Κατοικιδια

Γιατί είναι σημαντικό να κοινωνικοποιήσεις τον σκύλο σου

Πώς θα το κάνεις και ποια είναι τα οφέλη για το κατοικίδιό σου και για σένα.

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κοινωνικοποίηση του σκύλου: Η διαδικασία και τα οφέλη για το κατοικίδιό μας

Όπως εμείς έχουμε ανάγκη να βγούμε την καθημερινή μας βόλτα και να δούμε κάποιους φίλους/ες, έτσι και για τον τετράποδο φίλο μας αποτελεί βασική ανάγκη το να κοινωνικοποιηθεί για να είναι ευτυχισμένος. Αυτό σημαίνει από το να βγει για το καθημερινό του περπάτημα ως και τη στιγμή που θα λιαστεί στον ήλιο ξαπλωμένος στα πόδια μας, κουρασμένος, έχοντας περάσει μια γεμάτη μέρα. Πέρα από τη δικιά μας (καλή ομολογουμένως) παρέα, μικρές στιγμές ευτυχίας για το ζωάκι μας είναι όταν έρχεται σε επαφή με αλλά ζώα και κοινωνικοποιείται.

Πάμε να δούμε μερικά οφέλη που προκύπτουν από τη συχνή κοινωνικοποίηση του σκύλου μας

  1. Βοηθάει στην καλή συμπεριφορά: Η κοινωνικοποίηση βοηθάει το κατοικίδιό μας να έχει καλούς τρόπους και αλληλεπίδραση με ανθρώπους και αλλά ζωάκια. Όταν βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον και βιώνει διαφορετικές καταστάσεις, μαθαίνει να αλληλοεπιδρά ανάλογα με το που βρίσκεται και να προσαρμόζεται ανάλογα.
  2. Μειώνει το άγχος και τον φόβο: Όταν γνωρίζει καινούργια μέρη και κάνει φίλους συχνά, το να βρίσκεται σε διαφορετικό περιβάλλον πλέον δεν αποτελεί πηγή φόβου και στρες. Σιγά σιγά, νιώθει πιο άνετα και αντιμετωπίζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση κάθε καινούργια κατάσταση που μπορεί να προκύψει.
  3. Δεν υπάρχει χώρος για την επιθετικότητα: Όταν από μικρή ηλικία κάνει φίλους, μαθαίνει τα άτυπα όρια τα της «αγέλης» και το πώς πρέπει να φέρεται στα υπόλοιπα μέλη της. Έτσι, με τη σωστή επικοινωνία που έχει μάθει από μικρό, είναι πιο εύκολο να αναπτύξει μια σωστή συμπεριφορά ώστε να μην περιθωριοποιεί και να μην περιθωριοποιείται.
  4. Εμπιστοσύνη: Είναι πολύ εύκολο για ένα ζωάκι το οποίο έχει συχνές αλληλεπιδράσεις με αλλά ζώα και ανθρώπους να τους εμπιστευτεί και να νιώσει ασφάλεια δίπλα τους. Με τον καιρό, σε κάθε καινούργια γνωριμία θα μειώνεται ο χρόνος που χρειάζεται για να νιώσει άνετα και να είναι φιλικός και παιχνιδιάρης.
  5. Nους υγιής εν σώματι υγιεί: Το ρητό των αρχαίων γειτόνων μας (ίσως και προγόνων μας κατά κάποιους, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά, βγάζοντας το ζωάκι μας για το καθημερινό του περπάτημα, του παρέχουμε φυσική άσκηση αλλά και ερεθίσματα καθώς θα έρθει σε επαφή με αλλά ζώα, ανθρώπους και θα κληθεί γενικότερα να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις.
© Instagram / masimako1

Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα για την κοινωνικοποίηση του τετράποδου φίλου μας. Από την πιο μικρή ηλικία που μας επιτρέπεται να βγει βόλτες (αφού ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εμβολίων του) και να κάνει καινούργιους φίλους. Να γνωρίζει καινούργια μέρη και φυσικά να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας (όπου μπορούμε να τον έχουμε παρέα μας) καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το τελευταίο σίγουρα κάνει καλό και σε εμάς, ίσως παραπάνω απ' ό,τι πιστεύουμε, αλλά αυτό είναι μία ξεχωριστή υπόθεση καθώς τα οφέλη σίγουρα είναι αμφίδρομα. Ακολουθώντας όσο μπορούμε τα παραπάνω, θα έχουμε έναν ευτυχισμένο και ατρόμητο σκυλάκο και έναν περήφανο γονέα.


Αγγελίες: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη Vets Corner θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!