Κατοικιδια

Μάρσα Δημοπούλου: Η νέα Ειδική Γραμματέας για τα Ζώα Συντροφιάς μιλά στην ATHENS VOICE

«Πρωταρχικός στόχος η πλήρης εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, η άμεση εφαρμογή της στείρωσης, η εξάλειψη της εγκατάλειψης»

Κυριάκος Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη με τη Μάρσα Δημοπούλου, Ειδική Γραμματέα για τα Ζώα Συντροφιάς. Πώς θα αλλάξει η ζωή των αδέσποτων, και πώς θα πάψουν να υπάρχουν στις πόλεις μας.

Όταν μάθαμε πως συγκροτείται από την κυβέρνηση μία Ειδική Γραμματεία για τα Ζώα Συντροφιάς με επικεφαλής τη Μάρσα (Μαριάνθη) Δημοπούλου, χαρήκαμε πολύ. Και δεν ήμασταν οι μόνοι. Η Μάρσα Δημοπούλου, έμπειρη και εξειδικευμένη στο Δίκαιο των Ζώων δικηγόρος, είναι πολύ γνωστή στον ζωοφιλικό-ακτιβιστικό χώρο, με μεγάλη και πολύχρονη προσφορά. Ουσιαστικά, μιλάμε για τον ορισμό τού «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Από την άλλη, βέβαια, τυχαίνει να ξέρουμε και εμείς πόσο μεγάλος, περίπλοκος και πολύπαθος είναι αυτός ο χώρος. Αν μη τι άλλο, το βλέπουμε όλοι καθημερινά στους δρόμους με τα αδέσποτα. Θα τα καταφέρει άραγε η νέα Ειδική Γραμματέας; Το ελπίζουμε. Ώς τότε, ας ακούσουμε την ίδια σε μια μικρή συνέντευξη που είχε την καλοσύνη να μας δώσει.


                                              * * *


Κ.Α.: Αφού σάς ευχηθώ σιδεροκέφαλη, θέλω αμέσως να σας ρωτήσω αν έχετε ήδη ετοιμάσει τις προτεραιότητες της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Εάν ναι, ποια θα είναι τα πρώτα σας βήματα;
Μ.Δ.: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ. Πρωταρχικός στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου. Η άμεση εφαρμογή της στείρωσης ή της αποστολής δείγματος DNA, η εξάλειψη της εγκατάλειψης και του back yard breeding. Επίσης να ξεκινήσει άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός και να επισκεφθώ και τους 332 δήμους της χώρας για να εξαλείψουμε την κακοποίηση μέσα στα δημοτικά καταφύγια.

Κ.Α.: Ακούμε συχνά ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους Δήμους: είτε δεν έχουν πόρους για να τους διαθέσουν όπου πρέπει, είτε δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό. Ισχύει αυτό, ακόμη και με το νέο νομοσχέδιο; Και, εάν ναι, πώς μπορεί να αλλάξει;
Μ.Δ.: Ναι, το ακούμε συχνά. Οι Δήμοι διαμαρτύρονται, είναι η αλήθεια, όμως είναι επίσης γεγονός πως η διαχείριση των ζώων συντροφιάς από τους Δήμους ήταν πάντα το τελευταίο θέμα στην ατζέντα τους. Μέσα από τη συνεργασία θέλουμε να αλλάξει αυτό. Από την άλλη, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα στους Δήμους με την παροχή έξτρα κονδυλίων για προγράμματα στειρώσεων.

Κ.Α.: «Κανένα ζώο κακοποιημένο, κανένα ζώο αδέσποτο» είναι το σλόγκαν σας — και συμφωνούμε απολύτως βέβαια. Από την άλλη, πρόκειται για έναν μεγαλεπήβολο στόχο. Υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες συγκεκριμένων ανθρώπων, σωματείων και ομάδων ζωόφιλων. Για δε τις γάτες, δεν ξέρω αν υπάρχει λύση, καθώς γεννούν ανεξέλεγκτα, και δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμο ένα πρόγραμμα στείρωσης ΟΛΩΝ τους. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Μ.Δ.: Πραγματικά αυτό επιθυμούμε: κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο. Σαφώς και δεν θα είναι εύκολο, σαφώς και ο αγώνας θα είναι μεγάλος, όμως πρέπει να γίνει συνείδηση στους Έλληνες πολίτες ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα, και είμαστε εδώ για να το εφαρμόσουμε μέσω της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της δημιουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού. Θα παλέψουμε για συνεχή προγράμματα στειρώσεων είτε μέσω των δήμων είτε μέσω εθελοντικών οργανισμών από Ελλάδα και εξωτερικό που θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας.

Κ.Α.: Πιστεύετε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τους εθελοντές; Όχι τις φιλοζωικές ομάδες, αλλά τους ανθρώπους που καθημερινά ταΐζουν γάτες, στειρώνουν όσες μπορούν να πιάσουν κ.ο.κ.
Μ.Δ.: Οι εθελοντές, είτε ανήκουν σε φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς είτε είναι μεμονωμένα άτομα, είναι πολύτιμοι συνοδοιπόροι και θα γίνουν και πολύτιμοι συνεργάτες της Ειδικής Γραμματείας. Είναι αυτοί που ζουν και βιώνουν το θέμα αδέσποτα ζώα. Και θα ήθελα να το τονίσω: το θέμα, όχι το πρόβλημα, γιατί για εμάς τα ζώα συντροφιάς δεν είναι το πρόβλημα αλλά η διαχείρισή τους.

Κ.Α.: Μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου αδέσποτα, πώς μπορεί να γίνει λιγότερο δραματική η ζωή των ζώων που ζουν στον δρόμο; Δεν είχαμε ποτέ ένα πρόγραμμα που θα φρόντιζε να τοποθετηθούν μόνιμες ποτίστρες, για παράδειγμα. Θα σκεφτόσασταν ενδεχομένως τη συνεργασία με ιδιώτες για κάτι τέτοιο;
Μ.Δ.: Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Οι Δήμοι οφείλουν να τοποθετούν στα σημεία όπου επανατοποθετούνται ζώα μέσα παροχής τροφής και νερού. Αυτό θέλουμε να είναι ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση όπως είναι τώρα. Τώρα, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών και τη διαρκή εκπαίδευση των νέων παιδιών, θέλω να πιστεύω ότι η φροντίδα τους θα γίνει συνείδηση σε όλους.

Κ.Α.: Και με τις στειρώσεις; Πολλοί λένε ότι ένα (χαμηλό) οικονομικό κίνητρο για όποιον πολίτη στειρώνει αδέσποτα ζωάκια θα τους ανακούφιζε κάπως.
Μ.Δ.: Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου, πρώτον, να μη χρειάζεται οι πολίτες/εθελοντές να πληρώνουν οι ίδιοι για να στειρώνουν ένα αδέσποτο ζώο, και, δεύτερον, όλα τα αδέσποτα ζώα, γάτες και σκύλοι, να στειρώνονται αποκλειστικά με ευθύνη και κόστος των Δήμων. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί στους Δήμους ένα επιπλέον ποσό για στειρώσεις αποκλειστικά.

Κ.Α.: Και για τα δεσποζόμενα ζωάκια; Ο νόμος πλέον είναι σαφής, και τιμωρεί όποιον τα κακοποιεί, τα εκθέτει σε ταράτσες και μπαλκόνια κ.ο.κ. Θα υπάρξουν και εκεί πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις;
Μ.Δ.: Να διευκρινίσω ότι στις ταράτσες επιτρέπεται η διαμονή των ζώων συντροφιάς αλλά μόνο και εφόσον οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες. Η άμεση παρέμβαση των Αρχών σε περιπτώσεις κακοποίησης και η μείωση έως και η εξάλειψη του φαινομένου είναι από τους βασικούς στόχους μας και μάλιστα το τετραψήφιο νούμερο καταγγελιών που θα υπάρχει θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Κ.Α.: Θα σας μιλήσω από την προσωπική μου πείρα: συχνά με ρωτούν στον δρόμο αν τα σκυλάκια μου έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους: αν είναι… αντρόγυνο, αν το ένα είναι το παιδί του άλλου κλπ. Οι άνθρωποι δεν φαίνεται να ξέρουν πως τα σκυλάκια μας πρέπει να στειρώνονται. Δεν πιστεύω καν ότι το κάνουν για τα δικά τους, ή τέλος πάντων όχι στο ποσοστό που θα έπρεπε. Θέλετε να μας θυμίσετε ποιοι ζήτησαν εξαίρεση από τον νόμο και γιατί;
Μ.Δ.: Ναι, φυσικά. Δυστυχώς η αντίδραση προήλθε και από τους κτηνιάτρους, από τους εκτροφείς, νόμιμους και ερασιτέχνες, και από τους κυνηγετικούς συλλόγους. Το γιατί δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει με τη φύση των ζώων. Και μάλιστα έμαθα πρόσφατα ότι στειρωμένα ζώα μπορούν να συμμετέχουν κανονικά σε εκθέσεις και αναρωτιέμαι ποιος πραγματικά τελικά ήταν ο λόγος.

Κ.Α.: Πολλά σκυλάκια που χάνονται βρίσκονται χωρίς τσιπάκι. Πώς γίνεται να μην είναι τσιπαρισμένα όλα τα δεσποζόμενα σκυλάκια; Δεν πρέπει να το ελέγχει αυστηρά ο κτηνίατρός τους αυτό;
Μ.Δ.: Φυσικά και πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος. Δυστυχώς έχουμε πολλές, εκατοντάδες περιπτώσεις όπου είτε δεν τοποθετείται σήμανση είτε, ακόμη πιο λάθος, να τοποθετείται μεν αλλά να μην καταγράφεται. Είμαι σίγουρη ότι με την εφαρμογή του ΕΜΖΣ αυτό θα είναι αδύνατο να συμβεί και με την πλήρη εφαρμογή του ελεγκτικού μηχανισμού τα θέματα αυτά θα εξαλειφθούν.

Κ.Α.: Έχετε μακρά πείρα, και πέραν όλων των άλλων είστε ακτιβίστρια. Όπως γράψατε σε μία ανάρτησή σας, «Έχω χάσει φίλους γιατί τους ενοχλούσαν τα ζώα, έχω χάσει σχολικές γιορτές των παιδιών μου γιατί συνάντησα χτυπημένο ζώο και έπρεπε να τρέχω σε κλινικές, έχω χάσει εξόδους με φίλους γιατί είχα κουτάβια με τύφο και με χρειάζονταν, έχω χάσει τον ύπνο μου γιατί πώς αλλιώς να ταΐσω ταυτόχρονα οχτώ νεογέννητα κουτάβια, έχω κρύψει στο γραφείο μου ζώα γιατί δεν είχαν πού να πάνε, έχω μαλώσει ακόμη και με τον σύζυγό μου διότι κάποτε δεν καταλάβαινε γιατί». Φαίνεστε πραγματικά ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Πόσο αισιόδοξη είστε πως θα τα καταφέρετε;

Μ.Δ.: Είμαι αισιόδοξη γιατί τα πράγματα θα αλλάξουν και σίγουρα δεν θα είναι ίδια, αυτό μπορώ να το υποσχεθώ. Με πολλή δουλειά, με υπομονή και επιμονή, με συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς αλλά και με φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς, γιατί για εμένα προσωπικά η συνεργασία είναι το κλειδί για θετικά αποτελέσματα, θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξουμε τον ρου της ζωής των αδέσποτων ζώων της χώρας μας.

Κ.Α.: Σας ευχαριστώ πολύ, και καλή επιτυχία.
Μ.Δ.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.