέει όσο χαϊδεύω την Εκλέρ, η οποία μου γλύφει το χέρι.

Η Κατερίνα Γρέγου και η Εκλέρ © Δημήτρης Τζαμτζής

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, το μπόξερ του και το «Καταφύγιο του Σωκράτη»

Ο μεγαλόσωμος Βρασίδας, το σκυλί του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, κάνει θεαματική είσοδο και έχει λάβει ήδη αμέτρητες αγκαλιές και χάδια από μικρούς και μεγάλους. Λίγα λεπτά μετά εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης«Το δικό μου σκυλί, ένα μπόξερ γεννήθηκε 1 Ιουλίου του 2022 άρα είναι επίσημα 9 μηνών. Αποτελεί μέλος της οικογένειας μας, όταν τρώμε κάθεται κανονικά στην καρέκλα και είναι καταπληκτικός με τα παιδιά. Η ουσία της εκδήλωσης είναι πώς υπάρχει το Καταφύγιο του Σωκράτη, υπάρχει ένα πρόγραμμα υιοθεσιών με τους 1200 εθελοντές μας που αξίζει να διαδοθεί. Αξίζει κάποιος σήμερα να υιοθετήσει τα σκυλάκια που βρίσκονται εδώ και να μπει στο site μας να ενημερωθεί και για τα υπόλοιπα. Εμείς παρακαλούμε όλους τους ανθρώπους να φιλοξενήσουν ένα σκυλάκι και να το κάνουν μέλος της οικογένειας τους».

Στο κέντρο ο Βρασίδας, σκύλος του Γιατρομανωλάκη © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου, υπεύθυνη για τα ζώα, οι υιοθεσίες και το «Καταφύγιο του Σωκράτη»

Το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων είναι υπεύθυνο για την περισυλλογή, ιατρική φροντίδα, σίτιση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων που διαβιούν ή βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου. Ένας από τους πυλώνες της Αστικής Πανίδας είναι ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων «Καταφύγιο του Σωκράτη», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 και είναι ένα μέρος όπου επαγγελματίες και εθελοντές μοιράζονται τη δέσμευσή τους, το πάθος τους και το ταλέντο τους για να βοηθήσουν τα ζώα και τους ανθρώπους του δήμου ώστε κάθε ζώο συντροφιάς να μπορεί να υιοθετηθεί και να βρει το σπίτι του, κάθε χαμένο ζώο συντροφιάς να μπορεί να επανενωθεί με τον κηδεμόνα του αλλά και κάθε ζώο συντροφιάς να αντιμετωπίζεται με ευγένεια και σεβασμό.

Η Σεραφίνα Αβραμίδου και το αδεσποτάκι © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Τέσσερα σκυλιά, ένα κουταβάκι 4 μηνών ο Μόρτις και τρία ενήλικα (1-3 ετών) ο Ραμόν, ο Λαβ και ο Σποτ του Καταφυγίου βρίσκονται στο ΕΜΣΤ και ψάχνουν το νέο τους σπίτι. Η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου, υπεύθυνη για τα ζώα αποκρίνεται μεταξύ άλλων «Θέλουμε να αναδείξουμε την σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο και πώς μπορεί να κάνει μαζί του πολλά πράγματα. Ελπίζουμε ο κόσμος να υιοθετήσει τα σκυλάκια, ελπίζουμε να βρουν το παντοτινό σπίτι τους και την επόμενη φορά να έρθουν με τον άνθρωπο τους μαζί στις εκθέσεις του Μουσείου. Ο κόσμος θέλει και έχει ανάγκη να κάνει πράγματα μαζί με τα ζώα του, αυτό μας έδειξε η σημερινή εκδήλωση».

© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Οι επισκέπτες του ΕΜΣΤ και τα σκυλιά τους

Τον Σπύρο, επισκέπτης της εκδήλωσης, και το σκυλί του τον «σταμπάρω» από μακριά. Ο ψηλόλιγνος Λίνκολν κοιτάει με παρατηρητικότητα σε όποιο έκθεμα τον μετακινεί ο ιδιοκτήτης του όσο ρίχνει και μια κλεφτή ματιά στα υπόλοιπα σκυλιά δίπλα του. Ο Σπύρος έχει το 7χρονο Ιταλικό Γκρέι Χάουντ από 4 μηνών με τον οποίον ταξιδεύουν παντού πολύ συχνά, μου λέει. Έχουν περιηγηθεί μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη αλλά και στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ αλλά ξεναγούνται παρέα πρώτη φορά σε ελληνικό Μουσείο. «Χαιρόμαστε που έγινε αυτό σήμερα μιας και τα σκυλιά είναι σαν οικογένεια για εμάς. Έχουμε ανάγκη όπως και εκείνα να περνάμε χρόνο από κοινού ακόμη και στα Μουσεία. Ήταν τρομερή εμπειρία, το σκυλί μου λάτρεψε το πιο σκοτεινό δωμάτιο αλλά και τα εκθέματα που βρισκόταν στο χώρο με τον ροζ φωτισμό. Ελπίζω σύντομα και άλλα Μουσεία να καταφέρουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο».

Ο Σπύρος και ο 7χρονος «κύριος Λίνκολν» ένα Ιταλικό Γκρέι Χάουντ © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Μαρίνα πάλι έχει έρθει με την 5χρονη Μάρθα που τα τελευταία 4 χρόνια ζουν μαζί. «Είναι ισχυρός ο συμβολισμός της σημερινής εκδήλωσης. Έμαθα το τελευταίο διάστημα ότι το μουσείο είναι pet friendly, ήρθα σήμερα πρώτη φορά και από εδώ και πέρα ξέρω ποιον θα παίρνω πάντα μαζί μου. Η μικρή έχει εντυπωσιαστεί για αρχή από το πλήθος των άλλων ζώων, γυρίζει γύρω γύρω και κάνει φίλους μέχρι να δει τα εκθέματα».

H Μαρίνα πoυ ήρθε με την 5χρονη Μάρθα © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Ελένη έφτασε στο ΕΜΣΤ μαζί με την 2 χρονών Λούνα, την οποία βρήκε στο εξοχικό της στην Κύμη και είναι το πρώτο της σκυλί. «Ήταν το πιο γλυκό σκυλί, ένιωσα τέτοια αγάπη απέναντι της απευθείας που όταν ήρθε η στιγμή να φύγω από εκεί είπα “Eσύ θα έρθεις μαζί μου”. Την είχε κλείσει κάποιος στον πίσω κήπο του σπιτιού μας και την άκουσαν οι θείες μου που μένουν σε παραδίπλα σπίτι -μιας και εμείς απουσιάζαμε- και την έσωσαν. Είναι η καλύτερη απόφαση της ζωής μου, είναι γλυκιά, κοινωνική, δίνει απλόχερα αγάπη σε όλους και έχει διάθεση να εξερευνά. Προσαρμόστηκε πολύ εύκολα στην ζωή μας μιας και ήταν ένα σκυλάκι που φάνηκε αμέσως ότι ήθελε να ζει με ανθρώπους. Όσον αφορά τη σημερινή επίσκεψη μας, μάθαμε για την εκδήλωση πρόσφατα, πήραμε τον φίλο μας τον Αρίστο και τον Ρίκο, με τα παιδιά γνωριστήκαμε σε πάρκο σκύλων στην Πετρούπολη και από τότε πάμε μαζί σχεδόν παντού. Έχουμε έρθει “εκδρομή”, περάσαμε πανέμορφα, της άρεσε στον πρώτο όροφο που βρήκαμε κάτι σαν “πυρομαχικά”, ενθουσιάστηκε από το πολύ μεγάλο σχήμα και το κοιτούσε για μερικά λεπτά προσηλωμένη. Όπου ήταν πιο σκοτεινοί οι χώροι τους αποφεύγαμε».

Η Ελένη ήρθε μαζί με την 2 χρονών Λούνα © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Στα αυτιά μας ηχούν από την αρχή της εκδήλωσης ωραίες μουσικές που προκαλούν ακόμη και κάποιους σκύλους να τις πλησιάζουν για να ακουστούν και εκείνοι στην εκπομπή τους. Η Ίρις και η Κατερίνα Κουρούκλη είναι ραδιοφωνικοί παραγωγοί της μοναδικής φιλοζωικής εκπομπής του Δήμου Αθηναίων «Σαν τον σκύλο με την γάτα» του 9,84. «Η ιδέα αυτού του event ξεκίνησε όταν καλέσαμε τον κύριο Γιατρομανωλάκη με τον Βρασίδα και στην συνέχεια την Κατερίνα Γρέγου στην εκπομπή μας με την Εκλέρ. Μάθαμε ότι το Μουσείο είναι pet friendly και σε συνεργασία με την Σεραφίνα Αβραμίδου αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το event που σήμερα είχε απόλυτη επιτυχία. Τα περισσότερα σκυλιά όποιος ρίξει μια ματιά τριγύρω του είναι ημίαιμα και αυτό είναι και το μήνυμα μας. Μην αγοράζετε, υιοθετήστε».

© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Info: Όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει κάποιο ζωάκι και δεν πρόλαβε την Κυριακή ο Δήμος, έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα animalscityofathens.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τα ζώα που είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία. Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί 520 σκύλοι και 75 γάτες και έχουν πραγματοποιηθεί 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα (συμπεριλαμβανομένων και των στειρώσεων) σε 800 σκυλάκια και 1.500 γατάκια. Στόχος είναι τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο να υιοθετηθούν και να αποκτήσουν το δικό τους ασφαλές καταφύγιο.