Κατοικιδια

Ιταλία - Γαλλία: Στοπ στην εγκατάλειψη κατοικίδιων

Στη διάρκεια των θερινών διακοπών 3 στους 10 ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι φιλοζωικές εκστρατείες σε Γαλλία και Ιταλία κατά της εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς.

Φέτος η ιταλική επιχείρηση σιδηροδρόμων Trenitalia πήρε την πρωτοβουλία να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου της εγκατάλειψης κατοικιδίων. Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται στην Ιταλία τείνει να υπερδιπλασιάζεται και να φτάνει το 30%. Οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες επικαλούνται διάφορους περιορισμούς και δυσκολίες: πολλά ξενοδοχεία δεν δέχονται κατοικίδια, άλλα δέχονται με υψηλό αντίτιμο, ενώ οι πανσιόν σκύλων και γάτων είναι πολύ ακριβές. Επίσης, μερικές αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται κατοικίδια, όπως και μερικές χώρες: στη Βρετανία, για παράδειγμα, είναι αδύνατο να μεταφέρει κανείς ζώο συντροφιάς είτε αεροπορικώς, είτε με το Eurostar. Στις μουσουλμανικές χώρες, αν και οι αεροπορικές εταιρείες προβλέπουν ένα ή δύο ζώα ανά πτήση, είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσει κανείς με σκυλί διότι οι περισσότεροι κάτοικοι τα θεωρούν βρόμικα ή τα φοβούνται.

© Stefano Guidi/Getty Images/Ideal Image

Στα ευρωπαϊκά τρένα το εισιτήριο των κατοικιδίων δεν ήταν ποτέ απαγορευτικό -όπως είναι στα αεροπλάνα- αλλά τώρα η Trenitalia τo καταργεί εντελώς για όλα τα κατοικίδια: σκυλιά, γάτες, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια. Το μέτρο άρχισε να εφαρμόζονται από τις 12 Ιουνίου και θα ισχύει μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Η ιταλική επιχείρηση σιδηροδρόμων συμμετέχει στην εκστρατεία των φιλοζωικών οργανώσεων με σύνθημα «Μην εγκαταλείπετε τα ζώα, εκείνα δεν θα σας εγκατέλειπαν ποτέ» με το hashtag #ionontiabbandono) προκειμένου να ενθαρρύνει την ιδέα ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς μπορούν να πάνε παντού με τα ζώα τους.

Yπολογίζεται ότι στην Ιταλία εγκαταλείπονται ετησίως 50.000 σκυλιά και 80.000 γάτες: μόνο το 20% αυτών επιζούν - τα περισσότερα πεθαίνουν από την πείνα και τα δυστυχήματα. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ιταλικός νόμος 727 είναι σαφής και όποιος εγκαταλείπει ζώο υπόκειται σε πρόστιμο 1.000 έως 10.000 ευρώ. Όσο για τη Γαλλία, εγκαταλείπονται περίπου 100.000 ζώα ετησίως εκ των οποίων οι 60.000 στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο υπερπληθυσμός των κατοικιδίων, ο οποίος ενισχύεται από την πληθώρα των εκτροφέων, έχει συμβάλει στην αύξηση των εγκαταλελειμμένων ζώων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής Εταιρείας Προστασίας Ζώων (SPA), μέσα σε τρία χρόνια ο αριθμός των «αδέσποτων» αυξήθηκε κατά 20% για τις γάτες και κατά 6,5% για τους σκύλους. Κάθε χρόνο η SPA διασώζει περίπου 45.000 ζώα από τα οποία τα 38.000-40.000 υιοθετούνται. Η SPA αποδίδει, εν μέρει, την εγκατάλειψη στο πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης των κατοικιδίων: γύρω στα 1.500 ετησίως για ένα σκυλί, 800 για μια γάτα.

Παραλλήλως, εκστρατεία κατά της καλοκαιρινής εγκατάλειψης ζώων έχει αναλάβει το ίδρυμα «300 εκατομμύρια φίλοι» της Μπριζίτ Μπαρντό, το οποίο στην ιστοσελίδα του δίνει οδηγίες και συμβουλές για καλοκαιρινές διακοπές μαζί τα κατοικίδια. Αντίθετα από την Ιταλία, η εγκατάλειψη ζώου θεωρείται «κακοποίηση» και μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με 2 χρόνια φυλάκιση συν πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ (άρθρο 521-1 του ποινικού κώδικα). Πάνω από το 60% των γαλλικών οικογενειών έχουν ζώα συντροφιάς: στη Γαλλία ζουν 11 εκατομμύρια γάτες και 8 εκατομμύρια σκύλοι, ενώ υπάρχουν 17.500 κτηνίατροι και 3.100 φαρμακευτικά κτηνιατρικά σκευάσματα.

H εγκατάλειψη ζώων δεν είναι σπανιότερη στη Βόρεια Αμερική: στο Κεμπέκ μόνο υπολογίζεται ότι εγκαταλείπονται 500.000 ζώα ετησίως.