Κατοικιδια

Τα 4 πρώτα σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε ένα νεογέννητο κουτάβι

Το να μεγαλώσουμε ένα νεογέννητο κουτάβι δεν περιορίζεται στο να λιώνουμε όταν μας κοιτάει και να το χαϊδεύουμε τρυφερά

Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νεογέννητα κουτάβια: Πώς θα τα φροντίσουμε από τις πρώτες μέρες, τι χρειαζόμαστε για τη φροντίδα τους.

Όταν προσθέτουμε ένα τετράποδο μέλος στην οικογένειά μας πρέπει πάντα να ακολουθούμε μερικά βήματα. Τα βήματα αυτά αποκτούν έξτρα σημασία όταν ο φίλος μας είναι μικρός και άμαθος.

Με το που πάρουμε λοιπόν το κουτάβι στην αγκαλιά μας ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρό μας για να προσδιορίσει την ηλικία του και να ορίσει τη συχνότητα που πρέπει να το ταΐζουμε. Το να μεγαλώσουμε ένα νεογέννητο κουτάβι δεν περιορίζεται στο να λιώνουμε όταν μας κοιτάει και να το χαϊδεύουμε τρυφερά. Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα τα οποία είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε το μικρό καθώς και η απώλεια της μητέρας του το καθιστά μερικές φορές πάρα πολύ δύσκολο. Είναι όμως την ίδια στιγμή τρομερή η ανταμοιβή να το βλέπεις να μεγαλώνει σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα, νιώθοντας τη συμβολή σου σε αυτό. 

Ξεκινώντας είναι απαραίτητο να βεβαιωθούμε για τέσσερα πράγματα.

  1. Ζέστη: Ένα κουτί, μία κουβέρτα και μια θερμοφόρα είναι αρκετά για τις πρώτες μέρες. Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού γεμισμένο με ζεστό νερό είναι μια απλή αλλά αποδοτική λύση για να το κρατήσει σε ιδανική θερμοκρασία, καθώς σε ηλικία μικρότερη των δύο εβδομάδων δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Αν δεν προσέξουμε μπορεί να επηρεαστεί η όρεξη και η πέψη του, πέρα από το διαρκές παράπονο. Είναι σημαντικό πάντα να υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί σε περίπτωση που ζεσταθεί πολύ, άρα αποφεύγουμε να το περιορίσουμε σε πολύ μικρό χώρο.
  2. Καθαρό περιβάλλον: Προσωπική αδυναμία μου η οποία δεν επιδέχεται εξαιρέσεις και εκπτώσεις! Αρχικά, τοποθετούμε μία πάνα στο κουτί. Η αλλαγή της είναι πολύ απλή και γίνεται ανάλογα με την αίσθηση καθαριότητας του καθενός μας. Όταν είναι βρώμικη την πετάμε και την αντικαθιστούμε άμεσα. Είναι όσο απλό ακούγεται και όσο πιο σημαντικό γίνεται! Επίσης ελέγχουμε και τον περιβάλλοντα χώρο να είναι καθαρός και ευχάριστος όπως θα κάναμε για οποιονδήποτε καλεσμένο περιμέναμε. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως μέχρι το τέλος της δεύτερης βδομάδας είναι αναγκαίο να βρέξουμε λίγο βαμβάκι με ζεστό νερό και με κυκλικές κινήσεις στα ευαίσθητα σημεία του, να το βοηθήσουμε να κάνει την ανάγκη του πριν από κάθε τάισμα.
  3. Τάισμα και Φροντίδα: Μέχρι τη 14η μέρα τα ταΐσματα συνήθως είναι ανά 3-4 ώρες και στη συνέχεια οι ώρες που μεσολαβούν αυξάνονται σταδιακά. Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος πρέπει πάντα το κουτάβι να πατάει στα πόδια του, ποτέ μα ποτέ ανάσκελα. Επίσης πρέπει να προσέξουμε, ανάλογα με το σκεύασμα που θα αγοράσουμε για να ταΐζουμε το μικρό μας, να είμαστε σίγουροι για την αναλογία που θα διαλύσουμε τη σκόνη. Και εδώ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον κτηνίατρο, καθώς κάποια σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά δυστυχώς δεν έχουν σωστά αυτές τις αναλογίες, γεγονός που τελικά μπορεί να δημιουργήσει πολλά σοβαρά προβλήματα στο κουτάβι που μεγαλώνουμε. Σιγά-σιγά, μετά την τρίτη βδομάδα, ξεκινάνε να εμφανίζονται και τα πρώτα δοντάκια (μεγαλώνουμε!). Όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζοντας την τέταρτη με την πέμπτη εβδομάδα θα δούμε πως έχουν αναπτυχθεί αρκετά. Τότε μπορεί να γίνει μία πρώτη προσέγγιση με υγρή τροφή ή ακόμα και κροκέτες, ειδικές για κουτάβια που τις βρέχουμε στο γάλα και τις αφήνουμε εκεί μέχρι να μαλακώσουν. Καλύτερα να το ταΐσουμε λίγο λιγότερο από αυτό που πρέπει, παρά να έχουμε δώσει πολύ μεγάλη ποσότητα τροφής που θα προκαλέσει έντονο φούσκωμα.
  4. Κοινωνικότητα: Από τη 14η μέρα ξεκινάνε να ανοίγουν τα ματάκια τους. Ένα μπλε-γκρι χρώμα επικρατεί, αν και ακόμα είναι σχεδόν τελείως τυφλά. Έπειτα ξεκινάνε να βλέπουν και η όρασή τους γίνεται αρκετά ικανοποιητική μέχρι την 5η εβδομάδα. Μετά την 21η μέρα αρχίζουν να είναι κοινωνικά, να παίζουνε με τα αδέρφια τους και να έρχονται σε επαφή και με ανθρώπους. Παρόλα αυτά δεν πρέπει μέχρι την όγδοη βδομάδα που ολοκληρώνονται οι δύο δόσεις του εμβολιασμού να έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά, ούτε να βγει έξω για να αποφευχθεί η έκθεση σε μικρόβιο, καθώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Τέλος, από την όγδοη μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα είναι η κατάλληλη ηλικία για να μπορέσουμε να τα δώσουμε για υιοθεσία, σε περίπτωση που αδυνατούμε να τα υποστηρίξουμε και θέλουμε να τους βρούμε ένα άλλο σπιτικό.

Για περισσότερα tips και πληροφορίες, δείτε στο Instagram @vetnpet_